Luke fra tabelltopp

01.10.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas hockeygutter fortsetter å imponere og etter nedsablinga av Stjernen på lørdag har de skaffa seg en luke ned fra tabelltoppen og til de fire etterfølgende laga. Det er Vålerenga på topp, mutters aleine. Deilig! Gjetordet starter dog med fotball for det spilles en særdeles viktig kamp mot Nardo for rekruttgutta i dag. Vinner de den har de et halvt bein i PostNordligaen også neste år. Det er viktig. Kampen på Nissekollen kan du se hos en eller annen amedia-avis.

Vålerenga feirer mål og tabelltopp. Foto: André Kjernsli.

 

Nardo

Vålerenga 2 har igjen en mulighet til å få et lite pusterom fra nedrykksstrida i PostNordligaens avdeling 2. Nardo er motstander og de ligger på niendeplass på tabellen, ett poeng foran Vålerenga 2. Laga bak Vålerenga 2 sliter. Fløy som ligger poenget bak har en tapsrekke på fire kamper, Stjørdals-Blink ei tapsrekke på to kamper, men før det tre kamper på rad der det har blitt poengdeling. Stjørdals-Blink ligger to poeng bak Vålerenga 2, men både de og Fløy har dårligere målforskjell. Vidar ligger nå tre poeng bak Vålerenga 2, men også de med håpløs målforskjell på tross av at de slo Fløy hele 5 – 0 denne runden. Vard Haugesund har ennå en teoretisk mulighet til å redde plassen, men må vinne resten av kampa.

 

Dersom Vålerenga 2 skulle vinne i dag vil de gå opp på 27 poeng som er samme poengsum som de endte på i fjor og avstanden ned til nedrykksplass vil være på fem poeng. Det er også samme poengsum som i fjor. Det er altså langt jevnere og det er slettes ikke sikkert at 27 poeng holder til å redde plassen i år.

 

Nardo har henta en ny nittenåring fra Ballstad UIL i fjerdedivisjon. Der har han scora 22 mål på 38 kamper. De spiller kampa sine på Nissekollen, som egentlig er en hoppbakke. De er ganske brukbare hjemme. 5 – 1 – 4 forteller at 16 av lagets 25 poeng er tatt på Nissekollen. Vålerenga 2 på sin side har 3 – 3 – 4 og har tatt nøyaktig halvparten av sine 24 poeng på bortebane.

 

Det er en sterk tropp Vålerenga 2 har sendt nordover denne gang og den eneste vi egentlig savner i troppen er Abdisalam Ibrahim. Kristoffer Klaesson er keeper og heldigvis har Sander Nordby blitt bra nok i lyskene til at han er med opp som reservekeeper. Hvem som skal danne forsvaret er for så vidt litt spennende. Harald Martin Hauso er nok bankers som midtstopper, men hvem blir hans makker? Leo Cornic og Oskar Opsahl skal nok spille backer og da er Fredrik Holme eneste forsvarsspiller i troppen. Er det duka for Samúel Kári Friðjónsson som midtstopper kanskje? Eller blir det Felix Horn Myhre? Det er vel i hovedsak disse to det står mellom.

 

Vi ser for oss Sakarias Opsahl som indreløper og det blir med enten Horn Myhre eller Friðjónsson. I tieren er Magnus Retsius Grødem det mest naturlige valget, dersom han ikke settes opp som midtspiss. I så tilfelle er det inn med Ulrik Mathisen eller kanskje Osame Sahraoui som storspilte for G19 i interkretskampen mot Nordstrand sist. Offensivt tror vi på Sander Werni som midtspiss, Aron Dønnum til høyre og Oliver Valaker Edvardsen til venstre. Vi tror Vålerenga 2 stiller følgende lag mot Nardo:

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Felix Horn Myhre – Harald Martin Huso – Oskar Opsahl

Sakarias Opsahl – Samúel Kári Friðjónsson

Magnus Retsius Grødem

Aron Dønnum – Sander Werni – Oliver Valaker Edvardsen

Innbyttere: Sander Nordby, Fredrik Holme, Ulrik Mathisen og Osame Sahraoui.

