Herlig seier

03.09.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det er lett å være bli i dag. Gjetordet har et betydelig referat fra gårsdagens derby, men ser også på rekruttkampen mot Arendal. Så har vi litt om det meste som har skjedd i Vålerenga siden fredag. Det eneste vi ikke nevner så mye er at G16-lagets 4 – 2 seier borte mot Tromsø og fortsatte tabelltopp i Nasjonal Serie A. Grunnen er at dåsemiklene som ført kampen ikke har klart å føre på målscorere en gang…

Tifoen var bra og mektig og viste at Klanen fylte tribunen til randen. Foto: Hjesus.

 

Arendal

I dag møter rekruttgutta seriefirer Arendal til nok et svært viktig oppgjør i PostNordligaens avdeling 2. Arendal rykka ned fra OBOS-ligaen i fjor og har hatt en dårlig start på sesongen, men etter fem strake seire har de nå plutselig nesten fått kontakt med tabelltoppen. De ligger på en fjerdeplass og med seier går de forbi Egersund og legger seg på en tredjeplass, tre poeng bak Skeid og fire poeng bak Hødd.

 

Vålerenga 2 har igjen falt under nedrykksstreken og trenger sårt poeng. Ett poeng er nok til å passere Stjørdals-Blink på antall scora mål og dermed være på rett side av streken. Med en trepoenger passeres også Nardo og Vålerenga 2 får kontakt med Fløy og Brattvåg på plassene foran. Det er høyst viktig, for med topplaget Skeid på lørdag, riktignok på Valle, så er det fare for at laget blir hengt av.

 

Derfor stusser vi litt over troppen Vålerenga har valgt å sende sørover. Jonas Levernes har fått en skade og er dermed ikke med til Arendal. Nicolay Grimstad har gått til Bærum og dermed har juniortroppen i utgangspunktet kun søtten- og sekstenåringer å sette inn i forsvaret. Hvorfor klubben da ikke har sendt Sam Adekugbe som hadde karantene i går og Enar Jääger som spilte tre minutter og overtida i går, sørover er for oss uforståelig – med mindre de allerede har reist på landslagssamling. Den eneste overårige som er med er Abdisalam Ibrahim, i tillegg er Magnus Retsius Grødem, Aron Dønnum og Felix Horn Myhre med eliteserieerfaring med.

 

Så hvordan kombinere forsvaret? Kristoffer Klaesson står helt sikkert bakerst, med Petter Karlsen som innbytter; men forsvarsfireren er meget ung. Vålerenga har med fire 2001-gutter og én  2002-gutt som er forsvarsspillere. Det mest åpenbare er at Leo Cornic og Oskar Opsahl spiller på hver sin back og at Harald Martin Hauso og Brage Skaret er midtstoppere, med Martin Bech Riisnæs som backup. Gard Holme har dog noen andre alternativer. Sakarias Opsahl kan spille midtstopper i stedet for sentral midtbane og Oliver Valaker Edvardsen kan spille venstreback i stedet for kant eller spiss.

 

Også midtbanen er vanskelig å sette opp. Felix Horn Myhre og Abdisalam Ibrahim er garantert der, men ligger Magnus Retsius Grødem som tier? Blir det Ulrik Mathisen? Eller kanskje Osame Sahraoui som var så god mot Hødd? Eller blir det Opsahl som anker og to indreløpere? Det er vanskelig å gjette på laget, men vi gjør et forsøk.

 

Dette er laget vi tror Vålerenga 2 stiller mot Arendal:

Kristoffer Klaesson

Leo Cornic – Harald Martin Hauso – Sakarias Opsahl – Oliver Valaker Edvardsen

Felix Horn Myhre – Abdisalam Ibrahim

Ulrik Mathisen

Aron Dønnum – Magnus Retsius Grødem – Sander Werni

Innbyttere: Petter Karlsen, Brage Skaret, Martin Bech Riisnæs, Oskar Opsahl, Osame Sahraoui, Brede Sandmoen og Marcus Victorio.

 

Undulatslakt

Den største kampen i Norge var sjølsagt seinkamp på søndag og Eurosport visste hva de gjorde. Over 10 000 tilskuere hadde finni veien til Kjeller. Klanen stilte med om lag dobbelt så mange syngende som undulatene og det blei en maktdemonstrasjon på tribunen. Et enormt trøkk. Sjøl i førsteomgang da undertegnede var fotograf på motsatt side, satt femogtredve meter fra kanarifeltet, heretter omtalt som neandertalerfeltet, og hundreogtyve meter fra Klanen, så var det Klanen som blei hørt best.

