Serieåpning, Klepp og Skeid

07.09.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Mens Øst feirer sitt ettårsjubileum lørdag, så gjør gjetordet seg klare til ei helg med nok en viktige kamper. Det er mot Skeid i PostNordligaen for Vålerengas rekruttgutter, en avgjørende kamp om Vålerenga skal kunne nå Europa neste sesong på jentesida mot Klepp i Toppserien og serieåpning i Getligaen mot Lillehammer i Forum for hockeygutta. Ellers er det landslagsbonansa. Gjetordet gjør seg klar til nok en helg i Vålerengas tjeneste. Syng høyt! Syng Vålerenga!

Øst ferier ett år lørdag.

 

Serieåpning

Fotballsesongen er ikke over, men gjetordet starter i dag med ishockey allikevel. I helga er det nemlig serieåpning i getligaen og Vålerenga tar i mot Lillehammer i Furuset Forum søndag. Klanen har fått på plass en avtale, så supporterbuss kan reise fra Vålerenga Vertshus, via Øst og opp til Forum og står utafor hallen så folk jaggu kan få seg noe brunt tøysevann både før og etter kamp i tillegg til mellom periodene sjølsagt. Vår egen rullende supporterpub Vertshusbussen har dog trukki seg så ingen buss på åpninskampen, dessverre.

 

Generalprøven mot Manglerud Star endte med 4 – 5 tap i går. Thomas Olsen assistert av Axel Eidstedt, Brede Csiszar assistert av Martin Røymark og Olsen, samt Olsen på straffe sørga for 3 – 1 etter første periode. Andre periode var søppel og det sto likt igjen. I tredje periode sendte Tobias Lindström Vålerenga i føringa assistert av Lars Erik Spets; men syv sekunder før slutt avgjorde Manglerud Star kampen til sin fordel.

 

Treningskamper er dog treningskamper og vi dveler ikke så mye ved det. Resultatene har variert og vi tviler på at Vålerenga slapp opp særlig før den siste treningskampen ettersom det er kamp på søndag og deretter ei hel uke til neste kamp. Fordi det er ni lag i årets serie må nemlig ett lag stå over kamp hver serierunde og Vålerenga står over kamp i andre serierunde. I tillegg spilles det seks serieomganger hvilket gir 48 kamper og ikke 45 kamper som har vært vanlig med fem serierunder på ti lag. Derimot blir det mer rettferdig ettersom nå alle lag har tre hjemmekamper og tre bortekamper mot hverandre.

 

Vi er spente på Vålerengas lag denne sesongen. Det ser betydelig bedre ut enn fjorårets lag og med unntak av Storhamar som ser enda sterkere ut i år enn i fjor, så tror vi Vålerenga skal bite godt fra seg. Vi tipper Vålerenga kommer til å kjempe om medaljer helt inn og vi gjetter på en bronsemedalje i år. Thomas Olsen ser i hvert fall ut til å starte sesongen bra og det er viktig at Vålerenga har to rekker som gjør mye poeng. Det blei for mye ansvar på førsterekka i fjor. Vi tror dog at andrerekka i år, anført av nettopp Olsen, kommer til å bli en meget god rekke i poengfangsten. Og da blir det spennende.

 

Bakover ser det dog langt bedre ut enn på svært lenge. Så blir det spennende å se hvordan serieåpninga ender. Vi tror Vålerenga har en god mulighet til å gjøre det godt og tipper de stikker av med en solid 4 – 1 seier.

 

Klepp

Isabell Lehn Herlovsen blei matchvinner da hu senka Sherida Spitse med en vakker scoring etter fem minutter av oppgjøret mellom Norge og Nederland på Valle kgb 5 tirsdag. Nå samles de på samme lag og vi håper på en skikkelig god effekt av denne landskampen. For det første var det flere tilskuere på damelandskampen tirsdag – på tross av dårlig tidspunkt så tidlig som 17:00 på en hverdag, enn det var på herrelandskampen på torsdag. God stemning var det også og flotte fasiliteter. Kanskje Norges Fotball Fiender først som sist bør gjøre Valle kgb 5 til deres arena for damelandskamper?

 

Men søndag er det altså nytt oppgjør på banen for Herlovsen og Spitse og vi håper på en dobbelteffekt når serietoer Klepp gjester velodromtomta. Effekten av at Herlovsen scora et vakkert mål, nydelig nedtak og et pent skudd stang inn i stolperota bør øke selvtilliten nok til at det løsner i målprotokollen også i eliteserien. Når det gjelder Spitse så er hu en så fryktelig dårlig taper at hu sannsynligvis spiller sin livs kamp på søndag – da gjør det vondt å være sentral midtbane hos Klepp.