 

Start

I Vålerenga er vi vant med at gamle helter scorer når får et gjensyn med Vålerenga. Simon Larsen begynner å bygge seg opp som en kulthelt i så måte – men med motsatt fortegn. Den tidligere stopperkjempen i Vålerenga har nemlig en meget hyggelig statistikk for Vålerenga. I sin første kamp mot gamleklubben møttes laga på Kristiansand Stadion. Larsen slo et slag for gamleklubben og tok et rødt kort allerede etter fem minutter. Det endte med 6 – 1 seier til Vålerenga.

 

Jonatan Tollås Nation brøyt et forsøk på angrep fra Start. Mohammed Abu heada bort til Sam Adekugbe som fant Bård Finne i mellomrommet. Han sendte Espen Hammer Berger på ræva med vendinga si og satte fart i det rommet han sjøl skapte. Erik Israelsson dro med seg Simon Larsen ut mot høyre og Sam Johnson satte fart mot venstre. Damion Lowe blei nølende. Skulle han ut å støte på Finne eller ta løpet til Johnson? Det halvsekundet med nøling var halvsekundet for mye. Finne tredde igjennom Johnson som skøyt på første touch. Jonas Deumeland kom ut og fikk en hånd på Johnsons avslutning. Ballen gikk i en bue opp i lufta og falt ned en meter foran tverrliggeren. Det var der Larsen kom med et sugende løp og banka læret opp i nettaket med pannebrasken. Tida var 24:51 og Klanen sang resolutt på «Simon Larsen».

 

Bare sekunder seinere var Amin Nouri nære ved å tre igjennom Finne aleine med Deumeland, men assistentdommeren vinka offside på Johnson. Et frys av bildet viser at det var feil. Finne blei mest sannsynlig snytt for scoring mens Klanen fortsatt var opptatt av Simon Larsen og sang «Simon elsker Vål’enga!»

 

Vålerenga hadde mye ball og Daniel Fredheim Holm styrte det meste av spillet, men det blei få målsjanser. Finne spilte dog vegg med Abu etter 42 minutter og fant Israelsson inne i feltet. Skuddet fra syv meter blei dessverre blokkert. Det var den sjansefattige førsteomgangen.

 

Vålerenga starta på mange måter på samme måte i andre omgang. Det var fullt kaos i startforsvaret ved flere anledninger, men det var vanskelig å komme til de gode skudda i feltet til Start. De har fått orden på forsvaret sitt under Kjetil Rekdals regime. Johnson fikk en god mulighet fra sekstenmeterstreken, men fikk ikke skikkelig treff.

 

Det måtte skikkelig vakkert spill til for å spille ut Start og det kom. Fredheim Holm dytta ballen ut til Nouri som fant Abu sentralt. Ballen gikk til Chidera Ejuke, tilbake til Fredheim Holm, ut på Nouri opp til Abu og inn på Ejuke som nå var i fullt firsprang sentralt i banen. To runder med firkant og full fart. En deilig tunnel på Lowe og Ejuke var igjennom. Skuddet fra femten meter var dog ikke godt nok og Deumeland fikk redda og Larsen banka returen opp mot midtstreken. Felipe Carvalho tok ned kula triksa et par ganger og satte i gang Adekugbe. Han fant Finne som skar innover i banen, vendte opp og gikk utover og inn i straffefeltet. Innlegget blei måka ut til innkast. Amin Nour kasta til Adekugbe som vendte opp og spilte ut i banen til Fredheim Holm. Hovmesteren fant Ejuke på sekstenmeterstreken. Han forsøkte å drible tre mann og måtte få hjelp av Israelsson som fikk ballen ut til Finne. Finne dro seg ned mot dødlinja og la inn mot bakre stolpe. Johnson hang i lufta som et helikopter og da kula endelig kom fram styrte han den elegant inn i nettmaskene. Tida var 56:27. To minutter med konstant vålerengapress ga uttelling.

