Hett ute – på tide å tenke på is

27.06.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Island røyk ut av VM etter en sjansesløsing uten like i går, men det er tvilsomt om Samúel Kári Friðjónsson rekker hjem til seriekampen mot Bodø/Glimt på lørdag. Det er hett om dagen og det sparkes trenere i allmass i eliteserien. Først ute var Sandefjord med å sparke Magnus Powell 25. april. 18. mai sparka Start Mark Dempsey før Sandefjord igjen kom på banen med å degradere Geir Ludvig Fevang 31. mai. I går sparka Lillestrøm Arne Erlandsen gjennom riksmedia, mens stabæktrener Toni Ordinas blei sparka i dag. Fire trenere er altså sparka, mens Fevang er degradert så langt i årets eliteserie. Fellesnevneren er at laga innehar de fire nederste plassene på tabellen. Vi titter et hakk opp på tabellen og spår at Kjetil Knutsen i Bodø/Glimt er neste hovedtrener ut etter et stortap på lørdag. Det får være nok om fotball i denne heten. En avkjølende ishall er Shangri-La nå, men det er dessverre ikke sommeris i år. Men det forhindrer oss ikke i å lengte til kjøligere tider og da kommer Vålerenga Hockeys Getligalag fort i tankene.

Hockey

Lørenskog har gått dukken og må starte opp igjen i andredivisjon. Ettersom Narvik ikke blei enige om betingelsene for årets sesong blir det dermed kun ni lag i Getligaen. Borte er xxx og altså Lørenskog. Inn kommer Ringerike Panthers, et lag som har kjempa i toppen av førstedivisjon de seinere åra og som i år rykka opp på sportslige prestasjoner. Schjongshallen blei oppgradert i 2015 og hadde 1419 tilskuere på opprykkskampen mot Narvik Artic Eagles. Den får ytterligere oppgradering før årets sesong og skal stå klar som en fullverdig getligaarena i september.

 

Nytt av året er at klassen U20 Elite har blitt til U21 Elite. Det er et forsøk på å kunne ha flere unggutter rundt getligatroppene og forhåpentligvis sørge for at ligaen blir bedre på sikt. Steget fra U20 Elite til Getligaen har vist seg å være trøblete for de aller fleste og ved å innføre en U21-klasse håper man å kunne gjøre overgangen mindre. Det er samme system som Finland har.

 

Vålerenga ser ut til å satse hardt mot kommende sesong og flere spennende og sterke navn har allerede satt signaturen på pølsepapirene til Espen «Shampo» Knutsen. Så langt har det kommi tre spillere fra Lørenskog og en spartaner til Vålerenga, men det er også mange som har forlatt klubben. Vi tar en gjennomgang.

 

Keepere

Steffen Søberg har vært Vålerengas førstemålvakt i seks sesonger allerede og har kontrakt ut årets  sesong. På tross av den lange vålerengakarrieren fyller han bare 25 år i august og er absolutt en keeper som fortsatt skal bli bedre.

 

Det har vært et problem med reservekeepere som ikke har vært gode nok bak Søberg. I år har Vålerenga henta Joachim Svendsen på en ettårskontrakt. 23-åringen har fire sesonger med kamper i Getligaen for Lørenskog, men har også vært i Bergen og Hasle/Løren i førstedivisjon de to siste sesongene.

 

Edvin Olofsson som fikk to kamper med svake 84,9 i redningsprosent i fjor. Vi har ikke registrert ny klubb på Olofsson og med U21 i år kan det tenkes han fortsetter som tredjekeeper.

 

Jørgen Moflag var på utlån til Grüner i fjor og har gått til Ski nå.

 

Backer

Mats Trygg er en meget solid forsterkning Vålerenga nå har gjort. 42-åringen har åtte sesonger i Svensk Eliteserie og seks i Tysk Eliteserie. De fem siste sesongene har han vært i Lørenskog og er en spiller Vålerenga bør forvente et sted mellom tyve og tredve poeng av denne sesongen. Det er særdeles viktig, for i fjor var det kun Morten Ask av backene som leverte særlig mye poeng. Trygg blei ikke tatt ut til VM i år, men har fast inventar i VM- og OL-troppene til Roy Johansen i en årrekke.

 

Villiam Strøm er en stor og tung back som i fjor var i Stavanger Oilers. Med sine 191 centimeter og 97 kilogram er han en defensivt trygg back som også fikk sin VM-debut i år. 27-åringen er en viktig signering og problemene  i rekkene foran Søberg bør være langt mindre enn det de var i fjor. Strøm har kun signert en ettårskontrakt, men ut i fra uttalelsene virker han heltent på å spille på nye Jordal Amfi og under den sportslige satsinga i Vålerenga.

