Panterne fra Ringerike

02.10.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Hvem er egentlig disse panterne fra Ringerike? Og ikke minst hvorfor er de? Det er de store mysteriene vi må løse i kveld for det er første gang Vålerenga møter dette laget i en offisiell ishockeykamp på høyeste nivå. Har de noe for seg? Hva sier historia? Det er klart for et dypdykk ned i  i gamle fornaldersagaer, ættesagaer og kongesager.

r

Vålerenga møter panterne fra Ringerike i Schjongshallen. Foto: Kenneth Myhre.

 

Ringerike Panthers er oppdelt i to ord og de spiller i svarte drakter med oransje detaljer. Vi starter med det første. Ringerike er en fordansking av det norske Hringaríki og var et rike som strakte seg i ring rundt Tyrifjorden. Dette var et av opplendene til Oslo også den gangen, akkurat som det er i dag. Oslo i sentrum og opplendene rundt.

 

Den første ishockeyspilleren vi kjenner til fra historien er Hálfdan Svarti. Han blei født i år 810 og er kjent gjennom flere sagaer som poengkonge på Hringaríki i år 829, bare nitten år gammel. Navnet Svarti kommer av hans svarte hår og der kommer også Ringerike Panthers svarte drakter fra. Med Hálfdan Svarti på laget gjorde Hringaríki mange seiere, men det hele skulle få en ganske så tragisk ending under en ishockeykamp mellom Haðafylkí og Hringaríki i år 860. Denne kampen blei spilt på Randsfjorden, en såkalt vinterklassiker, men noen glupinger på tribunen kasta varm kumøkk ut på isen og dermed brøt det ut en stor råk i isen og Hálfdan Svarti og resten av Hringaríki-laget drukna i en sørpe av is og kumøkk.

 

Det er slettes ikke første gangen at isen svikter i norske ishaller, men det er drøyt å miste hele hockeylaget sitt. Det er dog forståelig. Hálfdan Svarti var blitt 50 år gammel og de hadde ennå ikke klart å fornye laget. Rekrutteringa sto for fall og publikum protesterte mot sine egne. Uten rekrutteringsarbeid blei det brått stopp for Hringaríkis storhetstid som ishockeylag. Og først i 1974 var befolkninga blitt såpass bærekraftig der ute at de fikk stabla et nytt lag på isen.

 

I 1989 sikra de også spillerne bedre da den nye Schjongshallen sto klar og spillerne ikke lenger risikerte drukningsdøden dersom det kom kumøkk på isen. Hallen tok noe sånt som 500 tilskuere, men blei oppgradert til 1 200 i fjor og skal visstnok oppgraderes ytterligere for åtte millioner kroner dersom noen ønsker å ta i Schjongshallen med ildtang. Det er det foreløpig ingen som vil – og kumøkkastinga har nok sitt å si for at det er vanskelig for kommunen å finne en entreprenør.

 

I 2001 fikk laget et nytt navn etter seg, Panthers etter en grusom misforståelse. På denne tida var det en avstemming for eller mot pant på øl- og brusbokser og det blei stemt for pant. På Ringerike danna de Panterne og samla øl- og brusbokser som de panta i stort månn for å få råd til en rekke svensker som kunne spille dem opp i eliten. Da ny logo skulle designes var det en kunstner som forengelska det hele og gjorde en stor feil. Han tegna inn en panter og dermed fikk de altså et svart kattedyr som slettes ikke er noen norsk skogkatt i logoen sin. I fjor klarte de endelig et opprykk og det er historia om Ringerike Panthers, slik som den er blitt meg fortalt av frode menn.

 

Hva kan så Vålerenga vente seg i kveld? Panterne fra Ringerike vant åpningskampen mot tigrene fra Asker etter straffeslag. Etter tap hjemme mot spartanerne fra Sarpsborg og borte mot reptilene fra Hamar slo de så stjernene fra Manglerud hjemme i Schjongshallen. Siden har de gått på tre strake tap og Vålerenga har en mulighet til å stikke ytterligere i fra før alle lag har spilt syv kamper i årets serie.