Tifo før kampen. Video: Hjesus.

 

Kampen levde også opp til stemninga på tribunen. Det var mye trøkk i starten, høyt tempo og mens Vålerenga forsøkte å styre kampen satsa undulatene på sitt sedvanlige dunke ballen fram og håpe på at det skjer noe der ballen lander. Det blei en jevn åpning men Vålerenga holdt hodet kaldt og rydda unna kaosforsøkene fra de gulkledde og Thomas Lehne Olsen blei til stadig satt i offside.

I følge Wikipedia er Lehne Olsen født i Offside. Klikk på bildet for større versjon.

 

I stedet var det Chidera Ejuke som skulle få den første sjansen. Etter om lag ti minutter fikk han rom tredve meter fra mål og lappa til læret; men Marko Maric redda forsøket. Spillet bølga fram og tilbake og to minutter seinere var det Erling Knudzon som forsøkte å curle ballen opp i Adam Larsen Kwaraseys lengste kryss, men Kwarasey viste at krysset ikke alltid er ledig. Ikke hvis du har en god keeper i hvert fall og undulaten.

 

Rett før tyve minutter var spilt kjempa Bård Finne i en duell. Han blei takla, men høyreback Amin Nouri sto høyt etter, snappa andreballen og fyrte av med skeiva fra femogtyvemeter. Skuddet endra litt retning i en undulat og sneik seg like utafor krysset og Vålerenga måtte nøye seg med et hjørnespark. Det var mye dueller, høy intensitet og mye fart i spillet – men som ofte blei det ikke de helt store målsjansene av det. Duellene inne i feltet er allikevel alltid småfarlig og det blei gispa etter lufta da Erik Israelsson vendte på en femmøring og fyra av fra åtte meter rett før halvtimen var spilt. Skuddet gikk dessverre rett på Maric, men nok en gang var det altså Vålerenga som klarte å få til en farlighet.

 

Det var derfor ikke uventa at det var Vålerenga som skulle få det første frisparket i farlig posisjon. Kaptein Daniel Fredheim Holm spilte fram Ejuke, som vendte opp, slo en tunell og blei felt på tyve meter noen få meter til høyre for sentrallinja. Finne og Fredheim Holm stilte seg opp ved ballen. Skulle skuddet skrus med høyrefot eller venstrefot? Et spørsmål uinnvidde kunne tenkt, som keeper Maric. Hundre meter unna kunne man høre Klanens forventning. Taktfast blei det syngi: «Bård – Bård, Bård – Bård – Bård – Bård, Bård – Bård – Bård – Bård, Bård – Bård – Bård – Bård Finne!». Sjølsagt fikk de rett. Finne tok fart, lente seg litt innover og lett bakover i det venstrefoten fant feste i gressteppet. Høyrefoten pendla fram og silkemykt strøyk den læret på utsida av kula og sendte den i en vakker bue over muren og limte den fast i krysset.

Bård Finne skaffa Vålerenga seier. Foto: Hjesus.

 

Tida var 32:17 i det kortsida lengst unna målet unisont eksploderte i et kaos. Øverste del av gjerdet ga etter på store deler av tribunen. Det vitner om en morken tribune. Vålerenga tok helt over og fem minutter seinere var det Mohammed Abu som skaffa Vålerenga frispark. Denne gang fra rundt tredve meter. Nok en gang sto Finne og Fredheim Holm klar. Taktfast sang fra tribunen og nok en gang forsøkte Finne seg mot krysset – det motsatte. Et tigersprang fra Maric fikk slått ballen over tverrliggeren.

 

På banen stilna undulatene, på tribunen stilna undulatene. Du kunne se hvordan frustrasjonen deres steg. Vålerenga fikk mer ro og holdt ballen mer i laget og trykka de spygule bakover. De trengte en tur i garderoben nå. Arnór Smárason forsøkte å få det tre minutter før pause. Bakra, med høy fart, strake bein, knotta først løfta han beina i det han traff Abu med en knallhard takling. Den blei belønna med gult kort. Det burde ha vært rødt og tidlig dusj for Smárason.

 

Vålerenga fikk frispark, Abu fikk litt assistanse og da dommeren lot Abu få være på banen kokte det over for neandertalerfeltet som båda kasta en rekke ting inn på banen og i tillegg hoppa over gjerdet og ville storme banen. På overtida blei Thomas Lehne Olsen, som er født i offside nok en gang avblåst for offside – en marginal sådan – i det han kunne ha fått straffe for en kollisjon. Da spillerne gikk mot garderoben var det småampert og nok en gang kom det supportere løpende fra neandertalerfeltet og kasta ting mot vålerengaspillerne og forsøkte å komme seg ned på banen nok en gang.