 

Det er ni poeng opp til Klepp, samt elleve mål å ta inn i målprotokollen. Nå har Klepp igjen LSK Kvinner i flyhangaren, så det kan rettes litt på målprotokollen og tre poeng bare på den kampen; men det er ingen tvil om at dersom Vålerenga skal ha håp om sølvplass og europacupspill, så må denne kampen vinnes – og det helst med god margin.

 

Det er riktignok et stykke opp og Vålerenga ligger bare på en sjetteplass, men det er svært tett foran. Det er ett poeng opp til Kolbotn og to poeng opp til Arna-Bjørnar på plassene foran, men Vålerenga klarer neppe å gå forbi begge to. Det skal godt gjøres siden de to laga møter hverandre og dersom de spiller uavgjort, så må Vålerenga vinne 16 – 0 eller bedre over Klepp for å ta igjen målforskjellen til bergenserne. Opp til bronsen og Sandvika er det fire poeng. De har hjemmekamp mot bånnlaget Grand Bodø, så skulle Vålerenga knappe innpå dem er det et bevis på at Sandvika har sprukket. De har kun tatt én seier, to uavgjorte og tre tap på de siste seks kampa etter at de hadde en rekke med åtte seiere på rad.

 

Hva blir så laget? Vålerenga mangler Emilie Libakken Østerås som i kveld er kaptein på det norske J16-landslaget som møter Sverige i dag og søndag. Hu var nok uansett ikke tiltenkt en plass i startelleveren. Vålerenga mangler Tinja-Riikka Korpela helt bakerst og Guro Pettersen er dermed bankers valg i mål med Melenie Sophie Johansson Watts som reserverkeeper.

 

I stopperrekka mangler Stine Pettersen Reinås. Stine Ballisager Pedersen er bankers bak der, mens Ingrid Søndenå har vært foretrukket som midtstopper så langt. Kanskje kan dog Benedikte Sand Birkelund utfordre henne. U23-landslagsspilleren kom i sommer og venter fortsatt på vålerengadebuten. Backene blir Andrine Tomter og Camille Levin – alt annet vil være svært overraskende etter at de har kommi inn i høst og skapt en offensiv fra sidebackene som virkelig har vært med å snu denne sesongen. Tina Dalgård er backup, mens Adriana Imeri og Maren Eithun Hauge er tvilsomme i troppen.

 

På midten har vi etter hvert blitt vant til at Sherida Spitse og Ingrid Schjelderup inntar indreløperrollen, med Victoria Ludvigsen varierende som defensivt anker eller som tier. Vi tror det kommer til å variere også mot Klepp, litt etter som hvor høyt Vålerenga ønsker å legge presset, men vi tror hu starter som tier og heller blir en balanserende spiller litt ute i kampen. Jenna Dear og Kine Fløtre er alternativene sentralt.

 

Hva så med angrepet? Herlovsen er tilbake som midtspiss etter en liten skade og nå ser hu ut til å være i knallform. Det kommer Vålerenga til å nyte godt av. Anne Lise Olsen var også tilbake for rekruttene sist, uten at hu brillierte og vi tror hu stiller bak både Marte Berget, Marie Dølvik Markussen og Celin Bizet Ildhusøy i kampen om startelleveren. Bizet scora to mål for Norges J19-landslag sist og bør starte. Vi tror Berget får den andre kanten, med Dølvik som en viktig brikke når forsvarsspillerne begynner å bli slitne og fintene hennes virkelig vil gjøre vei i vellinga.

 

Vi tror Vålerenga starter med dette laget mot Klepp:

Guro Pettersen

Camille Levin – Stine Ballisager Pedersen – Ingrid Søndenå – Andrine Tomter

Ingrid Schjelderup – Sherida Spitse

Victoria Ludvigsen

Celin Bizet Ildhusøy – Isabell Lehn Herlovsen – Marte Berget

Innbyttere: Melenie Sophie Johansson Watts, Tina Dalgård, Benedikte Sand Birkelund, Kine Fløtre, Jenna May Dear, Marie Dølvik Markussen og Anne Lise Olsen.

 

Skeid

Vålerengas rekruttgutter skal ut i strid mot Skeid og det er uten en hel del sentrale spillere. Det er nemlig landskamper all mass og Leo Cornic, Harald Martin Hauso og Oskar Opsahl er bortreist med G17-landslaget. Det var tre av fire som spilte i forsvarsfireren mot Arendal. I tillegg er Brage Skaret – også forsvarsspiller ute fordi han er i Syrenka Cup med G16-landslaget der han var kaptein mot England i dag, sammen med Fredrik Oppegård som også spilte hele kampen. Bedre blir det ikke av at Kristoffer Klaesson er med G18-landslaget og at Jonas Levernes fortsatt er skada.

