NM semifinale

09.10.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas J16 lag er det eneste fotballaget i Vålerenga som fortsatt kan ta seg til en cupfinale. Ett hinder står igjen – Kolbotn i kveld på Valle. Det er egentlig smått sensasjonelt. Det er få 2002-jenter i Vålerenga og laget trekkes i stor grad av 2003-generasjonen; men utviklinga gjennom sesongen har vært god og mange av jentene har fått sine debuter i andredivisjon denne sesongen – noen spiller sågar fast der.

Vålerenga var i en tøff kvalifiseringsgruppe i Oslo. De starta friskt med 14 – 0 borte i et snøvær mot Røa i starten av februar, men Røa trakk laget etter den kampen. Etter et tap for Stabæk 4 – 2 på Nadderud uka etter kunne iveren etter uavgjort ha kosta Vålerenga dyrt. Det sto nemlig 3 – 2 etter scoringer av Silje Fjeldstad og Emilie Libakken Østerås i det tida var på vei til å renne ut. Vålerenga kasta alt i angrep for å få en utligning, men endte med en kontring i mot og tomålstap.

 

Etter uavgjort 2 – 2 mot Øvrevoll Hosle etter mål av Silje Fjeldstad og Emilie Libakken Østerås kom svaret på hvor lurt det var å ofre alt for utligning mot Stabæk. Vi skreiv fortsatt februar og det siste baklengsmålet gjorde at Heming hadde bedre målforskjell enn Vålerenga etter 1 – 2 mot Øvrevoll Hosle og 1 – 1 mot Stabæk. Med 3 – 2 ville Vålerenga vært foran Heming på antall scorede mål, men nå var det altså Heming som lå best an da de entra stadion på Valle.

 

Og Heming hadde lest tabellen. De gikk inn i kampen 7. mars for å forsvare seg og det gjorde de også godt. Med elleve spillere bak ballen i 80 minutter sto det fortsatt 0 – 0; men i grevinnens tid – på overtid av overtida – fyra Marit Emaus Flaa av fra langt hold. Markkryperen sneik seg inn helt nede i stolperota. Det målet sendte Vålerenga til himmels. I hvert fall til regionskvalifiseringa.

 

Lagets utvikling siden den gang har vært fantastisk. Knappe to måneder seinere – 23. mai – blei Gjelleråsen slått 2 – 0. Begge scoringene var signert Flaa; men skadeproblemene begynte å komme. Venstreback Caroline Larød var nå ute for resten av sesongen med en korsbåndsskade; men Vålerenga fortsatte framgangen. Rælingen blei feid av banen på Marikollen. Flaa scora kampens to første, før Iversen la på til 0 – 3 rett før pause. Mia Tuft Andersen og Pernille Velten-Simonsen økte ledelsen ytterligere i andre omgang før Flaa fullførte hattricket. Rælingen fikk et trøstemål på straffe to minutter før slutt, men 1 – 6 i den siste regionskvalifikasjonskampen var en maktdemonstrasjon.

 

Dermed var jentene inne i åttendelsfinale og fikk Våg. Kampen måtte spilles på Valle kgb 2 på grunn av en eller annen eliteseriekamp på stadion 19. august. Laget hadde fått flere skadeproblemer. Toppscorer Flaa røyk korsbåndet i NM J19 åttendelsfinale mot Øvrevoll Hosle og dermed er hu ute fram til neste sommer. Vålerenga hadde et spissproblem før kampen. De tok allikevel ledelsen ved et mål av Østerås i første omgang, men da Våg utligna fem minutter ut i andre omgang blei det fart på sakene. Vålerenga måtte ha en spiss og Adele Thomassen blei flytta fra midtbanen og opp som midtspiss. 30 minutter seinere hadde Thomassen scora hattrick. Iversen la på til 5 – 1 helt på slutten og Vålerenga var videre.

 

Mot Strindheim i kvartfinalen skulle det bli tøft. Vålerenga hadde kun med seg tre innbyttere opp til Trondheim der de møtte et godt lag som hadde slått ut Norway Cup-vinnerne av NM i runden før. Det endte uavgjort 0 – 0 etter 80 minutter og laga måtte ut i to ganger fem minutter med ekstraomganger. Da det gikk mot straffespark gjorde Iversen det Ivers’er har gjort i generasjoner. Mange husker nok fortsatt bestefar Odds 35 mål på 65 kamper i vålerengatrøya fra 1976 til 1979 eller onkel Steffens elleve mål på 32 kamper med påfølgende seriesølv og seriegull i høstsesongen 2004 og i 2005-sesongen. Emma er ikke så forskjellig. Det skal skytes og det skal skytes med kraft. Ballen endra retning i en trønder og gikk inn i nettmaskene. Vålerenga vant med siste spark på ballen.