 

Kalle Ekelund er Vålerengas tredje backsignering denne sesongen. 27-åringen har en rekke kamper i allsvenskan og har hatt to gode sesonger i Sparta. Han gjør greit med poeng, men Johansen må nok slipe vekk en del unødvendige utvisninger som Ekelund har hatt en tendens til å dra på seg. 17 poeng og +32 er uansett en god prestasjon og Ekelund var en av årsakene til at Sparta var gode i fjor. Det er den tredje backsigneringa og vi antar det er den siste.

 

Stefan Espeland kom tilbake til Vålerenga på tampen av sesongen og har skrivi en kontrakt ut 2020-2021 sesongen. Landslagsbacken har rukket å bli 29 år og er en type back Vålerenga bør vente svært mye av. Forrige sesong i getligaen gjorde han hele 52 poeng. På fem kamper i sluttspillet i fjor gjorde Espeland fire poeng og kom ut av tapsrekka mot Lillehammer med +1 i statistikken.

 

Det er de fire som er under kontrakt så langt og Vålerenga skal sjølsagt ha flere backer. Kaptein Brede Csiszar står uten kontrakt, men etter syv sesonger på rad som kaptein er det lite trolig at Roy Johansen dropper Csizar fra lista. Med 457 seriekamper har han sniki seg inn på topp ti lista også, delt med Kjell Richard Nygård. Potensielt kan Csiszar klatre til en sjetteplass dersom han spiller alle kampa i neste sesong og passere Nygård, Marius Rath, Roy «Sleiper’n» Jansen og Kenneth Larsen og ligge så tett som tre kamper bak Øystein Olsen. Han er bare 31 og har mange sesonger igjen med topphockey. Vi antar at den ekte vålerenggutten som med unntak av åtte kamper for Mora som junior aldri har spilt for en annen klubb. Vi føler oss ganske sikre på at Csiszar er med også denne sesongen.

 

Flere spørsmål er det nok knytta til Morten Ask, som med sine 106 mål og 234 målgviende nå kommi inn på topp ti over flest målpoeng i seriekamper for Vålerenga Hockey. Tar han en ny sesong er sjansen stor for at han klatrer videre. Bjørn «Donald» Kolsrud ligger nemlig bare tre poeng foran ham. I fjor gjorde han åtte mål og fjorten målgivende. Totalt 22 poeng. Det er 27 poeng opp til Petter Thoresen  på åttende plass, så skal Ask klatre ytterligere må han gjøre en bedre sesong enn i fjor, men han har ikke kontrakt og status på ham er usikkert. Ask har hatt en tendens til å pådra seg tåpelige utvisninger, men statistikken på det feltet er nedadgående og i fjor pådro han seg færre utvisningsminutter enn spilte kamper.

 

Joachim Sommer Nielsen er Vålerengas unggutt som også sannsynligvis ender med en kontrakt denne sesongen. Tyveåringen gjorde ett mål og syv målgivende i fjorårets sesong og gjorde en god sesong der han kom ut med +6 i statistikken. Sannsynligvis ender han som den eneste unggutten i et rutinert forsvar som skal bygges opp for å være tett, men som samtidig har masse kreativitet framover. Da har vi kommi til 4 + 3 backer og det er nok antallet Vålerenga skal ha.

 

Emil Hybertsen fikk spille seksten kamper i fjor og tar en sesong til på U21.

 

Sondre Bolling Vaaler er en annen unggutt å se opp for. Attenåringen kan også være en av de potensielle spillerne som får getligadebuten neste sesong.

 

Axel Eidstedt er foreløpig ikke bekrefta ut av klubben; men den storvokste backen pådro seg hele 93 utvisningsminutter og sjøl om han hadde mye spilletid og gjorde greit med poeng og +11 i statistikken, så spørs det i kamp med de andre om 23-åringen fra Göteborg regnes som god nok til at Vålerenga vil la ham oppta en plass, i så tilfelle er det nok på bekostning av enten Ask eller Sommer Nielsen.

 

Den siste som ikke er bekrefta ut eller resignert er Anders Braavold.  Han var på utlån i Grüner deler av fjorårssesongen og var også bedre i sin første sesong i Vålerenga enn han var i den andre. Vi har liten tro på at Braavold er med videre.

 

Av de som er sikre ut begynner vi med Andreas Ringlund Hansen som  fikk én kamp i fjor. Nittenåringen skal tjenestegjøre i militæret og må i hvert fall midlertidig legge skøytene på hylla. På hylla ligger også skøytene til Tallak Lyngset som har valgt å legge opp i en alder av 24 år. Andreas Øksnes har gått til Storhamar. Det er altså betydelig usikkerhet rundt backplassene fortsatt med kun fire signaturer i boks, men vi tror tallet på backer skal være syv pluss U21-laget.