 

Med tanke på at Enar Jääger og Samúel Kári Friðjónsson spiller UEFA Nations League for Estland og Island og at Sam Adekugbe er med det canadiske landslaget så fatter vi ikke hvorfor denne kampen ikke er utsatt. Vålerenga mangler altså åtte spillere på grunn av landslag. Det burde jo ført til at kampen blei flytta, men med tanke på oppførselen til Hødd så er det egentlig like greit siden det er deres konkurrent i opprykkskampen vi møter.

 

I opprykkskampen som topper Hødd med 36 poeng foran Skeid med 35. Bak der lurer både Egersund og Arendal med 30 poeng. Egersund tar i mot Arendal så ett av de laga, eller kanskje begge – kan bli blåst av i den kampen i denne runden. For Vålerenga 2 sin del er det bunnkampen som teller. Vålerenga 2 ligger akkurat over streken på antall scorede mål på tyve poeng. Stjørdals-Blink under streken møter Nardo i Stjørdal. Nardo ligger poenget foran Vålerenga, men med dårligere målforskjell. Det betyr at Vålerenga 2 kun trenger ett poeng for å sikre at de holder seg over nedrykket.

 

Det er fem poeng pluss målforskjell ned til Vidar. De har hjemmekamp mot topplaget Hødd og det er lite håp om poeng for stavangerlaget som nå har fire strake tap og syv strake kamper uten seier. De har allikevel et godt forsprang på Vard Haugesund med sine åtte poeng. Med seier i kampen kan Vålerenga 2 gå forbi Nardo, men også Fløy som har 23 poeng og tre færre mål på minussida enn Vålerenga 2. Fløy har bortekamp mot KFUM Oslo og det er forventa et tomålstap og da går Vålerenga 2 forbi dem med seier. Det er altså mulig å klatre fra en ellevte- til en niendeplass, men også mulig å falle ned på tiende under nedrykksstreken.

 

Dette er en meget vanskelig avdeling som Vålerenga 2 er i og det er fordi den er regionsdelt og ikke delt etter lagenes kvaliteter. Faktisk ville Vidar med sine 15 poeng liggi på trygg plass i avdeling 1. Det kan også vises på antall kamper med uavgjort. Mens 32 oppgjør har endt uavgjort i avdeling 2 er det kun 21 uavgjorte i avdeling 1. Det skiller 25 poeng fra opprykk til nedrykk i avdeling 1, 16 poeng i avdeling 2.

 

Så hva stiller så Vålerenga 2 med mot Skeid? Det blir åpenbart Petter Karlsen i mål, med Sander Nordby som reservekeeper. Deretter blir det langt vanskeligere å spå. I utgangspunktet er det kun to forsvarsspillere i troppen, Martin Bech Riisnes og Hans Jacob Thomsen. Abdisalam Ibrahim spilte dog midtstopper mot Arendal og vi tror han gjør det igjen. Et annet alternativ som midtstopper er Sakarias Opsahl. Thomsen spilte mye mot Follo i går både som back og stopper – vi tror derfor ikke han starter, men er innbytter som kan steppe inn i alle posisjoner i den bakre fireren. Riisnæs satt på tribunen i den kampen så han starter kanskje, enten som stoppper eller høyreback, eller er han tiltenkt en andreomgang? Av angrepsspillerne er det vel Kevin Ogudugu, Oliver Valaker Edvardsen og Aron Dønnum som er mest aktuelle som sidebacker.

 

Magnus Lekven er tilbake og han spiller kanskje på midtbanen. Eller er han stopper og Ibrahim på midtbanen? Og Lekven skal vel kanskje ikke ha mer enn én omgang siden han er tilbake fra skade? Felix Horn Myhre er i hvert fall bankers og i tillegg bør det nevnes at hverken Ulrik Mathisen eller Almin Dacic spilte interkretskampen mot Follo.

 

I angrepet får vi Aron Dønnum og Sander Werni på hver sin kant, med Magnus Retsius Grødem i midten. Osame Sahraoui, Marcus Victorio, Kevin Ogodugu og Elias Taubo spilte også en god del mot Follo og starter nok derfor på innbytterbenken. Victorio scora igjen på et langskudd så han er nok en superinnbytter dersom Vålerenga trenger et mål  på slutten. Dette var vanskelig, men vi går for rutine, duellstyrke i forsvaret med høy fart på sidebackene.

