Over streken

17.09.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas rekruttgutter gjorde en svært viktig jobb i dag. I innspurten i PostNordligaen hadde laget igjen falt under streken, men etter at Stjørdals-Blink kun klarte uavgjort hadde laget muligheten til å klatre to plasseringer og innta tiendeplassen – og det starta veldig bra. Vålerenga 2 tok tak i kampen med en gang og skapte to brukbare sjanser allerede i de første to minuttene og i det trettende spilleminuttet kom uttellinga. Sakarias Opsahl satte fart framover fra midstreken og spilt vegg med en feilvendt Magnus Retsius Grødem før han storma inn i straffefeltet. Ballen gikk ikke langt, en meter til høyre der Sander Werni forlenga ballbanen en meter til. Der sto Oliver Valaker Edvardsen og breisida ballen inn ved stolperota på tida 12:53. Der  og da var Vålerenga over nedrykksstreken.

Oliver Valaker Edvardsen ga Vålerenga ledelsen. Foto: Morten Larød.

 

Fløy var ganske tannløse, men skapte noen farligheter på dødballer, men farlighetene deres blei stort sett avblåst for offside. I stedet skulle Vålerenga 2 doble ledelsen. Harald Martin Hauso fant en upressa Magnus Retsius Grødem midt på Fløys banehalvdel. Han fikk vendt opp og spilt ut på høyrekanten der Aron Dønnum hadde leikestue stort sett hele kampen. Dønnum dribla seg fri og skøyt knallhardt på mål. Keeper måtte gi en retur og toppscorer Sander Werni viste hvorfor han er nettopp toppscorer da han stupheada returen i mål. Hans tolvte mål for sesongen kom på tida 41:09. Like etterpå kunne Fløy kanskje fått et straffespark da Ulrik Mathisen krasja i beina til en fløyspiller, men dommeren lot det gå og Vålerenga 2 gikk til pause med ledelsen 0 – 2.

 

Seks minutter ut i andre omgang kløna Nils Petter Andersen det til i forsvar. Werni snappa ballen og var i utgangspunktet på vei igjennom aleine med keeper. Andersen brukte armene og holdt igjen Werni som ikke klarte å rive seg fri. At dommeren bare trakk opp det gule kortet er meget svakt. Der burde Andersen uten tvil blitt sendt i garderoben, men Fløy fikk fortsette med elleve spillere. Leo Cornic kom på et raid kvarterer ut i omgangen, men avslutninga fra kloss hold traff stanga. I stedet skulle det smelle andre veien og det var etter en dødball. På et hjørnespark fra venstre blei det heada hardt mot mål, men Kristoffer Klaesson gjorde en god redning. Fløy beholdt ballen og fikk slått inn fra høyre. Ballen blei heada rett opp i lufta og Dønnum hoppa over en fløyspiller i det han skulle klarere og havna på ryggen i stedet. Dermed kom det et skudd fra tolv meter som Klaesson var sjanseløs på. Tid for målet var 61:38.

 

Angsten for nok en gang å miste en ledelse var høyst til stede. Kevin Ogudugu kom inn for Sander Werni og etter hvert også Brede Sandmoen for Dønnum. Fløy fikk etter hvert et trykk på Vålerenga 2 i det de jakta utligninga, men i stedet var det Vålerenga 2 som scora. Ogudugu vant en duell på midten og Mathisen plukka nedfallsfrukten. Han sendte ballen bort til Opsahl som forserte noen meter før han nydelig sendte ballen inn via tverrliggeren. Tida for scoringa av 87:20 og Vålerenga brukte et halvt minutt på å feire målet. Det var helt klart for lite, for plutselig var forsvaret litt på halvdistanse. Oskar Opsahl lot en spiller få heade upressa til en medspiller og Felix Horn Myhre var ikke i mannen sin som fikk plassere ballen til side for Klaessn fra syv meter på tida 88:12. Det var ny spenning i oppgjøret.

 

Og det kunne fort ha gått skikkelig ille på overtid. Da blei det et voldsomt kjør. Fløy fikk innkast og kasta langt inn i feltet. Ballen falt ned og denne gang var det Brede Sandmoen som feltet en fløyspiller inne i feltet. Nok en gang slapp Vålerenga 2 unna straffe og i stedet kontra Vålerenga med Edvardsen. Han kom igjennom aleine med keeper, men brukte litt lang tid da han skulle spille til Sandmoen eller Ogudugu på tom kasse og en forsvarsspiller fikk en tå på ballen i siste lita. Fløykeeperen tok ballen og sparka ut langt, men Vålerengas forsvar vant duellen og Cornic sendte ballen langt opp på høyresida der Ogudugu var. Fløy hadde bare én forsvarsspiller tilbake og Edvardsen lå umarkert inne foran sekstenmeteren. Ogudugu slo en glimrende pasning inn mot straffemerket og Edvardsen breisida ballen inn forbi en utrusende keeper og på tida 90:57 var det klart at Vålerenga 2 ville vinne oppgjøret.