 

Starts utligning var en soleklar offside. Et innlegg treffer Nouri og går til Mathias Bringaker som var en meter i offside i det innlegget kom, men allikevel. Noen burde ha fulgt løpet. Vålerenga svarte kontant. Carvalho faspilte ut på Frehdim Holm som ga ballen til Magnus Resius Grødem. Han spilte ut til Johnson som la kula inn. På sekstenmeterstreken sto Finne og lada høyrefoten. En vakker volley pressa han helt ned i stolperota. Tida var 88:50 og Vålerenga var igjen to mål foran.

Med denne volleyen senka Bård Finne Start. Foto: Morten Larød.

 

Men Vålerenga er Vålerenga. Herolind Shala fikk vende opp og gå forbi både Nouri og Tollås Nation før han scora. Vålerenga har et forsvarsproblem, men i går gikk det greit fordi Vålerenga har Bård Finne og Johnson. To målgivende pasninger og ett mål kreditert Finne. To mål og en målgivende kreditert Johnson.

 

Vålerenga stilte med følgende lag mot Start:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Daniel Fredheim – Mohammed Abu

Erik Israelsson

Chidera Ejuke – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Aron Dønnum (19 min for Ejuke), Magnus Retsius Grødem (13 min for Israelsson) og Felix Horn Myhre (5 min for Abu).

 

Vålerengas beste
    Daniel Fredheim Holm  
   Bård Finne  
  Mohammed Abu  

 

Stabæk

Rekruttjentene og i deres jakt på andreplassen i 2. divisjons avdeling 2 trengte de alle tre poengene. Det så greit ut i starten. 78 sekunder ut i kampen fant Adele Thomassen ei luke og tredde ballen fram til Emilie Libakken Østerås. Hu vendte bort en forsvarsspiller og var aleine med keeper Siri Ervik og satte ballen enkelt til side for henne. Vålerenga 2 var i ledelsen.

 

Målet til Stabæk kom etter 24 minutter og ut av ingen ting. Vålerenga hadde ballen i forsvar og Elise Gjester slo en feilpasning opp i midtbaneleddet. Ida Outzen hadde plassert seg dypt og bredt for å være spillbar og oppheva dermed en offside og Julie Stafne Gustad scora aleine med Melenie Watts.

 

I andre omgang spilte Vålerenga svært rotete, men var nære ved å score da Julia Caroprese fant Gjester på et hjørnespark. Gjesters heading gikk dessverre i metallet helt oppe i krysset. Det så ut til å gå mot uavgjort og Vålerengas beholdning så ut til å være at Henriette Velten-Simonsen fikk sin debut i andredivisjon; men debutanten ville det annerledes da de andre spillerne så som mest slitne ut.

Henriette Velten-Simonsen fikk sin debut i andredivisjon. Foto: Hjesus.

 

Hu jobba opp en ball stabækforsvaret trodde de hadde kontroll på. Inne foran mål lå Lea Høiness og Stabæk panikklarerte innlegget fra Velten-Simonsen ut til innkast. Det tok Mia Rostad Huse raskt og fikk igjen ballen. Om lag 35 meter fra dødlinja helt ute på sidelinja fikk hu all verdens tid. Det var som å gi henne et frispark der ute. Huse lada kanonen og skøyt – læret lå limt i krysset! To minutter på overtid.

Mia Rostad Huse blei matchvinner på overtid. Foto: Hjesus.

 

Dermed beholdt Vålerenga 2 andreplassen på målforskjell foran undulatene 2 og poenget foran Kringsjå 2. De har igjen to bortekamper av sesongen og nettopp undulatene 2 er neste motstander. Vålerenga 2 stilte følgende lag mot Stabæk 2:

Melenie Johansson Watts

Johanne Eide Bruun – Ida Outzen – Elise Gjester – Eline Stensen Gulliksen

Mia Rostad Huse

Tine Celine Karstensen – Emilie Libakken Østerås

Adele Thomassen – Lea Høiness – Julia Caroprese

Innbyttere: Silje Fjeldstad (45 min for Thomassen), Henriette Velten-Simonsen (14 min for Karstensen) og Ingrid Haug (11 min for Gulliksen).