 

De karra seg altså videre fra både oslokvaliken og kvartfinalen med siste spark på ballen. Det lukter det vinnere av. Kolbotn har stort sett hatt solide seiere hele veien. I den nasjonale delen slo de Fossum 6 – 1 borte og Haugar 3 – 0 hjemme. De har et eldre lag enn Vålerenga, men der Vålerenga har toppseriespiller og landslagsspiller Østerås, så har Kolbotn ingen landslagsspillere. Vi tror derfor at Vålerenga skal ha en god mulighet, sjøl om skadene på Larød og kanskje særlig Flaa gjør laget svekka. Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Kolbotn:

Elife Salihu

Henriette Velten-Simonsen – Eline Stensen Gulliksen – Jenny Sare Slåtta – Martyna Buslowicz

Emilie Libakken Østerås

Mia Tuft Andersen – Silje Fjeldstad

Emma Iversen – Adele Thomassen – Pernille Velten-Simonsen

Innbyttere: Selma Saltvig Hagen, Anny Helén Tysnes, Tuva Sofie Steinlund Haugen og Silje Nygård Djurhuus.

 

Kampen streames av Klanens Webradio og kan sees i videovinduet under. Kommentatorer er Olav Svendsrud og Rune Julsvik. Kamera styres av Steinar Pedersen.

 

Trustrup skada

Endelig var Julie Trustrup Jensen i aksjon for Vålerenga. I går debuterte hu for rekruttlaget da de møtte undulatene i LSK-hallen og imponerte voldsomt. Vålerenga tok ledelsen 0 – 1 etter 2:30 av kampen. Julia Caroprese fikk ballen på midten og spilte tilbake til Trustrup Jensen som satte fart framover. Det var mange gode løp og Trustrup Jensen finta en pasning igjennom på venstresida, vendte opp og spilte igjennom Caroprese på høyresida i stedet. Caroprese la inn bak forsvaret og Nadia Ryan Pinto strakk fram foten og styrte ballen inn i nettmaskene.

 

Vålerenga 2 styrte alt gjennom Trustrup Jensen på midtbanen i kampens første seks minutter. Det så rett og slett ut som om Vålerenga har henta gull, men så tråkka Trustrup Jensen på ballen som så ut som den var limt fast i kunstgresset og kneet blei vridd i en ufattelig posisjon. Hu blei liggende og måtte hjelpes av banen. Sannsynligvis røyk korsbåndet og da er nok ikke hu tilbake i spill før neste sommer.

 

Det var ikke det Vålerenga trengte nå. Riktignok er årets sesong nesten ferdig, men en midtbane med Sherida Spitse, Ingrid Schjelderup og Trustrup Jensen med de kvalitetene hu rakk å vise fram de første seks minuttene av denne kampen – ville vært gull verdt for et Vålerenga som skal forsøke å utfordre LSK Kvinner i toppserien neste sesong.

 

Midtveis i omgangen utligna undulatene. Et innlegg på bakre stolpe tapte Johanne Eide Bruun duellen med undulaten som heada i tverrliggeren. På returen sov Vålerengas midtstoppere og utligninga var et faktum fra to meters hold. Vålerenga gjorde en endring med Mia Rostad Huse ned fra ankerposisjon til høyrebacken. Det gikk galt tre minutter før pause. Huse blei dratt av alt for enkelt. Skuddet fra skrått hold blei redda av Melenie Watts, men hu måtte gi retur og igjen var midtstopperne for passive og lot undulatene komme først på ballen.

 

Ni minutter ut i andre omgang satt ballen i nettet bak Watts igjen. En klarering i forsvaret kom ikke langt nok ut og fra sekstenmeterstreken blei det fyra av. Det var egentlig et sleivtreff, men Watts sto ute på tre meter og da ballen duppa voldsomt den siste halvmeteren var hu sjanseløs på å redde. Hadde hu stått på streken hadde den aldri i verden gått over henne men ballen datt nesten en meter rett ned de siste seksti centimeterne før målstreken og duppa akkurat under tverra.