 

Med tre poeng er det nødt til å bli avstander nedover. Det er fem poeng til Storhamar som møter Manglerud Star i fjøset, men Sparta på andreplass og Stavanger på fjerdeplass, henholdsvis seks og syv poeng bak Vålerenga spiller mot hverandre for tomme tribuner i Stavanger. Tredjeplasserte Frisk Asker har bortekamp mot et stjernenlag som vel bør løfte seg markant etter massakren i Furuset Forum på lørdag. Joda, vi  har trua vi og gleder oss til kveldens kamp. For de som ikke kommer seg til Schjongshallen, så kan det berettes om at kampen både sendes på TV2 Sumo og på Klanens Webradio.

 

EM-kvalik

Celin Bizet Ildhusøy og Norges J19-lag spiller i dag den første av tre EM-kvalifiseringskamper. Motstander er Georgia og bør være en spasertur i parken. Vi spår tosifra seier og hattrick av Bizet.

 

Nardo

Vålerenga kom dårlig i gang og Nardo fikk en kjempesjanse allerede rett fra start, men skuddet som hadde retning for krysset blei redda av Vålerengas solide sisteskanse. Vålerenga kom seg etter starten og etter en nydelig pasning fra Sakarias Opsahl til Magnus Retsius Grødem vendte sistnevnte opp i feltet, slo en tunnel og blei felt. Grødem ville ha straffe, men dommeren sa nei og strengt tatt måtte vel Grødem ha løpt rundt spilleren ha slo tunnel på hvis han skulle ha fått straffe.

 

Grødem var et uromoment og Vålerenga tok over mer og mer av spillet. Etter 18 minutter fikk de da også et frispark. Aron Dønnum skøyt like over etter et frispark fra tredve meter, men på det neste frisparket gjorde Vålerenga noe lurt. Magnus Retsius Grødem slo kula kort til Aron Dønnum. Han fant Harald Martin Hauso i skuddposisjon – det trodde alle; men Hauso sentra i stedet videre ut til enda bedre plasserte Felix Horn Myhre. Totalt uten press kunne Horn Myhre plassere kula i det lengste hjørnet. Vålerenga 2 var i ledelsen.

 

Etter 29 minutter fikk Vålerenga firspark på sekstenmeterstreken. Samúel Kári Friðjónssons forsøk hadde god retning, men gikk via et hue og ut til corner. Vålerenga tok den kort og Aron Dønnum kom i god skuddposisjon inne i sekstenmeterfeltet, men fant ikke det lengste hjørnet.

 

Nardo hadde fint lite å komme med, men Vålerenga ga bort to unødvendige frispark rett utafor sekstenmeteren. På det andre fikk de en heading som gikk like utafor. Tre minutter før pause fikk Nardo en kjempesjanse. Oskar Opsahl glapp i markeringa og de kom  igjennom  på høyresida. I duellen foran mål fikk de også avslutta, men Klaesson var der med et tigersprang og redda.

 

Det var mye fint vålerengaspill og to ganger var Grødem aleine med keeper, men blei avblåst for offside. I begge tilfellene så det feil ut på tv-bildene. Det var fullt fortjent at Vålerenga 2 leda til pause, men med to matchvinnerredninger av Klaesson var det allikevel ikke noen trygghet man satt med sjøl om spillet så bra ut.

 

Fire minutter ut i andre omgang gikk Nardo hardt til på Magnus Retsius Grødem og Vålerenga fikk frispark på midtbanen. Sakarias Opsahl slo det lurt og så var Ulrik Mathisen aleine med keeper. Keeper fløy ut, Grødem heada over keeper og så blei han rent i senk av keeper. Direkte rødt kort til Henrik Bakke og straffe til Vålerenga. Nardo gjorde bytte for å få inn reservekeeperen, mens Mathisen gikk ut av banen og fikk legeasssistanse. Tida gikk. Det tok voldsomt med tid. Bakke traska så seint av banen og byttet kom inn. Fire minutter etter smellen sto Friðjónsson klar, men nok en gang missa han på straffe. Hans andre straffebom på to kamper. Da bør han kanskje fritas for å ta flere straffer.