 

Dermed fikk Vålerenga 2 akkurat den seieren de trengte for igjen å klatre over streken. Men det er tett og målforskjellen kan bli avgjørende. Vålerenga 2 har scora hele 41 mål og det er kun Skeid med sine 44 mål som har scora mer enn Vålerenga 2. Dessverre slippes det til for mange mål bakover. 45 baklengs er like mange som bånnlaget Vard Haugesund som er fortapt med sine åtte poeng. De kan faktisk risikere å ha rykka ned fem serierunder før slutt. For med seks serierunder igjen er det Vidar med sine 18 som også ser ut til å få det vanskelig nå. De møter da også Skeid i neste serierunde, riktignok på hjemmebane. Stjørdals-Blink med 22 og -5 i målforskjell ligger på den siste nedrykksplassen. De møter dog Vard Haugesund i Haugesund, ett lag som har syv strake ett eller tomålstap nå. Det er vel lite trolig at Vålerenga 2 får hjelp derifra.

 

Fløy er det første laget over streken med sine 23 poeng og -6 i målforskjell. De møter Egersund på bortebane. De hadde en rekke på fem kamper uten tap, der eneste uavgjort resultat var mot Hødd før de i helga tapte 1 – 2 på overtid for Skeid. Vålerenga 2 møter Kjelsås, som på tross av en sjetteplass kun er fem poeng bak Hødd i kampen om kvalikplassen. De har dermed mye å spille for. Da laga møttes på Grefsen vant Kjelsås 5 – 2. Nardo ligger to poeng foran Vålerenga igjen, men med dårligere målforskjell. De møter KFUM på bortebane og det kan være et lite håp om å klatre ytterligere en plassering for Vålerenga 2 i neste runde.

 

I de neste rundene er det nettopp Nardo borte og Stjørdals-Blink hjemme som er motstandere. Vard Haugesund borte, KFUM hjemme og Bryne borte i siste serierunde er rekka. Seks kamper før slutt er man i hvert fall over nedrykksstreken, men jobben er langt i fra fullført. I fjor ville 23 poeng holdt til å redde plassen i begge avdelingene. I år holder kanskje ikke Vålerenga 2s 27 poeng fra i fjor en gang. Kanskje må Bryne ta mer enn de 30 poenga de nå har for å redde plassen. I den andre avdelinga virka Odd 2 trygge etter å ha tatt seksten poeng på de første tolv kampa, men på de siste åtte har det blitt med to poeng og nå står de med hue og ræva i nedrykksstrida de også. Taper de mot bånnlaget Hønefoss i neste serierunde, et lag som fortsatt kjemper for å redde plassen, så kan også Odd 2 falle ned under nedrykksstreken sammen med blant annet Stabæk 2.

 

Vålerenga 2 stilte med følgende lag mot Fløy:

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Felix Horn Myhre – Harald Martin Hauso – Oskar Opsahl

 

Ulrik Mathisen – Sakarias Opsahl

Magnus Retsius Grødem

Aron Dønnum – Sander Werni – Oliver Valaker Edvardsen

Innbyttere: Kevin Ogudugu (17 min for Werni) og Brede Sandmoen (12 min for Dønnum).

 

Vålerengas beste
    Aron Dønnum  
   Oliver Valaker Edvardsen  
  Kristoffer Klaesson  

 

Videre i NM

Vålerengas J16 lag reiste til Strindheim for å spille kvartfinale i NM. Der møtte de et fysisk robust strindheimlag som var litt motvekter til det laget Vålerenga mønstrer. Det er også naturlig ettersom mange av deres spillere er både ett, to og tre år eldre enn Vålerengas spillere. Strindheim var da også det førende laget i første omgang, men vålerengajentene var tro mot sin egen spillestil og holdt ballen mye i laget. På en stor bane førte dette til at de tok over mer og mer av banespillet utover i kampen og ettersom strindheimspillerne blei slitne etter å ha løpt mye i mellom overtok de kampen fullstendig.