 

Sentere

På senterplassen har det foreløpig ikke skjedd så mye spennende. Kanskje det mest spennende som har skjedd er at Tobias Lindström har skrivi under ut 2022-2023-sesongen og har fått norsk statsborgerskap. Han blei Vålerengas poengkonge i fjor og er nok sjølskreven som senter i førsterekka. 61 poeng fordelt på 28 mål og 33 målgivende var han absolutt en av getligaens beste spillere på alle måter. Flest mål, sjetteplass på pasninger og totalt andreplass på poenglista og det på tross av at han blei brukt mye i undertall og dermed kasta bort mye krefter på det. Getligaens nest beste dropper med 61,6 prosent. Han tok også flest dropper med 1087. Kun Kristian Forsberg var bedre, men han tok kun 520 dropper. Han spilte også ofte annethvert bytt da Vålerenga i en lang periode mangla en senter i fjerderekka.

 

Andreas Stene hadde en svak sesong for Vålerenga i fjor og 27-åringen fikk også store deler av sesongen ødelagt av skade. Han var ment å være en senter i andrerekka, men svak poengfangst gjorde at han blei satt ned i tredjerekka. Forhåpentligvis er han tilbake bedre enn noen gang denne sesongen. Stene har kontrakt ut året.

 

Filip Gunnarsson har kontrakt ut denne sesongen og krigeren er en viktig brikke i Vålerengas undertallsspill. Ni mål og 21 målgivende er ikke den beste poengfangsten, men Gunnarsson er en viktig brikke i dette laget og 27-åringen gjorde faktisk sin beste poengfangst i fjor med 30 poeng. Han har også fått vekk de unødvendige utvisningene og blir nok en viktig brikke i en tredje rekke for Vålerenga. Også Gunnarsson gikk ofte inn i fjerderekka og spilte dobbelt opp for å avlaste Lindström noe i Stenes skadefravær.

 

Magnus Fischer er Vålerengas beste defensive senter og 24-åringen hadde en ekstrem sesong i 2016-2017, da han nesten gikk igjennom hele sesongen uten å være på isen når motstanderne scora. Det klarte han ikke helt å gjenskape i årets sesong, men Fischer er en perfekt mann å ha for en fjerderekke. Han har foreløpig ikke signert for denne sesongen, men skulle ikke Fischer få fornya tillit, så må det skyldes at Vålerenga har henta en ny senter. Vi veit at det har svirra noen rykter rundt James Sixsmith fra Lørenskog, men 34-åringen leverte svakere enn forventa i fjor og vi ser ikke bort i fra at «Shampo» har andre sentere i kikkerten også.

 

Vinger

Petter Grønstad er så langt den eneste offensive signeringa Vålerenga har gjort. Den venstrefatta løperen har fire sesonger med Getligaspill for Lørenskog, men det var først i fjor han slo igjennom med åtte mål og totalt nitten poeng. 21-åringen blir en fin tilvekst i laget og slik det ser ut nå kan han nok raskt finne seg til rette i en langt mer målfarlig andrerekke enn hva vi så i fjor. Han har kontrakt ut denne sesongen.

 

Rasmus Ahlholm har kontrakt ut 2019-2020 og kjempa hardt om poengkongetittelen i fjor. Med 60 poeng var han dog nummer tre på lista og nummer to i Vålerenga. 26 mål gjorde han i fjor og er en spiller Vålerenga har blitt veldig avhengig av at fungerer. 28-åringen måtte også gjøre mye grovjobbing i undertallsspill og det gjør prestasjonen enda større.

 

Martin Laumann Ylven er jernmannen som har kontrakt med Vålerenga ut 2021-2022-sesongen. Fjorårssesongen blei mye ødelagt av skader og skuffende for ham var det nok at det kun blei tyve poeng på 31 kamper mot femti poeng på 45 kamper i fjor. Forhåpentligvis er han tilbake i en velfungerende førsterekke denne sesongen.

 

Thomas Olsen kom som ei kule da det løsna for ham midtveis i fjorårssesongen og gjorde femten mål og totalt 27 poeng før han blei skada rett før sluttspillet. Vi har stor tro på at han vil gjøre en glimrende sesong neste år og at han vil være en faktor som gjør Vålerenga til mer enn én skummel rekke.

 

Colin Spaberg Olsen er den siste som har resignert kontrakt. 21-åringen gjorde fem mål og totalt ni poeng i fjor og er en spennende spiller som vi raskt tror kan bli en enda større bidragsyter denne sesongen. Spaberg Olsen har kontrakt ut sesongen.

