Videre i cupen

20.06.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I går var det byderby i cupen, en vanskelig kamp borte på Kringsjå kunstgress satt opp av Norges Fotball Fiender i stedet for en rettferdig trekking. Vålerenga hadde en usikkerhet rundt Anne Lise Olsen, som 75 minutter før kampstart sto i Vålerengas startoppstilling. Da oppvarminga var over og spillerne kom inn på banen, så var hu dog ikke blant de som kom inn. Smellen i ankelen i kampen mot Røa var for hard til at hu kunne starte.

Vålerenga vant tribunekampen overlegent. Foto: Morten Mitchell Larød.

 

En dårlig start for Vålerenga og i stedet for Olsen så blei Maren Eithun Hauge kasta innpå. Guro Pettersen blei foretrukket i mål på grunn av den gode pasningsfoten og Emilie Libakken Østerås starta i en uvant kantrolle. Det var en fryktelig dårlig førsteomgang og Vålerenga hadde Kine Fløtre og Marie Dølvik Markussen i oppvarming nesten hele omgangen. Det var egentlig merkelig at de ikke kom innpå. Vålerenga starta med følgende lag:

Guro Pettersen

Ingrid Søndenå – Stine Pettersen Reinås – Victoria Ludvigsen – Tina Dalgård

Emilie Libakken Østerås – Sherida Spitse – Ingrid Schjelderup – Maren Eithun Hauge

Isabell Lehn Herlovsen – Marte Berget

 

Det var dog Vålerenga som fikk den første målsjansen. Etter fem minutter gjenvandt Østerås ballen på tredve meter og blei rivi ned med et brytetak av Mimmi Löfwenius for å stanse en stor målsjanse ettersom Lyn var i ubalanse og på vei framover og Vålerenga var i overtall da de vant ballen. Dommeren satte standarden ved ikke å trekke opp det gule kortet i den situasjonen og dermed skulle det bli svært vanskelig for henne å gjøre det seinere i kampen også. Sherida Spitse skøyt rett over krysset på frisparket.

 

Feilpasningene florerte fra Vålerenga i første omgang og etter syv minutter skulle det bli fatalt. Tina Dalgård spilte ballen rett i beina på Vilde Hasund på tyve meter ute på høyresida til Lyn. Hu satte fart innover og Victoria Ludvigsen kasta seg inn for å stoppe henne, men blei dratt av. Hasund dro seg over på venstre side av sekstenmeteren og fyra av fra søtten meter. Det blei en markkryper som gikk stang inn i Pettersens lengste hjørne. Tida var 7:13 og Lyn hadde scora på deres første sjanse.

 

Etter ti minutter sendte Spitse Isabell Lehn Herlovsen igjennom på høyre sida. Hu skar innover foran forsvaret, men i stedet for å skyte ti meter fra mål tok hu en ekstra touch og kom helt ned til dødlinja og vinkelen blei for skrå. Også Lyns andre målsjanse kom på en feilpasning. Spitse denne gang som spilte ballen rett i beina på Linn Huseby omtrent på midtstreken. Anna Palm spilte fram Hasund på venstrekanten, men skuddet gikk heldigvis over denne gang.

 

Det tok tyve minutter før Vålerenga skapte sin tredje målsjanse. Denne gang var det Spitse som kom til skuddforsøk fra tyve meter, men nok en gang satt kula for høyt. Etter 32 minutter kom Dalgård seg forbi først Sofie Tunes og sikringa Benedikte Birkelund. Birkelund satte ut en fot og Dalgård mista balansen et øyeblikk, men valgte å stå på beina. Innlegget blei dog fryktelig dårlig og med VAR ville Dalgård ha fått straffe i situasjonen. Det hadde hu nok også fått dersom hu hadde vært rutinert og falt, når hu først blei tatt.

 

Etter 35 minutter var det Stine Pettersen Reinås sin tur til å slå en håpløs feilpasning i eget forsvar. Löfwenius kom foran Ludvigsen og runda henne og kom ned til dødlinja. Hu forsøkte å legge ballen ut på Runa Lillegård på femmeteren, men Reinås blokkerte pasninga med en styring som nesten blei et sjølmål. På bakre stolpe fikk Spitse så vidt hindra Palm i å score og Pettersen fikk tak i kula. Minuttet seinere kom et nytt skudd fra Hasund fra tyve meter. Denne gang var det Pettersen som rota, for skuddet var ikke hardt og gikk midt i mål, men hu ga en merkelig retur rett ut i feltet. Reinås fikk beina ballen bort rett foran skotuppen til Lillegård. Og på dette tidspunktet hadde Lyn skapt fire målsjanser mot Vålerengas tre. Det virka ikke som om laget var tilstede i det hele tatt.

