VM eller ikke VM?

04.09.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Norges fotballjenter er i en avgjørende VM-kvalifiseringskamp. Etter å ha slått Nord-Irland 4 – 1 og 3 – 0, Slovakia 6 – 1 og 4 – 0, Irland 2 – 0 og 1 – 0 og kun tapt én kamp i gruppespillet 0 – 1 borte mot Nederland, er de klare for årets finale på Valle. Vålerenga har med én spiller på dette laget. Hun heter Isabell Lehn Herlovsen er spiss og hu har scora ett mål i kvalifiseringa, i 3 – 0 seieren borte mot Nord-Irland.

Motstander er Nederland og Vålerengas kaptein Sherida Spitse. Også de har bare én skjønnhetsflekk så langt. Etter å ha slått Norge 1 – 0 i første kamp har de slått Slovakia 5 – 0 og 1 – 0, Nord-Irland 7 – 0 og 5 – 0 og Irland 5 – 0 borte. Hjemme mot Irland klarte de dog bare uavgjort 0 – 0. Spitse har scora seks mål, blant annet et hattrick hjemme mot Nord-Irland. Tre av måla har vært på straffe.

 

Ståa er altså at Norge og Herlovsen må vinne kampen for å være direkte kvalifisert til VM i Frankrike neste sommer, mens det for Nederland og Spitse holder med uavgjort. De fire beste toerne av de syv gruppene går videre til playoff om den siste plassen fra Europa. Norge kan risikere å miste den også, mens Nederland uansett vil nå playoff. Ved uavgjort er Norge sikra playoff, men foreløpig er det kun i gruppe 1 og gruppe 7 at Norge er sikra å være det beste laget med 18 poeng og foreløpig +17 i målforskjell.

 

I gruppe to står både Sveits og Skottland med 18 poeng. Sveits møter Polen borte, mens Skottland møter Albania borte. Sveits har +16, Skottland +11. Sannsynligvis vinner begge laga sine kamper.  I gruppe fire så må Danmark med sine 16 poeng unngå seier i gruppefinalen med Sverige for at ikke Norge også skal være bak dem ved et tap. Målforskjellen er +15. Dessverre går den kampen i Danmark. Sverige står med 18 poeng og +19, altså bedre målforskjell enn Norge, men poenget bak Nederland som derfor er sikra minst playoff. I gruppe 5 er Island nummer 2 med 16 poeng. De møter Tsjekkia i siste kamp. De har målforskjell +16. Tyskland har 18 poeng og +27 i målforskjell og møter Færøyene borte.

 

Så kommer gruppe 6 der Italia allerede er puljevinner dessverre. Dessverre fordi Belgia med sine 16 poeng har hjemmekamp mot nettopp Italia. I verste fall kan alle disse fire gruppene ende med en toer bedre enn Norge, men ikke bedre enn Nederland. Det laget som havner i playoff spiller først en semifinale hjemme og borte før vinnerne møtes i en playoff-finale – også det hjemme og borte.

 

Det er meget stor interesse for kampen og patriottribunen er utsolgt og foreløpig er det kun billetter tilgjengelig på tribunen mot Vallhall. Hvorfor hovedtribunen ikke er åpna må gudene vite. Billettene koster 100 kroner for voksne og 50 kroner for barn. Det er altså ikke blodpriser.

 

Mista seieren på overtid

Vålerengas rekruttgutter møtte Arendal i PostNordligaens avdeling 2 i går kveld. Det var i utgangspunktet en svært viktig kamp for Vålerenga 2 som etter at de seks andre kampa i denne runden nok en gang hadde havna under nedrykksstreken. Abdisalam Ibrahim hospiterte som midtstopper i Jonas Levernes’ skadefravær. Ellers var det kun 2001-årgang i den bakre firer.

 

Vålerenga hadde den første sjansen midtvei i første omgang. På et hjørnespark fra Aron Dønnum steg Ulrik Mathisen til værs og fikk heade forholdsvis upressa. Dessverre en halvmeter over mål. Rett før halvtimen var spilt satte Ibrahim opp Leo Cornic på høyresida. Innlegget fant Dønnum, som vente seg 270 grader rundt og forsøkte å tuppe kula i mål, men dessverre kom et bein i veien. Det var åpning der, så en god mulighet for Dønnum.

