Ut med Hay, Rosenborg, Røa, Strindheim, Frisk og inn med serieåpninger

14.09.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Rosenborg står for døra for fotballgutta og det går mot en utsolgt kamp på Valle – i det det blei klart at Kristoffer Hay forlater Vålerenga etter sesongen. Damene møter Røa, mens J16 skal ut i kvartfinale i NM borte mot Strindheim. For hockeygutta er det bortekamp mot Frisk og så er det ikke mindre enn tre førstredivisjonslag i Vålerenga som serieåpner denne helga. Vi innleder kaoset med et langt gjetord.

 

Rosenborg

Vålerengas tippeligaherrer kommer fra tre strake seiere og optimismen er meget stor før oppgjøret mot serielederen. Dessverre mangler Vålerenga to viktige spillere i denne kampen. Daniel Fredheim Holm soner og Jonatan Tollås Nation soner begge karantene for gule kort. Rosenborg har ingen karantene, men burde hatt det. Nicklas Bendtner har vært på fylla og knust kjeven på en taxisjåfør i Danmark. Det er ikke første gang Bendtner går til fysisk angrep på edru folk i fylla. Han har en rekke voldsepisoder bak seg fra før.

 

Sånn omtrent samtidig blei det kjent at Erik Hoftun og Kåre Ingebrigtsen har gått til søksmål mot trønderklubben for usaklig oppsigelse. Dette er sannsynligvis helt vanlige hendelser i Rosenborg – det virker i hvert fall som om trønderklubben bare trekker på skuldrene av dette.

 

I Oslo er i hvert fall interessen for kampen høy. Billettene raser unna i rekordfart og på seks timer fra vi sjekka første gang klokka elleve i dag har to tredeler av de tilgjengelige billettene på hovedtribunen forsvinni og nå er det kun 69 billetter igjen på hovedtribunen. På motstatt side har to av fem billetter blitt borte i det samme tidspunktet og det er nå 181 billetter til sammen igjen på Patriot- og Familie-feltene. Totalt sett var det klokka 17:15 250 tilgjengelige langsidebilletter. Vi snakker om at det blir utsolgt på søndag.

 

Hva kommer så Ronny Deila til å gjøre med laget i mangel av Tollås og Fredheim Holm? I forsvar tyder det meste på at Enar Jääger blir valgt framfor Ivan Näsberg. Det er på mange måter naturlig i og med at det er den høyrebeinte midtstopperen som er ute. På midtbanen er det mer uvisst. Her er det mange spillere som kjemper om den ledige plassen Fredheim Holm etterlater seg. Her må man være litt spåmann eller ha sett kveldens slutten av dagens trening. Magnus Lekven, Abdisalam Ibrahim, Felix Horn Myhre, Samúel Kári Friðjónsson og Erik Israelsson kan alle gå inn i indreløperrollen. I tierrollen blir det da et valg mellom å fortsette med Israelsson eller forsøke Friðjónsson eller Magnus Retsius Grødem. Det er ikke offentliggjort noen kamptropp, men her er laget vi tror starter mot Rosenborg:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Enar Jääger – Jonatan Tollås Nation – Sam Adekugbe

Magnus Lekven – Mohammed Abu

Erik Israelsson

Chidera Ejuke – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Kristoffer Klaesson, Ivan Näsberg, Samúel Kári Friðjónsson, Abdisalam Ibrahim, Felix Horn Myhre, Magnus Retsius Grødem og Aron Dønnum.

 

Hay ferdig i Vålerenga

Midtstopper Kristoffer Hay har vært på utlån til Tromsdalen i år og førsteårssenioren har virkelig gjort sine saker bra der oppe. Tromsdalen lå på nedrykk, men etter at Hay kom inn i midtforsvaret har de fått tetta igjen og kjemper nå om kvalikplassen til eliteserien. Hay får meget gode skussmål og etter å ha sett flere av kampa forstår undertegnede hvorfor avisene Nordlys og iTromso er henrykt over den storvokste stopperen.