 

Vålerenga fikk noen sjanser på slutten av omgangen. Etter 39 minutter starta det egentlig med en feilpasning av Dalgård, men Palm spilte ballen rett tilbake til Dalgård igjen. Hu dro av Hasund og satte fart langs venstrekanten. Så forsøkte hu å slå inn til hjørnet av sekstenmeterstreken der Herlovsen sto. Igjen kom det en feilpasning, men Huseby svarte med en feilpasning så Herlovsen kom inn i feltet med kula, kom seg til dødlinja og fant Marte Berget på seks meter. Avslutninga hennes blei blokkert; men Lyn fikk bare klarert ballen ut på tredve meter. Ingrid Søndenå fikk all verdens tid til å lade skuddfoten, men skuddet gikk midt i mål, der keeper Hilde Gunn Olsen sto.

 

Minuttet seinere heada Schjelderup et utspark fram til Hauge. Ballen blei stussa videre til Berget som stussa tilbake til Hauge igjen. Hauge fant Herlovsen på tredve meter midt foran mål og hu la ballen ned på bakken til en rettvendt Berget som satte fart, runda Bækkelund og var aleine med keeper på seksten meter. Hu tok en ekstra touch og kom inn på syv meter, men da kom Olsen ut og var kun tyve centimeter unna Hauge da hu avslutta og den blei blokkert. Berget skulle ha skutt fra sekstenmeterstreken eller ha runda keeper Olsen også og satt ballen i åpent mål.

 

Halvminuttet før pause slo Søndenå et presist innlegg til Hauge som heada utafor fra åtte meters hold. Det blei det siste som skjedde i omgangen. Monica Knudsen var absolutt ikke fornøyd og var også usikker på hvilke endringer hu skulle gjøre i pausa, så hu beordra like godt alle innbytterne til å kjøre opp som om de skulle innpå. Syv spillere – kun tre bytter å gjøre. Det blei med to bytter. Dalgård gikk ut og Ellen Wang kom inn på venstrebacken. Så blei Maren Hauge tatt ut,  Berget dytta ut på høyrekanten, Østerås bytta side til venstre og Marie Dølvik Markussen kom inn som spiss. Det skulle snu kampbildet totalt.

 

Etter en elendig førsteomgang spilte Vålerenga en god andreomgang og allerede etter tre minutter spilte Østerås fram Herlovsen som testa skuddfoten fra sekstenmeteren. Skuddet gikk dessverre over. Og rett etterpå var det Dølvik som fyra av, men ballen gikk utafor. Wang forsøkte seg rett etterpå etter et Dølvik-raid og etter femti minutter spilte Schjelderup fram Berget til dødlinja. Innlegget fant Herlovsen som satte ballen fem centimeter utafor stolpa fra seks meter. Og to minutter seinere raida Wang ned til dødlinja og la inn på første stolpe til Berget som dessverre ikke klarte å styre den inn på første stolpe.

 

Lyn kontra etter åtte minutter. Camilla Linberg spilte igjennom Lillegård, men Pettersen var ute og nådde ballen rett før Lillegård med en sklitakling. Ballen havna dog rett i beina til Linberg som hadde åpen kasse, men heldigvis skøyt utafor fra tredve meter.

 

Et kvarter ut i andreomgang valgte Herlovsen å legge ballen tilbake til Spitse på tyve meter da hu sjøl sto på åtte og kunne ha vendt og skutt. Spitses skudd gikk over. To minutter seinere spilte Dølvik fram Schjelderup, Herlovsen fikk ballen på vei inn i feltet på høyresida og med en fin hælflikk var Berget igjennom og fikk skutt fra fjorten meter, men Olsen gjorde en fantomredning og Vålerenga fikk bare et hjørenspark.

