Keeperkrise?

29.09.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I torsdagens interkretskamp for juniorgutta fikk Petter Karlsen en alvorlig smell. Han blei regelrett grisetakla og måtte bæres inn i garderoben med store smerter. At det ikke blei delt ut direkte rødt kort er en skandale, men det hjelper jo ikke for Vålerenga uansett. Heldigvis viste dagens røntgenundersøkelse at det ikke er brudd; men det er uansett alvorlig keeperkrise i Vålerenga. I sommer forsvant Marcus Sandberg fra a-stallen og det er kun to keepere igjen der – Adam Larsen Kwarasey og Kristoffer Klaesson.

Tredjekeeper Petter Karlsen er nå ute med skade. Her mot Skeid. Foto: Morten Larød.

 

Fra rekruttlaget forsvant Filipe Amador til Oppsal og dermed er Petter Karlsen og Sander Nordby de eneste keeperne igjen der i påvente av at sekstenåringene Magnus Sjøeng og Christoffer Bugge løftes opp. Fra før av sliter Nordby med lysken og har ikke stått kamp på tre uker og med Karlsen ute er det rett og slett keeperkrise i Vålerenga. Sjøeng og Bugge tilhører nemlig breddeklubben og overgangsvinduet for amatører stengte 10. september.

 

Skulle nå Adam Larsen Kwarasey eller Kristoffer Klaesson bli sjuke er det ingen reservekeeper på plass i Eliteserien, men enda mer kritisk er det for rekruttlaget. De har for øyeblikket ingen reservekeeper i det hele tatt og risikerer å stå med en utespiller i mål i den viktige kampen borte mot Nardo på mandag. Att på til har Klaesson tre gule kort og får karantene ved et eventuelt fjerde gule kort. Dersom hverken Nordby eller Karlsen ikke er klare til serierundene mot Nardo og Stjørdals-Blink er det et skummelt scenarie. Hvis ikke må kanskje kanskje keepertrener Kamil Rylka løse lisens – eller Aron Dønnum trå til som keeper atter en gang – slik han gjorde borte mot Nybergsund i fjor da Klaesson fikk rødt kort etter at Vålerenga hadde gjort tre bytter.

 

Start

Søndag møter Vålerengas fotballgutter Start til eliteseriekamp på Valle. Det er igjen en skjebnekamp, slik alle kamper er for øyeblikket for Vålerenga. De har inntatt den dødskjedelige syvendeplassen og på tross av at alle laga rundt legger døra til medalje vidåpen for denne klubben, så klarer de å rote det til hver bidige gang. Tar de ikke tre poeng mot Start er sesongen definitivt over. Da forblir Vålerenga en middelhavsfarer i år igjen.

 

Enkelt blir det ikke. Start har tre strake seiere, to i serien og én i cupen. Vålerenga har tilsvarende tre strake tap. Kjetil Rekdals mannskap kjemper en kamp for å unngå nedrykk. Slike lag er det alltid vanskelig å møte på slutten av sesongen. Nå har Vålerenga et veldig godt tak på Start og vant 6 – 1 i Kristiansand og Start er fryktelig svake på bortebane; men så er det akkurat det med nedrykkslag og i motsetning til de andre bånnlaga har Start hatt godt av et trenerskifte.

 

Rekdal har løfta Start fra 0,58 poeng per kamp til 1,45 poeng per kamp og statistikken 4 – 4 – 3. Det er syv kamper igjen av Eliteserien, det vil si at det fortsatt er 21 poeng igjen å kjempe om. I prinsippet kan man si at det dermed er klart at Start, Stabæk og Strømsgodset med sine 23 poeng ikke kan ta igjen Brann; men Vålerenga ligger bare ti poeng foran dem på tabellen. De trenger fortsatt å ta noen flere poeng. Snittet Rekdal har hatt så langt med Start tilsvarer at de tar ti poeng til på de siste syv kampa. Da er de på poenglikhet med Vålerenga dersom Vålerenga ikke begynner å vinne kamper igjen. Med et tap både mot Start og i neste serierunde mot Stabæk kan det begynne å bli nerver for at Vålerenga igjen skal havne helt nede i kvaliksumpa.