 

Nå har han dog fått beskjed fra Vålerenga om at han ikke får fornya kontrakten med klubben og Hay blir dermed bosmanspiller etter sesongen. Det var overraskende for oss etter å ha gjort en meget god figur, ville vi tro Vålerenga hadde gått for en ny og forbedra kontrakt med fortsatt utlån i OBOS-ligaen. Det har de da valgt bort.

Kristoffer Hay er ikke en del av Vålerenga i 2019. Foto: VIF-Fotball.

 

Vålerenga har per dags dato åtte midtstoppere på proffkontrakt, to av spillerne er på utgående kontrakter. Midtstopperne med proffkontrakt i Vålerenga er Felipe Carvalho (31.07.2021), Jonatan Tollås Nation (31.12.2020), Brage Skaret (31.12.2020), Harald Martin Hauso (30.06.2020), Ivan Näsberg (31.12.2019), Markus Nakkim (31.12.2019), Enar Jääger (31.12.2018) og Kristoffer Hay (31.12.2018).

 

Røa

Vålerengas toppseriejenter tar t-banen fra Helsfyr til Røa for å bevise at de er Oslos beste fotballag. Vålerenga er ubeseira på de fire siste kampa, men uavgjort sist mot serietoer Klepp var en liten nedtur allikevel. Årsaken lå i de store sjansene Vålerenga brant, men en straffescoring av Sherida Spitse redda uavgjort og ett poeng.

 

Vålerenga har fire poeng opp til Arna-Bjørnar på fjerdeplass og det er dermed ikke mulig å plukke plasseringer på lørdag, men på sikt er det mulig å ta igjen begge de to bergenslaga Arna-Bjørnar og Sandvika og dermed klatre opp på bronseplassen på tabellen. Det vil i så tilfelle være ny rekord i toppserien. Aldri har Vålerenga blitt bedre enn nummer fem – plassen de holder for øyeblikket.

 

Røa ligger kun tre poeng bak Vålerenga på en syvendeplass. Med lik målforskjell er det dermed fare på ferde for at Vålerenga kan falle nedover tabellen; men det fordrer at jentene ikke vinner på vestkanten. Og det har de jo tenkt til å gjøre. I juni vant Vålerenga 2 – 1 over Røa på hjemmebane etter mål av Maren Eithun Hauge og Ingrid Schjelderup. Hauge er skada, sammen med Tinja-Riikka Korpela, Stine Pettersen Reinås og Adriana Imeri; mens Anne Lise Olsen nå er tilbake og spilte rekruttkampen sist.

 

Ina Skaug scora mot Vålerenga sist og sammen med Frida Lyshoel og Synne Sofie Christiansen er dette tre vrakgods fra Vålerenga som har fått på seg vestkantens farger. I sommer kom også en annen tidligere vålerengaspiller til Røa. Kamilla Aabel fikk tre toppseriekamper for Vålerenga under Leif Tsolis i 2015, men blei med Tsolis ned til fotballskolen hans i Mallorca etter sesongen. I Norge har hu siden spilt for førstedivisjonsklubben Amazon Grimstad og blei henta av Røa nå i sommer.

 

Mest sannsynlig spiller både Lyshoel, Skaug og Aabel i Røas bakre firer. Med digre Aabel bak der betyr det at Vålerenga ikke kan slå en eneste høy ball inn sentralt i angrepet, her må ballen spilles langs bakken. Det skal Vålerenga være gode til og vi forventer at de angriper Røa voldsomt på kantene med to offensive sidebacker. Særlig venstresida til Røa er sårbar defensivt og det bør Vålerenga utnytte.