 

Vålerengas beste
    Mia Rostad Huse  
   Lea Høiness  
  Ida Outzen  

 

Stjernen

Vålerenga og Stjernen starta jevnt og det var Stjernen som fikk den første sjansen ved Joacim Sundelius; men etter hvert tok Vålerenga mer og mer over og Tommy Johansen fikk det svært travelt med å redde pucker utover i perioden, blant annet et tverrliggerskudd fra Stefan Espeland. Stjernen fikk pressa pucken ut av Vålerengas sone foran spillebenken til Vålerenga, men Villiam Strøm viste muskler, stoppa Sander Rønning, tok pucken og satte i gang en ny bølge for Vålerenga. Strøm fant Petter Grønstad på blå og han satte fart inn i sona. Stjernenbacken Antti Kauppila blei dratt ned på magan og passet tversover til Colin Spaberg Olsen var perfekt og Spaberg Olsen styra enkelt inn Vålerenga i ledelsen. Hans tredje mål for sesongen på tida 10:52.

 

Vålerenga kjørte på videre og bare sekunder seinere kom de på ny to mot én, men Lars Erik Spets skudd gikk utafor. Og det fortsatte. Tobias Lindström traff innsida av stolpa, Brede Csiszar tok returen og fant Rasmus Ahlholm som venta ned Johansen, men ikke klarte å løfte pucken opp. I stedet fikk Lindström to minutter for å ha sett stygt på en stjernenback. Stjernen skapte ingen ting i overtallet sitt og i stedet fikk de en til i trynet rett etterpå. Jonas Oppøyen sto med puck på blålinja og sentra tilbake til Lars Erik Spets som tok med seg pucken inn i sona og tredde en nydelig puck igjennom til Filip Gunnarsson. «Greven» skar inn foran keeper Johansen og plasserte pucken mellom beina hans på tida 17:04. Med 91 sekunder igjen av perioden fikk Martin Laumann Ylven en tominutter for høy kølle. En ny klønete utvisning, men igjen viste Stjernen seg talentløse i overtallsspillet.

 

Midtperioden starta Vålerenga fint med å ri av de resterende 29 sekundene av undertallet og da det var gjort sendte Axel Eidstedt en iceing puck over isen. Hva som gikk gjennom huene til dommerne aner vi ikke, men pucken tok en rar vei ut av vantet og sjøl om Ahlholm slettes ikke var først på droppunktet så lot dommerne spillet gå. Ahlholm takka og bukka. Tok pucken, serverte Lindström som venta ut både Rønnild og Johansen og satte pucken opp bak en sjanseløs keeper. Vålerenga leda 3 – 0 på tida 20:55. Vålerenga takka for gratismålet av dommerne ved at Villiam Strøm pådro seg en tominutter for tripping i rundvantet.

 

Så fikk Vålerenga overtallsspill og Kalle Ekelund sendte Vålerengas tredje puck i tverrliggeren for kvelden og Thomas Olsen dro seg vakkert igjennom alle, men glemte å avslutte aleine med keeper. Det blei ikke mål i overtallet, men midtveis i perioden var det nære for Spets som kom igjennom aleine. Han blei tatt, men fikk avslutta. Få i hallen skjønte hvorfor Stjernen ikke fikk nye minutter, men dommerne tenkte vel at da blei det feige lag.

 

Det gikk litt for lett for Vålerenga og de begynte å leike i egen sone. Det er skummelt og plutselig virka Stjernen som et hockeylag igjen. De vant flere pucker i Vålerengas sone som Vålerenga skulle ha kontroll på. Roy Johansen blei tydelig forbanna på Vålerengas nonchalante spill og tok time-out. Det hjalp ikke så mye og Strøm måtte ta på seg en tominutter for å hindre at Karel Slavata kom aleine med Steffen Søberg. Og det var undertallsspill som skulle til for at Vålerenga våkna til liv igjen. Eidstedt gjorde manns jobb og holdt pucken fast langs vantet. Stjernen sendte til flere spillere, men Eidstedt var sterkest og da nesten hele stjernenlaget var opptatt med å forsøke å grave ut pucken, så slapp Eidstedt den ut mot Spets på blålinja. Spets vendte opp og gikk i angrep. Martin Røymark ga flatt jern og kom som stillehavsorkan over isen. Spets hørte lyden av metall som smelta is, passa i rette øyeblikk og Røymark satte inn Vålerengas fjerde for kvelden. I undertall på tida 36:13 var det som om lufta gikk rett ut av stjernenballongen.

