Tabelltoppen lever fortsatt

05.10.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Hockeygutta sto over forrige runde, men takket være at Storhamar gikk på en blemme på hjemmeis mot Stjernen i går, så topper laget fortsatt tabellen, to poeng foran Storhamar og tre poeng foran Stavanger. Ned til Frisk Asker er det fem poeng. Det spesielle er at alle disse tre laga har spilt én kamp mer enn Vålerenga og at Vålerenga i første serieomgang hadde bortekamp mot alle disse tre nærmeste konkurrentene. Nå er det vår tur til å ha hjemmekamp.

Mathias Trygg og Vålerenga topper fortsatt Getligaen. Foto: Kenneth Myhre.

 

Nå skal det sies at Sparta også må tas med i betrakninga. Deres hjemmekamp mot Ringerike er flytta til tirsdag, så de vil være likt med Stavanger dersom de vinner den og Sparta har vi på bortebane i denne serieomgangen. Det er allikevel ganske spesielt at Vålerenga topper tabellen med to poeng med det kampprogrammet og med én kamp mindre spilt.

 

Lørdag reiser gutta til Lillehammer og Kristins Hall. Fjorårets serietreer har fått en tung start på denne sesongen og ligger for øyeblikket på sjetteplass med elleve poeng. Ni poeng bak Vålerenga med én kamp mer spilt. De er et lag som ligner litt på Vålerenga. Pådrar seg en del unødvendige utvisninger, men er gode i undertallet, samtidig er de ikke så flinke til å utnytte de sjansene de får i overtall.

 

Vålerenga vant 3 – 0 i Furuset Forum, men Kristins Hall er noe helt annet, men ikke så ille for Vålerengas del. Vålerenga starta poengfangsten i Kristins Hall i den sjette serierunden i fjor. 2 – 1 tapet ga Vålerenga ett poeng, så vant de 1 – 4 i den andre kampen men tapte 7 – 5 i det tredje oppgjøret. Fire poeng av ni mulige i Kristins Hall i fjor virka jo lovende. Det var helt til vi kom til sluttspillet. 7 – 2 og 6 – 1 i de to første kampa før Vålerenga tapte 2 – 1 i fjerde periode i den avgjørende kampen.

 

Men i grunnserien har Vålerenga gjort det brukbart. To av seks mulige poeng i forfjor og fem av seks mulige poeng for tre år sida. Vålerenga har på de tre siste sesongene tatt elleve av 21 mulige poeng i Kristins Hall. Og det er egentlig litt rart at man gjør det så bra der oppe. Lengden på bussturen opp taler til Vålerengas disfavør. Og dette er forholdsvis nytt. Går man lenger tilbake i tid, så betydde nettopp denne reisa til Lillehammer at Vålerenga kom hjem poengløse – gang etter gang. Så hva har egentlig skjedd i det siste? Reiseveien er lenger. Vålerenga har gjort det generelt sett dårligere, men poengfangsten i Lillehammer har vært en gave?

 

Det er 2,5 times kjøring, men med de siste års veiarbeid langs Mjøsa har man måtte regne med tre timer i buss. Og for supportere gjør det at det nærmest er umulig å få til et brukbart sangfelt der oppe på midtukekamper. Det er standard isrink med 30 x 60 meter, ikke 26 x 60 meter som i Stavanger eller på Furuset. Dette er gode forklaringer på den historisk dårlige statistikken der oppe, men ikke hvorfor statistikken har snudd de siste tre sesongene.

 

Morten Ask måtte gå av mot Manglerud Star med en smell og vi er ikke sikre på at han blir klar til denne kampen heller. Han har allerede stått over fire oppgjør og Vålerenga har dermed måtte sende spillere på rundgang ned i fjerderekka for å kunne stille fire fulle rekker. Marcus Ekberg har spilt U21 de siste kampa, så kanskje kan han løftes opp igjen nå dersom Ask ikke er klar. Fire rekker sparer voldsomt med krefter og er en av de viktigste faktorene til at Vålerenga ligger der de ligger på tabellen.  Vi håper mest at Ask er klar igjen.

 

En trepoenger er sjølsagt alltid det Vålerenga går for og det er håp om å øke luka ned til Storhamar og Stavanger. Tar de tre poeng, så må i hvert fall luka øke til ett av de to nærmeste laga, for de møtes innbyrdes i Stavanger. Sparta skal ut i byderby mot Stjernen og Frisk Asker reiser til Ringerike, mens bånnlaget Manglerud Star står over denne runden.

 

Manglerud Star

Vålerengas U21-lag møter Manglerud Star i garasjen på lørdag. Manglerud Star har starta sesongen svært svakt og har kun tatt to poeng på de første fire kampa, mens Vålerenga har tatt elleve av tolv mulige poeng. De har tapt to ganger mot Lillehammer, som fortsatt er uten poengtap og tatt to ettpoengere mot Stjernen.