 

Strindheim spilte enkel fotball. Klinka en lang ball inni bakrom så fort det lot seg gjøre, men Vålerenga hadde en solid bakre firer og en keeper som rydda opp i de forsøkene Strindheim kom med. Emilie Libakken Østerås styrte midtbanen med jernhånd og la ned en stor dose løpsinnsats  på midtbanen. En annen midtbanespiller, Silje Fjeldstad hadde et farlig skudd i tverrliggeren. I tillegg kom både Adele Thomassen og Silje Djurh ous aleine med keeper, riktignok fra skrått hold, uten at det ga uttelling i målprotokollen.

 

Det endte målløst etter de første åtti ordinære minuttene og dermed blei det to ganger fem minutter med ekstraomganger. I det tida var i ferd med å renne ut, så spilte Mia Tuft Andersen opp Emma Iversen på høyresida. Iversen satte fart mot målet og slo et knallhardt skudd for styring inn foran mål. Det var en strindheimspiller som styrte ballen inn i nettmaskene og Strindheim rekker bare å ta avspark før dommeren blåser av kampen og Vålerenga er videre til semifinale for første gang i J16-klassen.

Disse jentene som sørga for avansement. Bak fra venstre: Caroline Knutsen (trener), Elife Salihu, Emilie Libakken Østerås, Martyna Buslowicz, Eline Stensen Gulliksen, Pernille Velten-Simonsen, Henriette Velten-Simonsen, Silje Fjeldstad, Jenny Sare Slåtta og Silje Djurhuus. Foran fra venstre: Anny Helén Tysnes, Emma Iversen, Mia Tuft Andersen, Tuva Haugen og Adele Thomassen.

 

Vålerenga har fått hjemmekamp i semifinalen. Der møter de Kolbotn som slo Haugar 3 – 0 i sin kvartfinale. Vålerenga var det eneste bortelaget som vant i kvartfinalene og skulle det bli en finale i gymsalen på fornebu er det mot vinneren av Herd og Lyn. Herd slo ut Stabæk 1 – 0 og er altså det eneste laget i semifinalen som hindra to reine semifinaler fra Oslo Fotballkrets. Hvis noen lurer på hvorfor oslofotballen dominerer norsk fotball med fem av tolv lag i toppserien og muligens seks lag neste sesong, så ligger nok mye av svaret her – i talentarbeidet.

 

Rosenborg

At trøndere er sjølgode og usmakelige er noe vi er vant med. Dessverre har de en tendens til å få dommeravgjørelser med seg og at det gjelder én regel for Rosenborg og én regel for alle andre var ganske tydelig på søndagens kamp. Vålerenga var det dominerende laget i hele kampen, mens rosenborgspillerne var mest interessert i å grisetakle Mohammed Abu og få han helt ut av kampen.

 

Men etter femogtredve minutter skulle det allikevel lykkes for Vålerenga. Chidera Ejuke dro av en mann og Vålerenga fikk en tre mot to situasjon. Ejuke passa til Sam Johnson som på vakkert vis curla ballen inn ved den lengste stolpa. Vålerenga leda 1 – 0 og nå var Rosenborg på stålet. Ejuke slo en ny vakker pasning bare sekunder etter og Bård Finne var aleine med rosenborgkeeperen. Dessverre var det dommeravgjørelser igjen da. På tross av at Finne var nesten to meter onside skulle assistendommeren absolutt løfte flagget. I stedet for 2 – 0 blei det offside og rett før pause var Rosenborg griseheldige på et hjørnespark da ballen havna på foten til Jonathan Levi som får treff via en vålerengaspiller og inn i nettmaskene rett før pause.

 

Etter pause var Vålerenga igjen uheldige på et hjørnespark og Enar Jääger satte ballen i eget nett. Rett etterpå blei Jääger skada og måtte ut. Det så ut som kneet og Magnus Lekven gikk ned på stopperplass og Felix Horn Myhre kom inn. Ejuke var igjen på farta og klinka til et skudd som keeper måtte gi retur på. Amin Nouri storma inn i sekstenmeterfeltet og satte ballen kontant i nettet. Nouris andre mål denne sesongen.

 

Vålerenga var fortsatt det beste laget, men så fikk Birger Meling full treff. En grisetakling på Abu og Abu blei liggende nede. Vålerenga fikk fordel av ballen, men Meling rakk å grisetakle Ejuke også og fikk utdelt gult kort. Abu måtte ut. Samúel Kári Friðjónsson kom inn. Etter hvert kom også Aron Dønnum inn for Bård Finne, men på overtid skulle det glippe igjen. Sam Adekugbe ga fra seg et enkelt hjørnespark og Friðjónsson glemte helt å markere Issam Jebali som sto helt aleine og blei matchvinner.