 

Jonas Oppøyen har vært mye skadeplaga i karrieren sin. Krigeren har rukket og bli 27 år og er Getligaens desidert beste undertallsspiller. Samtidig gjør han brukbart med poeng. Ti mål og totalt atten poeng i fjor er godkjent. Oppøyen er en maskin og en energispreder i gruppa. Vi forventer å se ham i blått også denne sesongen.

 

Simon Mattsson kom inn på slutten av fjorårssesongen og gjorde ett poeng per kamp i snitt, fordelt på seks mål og åtte målgivende. 24-åringen fra Ekerö rett utafor Stockholm kan godt tenkes å få en ny sesong i klubben, for Vålerenga trenger spillere som gjør poeng. Han har mye allsvenskanerfaring og det er ikke utenkelig at han er med Vålerenga videre også neste sesong.

 

Vegard Aspehaug er en annen som kjemper om en plass i neste års stall. 22-åringen gjorde fire mål og totalt ni poeng i fjor. Aspehaug har allerede tre sesonger i Getligaen og er en spiller som i fjor virka å være ganske nære å ta det virkelig store steget. Han har alltid gjort mye poeng i yngre årsklasser, så det er ikke ueffent at han blir en god poengyter i Vålerenga neste sesong. Samtidig er han et arbeidsjern.

 

Marcus Ekberg er bare nitten år og en av de mest innbitte og seriøse idrettsutøverne i Norge. Han vil fortsatt kunne være en del av U21-laget og er nok bankers med også neste år. 14 kamper blei det i år, men enda ingen poeng. Han blir nok en av spillerne Roy Johansen stoler på som backup for de etablerte og vil nok ofte være en ekstra løper i troppene.

 

Rolf Thomas Aastad er 21 og fikk 43 kamper i fjor uten at det blei poeng ut av det, men unggutten har et meget stort potensiale. Han er foreløpig ikke fått signaler om at han er på vei bort og vi tror derfor at Aastad også er en del av Vålerengas lag neste sesong.

 

Filip Lalande er nitten år og fikk syv kamper i fjor. Som en del av et U21-lag kan han sjølsagt fortsette i Vålerenga og vi ser ingen grunn til at løperen ikke skal gjøre det.

 

Hans Hagen har fylt tyve år, men fikk tre kamper i fjor og er nok tenkt med videre. Han vil også fungere fint på Vålerengas U21-lag og vi tror at han har et potensiale som gjør at han vil få en del getligakamper denne sesongen.

 

Vi roper også et varsku om en potensiell debutant i sekstenåringen Calle Spaberg Olsen. Colins yngre bror har virkelig vist seg fram og gjorde hele 44 poeng på 35 kamper for U20 i fjor. «Shampo» debuterte sjøl som sekstenåring med fjorten mål og syv målgivende. Potensialet er ikke noe mindre hos yngstebror Spaberg Olsen.

 

Lars Erik Spets har hatt ferie fra ishockey i to sesonger, men 33-åringen trener nå knallhardt for å komme tilbake og han skal på prøvespill for Vålerenga når isen en gang blir lagt på Jordal. Det er absolutt spennende. Han har både VM og OL-kamper for Norge og kan potensielt ligge på et sted mellom 30 og 50 poeng dersom han er tilbake i godt gammelt slag.

 

Rasmus Juell gjorde samme antall poeng som Mattson i fjor, men der Mattson brukte 14 kamper, brukte Juell 41. Furusetgutten har blitt 27 år og etter fem sesonger i Vålerenga er spørsmålet om han får den neste. For stallen begynner å se ganske brukbar ut på vingsida og sjøl om han i fjor var hakket vassere enn Aspehaug er han betydelig eldre og potensialet hos Aspehaug er nok langt større enn det Juell har å spille på. Vi tror Juell står i fare for ikke å få fornya kontrakta denne gang.

 

Fabian Gunnarsson skal etter ryktene ha lagt opp og er nok på vei tilbake til Mora som trener. 23-åringen viste nok ikke de kvalitetene Vålerenga hadde håpa på da de henta ham, men tre mål og totalt fire poeng på 35 kamper blei det i hvert fall.

 

Unggutta Tom André Christensen og Kristoffer Skjervold er bekrefta gått til Narvik Artic Eagles og blir dermed å se i førstedivisjon neste år.

 

Med kun fem signerte vinger så langt er det altså plass til tre spillere til, pluss unggutter. Og vi går noen spennende uker i vente. Når første istrening er i år, har vi ennå ikke fått vite, men første treningskamp er 14. august mot Ringerike i Furuset Forum. Getligaoppsettet har heller ikke kommi ennå, sjøl om det skulle vært ute på mandag. Det er som Jordal Amfi, kraftig forsinka.'