 

Hvem skal så spille? Jenna May Dear gjorde lite ut av seg mot Klepp, annet enn å skaffe lage straffe. Også Marte Berget var usynlig i den kampen. Får de fornya tillit? Victoria Ludvigsen starta i midtforsvaret sist, vi tror heller hu blir anker i denne kampen slik at Vålerenga kan presse Røa med to høye indreløpere og dermed nekte Katrine Winnem Jørgensen å styre Røas midtbane. Det betyr i så fall at Ingrid Søndenå eller Benedikte Sand Birkelund tar plass i Vålerengas midtforsvar. Vi tror det blir Birkelund. Jenta har kontrakt kun ut denne sesongen og må få sjansen til å bevise at hu er god nok til å få fornya kontrakt. Vi tror på følgende lag mot Røa:

Guro Pettersen

Camille Levin – Stine Ballisager Pedersen – Benedikte Sand Birkelund – Andrine Tomter

Victoria Ludvigsen

Ingrid Schjelderup – Sherida Spitse

Celin Bizet Ildhusøy – Isabell Lehn Herlovsen – Marie Dølvik Markussen

Innbyttere: Melenie Sophie Johansson Watts, Ingrid Søndenå, Tina Dalgård, Jenna May Dear, Kine Fløtre, Marte Berget og Anne Lise Olsen.

 

Strindheim

Vålerengas J16-lag skal ut i kvartfinale i NM borte mot Strindheim på søndag. Kampen spilles på Ruta Arena ved siden av Leangen travbane, men på grunn av at Klanens dugnadsgjeng er opptatt med eliteserieoppgjøret mellom Vålerenga og noen skaptrøndere denne dagen og at Klanens privathelikopter dessverre er til reperasjon, blir NM-kampen dessverre ikke streama på Klanens Webradio – og siden Klanen ikke gjør det, så blir det altså ikke gjort.

 

Vålerenga hadde en tøff kvalifisering i Oslo. De starta dog bra med å knuse Røa 0 – 14 i åpningskampen. Det var såpass drøyt at Røa valgte å trekke laget og kampen blei dermed ikke tellende. Mot Stabæk i den andre kampen i februar tapte jentene 4 – 2 etter at Emilie Libakken Østerås og Emma Iversen scora mål. I den kampen stilte Vålerenga med utespiller i mål. Silje Fjeldstad og Østerås sørga for uavgjort 2 – 2 mot Øvrevoll Hosle i den neste kampen og dermed måtte Vålerenga vinne hjemme på Valle mot Heming for å være sikra å gå videre til mellomrunden. Det så veldig tungt ut. Klokka gikk og Heming låste igjen bak og Vålerenga sleit. Men tre minutter og seksten sekunder på tilleggstid scora Marit Emaus Flaa. Det siste sparket på ballen og Vålerenga gikk videre med minste margin.

 

I mellomrundene, interkrets, blei først Gjelleråsen sendt ut og igjen var det Flaa som scora – begge måla i 2 – 0 seieren hjemme på stadion. Rælingen var neste motstander og det siste hinderet for å nå den nasjonale delen. Vålerenga feide rælingenjentene av banen. Flaa scora kampens to første mål før Iversen sørga for 0 – 3 til pause på Marikollen. I andre omgang la Mia Tuft Andersen og Pernille Velten-Simonsen på før Flaa fullførte hattricket sitt. Rælingen fikk en redusering på straffe to minutter før full tid, men 1 – 6 var en godbit som viser hvilke steg dette laget har tatt denne sesongen.

 

Rett før åttendelsfinalen mot Våg, så spilte Vålerenga også en kvartfinale kamp i NM for J19 borte mot Øvrevoll Hosle. Der tok toppscorer Flaa et kinderegg og røyk både korsbånd, leddbånd og menisk da foten hennes blei stående igjen i et knusktørt og slitt kunstgressdekke. Det så allikevel trygt ut og Østerås sendte Vålerenga i ledelsen i først omgang. Fem minutter ut i andre omgang utligna dog Våg, men når de antatt viktigste spillerne er borte – så er det andre som reiser seg og tar tak. Adele Thomassen svarte på Vågs utligning med ekte hattrick på 25 minutter. Iversen la på til 5 – 1 på Valle rett før kampslutt og dermed er jentene altså i kvartfinale.

 

Strindheim blir ingen enkel motstander. Laget gikk gjennom kvalifiseringa med 2 – 1 seier borte mot Egge, 7 – 0 hjemme mot Nessegutten og 5 – 1 hjemme mot Langfjorden. I åttendelsfinalen møtte de Tiller borte på TOBB Arena og vant 4 – 2. Tiller er ingen kasteball; men vant J16-klassen i Gothia Cup i år. Nå skal det sies at flere av vålerengajentene var med å ta både bronse i Gothia Cups J18 og gull i Norway Cups J17 Elite i sommer, så Vålerenga er ikke akkurat noen kasteball de heller.