 

Bare sekunder etter smalt det i mål. Mathisen spilte fram til Felix Horn Myhre som vendte rapt og severte Dønnum sentralt. Dønnum skøyt fra 30 meter og limte ballen opp i krysset. Det var spilt i en halvtime.Vålerenga styrte mye av spillet på dette tidspunktet, men da Arendal fikk sitt første hjørnespark åtte minutter før pause, så satte de inn nok en scoring. Forsvaret til Vålerenga blei rett og slett for lett. Sakarias Opsahls forsøk på lobb fra femogtredve meter fire minutter før pause var ikke så galt, men det gikk tredve centimeter for høyt.

 

Vålerenga starta best i andre omgang. Først plukka Dønnum en andreball fra Grødem og skøyt rett utafor, så var Sander Werni ganske upressa på et innlegg fra Oskar Opsahl, men keeper fikk slått headinga til hjørnespark. På et hjørnespark fra Dønnum etter elleve minutter løfta Grødem ballen over mål fra syv meter.

 

Med 25 minutter igjen tok Vålerenga ut Werni og satte inn Oliver Valaker Edvardsen. Vålerenga var mest på i denne omgangen og da Grødem fikk ballen tilbake fra Mathisen gjorde han som Dønnum gjorde i første omgang – limte ballen opp i krysset.

 

Og det fortsatte. Plutselig gjorde Arendal en feil i forsvar og Horn Myhre snappa ballen på tyve meter, dro seg raskt til sida med ei finte som sendte arendalstopperen på ræva. Deretter skøyt Horn Myhre rapt tilbake i den stolperota keeper var på vei vekk i fra. Vålerenga hadde snudd kampen. Det var et kvarter igjen og nå så det lyst ut, for Vålerenga hadde alt spillet på banen, mens Arendal mest jaga etter.

 

Fem minutter seinere burde Vålerenga ha avgjort kampen. Ibrahim løste det fint i forsvaret og Oskar Opsahl spilte fram Mathisen, som med én touch spilte ballen tunnel og var aleine med keeper. Han dytta ballen videre til en offsideplassert Valaker Edvardsen i stedet for å skyte sjøl. Svaret på det var at Arendal traff tverrligger skunder seinere og at Vålerenga kontra tilbake med Edvardsen som slo over til Grødem. Han heada ned og der kom Dønnum først på ballen en meter fra målstreken. Dønnum blei felt og ballen gikk utafor stolpa. Det kunne blitt både straffe og hjørnespark, men dommeren valgte å dømme utspill fra mål.

 

Da tida gikk over på tilleggstid bytta Vålerenga ut Sakarias Opsahl og satte inn Brede Sandmoen. Det skulle legges til fire minutter og Arendal fikk hjørnespark. Keeper gikk i angrep. Ibrahim fikk rydda den første unna, men det blei nytt hørnespark og det blei heada i mål på første stolpe. Uavgjort. Så fikk Vålerenga hjørnespark og Ibrahim en mulighet, men blåste ballen over.

 

Med uavgjort klatra Vålerenga tilbake over streken, med minste mulig margin. Det blir rett og slett for mange baklengsmål med nesten bare førsteårsjuniorer i bakerste rekke. Førti baklengs sålangt i år. Heldigvis er det bare neste motstander Skeid som har scora flere enn Vålerengas 35 mål. Vi sa før sesongen at dette var den hardeste avdelinga og det er det definitivt. Ett poeng i snitt ser ikke ut til å holde til å redde plassen. I neste kamp møter Vålerenga Skeid og må nok ha poeng for å fortsatt ligge over streken. Ett holder, for Stjørdals-Blink og Nardo møtes internt. Vålerenga 2 har igjen Nardo borte og Stjørdals-Blink hjemme. I de oppgjøra kan ikke Ronny Deila spare på a-lagsspillere. Da må det være et meget sterkt rekruttlag.

 

Vålerengas lag mot Arendal:

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Abdisalam Ibrahim – Harald Martin Hauso – Oskar Opsahl

Sakarias Opsahl – Felix Horn Myhre

Ulrik Mathisen

Aron Dønnum – Sander Werni – Magnus Retsius Grødem

Innbyttere: Oliver Valaker Edvardsen (24 min for Werni), Brede Sandmoen (overtid for Sakarias Opsahl).

 

Vålerengas beste
    Felix Horn Myhre  
   Aron Dønnum  
  Magnus Retsius Grødem  

 

Vålerenga i dag:

17:00 Fotball: Norge Damer – Nederland Damer, VM kval pulje 3, Valle kgb 5