Kortreist og økologisk fotball

29.06.2018 av under Gjetord | 2 kommentater

Midt i blandt åttendelsfinalene i Russland trilles det faktisk ball her hjemme. TV-kamper forblir TV-kamper. Du slipper å telle hvor mange ruller Neymar Jr. har snurra seg fram og tilbake på gresset bare fordi noen så hardt på ham. Du slipper å se en fotballkamp som kun varer i 46 effektive minutter av nitti mulige. Du slipper avbrekk for at dommeren skal se på VAR. I helga er den nemlig tilbake – den ekte fotballen. Kortreist og økologisk på Valle. Vår fotball! Vålerenga mot Bodø/Glimt og Vålerenga mot Lyn.

Gamle Oslos stolthet

Hovedstadens trøst

Vålerenga Oslo

Vi er Bohemen fra øst – for ælva!

 

Bodø/Glimt

Det er herrene som sparker i gang helga og de gjør det på lørdag klokka seks. Vålerenga har en nesten helt skadefri tropp. Samúel Kári Friðjónsson er det eneste spørsmålet. Han kommer først til Oslo i dag og dermed er det usikkert om han føler seg kampklar eller ikke. Vi ser ingen grunn til at han ikke skal være det og tenker at et eventuellt jetlag ikke er noe stort problem. Han er en islandsk viking. Han var den eneste eliteseriespilleren i VM og han er vår kriger. Det er klart han skal komme hjem og dominere. Det gjør han ikke fra benken eller tribunen. Han gjør det i startelleveren og lar gummigranulaten fly rundt øra på nordlendingene. Russland – Island – Vålerenga! En bereist mann, men hjemme er tross alt hjemme. Og hjemme er her!

 

Ta meg hjem til Vål'enga!

Til det stedet vi er fra!

Sotahjørnet, Gamlebyen,

Etterstad og Vål'enga!

 

Ellers er det moro å se at Fitim Azemi er tilbake på treningsfeltet etter operasjonen i hælen og scora på dagens avslutningstrening. Han skal være i full trening fra neste uke og etter ferien ventes det at han er kampklar, sannsynligvis først for rekruttlaget. Også Enar Jääger er på vei tilbake etter langtidsskaden og skal være klar etter ferien. Og da vil Vålerenga ha en skadefri tropp. Det er sjelden vare. Vålerenga trener mer enn noen sinne og har færre skader enn noen sinne. Det er faktisk en grunn til det. Ikke bare at det medisinske apparatet er bra, men spillere som trener mye blir sjeldent skada. Treningskultur blir også ofte til vinnerkultur. Kanskje ikke i år, men neste år. Vi er lei av skader og det er en veldig god følelse å se at klubben er på vei mot skadefrihet.

 

Fire, seks, åtte, ti!

Hvilken kjeks hater vi?

Sætre! Sætre! Sætre!

 

Motstander Bodø/Glimt har normalt sett framstått som et dørgende kjedelig fotballag som lever av kontringer, flopasninger og dødballer. Det har det blitt en endring på. Årets utgave er langt mer spillende og det borger for en mer åpen kamp, raskere spill og flere målsjanser enn vi er vant med i disse oppgjøra. De har til og med noen gode midtbanespillere som liker å trille kule. Men de er gule. Gult er ikke bra. Gult er faktisk nesten det verste som finnes. De har jo hatt noen gode fotballspillere der oppe. Vi snakker om Harald Berg. De har også hatt Runar Berg og selveste Ørjan Berg. Når jeg tenker meg godt om husker jeg også en Arild Berg, men da var innavlen gått så langt at fotballkarrieren endte raskt.

 

Mor og far er søsken

Åh – åh – åh- mor og far er søsken!

 

Denne kampen spilles midt mellom oppsetninga med fransk ballet og argentisk tango og oppsettinga mellom uruguyansk carombe og portugisisk vira; men fortvil ikke. Du trenger ikke å gå glipp av vålerengelsk vals. Øst har nemlig leid inn en gigantisk storskjerm som kommer på plass på uteserveringa lørdag formiddag. Dermed slipper du glatt unna alt som handler om transportproblematikk. Du kan se VM på Øst og midt i mellom kampa kan du svippe inn på stadion og få med deg den ekte deilige kortreiste fotballen, tre poeng og den deilige gledesrusen over et fotballag som vinner med stil og eleganse. Vår anbefalte rute Øst – stadion – Øst på lørdag. Da får du med deg all fotballdansen som er mulig å få til. Men kom tidlig. Øst regner med at det blir fylles opp for alvor fra klokka tre. Og tre – det er antallet kamper du får se!