 

Og mens Finne i pauseintervjua omtala atmosfæren som «å spille på hjemmebane» så var Lehne Olsen ute å kjøre. «…så må linjemann begynne å følge med. (…) Jævla dommerfaen!» var en uttalelse som kledde neandertalerfeltet denne dagen. Og nå kan han vente seg straff. Sist en spiller uttalte noe lignende var i 2016 og da fikk John Arne Riise tre kampers karantene. Ikke akkurat det undulatene trenger. Og for en klubb som sliter økonomisk hjelper nok heller ikke den bota klubben kommer til å få av forbundet for neandertalernes oppførsel heller.

 

Andre omgang starta meget trist for Vålerenga. Jonatan Tollås Nation forsøkte å unngå å treffe Lehne Olsen, men klarte ikke helt å stoppe og var borti hælen hans. Et korrekt frispark, men at Tollås Nation fikk gult kort i den situasjonen er helt håpløst. Det betyr at han har karantene i nesten kamp – mot Rosenborg. Allikevel kom Vålerenga best i gang og skapte den første målsjansen på et langskudd fra Israelsson som dessverre ikke satt langt nok ut i hjørnet.

Tre minutter seinere var det undulatene som var på tur etter at Abu mista ballen på vei framover. De spilte seg igjennom på venstre side og skøyt fra skrå vinkel. Larsen Kwarasey måtte gi retur og Smárason satte ballen over fra femmeterstreken. Det er sånn et bunnlag avslutter store sjanser og stemninga på tribunen ga ingen tvil om det. Klanen responderte med å helle etsende syre i det allerede dype såret i undulatene: «OBOS-ligaen, her kommer fugla!»

«OBOS-ligaen, her kommer fugla!»​ Video: Hjesus.

 

Aron Dønnum blei satt inn for en Sam Johnson som begynte å bli sliten. Han skulle kunne gjøre litt furore i forsvarsrekkene til fugla, men i stedet var det Lehne Olsen blei spilt igjennom noen minutter seinere. Larsen Kwarasey storma ut og stoppa Lehne Olsen i det han kom inn i sekstenmeterfeltet. Minuttet seinere var det Vålerenga som var på tur. Finne kom seg ned til dødlinja og forsøkte å legge ballen ut i feltet. Frode Kippe strakk ut armen og gjorde seg mye større og da Finne spilte ballen opp i armen hans burde det vært blåst straffe.

 

Med tyve minutter igjen spilte Ejuke og Finne vegg på venstresida i boksen. Ejuke kom igjennom på hjørnet av femmeteren og satte ballen opp mot krysset, men traff bare metallet. Returen fra stolpa kom rett ut mot Ejuke igjen og det var nære på at han fikk stussa inn ballen på returen. Like etter var det Fredheim Holm som pådro seg et gult kort, litt unødvendig og dermed er også han ute mot Rosenborg.

 

Vålerenga var nå klart best. Først skøyt Finne rett utafor krysset, så forsøkte Israelsson å kippe ham igjennom, men Marius Ørjaseter Amundsen så faren i det Finne stakk, tok et steg fram og satte skulderen opp i ansiktet hans. Det var i hvert fall obstruksjon og gult kort for å hindre Finne; men i og med at han går inn med skulderen mot hodet til Finne kunne det igjen vært  stilt spørsmål om ikke undulatene burde vært redusert til ti mann. Finne blei liggende nede og undulatene fortsatte å spille. Da Nouri vant ballen og satte fart framover valgte Tom Harald Hagen derimot å blåse – i det Nouri så at keeper sto langt ute og forsøkte å lobbe Vålerenga i tomålsledelse. Nouri bomma på mål.

 

Det tålte dog ikke Kippe. Dette usmakelige beistet av et menneske storma til for å banke opp Nouri. Keeper Maric storma til og hadde det ikke vært for hans gode pers på førtimeter så hadde Kippe blitt vist ut – banna bein. For en jævla kødd. Det endte med gult kort til begge. Temperatur var det i hvert fall – og mens vålerengaspillerne stort sett holdt hodet ganske kaldt – kokte det over for undulatene. Både på banen og på tribunen.

 

Etter at gemyttene blei roa ned og Nouri og Kippe fikk gult kort, fikk Felix Horn Myhre komme inn for Finne. En god Ejuke skaffa frispark på hjørnet av sekstenmeteren og uten Finne på banen fikk Fredheim Holm vist hvordan man skyter ballen skyhøyt over mål på det som i utgangspunktet var en stor målsjanse så lenge Finne var på banen.