 

Vålerenga var det beste laget, men endte opp med null poeng. Det er fortsatt bare fem poeng opp til bronsen og med åtte kamper igjen er det fullt mulig å klare det. Det skal i hvert fall ikke stå på innsatsen til Klanen, for innsatsen på tribunen søndag var meget god. Tifoen var også meget fin. Oppførselen til Kjernen kan man dessverre ikke tålerere. De kasta seksten bluss inn på banen – flere av dem forsøkte sågar å treffe vaktene som også blei spytta på. Vi forventer en klekkelig bot fra forbundet.

 

Vålerenga stilte med følgende lag mot Rosenborg:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Enar Jääger – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Erik Israelsson

Chidera Ejuke – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Felix Horn Myhre (36 min for Jääger), Samúel K[k1] ári Friðjónsson (16 min for Abu) og Aron Dønnum (7 min for Finne).

 

Vålerengas beste
    Amin Nouri  
   Chidera Ejuke  
  Mohammed Abu  

 

Røa

Vålerenga fikk en meget dårlig start på oppgjøret mot Røa. En assistentdommer som ikke fulgte med var årsaken og sjøl om Ina Skaug var fem meter i offside fikk hu lov til å score aleine med keeper Guro Pettersen. Kristine Leine var griseheldig som kun fikk gult kort da hu felte Isabell Lehn Herlovsen som var aleine med keeper. Det skulle vært et soleklart rødt kort, men en feig dommer valgte det gule. Fem minutter før pause spilte Sherida Spitse ut til Camille Levin. Innlegget fant Herlovsen som heada inn utligninga omtrent fra sekstenmeterstreken. Det var kveldens beholdning fra Vålerenga.

 

Andreomgang var så vidt i gang da Svava Rós Guðmundsdóttir stakk igjennom fra sekstenmeterstreken. Vålerengas forsvarsspillere valgte å bli stående der ute å se på. Pettersen redda på seks meter og først da fant vålerengajentene ut at det var på tide å løpe; men da kunne Guðmundsdóttir svært enkelt være først på returen og sette ballen i åpent mål.

 

Vålerenga gjorde så noen bytter. Celin Bizet Ildhusøy kom inn for Marie Dølvik Markussen og så et totalt meningsløst bytte. Marte Berget gikk ut og Julie Trustrup Jensen kom inn. Det var hennes debut og det var spilt 57 minutter av kampen. Hu var god i fem minutter, så var hu utslitt. Hva er så vitsen? Hu har vært ute med hjernerystelse siden før hu kom til klubben. Hu har tydeligvis ikke rukket å trene særlig mye før hu fikk debuten. Også Anne Lise Olsen kom inn for Herlovsen etter hvert, men Vålerenga skapte svært lite.

 

Vålerengas store problem er at de har en midtbane som ikke løper. Spitse er mest opptatt av at laget skal roe ned i en hver situasjon i stedet for å ta de overgangene de faktisk har muligheten til å ta. Vi er overbevist om at Røas midtstopper Kamilla Aabel la ned flere meter enn samtlige midtbanespillere til Vålerenga i løpet av denne kampen. Det var pinlig å se på. Sesongen kan fastslås som en fiasko. Klubben har tatt 26 poeng på atten kamper. Det er ett poeng mindre enn de hadde etter atten kamper i fjor. Det er syv poeng opp til medalje med fire kamper igjen å spille. Røa, som i går starta med tre spillere som er vraka i Vålerenga, ligger foran oss på tabellen.

 

I fjor hadde man i hvert fall en sentral midtbane som løp. Årets sentrale midtbane ser ut som statister. Undertegnede er overbevist om at ingen av dem løp en centimeter mer enn tusen meter lørdag. Da vinner man ikke fotballkamper. Nå er det landslagspause igjen. Det vil si, Vålerenga har flytta en kamp til etter landslagspausen. Den bør Vålerenga benytte til å trene – hardt. Det koster nemlig ikke noe å trene.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Røa:

Guro Pettersen

Camille Levin – Victoria Ludvigsen – Stine Ballisager Pedersen – Andrine Tomter

Ingrid Schjelderup – Sherida Spitse

Jenna Dear

Marte Berget – Isabell Lehn Herlovsen – Marie Dølvik Markussen

Innbyttere: Julie Trustrup Jensen (33 min for Berget), Celin Bizet Ildhusøy (33 min for Dølvik) og Anne Lise Olsen (12 min for Herlovsen).