 

Defensiv trygghet blir viktig. Vålerenga har scora to mål i begge de to siste kampa i eliteserien, men ikke hengt med i defensiv markering. Får Vålerenga på plass det, så blir også laget godt. Framover ser det bedre ut. Midtbanen med løpsmotoren Erik Israelsson i tierrollen lager ganske godt strekk i motstanderne og det blir mer rom for indreløperne og dermed mindre trilling av ball på tvers. Det har vært en suksess. Skulle Israelsson begynne å produsere målpoeng også så blir det veldig bra. Han gjorde det i Sverige, så det er ikke usannsynlig at han skal gjøre det i Vålerenga også.

 

Vi tror ikke det blir noe hokus pokus med laget mot Start. Vålerenga har ingen karantener og vi føler at laget mer eller mindre sier seg sjøl. Ronny Deila er ikke treneren til å gjøre store endringer. Vi tror Vålerenga stiller med følgende lag mot Start:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Daniel Fredheim Holm – Mohammed Abu

Erik Israelsson

Chidera Ejuke – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Kristoffer Klaesson, Ivan Näsberg, Magnus Lekven, Felix Horn Myhre, Samúel Kári Friðjónsson, Magnus Retsius Grødem og Aron Dønnum.

 

Stabæk

Rekruttjentene møter Stabæks rekruttjenter tidligere på søndagen. Vålerenga kjemper om andreplassen med rekruttlagene til undulatene og Kringsjå. Vålerenga fører an i den kampen og de unge talentene har hatt en meget god vei mot å bli faste toppseriespillere. Det er veldig ungt og stammen i rekruttlaget er 2001-generasjonen; men de har vist seg å holde mål.

 

Det er spillepause i Toppserien på grunn av landslag og Vålerenga mangler Celin Bizet Ildhusøy som er tatt ut i EM-kvalifiseringskampene for U19. Ellers er det nok en del a-lagsspillere som gjerne skulle hatt litt kamperfaring. Tina Dalgård og Anne Lise Olsen var med i forrige rekruttkamp. Vi savner også Benedikte Sand Birkelund og Julie Trustrup Jensen som vel har behov for litt kamptrening og er spilleberettiga for rekruttlaget i og med at hu ikke starta forrige a-lagskamp.

 

Troppen tas ikke ut før i morgen, men vi prøver allikevel å sette et lag og vi tror Vålerenga stiller sterkt og lar både Birkelund og Jensen få en omgang hver. Vi tipper på følgende lag mot Stabæk 2:

Melenie Johansson Watts

Tina Dalgård – Ida Outzen – Benedikte Sand Birkelund – Jenny Sare Slåtta

Emilie Libakken Østerås

Tine Celine Karstensen – Julie Trustrup Jensen

Johanne Eide Bruun – Lea Høiness – Anne Lise Olsen

Innbyttere: Elise Gjester, Eline Stensen Gulliksen, Mia Rostad Huse, Kine Fløtre, Julia Caroprese, Nadia Ryan Pinto og Adele Thomassen.

 

Molde

Vålerengas uslåelige lag i G16 Nasjonal Sluttspill A fortsetter søndag sin parademarsj mot seier. Da er det Molde som gjester Valle. Molde som ligger på tredjeplass på tabellen, syv poeng bak Vålerenga men med én kamp mindre spilt. Skulle Vålerenga inne kampen så vil de ha ti poeng ned til Molde og et sted mellom syv og ti poeng ned til Lillestrøm. Da vil de kanskje allerede i neste serierunde være seriemestere.

 

Laget har kun tapt én kamp denne sesongen og det var åttendelsfinalen i NM. I Nasjonal Serie gikk de uten poengtap igjennom vårsesongen og i sluttspillet har de kun avgitt poeng i oppgjøret hjemme mot Viking som endte 2 – 2. Det er en stor generasjon Vålerenga har på gang nå og det blir spennende å se hvilke spillere som får være med Vålerenga opp på junior elite etter sesongen. Med en så sterk generasjon er det sannsynligvis noen av de aller største talentene som ikke får plass – og det gjelder å treffe.