 

Med et kvarter igjen å spille reduserte Vålerenga på en kopi av det første målet. Sofie Lerstang Réz slo en glimrende krosser over på venstresida til Huse. Hu spilte videre ut til Lea Sørensen som la et nytt innlegg langs bakken bak Kolbotns forsvarsfirer. Denne gang var det Anne Lise Olsen som strakk fram foten og fikk styrt kula inn i nettmaskene.

 

Vålerenga pressa på for utligning, men endte med å lage straffe i stedet og den var både har og velplassert. Utagbar for Watts og dermed tapte Vålerenga 4 – 2 og datt ned til fjerdeplass i andredivisjon avdeling 2. Vålerenga 2 stilte følgene lag mot undulatene:

Melenie Sophie Johansson Watts

Johanne Eide Bruun – Ida Outzen – Benedikte Sand Birkelund – Tina Dalgård

Mia Rostad Huse

Julie Trustrup Jensen – Tine Celine Karstensen

Julia Caroprese – Nadia Ryan Pinto – Anne Lise Olsen

Innbyttere: Lea Høiness (inn 7 min for Trustrup Jensen), Lea Sørensen (inn 46 min for Pinto), Elise Gjester (inn 46 min for Ida Outzen), Pinto (inn 52 for Høiness), Sofie Lerstang Réz (inn 64 for Pinto), Pinto (inn 76 for Bruun), Bruun (inn 81 for Sørensen).

 

Vålerengas beste
    Julia Andreassen Caroprese  
   Anne Lise Olsen  
  Tine Celine England Karstensen  

 

Pusekatter

Hockeygutta skal ut i kamp igjen og etter to nederlag på rad må det være en tent gjeng som møter pusekattene fra Asker i Furuset Forum i kveld. Det er nummer to mot nummer tre på tabellen. Vålerenga har poenget opp til bønda fra Hamar og pusekattene ligger ytterligere to poeng bak Vålerenga, men begge lag har én kamp til gode på de uringule.

 

Tobias Lindström er Vålerengas poengkonge med seks mål og syv målgivende pasninger har han skaffa seg tretten poeng. Stefan Espeland følger ikke langt bak med sine tolv poeng. Elleve av dem er pasninger og det er godt å se at Vålerenga har en poengfarlig back igjen. Hos pusekattene er det Garreth Thompson som er poengkonge med tre mål, seks målgivende og totalt ni  poeng. Kyle Daniel Bonis er deres nest mest poengkåte med seks mål og to pasninger.

 

Det er to ganske jevne lag. Mens pusekattene har 18,4 prosent uttelling i overtall, så har Vålerenga 16,7; men Vålerenga er sterke i undertall. 89,4 prosent mot tigrenes 81,3. Det forteller at det gjelder å unngå utvisninger. Med seier tar Vålerenga tilbake tabelltoppen og vi forventer at det skjer. Trener Espen «Shampo» Knutsen har karantene i denne kampen og Morten Ask er usikker. Det er uansett tre poeng som teller i dag. Vålerenga er uten poengtap i Furuset Forum denne sesongen. Det skal de være etter dette oppgjøret også…

 

Manglerud

Vålerenga har tatt over tabelltoppen i U21 elite og hockeygutta har fem strake seiere. To av dem etter straffer, men det er fortsatt seiere. Manglerud har fått en tung start på sesongen og fenrikene trues snart med å miste stjerna si dersom de ikke begynner å vinne kamper. Tre poeng på fem kamper har det blitt, men hele fem tap. Laget nekter plent å vinne og det skal Vålerenga utnytte i ungdomshallen i kveld.

 

Unggutta spiller morsom hockey og sjøl om seksten baklengs er i overkant mye, altså over tre mål i snitt, så har gutta bøtta inn framover. 37 mål er over syv mål i snitt per kamp. Det er moro. Kampa kolliderer dessverre med hverandre, men orker du ikke reise helt til Furuset Forum, så loves det altså underholdning også i Jordal Ungdomshall.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Fotball: Vålerenga J16 – Kolbotn, NM Semifinale, Valle kgb 5

19:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Frisk Asker, Getligaen, Furuset Forum

20:00 Hockey: Vålerenga U21 – Manglerud Star, U21 Elite, Jordal Ungdomshall