 

Dette er laget vi tror Vålerenga 2 kommer med mot Skeid:

Petter Karlsen

Kevin Ogudugu – Abdisalam Ibrahim – Magnus Lekven – Oliver Valaker Edvardsen

Felix Horn Myhre – Sakarias Opsahl

Ulrik Mathisen

Aron Dønnum – Magnus Retsius Grødem – Sander Werni

Innbyttere: Sander Nordby, Hans Jacob Thomsen, Martin Bech Riisneæs, Almin Dacic, Osame Sahraoui, Marcus Victorio og Elias Taubo.

 

Rets forlenga

Magnus Retsius Grødem har vist at han har tatt store steg dette året og nærmer seg allerede nå i en alder av tyve år å bli en etablert spiller i eliteserien. Det er nå blitt belønna med ny kontrakt. Grødem hadde en kontrakt som strakk seg ut 2019-sesongen, men den er nå forlenga ut 2021-sesongen. Vålerenga har fem spillere på utgående kontrakt. Det er Enar Jääger, Abdisalam Ibrahim, Daniel Fredheim Holm og Mohammed Abu, samt utlånte Kristoffer Hay. Enda færre er det som har kontrakter som går ut etter 2019-sesongen. Kun Ivan Näsberg og Felix Horn Myhre i tippeligatroppen har det, samt utlånte Thomas Elsebutangen.

 

Knuste Follo

Vålerengas G19-lag knuste Follo i Interkrets A. Elias Taubo satte inn 1 – 0 etter 12 minutter assistert av Marcus Victorio. Victorio fikk en flott langpasning ut på sin side fra Fredrik Holme, dro seg fint innover og skøyt fra femogtredve meter og sørga for 2 – 0 etter en halvtimes spill. Ti minutter seinere satte Kevin Ogudugu inn 3 – 0 og det blei pauseresultatet på Valle kgb 5. Det er vel den første interkretskampen som går på stadion.

 

I andre omgang kom Emanuel Longe Grønner inn som midtspiss og etter et drøyt minutt sørga han for 4 – 0 assistert av Mathias Bråten. Follo reduserte to ganger. Den første etter en grov feilpasning fra Marcus Melchior, men han gjorde det godt igjen etter en drøy times spill. Da spilte han Grønner nydelig igjennom og dermed sto det 5 – 2. Fire minutter seinere fikk Vålerenga hjørnespark. Bråten dytta ballen en meter til sida der Brede Sandmoen slo ballen inn mot bakre stolpe. Grønner stupheada inn hattricket. Tre minutter seinere herja Elias Taubo på venstresida, la tilbake til Lukas Thorsen Håll som fastsatte sluttresultatet til 7 – 2. Vålerenga ligger nå på andreplass, men det er hele seks poeng opp til Nordstrand som topper.

 

Knuste Kolbotn

Vålerengas J19-lag starta 1. divisjonskamp på Valle et kvarter før G19-kampen var ferdig. Dermed hadde Mia Tuft Andersen, Nadia Ryan Pinto og Silje Fjeldstad rukket å punktere kampen før undertegnede rakk å innfinne seg ved banen – altså før det var spilt et kvarter. Etter det syntes ikke jentene det var verdt å spille mer den omgangen og lot Kolbotn slippe den største ydmykelsen. Tar hintet og møter opp til kampstart neste gang.

 

I andre omgang fikk Vålerenga hjørnespark og Julia Caropreses silkefot fant Elise Gjester på første stolpe. Det var spilt åtte minutter og Gjester hamra ballen i mål med pannebrasken hardere enn de fleste andre klarer å sparke. Kolbotn fikk et trøstemål før Sofie Lerstang Réz spilte igjennom Lea Sørensen som fastsatte sluttresultatet til 5 – 1 fire minutter før full tid. Også jentene må nøye seg med å holde andreplassen bak konkursboet på Kringsjå.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 16:00 Fotball: England – Norge G16, Syrenka Cup, Ostrowiech

Fredag 16:00 Fotball: Sverige – Norge J16, Treningskamp, Ekerum Park

Fredag 17:00 Fotball: Danmark – Norge G18, Treningskamp, Hille IP

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 11:00 Pub: Ettårsjubileum, Øst Gastropub

Lørdag 13:00 Fotball: Østerrike – Norge G17, 4-nasjoners, Älvvallen

Lørdag 14:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Skeid, PostNordligaens avdeling 2, Valle kgb 5

Søndag 12:00 Fotball: Sverige – Norge J16, Treningskamp, Ekerum Park

Søndag 15:00 Fotball: Vålerenga Damer – Klepp, Toppserien, Valle kgb 5

Søndag 17:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Stjernen, Getligaen, Furuset Forum

Søndag ??:?? Fotball: Norge G16 – Ikke klar mortsander, Syrenka Cup, Ostrowiech