 

Dessverre er laget plaga av skader. Angrepsspiller og toppscorer Flaa er som nevnt ute og venstreback/ving Caroline Larød er også ute med korsbåndsskade. Også forsvarsspiller Karin Heramb-Aamot er ute med skade. I tillegg sliter både Thomassen, Iversen, Pernille Velten-Simonsen og Anny Helén Tysnes med småskader og forsøker å hvile seg friske til søndag. Vi tror allikevel alle de fire sistnevnte er med i troppen som reiser nordover, hvis ikke kommer Selma Saltvig Hagen inn. Vålerenga har en ung tropp. Det er få jenter som er sisteårs jentespillere; men de har som nevnt tidligere vist gode takter utover i sesongen.

 

Trener Kenneth Østerås blir dog ikke med nordover. Han får ikke fri fra UEFA A-kurset og det er derfor spillerutvikler Caroline Knutsen som vil lede laget i Trondheim. Vi har sett den uttatte troppen og forsøker å gjette på en forventa lagoppstilling. Spillernes fødselsår står i parantes.

Elife Salihu (02)

Henriette Velten-Simonsen (03) – Eline Gulliksen (02) – Jenny Slåtta (03) – Anny Helén Tysnes (02)

Emilie Østerås (02)

Emma Iversen (04) – Silje Fjeldstad (03)

Mia Tuft Andersen (03) – Adele Thomassen (02) – Martyna Buslowicz (02)

Innbyttere: Pernille Velten-Simonsen (04), Silje Djurhuus (05) og Tuva Haugen (02).

 

Snøgg utsatt

Rekruttkampen borte mot Snøgg var i utgangspunktet satt opp på søndag. Vålerenga og Snøgg har blitt enige om å utsette kampen. Med fem kamper igjen er det i utgangspunktet ingenting som kan frata dem en kamp om opprykk til førstedivisjon. Det skiller 21 poeng fra Snøgg og ned til Eik Tønsberg så Snøgg er allerede klare for opprykk. I de siste fire siste kampa møter de dog laga 6. til 9. plass på tabellen. Da var det nok veldig enkelt for dem å si ja til å få et tøft toppoppgjør mot Vålerenga 2 som en forberedning nærmere opprykkskampa.

 

Stabæk

Vålerengas J19-lag stilte meget ungt mot Stabæk på Nadderud i går. Allikevel var Vålerenga det klart beste laget og dominerte kampen. Dessverre lot det seg ikke gjeldende i målprotokollen. To stolpeskudd, en rekke skudd rett utafor eller over mål og fire meget gode keeperredninger fra Stabæk gjorde at kampen endte 0 – 0. Kampen blei dog avslutta for tidlig.

 

Nok en gang blei J19-serien lidende av en guttekamp før. På tross av at pausa blei kutta ned til fem minutter for jentene, så blei andre omgang kun 42 minutter lang. I G19 Interkrets A-kampen mellom Stabæk og Follo som blei spilt før, så dreit som vanlig dommerne i at det skulle spilles en kamp seinere. Dermed la de til noe sånt som fem minutter i hver omgang og lot laga få et kvarters pause. Dermed blei det ikke blåst av i den kampen før 20:39. Jentekampen skulle starte 20:30, men kom dermed ikke i gang før 20:41. Når flomlyset slukker automatisk klokka 22:15 så er det et stort problem og det er ikke sånn at man bare skal ta seg til rette av andres kamp- eller treningstid fordi man er gutt på et elitelag.