 

Vi forventer mer av Manglerud Star som i en årrekke har produsert talenter og vist at de har hatt gode lag i yngres avdeling og vi regner derfor med at det blir et durabelig oppgjør på lørdag. Vi tror ikke på at talentutviklinga har stoppa opp sånn plutselig på Manglerud. Det er nok litt utur i sesongstarten. Spennende blir det uansett for fire lag har stukket seg ut allerede. Lillehammer, Vålrenga, Frisk Asker og Storhamar.

 

Marcus Ekberg har i hvert fall storspilt og står med syv scoringer og totalt elleve poeng. Det er ganske mye bedre enn poengkongene hos Manglerud Star, Joachim Lunde Hermandsen og Shafaat Hashim, som står med to scoringer og kun fire poeng så langt. Vålerenga har åtte spillere med mer enn fire poeng og ytterligere tre spillere på fire poeng.

 

Stabæk

Fotballherrene spiller bortekamp mot nedrykkstrua Stabæk. Vi kom oss igjennom forrige kamp mot et nedrykkstrua lag med nød og neppe. To baklengs og ettmålsseier på hjemmebane er slettes ingen kamp å være spesielt stolt av, men den ga tre poeng og det er i utgangspunktet det viktigste. Vålerenga ligger på en sjetteplass og kan klatre til femteplass forbi Ranheim, eller falle helt ned til en åttendeplass bak Odd og Tromsø.

 

Stabæk  ligger på kvalikplass og trenger seier for å passere undulatene. Samtidig møter jo Start et lag som er så høyt oppe etter seieren over Genk i går at sørlendingene sannsynligvis innkasserer tre poeng. For at Vålerenga dermed skal gå rett vei på tabellen er det tre poeng som teller, men Nadderud har ikke vært en lykkebane. De tre siste oppgjøra har endt med tap.

 

Statistikken på Nadderud er ganske stygg. 11 – 5 – 3 i eliteserien. Det er ikke lystig for en vålerenggutt og sjøl om man i gamledager så svært lite av kampa fra kikkertsvingen, så er det nå langsidebilletter og man får faktisk med seg elendigheta ute på banen. Vi veit ikke helt hvorfor det er sånn. Stabæk har dårlig trykk på sin stadion. De har rett og slett dårlig syngende supportere. Med en stor skare fra Klanen pleier det å være enveiskjøring på tribunen på Nadderud.

 

Kanskje er det de gamle råtne garderobene, men det er enda verre på Åråsen og der har Vålerenga helt fin og fjong statistikk. Reiseveien er kort og dette burde jo egentlig være plankekjøring. Ujevn bane? Kanskje! Gresset på Nadderud er vel mer kjent for at det beiter kuer der enn å være en strøken golfgreen. Det blir vel lett sånn på en friidrettsbane. Diskosen lager vel noen ujevnheter her og der.

 

Hugo Vetlesen må stå over for hjemmelaget etter å ha pådratt seg sitt sjette gule kort sist og Ola Brynhildsen som er skada. For Vålerengas del mangler Erik Israelsson som også har pådratt seg en skade. Med Israelsson ute mister Vålerenga en del løpskraft i tierrollen og det blir litt spennende å se hvem det er som går inn for Israelsson. Samúel Kári Friðjónsson, Felix Horn Myhre, Magnus Retsius Grødem og Aron Dønnum er alternativene til å gå rett inn i rollen. I tillegg kan det tenkes at Chidera Ejuke flyttes inn sentralt og at det er på vingen Vålerenga setter inn en ny spiller.

 

Vi begynner med Friðjónsson. Vålerengas eneste VM-spiller ser ut til å ha mista formen etter sommerens VM. Kanskje er det nettopp den lange VM-pausa og at han ikke fikk spilletid der som er problemet for formen hans. Vi stiller oss tvilende til formen og med straffemiss for rekruttlaget i to kamper på rad, så tenker vi at han ikke er i startelleveren denne gangen heller.

 

Horn Myhre har spilt midtstopper for rekruttlaget i det siste. En spiller som scorer ganske mye fra sin midtbaneposisjon, særlig når han får lov til å være offensiv. Den yngste og minst rutinerte spilleren er så absolutt et kort som kan være spennende. Spørsmålet er om han dog ikke vil være bedre som en innbytter.

 

Grødem er vårt tredje alternativ og er en spiller som fikk starte som midtspiss for rekruttlaget sist. Han har et godt skudd og er farlig inne i feltet på de høye innlegga. Dette har også vært hans beste sesong så langt i Vålerenga. Det er en mann som Ronny Deila fort kan velge i startelleveren.

 

Dønnum har vist klasse når han har kommi inn og har som regel vært førsteinnbytteren for laget etter sommeren. Han kan spille både kant og tier og er en spiller som står nitti minutter i eliteserien uten problemer. Akkurat det siste kan tale til Dønnums fordel. Spørsmålet er hvor han skal spille. Tier eller kant?