 

Markus Nakkim fikk i sin tid den siste plassen i juniortroppen dersom han gikk med på å omskolere seg til midtstopper. Det gjorde han og neste sesong er han nok tilbake som én av Vålerengas fire midtstoppere i a-stallen. Det kunne ha blitt valgt annerledes. En spiller som ikke nådde opp den gangen var Sandefjords Mohamed Ofkir. Troppen er ikke satt opp, men Florind Lokaj og Magnus Sjøeng fikk spilletid for G19 sist, så vi forventer at de hviles. Vi gjetter på følgende lag:

Christoffer Bugge

Edonis Mulaj – Ian Barobe – Miran Kuci – Ole Tobias Brendeland

Christos Zafeiris

Jacob Blixt Flaten – Fredrik Oppegård

Amel Muratovic – Lukas Thorsen Håll – Obilor Denzel Okeke

Innbyttere: Magnus Sjøeng, Christoffer Øverland, Sander Brauer-Ersoy, Lamin Kanyi, Yasir Abdiqadir Saad, Kenneth Nguyen og Fredrik Støa.

 

Nordstrand

Det så ut til å bli meget stygt da juniorgutta tok imot Nordstrand til interkretskamp på stadion torsdag. Det er andre gang gutta spiller interkrets inne på stadion og det synes vi gutta skal fortsette med å gjøre. Det kommer mellom hundre og hundrefemti tilskuere hver gang mot fattigslige tredve eller førti når de spiller på vallefeltet. Det var det samme med rekruttdamene da de spilte der inne.

 

Vålerenga gikk ut i hundre og anført av en meget god Osame Sahraoui kjørte de over Nordstrand de første tyve minuttene. Allerede etter to minutter satt den første ballen i note. Vålerenga fikk frispark på tyve meter og Brede Sandmoen viste fram skuddfoten sin. En blåkopi av Bård Finnes frispark.

 

Etter ni minutter så vant Almin Dacic tilbake ballen på femogtredve meter. Han spilte til Elias Taubo som tredde igjennom Emanuel Longe Grønner. Grønner lobba ballen elegant over keeper og det sto 2 – 0. Etter 21 minutter utligna Nordstrand etter en forsvarstabbe i Vålerenga. Det var omtrent første gangen Nordstrand hadde ballen på Vålerengas banehalvdel.

 

3 – 1 var av det vakre slaget. Sahraoui dribla tre nordstrendere i en telefonkiosk, spilte vegg med Dacic og dribla to nordstrendere til. Så tredde han igjennom Kevin Ogudugu som klinka til fra skrå vinkel. Keeper redda, men slo ballen mot bakre stolpe der Taubo var sterkest i lufta, nesten på høyde med tverrliggeren og fikk heada inn ballen. Nordstrand reduserte igjen til 3 – 2 og klarte å skade Petter Karlsen med en grisetakling som burde ha resultert i direkte rødt kort. Uansett, Vålerenga vant kampen og er nå bare to poeng bak Nordstrand i kampen om seriegullet.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Nordstrand:

Petter Karlsen

Joacim Sereba – Brage Skaret – Fredrik Holme – Hans Jacob Thomsen

Brede Sandmoen – Almin Dacic

Osame Sahraoui

Elias Taubo – Emanuel Longe Grønner – Kevin Ogudugu

Innbyttere: Martin Bech Riisnæs (45 min for Skaret), Marcus Victorio (45 min for Ogudugu), Magnus Sjøeng (17 min for Karlsen) og Florind Lokaj (14 min for Sandmoen).

 

Vålerengas beste
    Osame Sahraoui  
   Brede Sandmoen  
  Elias Taubo  

 

Stjernen

Vålerengas hockeygutter har skaffa seg en eventyrlig mulighet til å stikke i fra i getligaen. Stjernen er motstander lørdag og med seier vil Vålerenga ligge fem poeng foran laget på andreplass, som enten vil være Storhamar eller Stavanger. Da vil også Vålerenga ha spilt like mange kamper som Storhamar og det er all grunn til å være optimistiske.

 

Stjernen har hatt en litt tung seriestart og står med åtte poeng så langt. De skal få det tøft, for laget virker ikke å ha finni de store utenlandsprofilene og virker egentlig mest av alt å vente på ny ishall. Den kommer først i 2021 så forhåpentligvis står Jordal Amfi klar før.