 

Når tidsskjemaet er trangt og ikke tillater forsinkelser på grunn av kamp etterpå, så kan rett og slett ikke dommerne i en G19 interkretskamp legge til bortimot fem minutter i begge omganger og i tillegg ta femten minutters pause mellom omgangene. Det er direkte å si at vår kamp er viktigere enn den som kommer etterpå. Vi registrerer for øvrig at det er et brødrepar som står for begge lysslukkingene til Vålerengas J19-lag i år. 19.04 mellom Vålerenga og Ham-Kam på Valle kgb 2 la Stian Røvig Sletner til fem minutter i hver omgang og lot laga ta femten minutter pause, med påfølgende resultat at lyset gikk fem minutter før kampslutt mellom Vålerenga og Lyn i J19 førstedivisjon, på tross av at de bare hadde fire minutter pause. I går skjedde altså det samme igjen på Nadderud kgb 2 mellom Stabæk og Vålerenga J19, da etter at storebror Harald Røvig Sletner hadde gjort akkurat det samme i G19-interkretskampen mellom Stabæk og Follo. Kanskje kretsen kan ta det opp med de to aktuelle dommerne? Det er vel ikke sånn i Norge at jenter skal kjønnsdiskrimineres på fotballbanen fordi noen liker å ta seg til rette?

 

Uansett, vi antar dommeren i J19-kampen hadde alarm på klokka si, for han blåste av kampen temmelig nøyaktig tre sekunder før flomlyset slukka på banen, men dessverre tre minutter før kampen skulle vært avblåst. Resultatet er uansett at Vålerenga forsterka sin posisjon som nummer to på tabellen ettersom Øvrevoll Hosle tapte sin kamp mot Kringsjå. Tre kamper før slutt har Vålerenga dermed fire poengs forsprang på ØHIL og seks på Stabæk som følger etter.

 

Bærum

Vålerengas rekruttgutter rota bort en meget god mulighet til å kunne ta hjem Interkrets A serien i går. Serieleder Nordstrand tapte. Det samme gjorde Stabæk og dermed lå veien vid åpen for Vålerenga som att på til tok ledelsen 0 – 3 til pause på Sandvika Stadion. Almin Dacic, Elias Taubo og Emanuel Longe Grønner sørga for det.

 

Men fra 64. minutt og ut kampen så henta Bærum opp ledelsen. Utligninga kom sågar på overtid og dermed røyk de på et topoengstap. I neste runde møter de Nordstrand som nå ligger fem poeng foran Vålerenga. Vinner de den kampen er det to poeng opp, men dessverre har Nordstrand bedre målforskjell og møter Stabæk i siste kamp. Stabæk ligger poenget bak Vålerenga, men har en hengekamp mot Sarpsborg 08 igjen. Stabæk og Nordstrand møtes i siste runde og skal Vålerenga kunne vinne med en uavgjort i den kampen, så må Nordstrand sannsynligvis slås med seks mål. Det går nok ikke.

 

Hockey

Vålerengas hockeygutter møter Frisk Asker i Askerhallen søndag klokka 17:00. Vålerenga har starta kjempebra med en 3 – 0 seier over Lillehammer, et lag Vålerenga tapte 3 – 6 for i begge hjemmekampa i fjor. Frisk sjokkstarta med å tape på straffer for Ringerike, men kom seg og slo Lillehammer på bortebane i den andre kampen og er et lag Vålerenga ofte har hatt problemer med i Askerhallen.

 

I fjor spilte de to oppgjør i Askerhallen og begge endte 5 – 1. Det første i favør Vålerenga, det andre i favør tigrene. De tre oppgjøra i Furuset Forum var dog jevne. Frisk vant det første 2 – 1, før Vålerenga vant de to neste. Det første 3 – 2 etter sudden og det siste oppgjøret 4 – 3. Vålerenga vant dermed 8 – 7 i poeng i fjor mot Frisk, men det var med hjemmefordel. I år er det tre oppgjør i hver hall. Vi forventer en jevn forestilling og håper Vålerenga fortsetter der de slapp mot Lillehammer. Det trengs.

 

Det blir ingen KWR-sending fra Askerhallen. Foreløpig er det uvisst om det blir radiosendinger i det hele tatt denne hockeysesongen. Bergenserne har satt seg på bakbeina og tror at TV2 leverer et hockeyprodukt for folk som er på jobb, sitter i bilen eller på annen måte ikke har mulighet til å ha blikket retta mot en tv-skjerm. Det gjør de sjølsagt ikke. TV-kommentering har null verdi for folk som ikke kan se tv-bildet. Det er liksom det som er forskjellen på radio og tv og derfor radio fortsatt lever videre 60 år etter at de første tv-sendingene blei distribuert ut fra NRKs lokaler på Majorstua.