 

Med fem minutter i ordinær tid var igjen undulatene heldige i feltet og Smárason sto der en polball landa. Han tok ned ballen på rystet og skøyt på volley, men nedrykkslag skyter gjerne ett sted hvis de ikke skyter over eller utafor – rett i magen på keeper. Så gjorde også Smárason. Vålerenga førte det var viktig å tette igjen bak og tok ut Ejuke for Enar Jääger.

 

Med så mye nerve og spenning i oppgjøret i de kaotiske sluttminuttene kunne det være greit. Veldig greit var det også å ha Dønnum på banen som gang på gang klarte å holde på ballen og hindre undulatene i å dunke den inn i feltet igjen. Vålerenga stengte igjen helt etter at Jääger kom inn og dermed klatra Vålerenga opp til sjetteplass på tabellen. Det tetter seg igjen foran oss også. Det er ett poeng opp til Ranheim og Molde og bare fem poeng opp til bronseplassen.

 

Og nå er det eliteseriens to formlag som møtes i neste oppgjør. Både Vålerenga og Rosenborg har tre strake seiere. Det blir en spennende batalje, men først er det landslagspause. Og vi håper sjølsagt på mer av dette etter kampen mot Rosenborg.

Seierssangen tas på banen. Video: Hjesus.

 

Vålerenga stilte følgende lag mot undulatene:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Ivan Näsberg

Daniel Fredheim Holm – Mohammed Abu

Erik Israelsson

Chidera Ejuke – Sam Johsnon – Bård Finne

Innbyttere: Aron Dønnum (28 min for Johnson), Felix Horn Myhre (12 min for Finne) og Enar Jääger (3 min for Ejuke).

 

Vålerengas beste
    Bård Finne  
   Adam Larsen Kwarasey  
  Mohammed Abu  

 

Pors

Vålerengas rekruttjenter reiste til Porsgrunn og tok med seg en solid 3 – 0 seier mot Pors i andredivisjons avdeling 2. Emilie Libakken Østerås, Adele Thomassen og Tine Celine Karstensen scora Vålerengas mål og dermed ligger de fortsatt poenget bak andreplassen i avdelinga.

 

Kontrakter

Vålerengas spillerutvikling begynner å gi utslag også på jentesida. Fredag blei det skrivi proffkontrakt med to midtbanespillere født i 2001. Kine Fløtre har allerede flere kamper i toppserien og har også debutert fra start, mens Mia Huse Rostad ennå ikke har fått sin debut; men begge har nå fått kontrakt med klubben. De blir dermed den fjerde og femte juniorspilleren fra egen stall som skriver proffkontrakt siden talentsatsinga starta opp igjen i fjor vinter.

 

J19

Vi fortsetter med J19-laget som spilte sin andre kamp i Sandefjord i går. Motstander var Island og Celin Bizet Ildhusøy rakk å score begge kampens mål før hu måtte av. Det første på volley og det andre da hu vant en duell inne i feltet. Dermed har hu i forrige uke både debutert og scora sine første mål for J19-landslaget.

 

U23

Andrine Tomter starta kampen, mens Benedikte Sand Birkelund forblei ubenytta reserve da Norges U23-landslag vant 2 – 0 over Sverige i den andre kampen i Nordic Tournament i Østfold. Også Jenna Dear starta kampen og blei bytta ut da England spilte 0 – 0 mot USA i sin kamp. I dag spilles de to siste kampa. Vi synes det er helt håpløst at det ikke fotballforbundet har oppretta en turneringsside der det faktisk går an å se i det minste resultatene. Det må være ganske flaut at vi må leite på det svenske fotballforbundets sider for å finne oversikta.

 

Norge

Isabell Lehn Herlovsen og Norge slo Slovakia borte 4 – 0 på fredag og dermed blir det en direkte gruppefinale i VM-kvalifiseringskampen hjemme på tirsdag på Valle. Der er det allerede solgt 5 000 billetter. Norge må slå Nederland for å gå direkte til sluttspillet, hvis ikke må de ut i en kvalik, for Sherida Spitse og Nederland handler alt om å unngå å tape kampen for å slippe unna kvalik.

 

Vålerenga i dag:

15:00 Fotball: England U23 – Sverige, Nordic Tournament, Sarpsborg Stadion

19:00 Fotball: Arendal – Vålerenga Herrer, PostNordligaens avdeling 2,

19:00 Fotball: Norge U23 – USA, Nordic Tournament, Sarpsborg Stadion