 

I stedet for å punktere kampen bredte det seg en uro i Vålerenga som slapp Nardo inn i kampen igjen. De fikk frispark på tyve meter og Klaesson redda , på returen kom Nardo først og Klaesson gjorde en ny kjemperedning og slo ballen i tverrliggeren. Den neste returen klarte Vålerenga å få klarert til slutt og dommeren blåste av for skade på Klaesson.

 

Vålerenga tok ut Mathisen og satte inn Sander Werni. Og Vålerenga fortsatte å sove. Hauso i forsvaret denne gang, men han våkna akkurat i tide til å hade ballen tilbake til Klaesson, som heldigvis klarte å dra av spissen i duellen dem i mellom.

 

Så fikk Vålerenga ny kontring. Grødem satte i gang Werni som spilte inn til Dønnum som var igjennom aleine med keeper. Han blei felt bakfra på sekstenmeterstreken og dermed fikk Nardo sitt andre direkte røde kort i kampen. Det var fullt kaos for dommeren visste ikke hvem som skulle ha det røde og etter fire minutter blei det først ordning på sakene. Det var et kvarter igjen. To røde kort situasjoner som tok fire minutter hver og en skade på Klaesson. Vi anslo ti minutter tillegg der vi satt og så på kampen. Og det var fortsatt et kvarter igjen av ordinær tid. Grødems frispark gikk for så vidt rett i fanget til keeperen.

 

Nardobenken var i harnisk og én blei vist vekk derfra. Ni minutter før slutt spilte Dønnum igjennom Werni som runda keeper og forsøkte å plassere ballen i målet fra skrå vinkel, men midtstopperen til Nardo fikk blokkert. I stedet for å punktere kampen gjorde Klaesson en kjempefeil og spilte ballen rett i beina på nærmeste nardospiller. Han finta ut Hauso som tok et steg til sida og litt urutinert lagde straffespark på en spiller på vei ut mot hjørneflagget.. Straffesparket gikk midt i mål og dermed sto det likt igjen.

 

Ett minutt før ordinær tid var over så fikk Leo Cornic en kjempesjanse, men fra femmeteren satte han ballen over tverrliggeren. Vålerenga fikk en ny sjanse på søtten meter etter at Werni skaffa frispark. Friðjónsson fikk en ny sjanse til å rette opp straffemissen, men skuddet gikk rett på keeper. Tre og et halvt minutt på overtid spilte Vålerenga seg fram på venstrekanten. Innlegget til Opsahl fant Grødem som la igjen til Dønnum. Fra ti meter fyra Dønnum, men keeper redda den også.

 

Fire minutter på tilleggstid kom Cornic på høyrekanten. Dro av en spiller og la ut itl Dønnum som forsøkte å curle ballen i det lengste hjørnet, men det blei kun hjørnespark. Og det blei et voldsomt trykk fra Vålerenga med hjørnespark og innkast på Nardos banehalvdel. Og til slutt rant tida ut for Vålerenga. Det blei lagt til åtte minutter. En elendig forestilling etter at Nardo blei redusert til både ti og ni mann. Fram til da spilte Vålerenga 2 godt, men etter at Nardo blei redusert så var det Vålerenga som senka seg.

 

Vålerenga 2 ødela med det en kjempemulighet til å redde plassen. Nå er det i stedet nedrykkskamp mot Stjørdals-Blink i neste serierunde hjemme på Valle. Den kampen må vinnes. Det skiller tre poeng ned til Stjørdals-Blink og de kan gå forbi Vålerenga 2 med seier.

 

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Felix Horn Myhre – Harald Martin Hauso – Oskar Opsahl

Samúel Kári Friðjónsson – Sakarias Opsahl

Ulrik Mathisen

Aron Dønnum – Magnus Retsius Grødem – Oliver Valaker Edvardsen

Innbyttere: Sander Werni (25 min for Mathisen).

 

Vålerengas beste
    Sakarias Opsahl  
   Leo Cornic  
  Magnus Retsius Grødem  

 

Vålerenga i dag:

15:00 Fotball: Georgia – Norge J19, EM-kvalifisering, Novi Gradski

18:30 Hockey: Ringerike – Vålerenga Herrer, Getligaen, Schjongshallen