 

Vålerengas beste
    Guro Pettersen  
   Isabell Lehn Herlovsen  
  Celin Bizet Ildhusøy  

 

Näsberg

Dagen etter at Vålerenga tok en avgjørelse rundt den utlånte midtstopperen Kristoffer Hay, så skreiv klubben en lang kontrakt med to år eldre Ivan Näsberg. Näsberg har vært med på mye i Vålerenga. Hele fotballkarrieren hans er i klubben og han er født og oppvokst på Vålerenga. Näsberg har alltid vært en solid spiller som har skapt trygghet i laget han har spilt på. Han har vært sjølskreven på både kretslag og aldersbestemte lag hele veien og fikk debuten i landslagsdrakta 20. oktober 2011, sammen med en annen vålerengastopper, Simen Olafsen. Og sjøl med en del småskader som sekstenåring gikk han rett inn på landslaget så fort han var tilbake fra skade og sesongen blei toppa med NM-gull for G16, på tross av at en skada Näsberg måtte se de to siste kampa fra tribunen.

 

Det var mange gode spillere på det laget. 1996-årgangen var virkelig en gullårgang og fra norgesmesterne har laget igjen både Näsberg og Markus Nakkim, men i tillegg fikk også nevnte Olafsen, Rino Falk Larsen og Niklas Castro eliteseriekamper for Vålerenga. Nå har Näsberg forlenga en kontrakt som gikk ut etter 2019-sesongen til 31. juli 2022.

 

I utgangspunktet går Vålerenga mot roligere overgangsvinduer framover. De har nå fem spillere med kontrakt som går ut etter årets sesong og kun tre med kontrakter som går ut etter neste sesong.

 

Frisk Asker

Hockeygutta reiste til Askerhallen og etter en målløs førsteperiode kom de under i midtperioden. Men i tredje periode skulle Vålerenga snu kampen. Villiam Strøm la en lang puck ut av egen sone og opp til Martin Røymark som storma inn i Frisks sone på høyresida. Inn foran målgården sklei Andreas Stene inn og da Røymark fikk vendt opp og ingen tok ut Stene foran mål så fikk Stene muligheten til å sette inn pucken etter en nydelig pasning fra Røymark. Tid for scoring var 42:13.

 

Også den neste scoringa kom raskt fra egen sone. Axel Eidstedt plukka pucken i egen sone og ga den videre til Stefan Espeland. Han slo på skrå tvers over isen til Andreas Stne. Colin Spaberg Olsen storma inn sentralt og ingen klarte å følge ham. Pasninga fra Stene kom og Spaberg Olsen var aleine med keeper. Han fikk kontroll på pucken en meter før målgården, sendte keeper til sin venstre side og gikk sjøl til høyre der han tvang pucken inn i målet. Tid for scoring var 49:59. Vålerenga hadde snudd kampen og vant sin andre strake seier.

 

To strake seiere holder til en tredjeplass. De er målforskjellen bak Storhamar og ett poeng bak Sparta som begge har spilt tre kamper. Tirsdag møter Vålerenga Sparta i Furuset Forum. Fortsetter de seiersbølgen? I fjor starta de med seks strake tap. Kan de snu det til seks strake seiere i år? Det ser bra ut så langt i hvert fall. Med en redningsprosent på 97,78 er også Steffen Søberg den overlegent beste keeperen så langt denne sesongen. Måtte det vare.

 

Hands

Vålerengas håndballgutter tapte åpningskampen i førstedivisjon mot Herulf Moss 22 – 27 lørdag etter å ha leda 14 – 10 til pause i Jordalhallen. Henrik Andreas Petersen blei Vålerengas toppscorer med syv mål.

 

Innebandy

Innebandygutta serieåpna mot Øreåsen hjemme i Teglverket på søndag. Mats Løkken sendte Vålerenga i føringa, før Øreåsen slo voldsomt tilbake. Ikke bare utligna de femten sekunder seinere mot slutten av første periode. I midtperioden tok de ledelsen 1 – 3 før Vålerenga våkna. Jesper Pedersen, Magnus Kjell, Nicklas Johansson og Per Torsten Wångersjø scora i tur og orden før Johansson blei tomåsscorer i siste sekund av perioden. I tredje periode fortsatte Vålerenga. Hans Lukas Larsson scora to ganger, Johansson ordna seg hattrick før Øreåsen fikk et par trøstemål. Johansson satte inn sitt fjerde for dagen og fastsatte sluttresultatet til 10 – 5.

 

Dermed har gutta fått en fin start på årets sesong der de er en av opprykkskandidatene. Like bra gikk det ikke for jentene som fikk stryk hele 14 – 1 av Sagene 2. Therese Pettersen scora Vålerengas mål. Begge spiller i år i førstedivisjon.