 

Vår erfaring er dog at folk velger det som gir dem mest. Er du hockeyinteressert har du nok allerede abonnement på TV2 Sumo, men har du ikke mulighet til å se kampen fra tribunen, velger du å se den fra tven, pcen eller telefonen. Har du derimot heller ikke mulighet til å se den fordi blikket ditt ikke kan være festa på en skjerm, ja da velger du radio. Ved å fjerne muligheten folk har til å få med seg kampen på radio, så fjerner man deler av produktet norsk ishockey. Og det skal man være forsiktig med. All erfaring tilsier nemlig at dersom folk ikke får med seg kamper, gjerne flere på rad; så synker også interessen for produktet drastisk. Da kutter de raskt ut abonnementet på TV2 Sumo også – eller hvilket vi synes er enda verre – de uteblir fra Furuset Forum de gangene de faktisk har mulighet til å gå på kamp. Og uten publikum – sorry, da blir produktet norsk ishockey et ræva tv-produkt også. Få hockey tilbake til folket!

 

Serieåpning #1

Vålerengas innebandygutter serieåpner i 1. divisjon Øst søndag klokka 15:00 i Teglverket Idrettshall på Hasle. Det er altså mulig å kombinere flere kamper søndag. Vålerenga er blant favorittene til å vinne serien i år og spilte borte mot en av de andre favorittene, undulatene fra togstasjonen, i siste treningskamp. Det endte uavgjort 5 – 5. I treningskampen før det møtte de Grei som rykka ned fra eliteserien i fjor og sjølsagt er en av opprykkskandidatene i år. Den kampen vant Vålerenga 6 – 4.

 

Dermed er det større optimisme enn noen gang før foran sesongen. Kanskje kan Vålerenga for første gang også få et topplag i innebandy. De har mista toppscorer Tomi Salo som har reist tilbake til Sverige, men har ellers forsterka laget bra fra i fjor.

 

Serieåpning #2

Også innebandydamene er tilbake med lag i 1. divisjon avdeling øst og serieåpner søndag klokka 12:00 borte mot Sagene 2 på Bjølsen matchbane. Stammen i laget er fra Lindøy IBK som rykka opp fra 2. divisjon i fjor og nå altså går inn i Vålerenga Innebandy.

 

Serieåpning #3

Også håndballgutta serieåpner denne helga, nærmerer bestemt lørdag klokka 16:00 i Jordalhallen. Motstander er Herulf fra Moss som blei nummer syv av tolv lag i fjorårets 1. divisjon. Det blir dermed en fin test for våre nyopprykka gutter om hvordan de vil klare seg i førstedivisjon. Det er en del spennende på gang også på håndballsida. Vålerengas G16-lag har i år kvalifisert seg til Bringserien som i utgangspunktet er tre serier på tolv lag som skal inneholde de 36 beste norske G16-laga. De fire beste i hver serie går så videre til et nasjonalt sluttspill. Så vidt vi veit er det første gang et G16-lag i Vålerenga kvalifiserer seg til bringserien og det betyr jo at det begynner å gro bak a-laget også.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 15:00 Fotball: Røa – Vålerenga Damer, Toppserien, Røabanen

Lørdag 16:00 Håndball: Vålerenga Herrer – Herulf, 1. div øst, Jordalhallen

Søndag 12:00 Innebandy: Sagene 2 – Vålerenga Damer, 1 div øst, Bjølsen match

Søndag 15:00 Fotball: Strindheim – Vålerenga J16, NM Kvartfinale, Ruta Arena

Søndag 15:00 Innebandy: Vålerenga Herrer – Øreåsen, 1. div Øst, Teglverket

Søndag 17:00 Hockey: Frisk Asker – Vålerenga Herrer, Getligaen, Askerhallen

Søndag 20:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Rosenborg, Eliteserien, Valle kgb 5