 

Ejuke skal spille, men blir han tier eller kant? Han har vært prøvd som tier før og det med hell. Inne sentralt er han fortsatt et stort uromoment og det er veldig vanskelig å få fatt på de raske fintene og rykka hans. Stabæk er noe trege sentralt i banen og nettopp det kan tale for at Ejuke blir å finne i tierrollen på lørdag – i en rolle der han får utfordre sentralt trege spiller på det Ejuke kan best. Og vi tror han får straffe. Dette er laget vi tror Vålerenga stiller med mot Stabæk:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Daniel Fredheim Holm – Mohammed Abu

Chidera Ejuke

Aron Dønnum – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Kristoffer Klaesson, Ivan Näsberg, Magnus Lekven, Abdisalam Ibrahim, Magnus Retsius Grødem, Felix Horn Myhre og Samúel Kári Friðjónsson.

 

Stjørdals-Blink

Rekruttgutta nekter plent å trygge plassen i PostNordligaens avdeling 2. For dem så ser det ut som om spenninga om de klarer det skal være der helt til slutt. For oss som gjerne skulle sett at plassen blei redda med seiere i de to siste kampa har disse to uavgjortene rett og slett gjordt vondt. Vålerenga 2 burde hatt 29 poeng og tatt opp kampen med Brattvåg og Kjelsås om en syvendeplass; men i stedet står de med 25 poeng og begge beina midt i nedrykksstrida.

 

Stjørdals-Blink står med 22 poeng og er laget som ligger akkurat på feil side av nedrykksstreken. For å passere Vålerenga 2 må de vinne kampen med tre mål. Og det må i hvert fall ikke få skje. Stjørdals-Blink er laget i bånnkampen som er nærmest Vålerenga i målforskjell. Det er fire kamper igjen av sesongen og med en seier i dette oppgjøret kan Vålerenga 2 nesten flytte begge beina ut av nedrykksstrida. Uavgjort er ikke godt nok og tap er katastrofalt.

 

Bånnlaget Vard Haugesund møter KFUM borte og dersom de ikke vinner den kampen så har Vard garantert rykka ned. Det er Vålerenga 2s neste motstander og det er fint om de ikke lenger har noe å spille for. Vidar vant sist og ligger med sine 21 poeng nå ganske nære å klatre over streken. De har Kjelsås på hjemmebane og med Kjelsås’ svake høstform tør vi ikke håpe på særlig mye hjelp her. Det tar vi i tilfelle som en rein bonus. Fløy spiller borte mot Brattvåg, to av laga med svakest form i øyeblikket. Brattvåg har to strake tap, Fløy har fire strake tap. Vi frykter at Fløy skal ta hjem dette, men har et betydelig håp om at alle poenga blir igjen i Brattvåg. Nardo har karantene på to spillere og møter Egersund på bortebane. Det bør bety at Vålerenga 2 har en god mulighet til å passere Nardo på tabellen.

 

Vålerenga 2 har ingen karantener, men er avhengige av spillerne a-laget velger å ha med seg fra start. Vi forventer dog at det blir orden i forsvaret igjen. Ivan Näsberg er nå såpass bra at han bør være tilbake i midtforsvaret. Sammen med seg får han mest sannsynlig Harald Martin Hauso. Leo Cornic og Oskar Opsahl får sidebackene.

 

På midtbanen er det spennende, for med Israellson ute av a-laget er startelleveren avhengig av hvem som dyttes inn der. Som nevnt tror vi det er Aron Dønnum som starter og dermed er uaktuell for rekruttlaget. Felix Horn Myhre og Sakarias Opsahl starter nok defensivt og i tieren tror vi Samúel Kári Friðjónsson er den som får tillit fra start.

 

Det betyr Magnus Retsius Grødem som midtspiss. Sander Werni og Oliver Valaker Edvardsen får nok da sidebackene og så vil sikkert noen lure på hvor Abdisalam Ibrahim er oppi alt dette. Vi tror ikke han er med. Han har ikke vært med rekruttlaget på de siste kampa og vi antar det er fordi han ikke er motivert for rekruttlaget samtidig som han mest sannsynlig er på vei bort og Vålerenga tenker utvikling av de spillerne som skal satses på i klubben i framtida. Vi tror Vålerenga 2 stiller med følgende lag:

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Harald Martin Hauso – Ivan Näsberg – Oskar Opsahl

Sakarias Opsahl – Felix Horn Myhre

Samúel Kári Friðjónsson

Sander Werni – Magnus Retsius Grødem – Oliver Valaker Edvardsen

Innbyttere: Petter Karlsen, Brage Skaret, Hans Jacob Thomsen, Ulrik Mathisen, Osame Sahraoui, Kevin Ogudugu og Joacim Sereba.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportsbar

Lørdag 15:30 Fotball: Stabæk – Vålerenga Herrer, Eliteserien, Nadderud Stadion

Lørdag 16:00 Hockey: Lillehammer – Vålerenga Herrer, Getligaen, Kristins Hall

Lørdag 18:00 Hockey: Manglerud Star – Vålerenga U21, U21 Elite, Manglerud Ishall

Søndag 14:00 Fotball: Vålerenga 2 Herrer – Stjørdals-Blink, PostNordligaens Avdeling 2, Valle kgb 5