 

Se der danser Vål'enga!

Se for en stil dem har!

Ra-ra-ra-ra-ra-ra-ra-ra

Ra-ra-ra-ra-ra-ra-ra

Rarararararara

 

Så hva blir laget? Adam Larsen Kwarasey er sjølskreven som førstekeeper og har en stigende formkurve. Han vokter garantert buret. I forsvaret er Felipe Carvalho tilbake og han bør være like sjølskreven som Kwarasey. Ellers tror vi ikke på endringer i forsvaret, sjøl om Amin Nouri presses knallhardt av en ung Christian Dahle Borchgrevink som scora hattrick for rekruttlaget sist. Borchgrevink og Nouri en kamp mellom to ekte vålerenggutter. Så er jo også Ivan Näsberg fra vålerenggata med i diskusjonen om en midtstopperplass eller en venstreving. Ja, nevnte vi at Kwarasey også var i Vålerenga som sekstenåring? Her er det mange gutter vi har fulgt lenge!

 

Vi er Vål'engagutta

I fra Oslo Øst

Hundre prosent Vål'enga

Sommer, vinter og høst

Sitte hjemme på ræva

Kan'ke værra sunt

Vi følger Vål'enga

Året rundt!

 

På midtbanen glimrer dessverre Abdisalam Ibrahim med sitt fravær. Han fikk sitt fjerde gule kort mot Rosenborg og må dermed sone. Det er synd, for Ibrahim har vært en viktig ballvinner på Vålerengas midtbane i år. Det forsterker vår tro på at Friðjónsson starter kampen. Magnus Lekven blir et sikkert kort defensivt på midtbanen og så står kampen mellom Daniel Fredheim Holm, Magnus Retsius Grødem og Felix Horn Myhre om den siste plassen på midtbanen. Horn Myhre var glimrende i rekruttkampen sist og det er vanskelig å se for seg at han ikke spilte seg inn i startelleveren med den opptredenen. Vi tar dermed det overraskende valget og plasserer Horn Myhre i sin første startellever i eliteserien. Hvorfor? Jo, fordi vi tror Myhres løpskapasitet, overblikk og evne til å spille lagkompisene gode er akkurat det som skal til for at Vålerenga skal komme rett tilbake fra den triste forestillinga mot Rosenborg.

 

Advarsel: 'Enga er tilbake!

Advarsel: 'Enga er tilbake!

Advarsel: 'Enga er tilbake!

Jævla bondesvin!

 

Framme så er det også en god kamp om plassa. Sam Johnson er sjølskreven som sentral spiss. Daniel Fredheim Holm og Simen Juklerød kjemper om høyrekanten. Fredheim Holm var svak mot Rosenborg og Juklerød tilsvarende god mot Vard Haugesund. Det er faktisk helt åpent og vi gjør et nytt overraskende valg. Vi tror på Juklerød fordi han ser ut til å ha en stigende formkurve mens Fredheim Holm muligens har en liten formdupp. Det så i hvert fall sånn ut i forrige uke, men det kan jo også bare ha vært en svart dag. Sotahjørnet benker uansett kapteinen. Ingen er freda! Og til slutt står det om venstrekanten. Chidera Ejuke mot Bård Finne. Igjen en vanskelig vurdering, men Finne var den eneste vålerenggutten som så ut som en fotballspiller i Trondheim og derfor tror vi han blir valgt fra start. Ejuke blir dermed en superreserve som kan komme inn når det allerede koker for forsvarsspillerne til Bodø/Glimt og med hans fintereportoar vil det koke enda mer – både i glimtforsvaret og på tribunen. Finne var også den eneste som gjorde hattrick på dagens avslutningstrening. Finne og Johnson er de to som ser ut til å gå først inn i krigen. I første rekke. Vi liker det og derfor er de i vår foreslåtte startoppstilling.

 

Que sera sera!

Vi dreper for Vål'enga!

Vi dreper for Vål'enga!

Que sera sera!