 

Dermed blei det lett i tredje periode og 5:20 ut i perioden satte Ylven inn det første. Lindström vant pucken ute langs vantet, han fant Espeland som dro seg innover, finta og passa ut til Ylven som klinka til. Hevnen fra Stjernen var å sette baksida av kølla opp i kjeften på Ylven noen sekunder seinere. Ylven blei liggende og fire tenner og blod måtte tørkes opp. Ylven gikk rett i garderoben og Maksims Ponomarenko fikk en fortjent to pluss to for høy kølle.

 

Det tok to dropper og totalt 27 spilte sekunder før Vålerenga scora. Lindström vant droppen til Espeland som la pucken vakkert tversover til Ahlholm som satte inn scoringa på tida 46:34. Dermed fikk Vålerenga spille to minutter til i overtall. Det vil si, det gjorde de slettes ikke. De spilte ett minutt og femti sekunder til i overtall. Og det som er det rare med det. Da var plutselig Ylven inne på isen igjen. Jepp, Vålerengas leger syr på rekordtid. Det var gått om lag fire minutter fra han gikk av til han gikk på. Lindström spilte fram Espeland som dro seg inn i sona, dro av alle og passa til Ahlholm som satte pucken i nettet.

 

Strøm fikk en ny billig utvisning for krysstakling og dermed kunne det se vanskelig ut å få til et tosifra resultat. Lindström gjorde et iherdig forsøk. Vant pucken uten hjelp av noen lagkamerater og satte en ny tunnel på Johansen. Det var fem minutter igjen og det blei øyna et lite håp om tosifra allikevel. Men i stedet så fikk Hampus Gustafsson inn et trøstemål.

 

Med seieren har Vålerenga skaffa seg ei luke på fem poeng ned til Storhamar, seks til Sparta og syv poeng til Frisk Asker og Stavanger. Det er fortsatt ett oppgjør igjen for åtte av laga før alle har møtt hverandre én gang. Vålerenga spiller tirsdag borte mot Ringerike i Schjongshallen. Det blir første gang Vålerenga spiller offisiell kamp der.

 

Lindström overtar gullhjelmen etter Andreas Stene og står nå med ti poeng. Det er rett opp på andreplass på poengkongelista bak Patrick Thoresen. Espeland er hakk i hæl med sine ni målgivende pasninger og også Ahlholm som nå er oppe på åtte poeng gikk forbi Stene. Lindström fortsetter også som ligaens beste dropper med 65,9 prosent vinnede dropper. Søberg er den beste keeperen av de som har spilt brorparten av kampa med sine 93,5 i redningsprosent og nå begynner også overtallsstatistikken å se bedre ut. 17,6 prosent har gutta klatra opp på nå og det begynner å ligne noe sjøl om laget fortsatt kun er på femteplass der. Penaltykillinga er derimot rå. 94,4 prosent. Det er også viktig, for lagets største svakhet denne sesongen ser ut til å være evnen til å pådra seg unødvendige utvisninger.

 

Det er egentlig ganske fantastisk at det ser sånn ut som det gjør nå. Med unntak av Sparta er de tre andre av laga som kjemper om sølvet bak Vålerenga blitt møtt på borteis. Det har resultert i syv av ni mulige poeng. «Hjemme på Furuset» er det bare Manglerud Star som har vært i nærheten av Vålerenga. Det er solide seiere i tre av fire kamper. Vålerenga ser ut som et mesterlag!

 

Vålerengas beste
    Stefan Espeland  
   Tobias Lindström  
  Rasmus Ahlholm  

 

Vålerenga i dag:

16:00 Fotball: Nardo – Vålerenga 2 Herrer, PostNordligaens avdeling 2, Nissekollen