 

Hampus Gustafsson har dog vært solid. Seks mål og tre pasninger gir han hele ni poeng og +4 i statistikken. Men ellers er det stusselig. Kun han og Marcus Bjørsland med +1 har positiv statistikk. Verst er Sander Rønnild med -6. Sett på Tobias Lindström når Rønnild er på isen a.

 

For Vålerenga er det motstatt. Andreas Stene har fire mål og tre målgivende og +5 på statistikken. Best er han dog ikke. Villiam Strøm har +7 og Martin Røymark +6. Av de fire som står med negativ statistikk i Vålerenga er det også litt overraskende. Martin Laumann Ylven og Kalle Ekelund med -2 og Morten Ask og Petter Grønstad med -1. Vi regner med at gutta vil pynte litt på det på lørdag.

 

Stjernens største stjerne er nok trener Bengt-Åke Gustafsson. I en årrekke herja han i Färjestad og Washington Capitals. 555 poeng på 629 grunnspillskamper i NHL er greit nok. To VM-gull med Sverige har det blitt også. I Österrike i 1987 og i Finland i 1991. Trenerkarrieren starta i Sveits, som assistent på landslaget. Han var trener for tre kronor fra 2005 til 2010 og i 2006 vant svenskene både VM- og OL-gull under hans ledelse. Det førte til at han fikk Carl Gustavs medalje året etter. Han fikk sparken i sveitsiske Olten nå og kommer derfra til Stjernen. Så får vi se om det er nok til å løfte Stjernen i Furuset Forum. Vi har våre tvil. Det er tross alt spillerne ut på isen som må gjøre jobben.

 

Oslo-studentene

Håndballgutta tar i mot Oslo-studentene i Jordalhallen i dag. Dette er en kamp Vålerenga må vinne dersom de skal ha håp om å overleve i 1. divisjon denne gangen. Vålerenga ligger nest sist etter to kamper og kun Oslo-studentene ligger bak; men med seier klatrer gutta mest sannsynligvis opp på rett side av streken. Kanskje så langt som fra ellevte til åttendeplass.

 

Kjelsås

Håndballjentene møtte tabelltopp Kjelsås på bortebane torsdag og starta kampen svært dårlig. De havna under 8 – 4 fra start og måtte kjempe seg inn i kampen igjen. Det gjorde de og det sto 13 – 12 til pause. Laga fulgte hverandre i starten av andre omgang, men på stillinga 16 – 16 slutta plutselig Vålerenga å score mål. Fjorten minutters måltørke fulgte og plutselig sto det 22 – 16 på tavla. Til slutt tapte jentene 28 – 23 og falt dermed til andreplass på tabellen. Målsettinga om opprykk er klar og neste kamp er til onsdag borte mot Stabæk 2 og de spiller ikke hjemme i Jordalhallen igjen før 21. oktober.

 

Ullensaker/Kisa

Innebandygutta tapte på straffer borte mot serieleder Ajer sist og ligger dermed på tredjeplass etter to kamper i årets 1. divisjon øst. Søndag møter de Ullensaker/Kisa på Jessheim og det forventes nok en tøff kamp. Kisa tapte med ett mål mot Ajer, men knuste Øreåsen med 12 – 4. Et lag Vålerenga slo 10 – 5. Dermed forventes det et nytt tett oppgjør og Vålerenga trenger en seier nå for å henge med i toppen av tabellen.

 

Vålerenga i helga:

Lørdag 13:00 Teater: Neste kamp, Oslo Nye

Lørdag 16:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Stjernen, Getligaen, Furuset Forum

Lørdag 16:00 Håndball: Vålerenga Herrer – Oslo-studentene, 1. divisjon, Jordalhallen

Søndag 13:00 Fotball: Stabæk 2 – Vålerenga 2 Damer, 2. div avd 2, Nadderud kgb 2

Søndag 14:00 Fotball: Vålerenga G16 – Molde, Nasjonal Sluttspill A, Valle kgb 2

Søndag 16:00 Innebandy: Ullensaker/Kisa – Vålerenga Herrer, 1. div øst, Jessheimhallen B

Søndag 18:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Start, Eliteserien, Valle kgb 5