 

Veien opp til medalje er kort og vi sitrer av spenning for å få med oss dette oppgjøret. Kjenne på stemninga på tribunen. Synge oss hese. Rase mot en dommer som aldri får muligheten til å gjøre om den gale avgjørelsen fordi eliteserien ikke har VAR og så må vi bare avslutte med et lite sitat av Jørgen Tjærnås. Det er ingen vålerengasang, men tenk om noen supportere fra Sør-Korea hadde hatt et banner med denne teksten på etter onsdagens VM-kamp. Det hadde vært magisk og vi er spente på hva EngaTifo har å bidra med denne gang. Det pleier å være magisk.

 

 

Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Bodø/Glimt:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Magnus Lekven

Felix Horn Myhre – Samúel Kári Friðjónsson

Simen Juklerød – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Marcus Sandberg, Christian Dahle Borchgrevink, João Meira, Daniel Fredheim Holm, Magnus Retsius Grødem, Chidera Ejuke og Peter Michael.

 

Vi er 'Engas

Vi er 'Engas

Vi er 'Engas tolvte mann!

Og du hører det når vi alle synger med

Vi er 'Engas tolvte mann!

 

Lyn

Tidenes første hatbyderby mellom Vålerenga og Lyn spilles søndag. Kampen har dessverre et noe ugunstig tidspunkt i forhold til VM med kampstart klokka 15:00, men det er fortsatt kortreist. Det er fortsatt live på stadion. Det er vår fotball! Og det er en god grunn til å trekke opp gode gamle slagere som nesten har liggi brakk siden finanskrisa i 2008 med påfølgende lynnedrykk etter 2009-sesongen. Det var da Klanens serafer fløy over by'n med tente bluss og slapp en økonomisk røykbombe som slo vestkantfiffen konkurs. Da hjalp det lite med dress og flosshatt. Mangfold kan ikke kjøpes!

 

Hvis jeg var en engel med vinger, så ville jeg flydd over by'n.

Og helt i meg øl og ertesuppe, og driti på svina fra Lyn.

Driti! Driti! Og driti på svina fra Lyn, fra Lyn!

Driti! Driti! Og driti på svina fra Lyn!

 

Vålerenga har fått en kjip start på sesongen og trenger nå virkelig poeng. Laget har kun skrapi sammen tretten poeng på de elleve kampa som gjør at serien er halvspilt. Det er alt for dårlig og begge oppgjøra mot Lyn på Kringsjå har endt uavgjort 1 – 1. I cupen klarte vi derimot å knuse dem skikkelig i første ekstraomgang og uansett hvordan man vrir og vender på det. Vålerenga slo ut Lyn av cupen. Vålerenga ligger over Lyn på tabellen. Og når søndagen nærmer seg klokka fem på ettermiddagen vil det være 3 577 dager sida sist Lyn slo Vålerenga.

 

Vål'enga! Vål'enga! Vi er Vål'enga!

Vi er best i by'n!

Og vi hater Lyn!

Vi er Vål'enga!

 

Så hva møter oss egentlig med Lyn? Det er en gjeng tenåringsjenter, juniorfotball med mye glød, men lite rutine. Det må Vålerenga for en gangs skyld ta tak i. I denne kampen skal det være blod. Det skal være en fandenivolsk innsats. Juniorlaget skal få føle at de møter kvinner av stål. Det skal være fult fyr fra første sekund. Både på banen og på tribunen. Det er Lyn, for svarte! De ekle økonomiske gribbene som håver inn penger på andres ærlige arbeid. De skal få kjenne arbeiderklassen. Fiffen som fortsatt sverger til å snakke dansk sjøl om vi pælma ut danskene av hovedstaden i 1814. De som har et totalt fravær av a-endinger og ikke kan uttale en ordentlig g. De som har fylt «haven» til «randen» med blomster i «skrålien» opp mot Nordmarka. Ha'ru hage skal det værra gress der og så flatt som mulig så unga kan få spelt ball! Og dessuten heter det ikke hage (eller have som lynfiffen sier). Det heter park! Det er vel ingen som skal ha alt det gresset for seg sjøl. Fotball er tross alt et lagspell. Fiffen skal få lide! De skal være redde! De skal se ut som en nymotens versjon av et ansikt fyllt med angst, slik Edvard Munchs mest berømte maleri framstår en drøy langpasning unna stadion. Det er faktisk helt greit å ta et gult kort i denne kampen; men da skal lyntøyta bæres av banen og det må blåses opp ei ny ei fra innbytterbenken! Det blir gratis middag på Øst etter kampen til den østkantrampen som utfører det kunststykket!