 

To minutter seinere stupheada Herlovsen på et innlegg fra Dølvik og fikk et spark fra Birkelund i hodet. Ballen gikk videre til Wang på åtte meter, men avslutninga hennes gikk mest opp i lufta og datt ned i fanget på keeper Olsen. Birkelund blei mest skada i duellen og blei bytta ut for Camilla Huseby minuttet etterpå, det var etter 65 minutter. Litt irriterende for folk som teller spilleminutter har Lyn klarte å registrere det som i det 60. spilleminutt. Men verre skulle det bli for sekretariatet. Etter 69 minutter kom Celin Bizet inn for Østerås og i den samme stoppen i spillet gjorde Lyn et dobbeltbytte. Sekretariatet fikk kun med seg dobbeltbyttet til Lyn. Det er nok lenge til Lyn blir en profesjonell fotballklubb igjen…

 

Vålerenga pressa på, men skapte for det meste halvsjanser de første ti minuttetene etter byttet; men på et innoverskrudd hjørnespark fra Spitse etter åtti minutter raga Herlovsen høyest på første stolpe og heada ballen mot nettmaskene. En feberredning av Olsen gjorde at det kun blei nytt hjørnespark ut av det. Og også på det hjørnesparket blei det en stor målsjanse. Utoverskrudd og fant Herlovsen på femmeteren, men headinga denne gang gikk over.

 

Vålerenga la om til tre spillere bak. Dytta Ludvigsen opp i tierrollen og spilte 3 – 4 – 3 på slutten. Det begynte med en misforståelse og ingen som ville ta ballen og til slutt en felling av Lillegård rett utafor sekstenmeteren. Linbergs frispark var dog av det svake slaget. Etter 84 minutter spilte Søndenå fram til Berget. Hu la inn til Herlovsen som tredde igjennom Bizet. Olsen kom ut og blokkerte avslutninga, men Bizet fikk hælen på returen og slo ballen over keeper igjen; men Bækkelund fikk klarert på mållinja. Dog rett i Ludvigsen, men den andre gikk ut til innkast.

 

Etter 86 minutter var det Camilla Huseby som serverte Herlovsen en sjanse, men igjen redda Olsen fremragene. Minuttet seinere fyra Dølvik av fra langt hold. Olsen så ut til å sikre ballen ut over sidelinja, men gjorde en enorm keepertabbe. Ballen smalt i stolpa og på returen sto Herlovsen og hadde nærmest tom kasse. Olsen sprang fra ene til andre sida og Herlovsen satte kula rett i beina hennes.

 

Minuttet seinere slo Spitse inn et frispark fra midtbanen. Ludvigsen la igjen ballen til Schjelderup som skøyt rett over tverrliggeren. Vålerenga var i ordentlig trøbbel. Klokka tikka ubønnhørlig mot nitti minutter. 23 sekunder før ordinær tid var over blei Herlovsen felt i straffefeltet og for andre gang blei Vålerenga snytt for et straffespark og Lyn fikk klarert. Men så: Guro Pettersen slo ut på høyresida til Søndenå på midtstreken. Hu spilte fram til Berget som tok med seg kula og spilte inn sentralt til Spitse som sendte kula fram til Ludvigsen. Hu satte opp Schjelderupp rettvendt som forsøkte å tre igjennom Herlovsen. Tunes fikk en fot på ballen, men det eneste hu gjorde var å dempe den for Herlovsen som fikk fyre av fra ti meters hold. Ballen gikk rett på Olsen, men var så hard at det eneste Olsen gjorde var å dempe krafta i skuddet og den spratt inn i mål. Vålerenga utligna på tida 90:03.

 

Vålerenga trengte 21 målsjanser på å score mål i denne kampen. Og det skulle komme en mulighet til på overtid. Ludvigsen vant en andreball midt på Lyns banehalvdel og spilte fram til Berget som fikk med seg ballen i duell med Emilie Closs. Innlegget kom på bakre stolpe der Bizet heada upressa mot mål, men dessverre også hu traff rett på keeper. Dermed blei det ekstraomganger.

 

Etter å ha vinni andre omgang 16 – 2 i målsjanser var det vel egentlig bare snakk om tid før Vålerenga skulle avgjøre dette. Tre minutter ut i omgangen testa Spitse skuddfoten igjen, men Olsen fikk slått kula til hjørnespark. På det hjørnesparket raga Ludvigsen høyest, men headinga gikk like utafor. Vålerenga kjørte på og Søndenå slo inn til Berget som lobba ballen inn foran mål. Herlovsen var feilvendt, men fikk dempa kula til Spitse som fyra av fra seks meter. Det gikk i blokka. Vålerenga etablerte seg inne i feltet og fikk også to hjørnespark.

 

Vålerenga var ikke helt trygge bakover heller. Søndenå forsøkte å trikse til gullballen inne i egen sekstenmeter og klarte bare å klarere ballen ut på sekstenmeterstreken. Skuddet til innbytter Jenny Røsholm Olsen er dog noe av det svakeste vi har sett noen sinne og det var så vidt ballen trilla inn til Guro Pettersen.

 

Vålerenga måtte til slutt få mål og da Herlovsen spilte fram Berget på høyresida var innlegget presist tima med Bizets løp inn på bakre stolpe. En vanskelig ball og Bizet kom i enorm fart, hoppa høyt opp i lufta og traff ballen med kneet. Kula spratt ned i bakken opp i lufta og inn i det lengste hjørnet. På tida 98:44 var Vålerenga endelig i ledelsen.

 

Spitse spilte fram Dølvik på høyresida og Dølvik la inn i feltet. Bizet kom på løp og fikk ballen på femmeteren midt foran mål, men avslutninga blei blokkert. Da havna den på bakre der Herlovsen sto, men også hennes avslutning blei blokkert. Vålerenga fikk hjørnespark og sendte fram det tunge hodeskytset. Spitse slo inn mot første stolpe og Reinås kom først i duellen og stussa ballen inn over keeper på tida 102:22.

Matchvinner blei Reinås med dette målet. Foto: Morten Mitchell Larød.

 

Lynspillerne var slitne og Closs spilte et dårlig tilbakespill mot Bækkelund som kom i løpsduell med Dølvik. Bækkelund kom først på hjørnet av sekstenmeteren, men fikk en kald skulder av Dølvik, falt og Dølvik var aleine med keeper Olsen. Hu gjenvandt ballen på fire meter og tok den med seg innover og litt bakover og gjorde vinkelen bedre. I det øyeblikket Olsen slapp målstolpa og rusa ut mot Dølvik slapp hu ballen inn i korthjørnet på tida 103:27. Etter å ha stanga i hele kampen og så vidt redda overtid scora Vålerenga tre mål på fire minutter og 43 sekunder.

 

I andre ekstaomgang testa Dølvik skuddfoten fra tyve meter etter knapt fem minutters spill. Ballen suste i tverrliggeren. Men kampen var ikke helt avgjort. Tunes slo langt og Ludvigsen feilberegna ballbanen. Lillegård fikk rettvendt seg mot Reinås og Wang. Hu dro av Wang og skøyt fra atten meter. Ballen gikk inn i Pettersens lengste hjørne og på tida 113:03 var det plutselig litt nerve i kampen igjen.

 

Nærmere kom aldri Lyn. De pressa høyt og Pettersen løfta ballen over to pressledd presist til Berget på høyrekanten. Berget la ned kula, spilte en vegg med Reinås før ho slo en tunnel på Tunes og storma i angrep. Hu la ballen videre til Herlovsen. Dølvik overtok og fikk lagt ballen tilbake til Spitse. Hu spilte ut til Herlovsen som forsøkte å tre igjennom Berget. Ballen blei blokkert av Tunes og Herlovsen valgte å skyte fra hjørnet av sekstenmeterstreken i stedet. Ballen satt presist ned i den lengste stolperota på tida 116:41 var kampen definitivt punktert.

 

Vålerenga er videre til kvartfinale etter å ha slått Lyn 2 – 5 og spilt 120 minutter fotball. Det blei en slitekamp, men heldigvis måtte også lørdagens motstander i Toppserien Arna-Bjørnar ut i ekstraomganger. Også de havna under og utligna til 1 – 1 seint i andre omgang. I ekstraomgangen slo de dog Avaldsnes og gikk videre med 3 – 2 seier etter at Maria Brochmann kom inn etter 76 minutter og scora hattrick i løpaet av en knapp halvtime.

 

Sandviken vant 0 – 1 over Stabæk, mens Øvrevoll Hosle, med tidligere vålerengatrener for rekruttjentene, Mark Hansen, som ny hovedtrener skremte livsskiten av Klepp. Kun to seine scoringer i det 87. og 90. minutt hindra Klepp i å måtte ut ekstraomganger mot ØHIL. Røa lekte med Byåsen og vant 11 – 0. Kolbotn vant 1 – 5 borte mot Fløya. De to siste kampa spilles i dag, mellom Grand Bodø og Trondheims-Ørn og Innstranda og LSK Kvinner. Kvartfinalene trekkes i morgen og det skal settes opp hvem som får hjemmekamp. Trekker Vålerenga Klepp så blir det garantert hjemmekamp. Vi mener at Vålerenga også skal ha hjemmekamp mot Røa og Arna-Bjørnar som spilte hjemme i 1/8-finalen.

 

Vålerengas beste
    Marie Dølvik Markussen  
   Celin Bizet Ildhusøy  
  Sherida Spitse