 

Han kjørte gjennom by'n

En vestkantgutt fra Lyn,

Med hyl og hvin og skrens

I sin Mercedes Benz

Ra-ta-ta-ta-ta!

Ingen sa ifra!

Nå ligger'n kald og gjennomhøla ne'på Vål'enga!

 

Det er den mest tradisjonsrike kampen i norgeshistoria. Lyn var den store klubben som skapte kanapékulturen på Ullevaal Stadion, men da Vålerenga kom i 1913 snudde etter hvert vinden og på slutten av femtitallet var det ikke lenger noen tvil. Bohemene engasjerte folket. Øl og fotball er arbeiderklassens greie. Det blir ikke det samme for vestkanten. Pjolter og fotball – det er faktisk en helt annen idrett. Lyn har faktisk ikke vinni noe som helst siden 1968. Ikke i fotball i hvert fall. Det er mulig den skiklubben dems har noen vinterbragder, men om vinteren er vi inne i en ishall og ser ishockey, så det veit vi fint lite om. Det vi veit er at klubben er like usmakelig nå som på Atle Brynestad og Morgan Andersens tid. Vi har hverken kjøpt eller solgt John Obi Mikel, men i Lyn har de kjøpt kretslagstrenerne i Oslo for å bygge opp jentesida i klubben. Og du må faktisk være i Lyn for å være på kretslaget så du er aktuell for ungdomslandslaga. Det er en skandale at Adriana Imeri ikke er tatt ut i EM-troppen til J19-landslaget. En enda større skandale er det at Jenny Sare Slåtta ikke er på Equinors talentleir i Stavanger. Hvor mange andre femten år gamle venstrebacker herjer i andredivisjon? Men sånn er det. Siden de ikke er i Lyn, så vil ikke lyntrenerne – eller kretslagstrenerne om du vil – ta dem ut eller anbefale dem til landslag. Kanskje landslagstrenerne burde ta seg en tur å se spillerne sjøl? Men det er tradisjonen tro. Det er slik fiffen klamrer seg til makta – og kanapéene. Men de vinner ikke for det. Tross alt, en treningshverdag i Vålerenga er langt bedre enn en treningshverdag i konkursboet. Og øvelse gjør mester. Derfor forteller historien at det forblir et kortvarig prosjekt. Arbeiderklubben vinner!

 

Da vår forening kom til verden

Da jubla alle unntatt Lyn

Da smalt det fra den største nerden

Nå er vi kun nest best i by'n!

Når sola skinner over 'Enga

Da vi'rre garantert bli fest!

Da få'rru valuta for penga

For vi vil alltid værra best!

 

Guro Pettersen har stått de siste kampa på grunn av pasningsfoten og mot Lyn ser vi ingen grunn til at de egenskapene ikke skal telle. Vålerenga har fortsatt Stine Ballisager Pedersen og Camille Levin ute av stand til å spille fotball, men Victoria Ludvigsen har gjort en god jobb i forsvaret og vi forventer at hu blir makker til Stine Pettersen Reinås også i dag. Ellen Wang var med å snu cupkampen mot Lyn og vi var overraska da Tina Dalgård blei valgt framfor henne mot Arna Bjørnar. Vi antar at Wang er tilbake nå og at Ingrid Søndenå fortsetter som høyreback. Andrine Tomter er ikke spilleberettiga ennå, ettersom overgangsvinduet er stengt. På midtbanen har det vært en firer i det siste. Vi liker det dårlig, men tror det blir en endring nå, for Emilie Libakken Østerås som har spilt de starta de siste kampa er absolutt ingen ving. Det bør være et krav at hu kommer inn sentralt. Hu er fra Tveita og hater Lyn så mye at hu sannsynligvis vinner den sentrale midtbanen aleine. Vi tror dog hu får hjelp av Sherida Spitse og Ingrid Schjelderup. På topp så skal nok Isabell Lehn Herlovsen starte sentralt, vi forventer Marie Dølvik Markussen til venstre. Høyresida er mer åpen. Anne Lise Olsen, Maren Eithun Hauge og Marte Berget er de åpenbare valga, men Adriana Imeris innleggsfot er det verdt å ha på banen. Celin Bizet Ildhusøys fart og selvsikkerhet foran målet er heller ikke noe å kimse av. Vi tror Vålerenga går til frontalangrep på Lyn med følgende lag:

Guro Pettersen

Ingrid Søndenå – Stine Pettersen Reinås – Victoria Ludvigsen – Ellen Wang

Sherida Spitse

Ingrid Schjelderup – Emilie Libakken Østerås

Adriana Imeri – Isabell Lehn Herlovsen – Marie Dølvik Markussen

Innbyttere: Tinja-Riikka Korpela, Tina Dalgård, Kine Fløtre, Maren Eithun Hauge, Anne Lise Olsen, Marte Berget og Celin Bizet Ildhusøy.

 

Tre ganger Lyn-hat!

Lyn-hat! Lyn-hat! Lyn-hat!

To ganger Lyn-hat!

Lyn-hat! Lyn-hat!

En ganger Lyn-hat!

Lyn-hat!

En ganger hat!

Hat!

Takk ska'ru ha!

Værsågod!

 

Sjøhauker

Vålerenga Trolls herrer møter Åsanes sjøhauker i semifinale i NM på Rolland i skarrebygda lørdag. Det er i ovalball som kastes fra hånd til hånd, men som innimellom også sparkes. De har vinni hver sin innbyrdes kamp i år. I Bergen vant sjøhaukene 28 – 7, men på Frogner Stadion slo Trolls nådeløst tilbake og pissa inn en 43 – 0 seier. Det er overlegent. Sjøhaukene blei nummer to i serien, men det var kun poenget foran Vål'enga. Vi har trua på seier. Særlig fordi Brage Harby som kom fra Nidaros Domers i fjor er glimrende pasningslegger for Vålerengas løssterke quarterback Atle Haaland. De er f… meg Vålerenga! Finale takk!

 

Vålerengens Idrettsforening

*klapp* *klapp* *klapp* *klapp*

Vålerengens Idrettsforening

*klapp* *klapp* *klapp* *klapp*

 

OL

Det er klart for den 43. sjakk OL-konkurransen og Vålerenga Sjakklubb har fått med både Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen er tatt ut til turneringa som spilles i september i Georgia. Egentlig var også Magnus Carlsen tatt ut, men han har ikke tid og det vil si at Vålerenga pisser på resten av sjakknorge. Georgia kan forøvrig være misvisende, men vi snakker ikke om delstaten i USA. Vi snakker om Georgia som er nabolandet til Armenia der PyunikYerevan blei slått ut av cupen med et mål av Freddy dos Santos på Mika Stadion 21. juli 2011. En kamp undertegnede kommenterte for Klanens Webradio på telefonoverføring til Bohemen, men dessverre var på en megakort pissepause akkurat i de sekundene Freddybhoy trengte for å score. Noen ganger må man bare!

 

For sånn pisser 'Enga

Og 'Enga pisser sånn

For sånn pisser 'Enga

Og 'Enga pisser sånn

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportsbar

Lørdag 13:00 Am. fotball: Åsane – Våerenga Trolls Herrer, NM semifinale, Rolland

Lørdag 18:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Bodø/Glimt, Eliteserien, Valle kgb 5

Søndag 15:00 Fotball: Vålerenga Damer – Lyn, Toppserien, Valle kgb 5

 

  1. Petter Myhre sier:

    Hukommelsessvikt ;-)? Felix startet mot Haugesund tidligere i år…

  2. Sepp Blatter sier:

    Nå er det vel dere som har tatt over rollen som fiffen i Oslo, med penga til Trøim, penga til han isolasjonsprodusenten,  som pælmer masse kwan etter avdanka damespellere og går for å kjøpe dere suksess også, igjen fremfor å utvikle egne spellere, nå er det likt på damesia som på herresia også. knutsen er kjent for suksess, men ikke for utvikling.  det ser neimen ikke ut til å lykkes, det heller. Men grattis med ny stadion, dere får nok brukt opp penga til investorene denne gangen også. Så er det jo skikkelig schwong over Espeseth og Deila. Kule og riktige karer til å gjenreise enga det…..En tjener 2,5 og andre tjener 3,5. Bør gi suksess det vel? 

    Takk for fin blogg:)