Cupkamp i Nordens Paris

14.06.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Åttendelsfinale i cupen mot Tromsø er alltid en tøff oppgave og det blei ikke bedre av at Vålerengas beste midtbanespiller den siste måneden, Abdisalam Ibrahim har karantene for to gule kort og dermed ikke er med nordover. Dermed har Ronny Deila fått et delikat problem på Vålerengas midtbane i og med at Samúel Kári Friðjónsson er i VM. Daniel Fredheim Holm har vært brilliant på høyrekanten de siste kampa, men må nok finne seg i en mer sentral rolle i kveld.

Det finnes jo andre muligheter. Vålerenga kan legge om til en 4 – 4 – 2 formasjon eller forsøke Chidera Ejuke i tieren, men vi mistenker at Deila har finni på en helt annen idé. Han har nemlig tatt ut hele syv forsvarsspillere og det får oss til å spekulere i om det kanskje er tenkt at João Meira skal spille i ankerrollen slik han ofte gjorde i Chicago Fire og at Magnus Lekven og Magnus Retsius Grødem blir indreløpere. Jo mer vi tenker på det, jo mer ser det ut som løsninga vi tror kan ligge der.

 

Viktig er det også at Gjermund Aasen er ute med skade i kveld. Det skal vi klare å utnytte og vi tror på avansement. Fem vålerengalag er klare for åttendelsfinale og herrene kan bli det første laget i år til å nå en kvartfinale. I går blei det fire straffesparkkonkurranser og det må vi også være forberedt på i kveld. Vi antar at følgende skyter straffer for Vålerenga: Sam Johnson, Bård Finne, Daniel Fredheim Holm, Christian Dahle Borchgrevink og Magnus Lekven. I tillegg tror vi på et keeperbytte rett før straffekonkurransen for Marcus Sandberg er helt ekstrem på straffer.

 

Vi tror på følgende startellever:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

João Meira

Magnus Lekven – Magnus Retsius Grødem

Daniel Fredheim Holm – Sam Johnson – Chidera Ejuke

 

NM-seier mot Rælingen

Vålerengas J16-lag spilte andre mellomrunde i NM mot Rælingen på Marikollen i går. Det skulle bli en enkel tur inn fra regionsdelen av NM til den nasjonale delen. Det starta riktignok litt rufsete, men etter fem minutter av første omgang tok Vålerenga tak og det var tydelig at det var stor klasseforskjell på både tempo og bevegelsesmønster i sentrallinja. Ikke så rart kanskje for mens fem av seks i sentralinja til Vålerenga til daglig spiller i andredivisjon, så har ikke Rælingen noe nivå høyere enn J17.

 

Vålerenga starta med følgende lag:

Elife Salihu

Henriette Velten-Simonsen – Eline Stensen Gulliksen – Jenny Sare Slåtta – Martyna Buslowicz

Emilie Libakken Østerås

Adele Thomassen – Silje Fjeldstad

Emma Iversen – Marit Emaus Flaa – Mia Tuft Andersen

 

Det tok drøyt seksten minutter før Vålerenga satte inn det første målet. Det starta helt bak i forsvar der Jenny Sare Slåtta fant Adele Thomassen mutters aleine i midtsirkelen. Slåtta vendte opp og fikk levert ballen videre fram til Silje Fjeldstad, som slapp ballen videre igjennom så Marit Emaus Flaa var aleine med keeper og sikkert plasserte ballen ned i det lengste hjørnet.

 

To minutter seinere var Rælingens midtstopper litt uheldig med touchen i det hu dempa ballen og Flaa var på henne med en gang, snappa ballen, vendte henne bort og satte ballen i keepers lengste hjørne nok en gang. Dermed var kampen i realiteten nesten over før det begynte det allerede å se kjørt ut for Rælingen.

 

Etter 32 minutter fikk Rælingen frispark og Ellen Kristine Holm plassrte ballen tett oppunder tverrliggeren. Elife Salihu gjorde en meget kvalifisert redning da hu fikk slått ballen i tverrliggeren. Rælingen kom på returen og sendte ballen mot mål, men to meter foran målstreken sto Nilab Rahimi, tok ballen og sendte den inn over streken. En soleklar offside. Det spørs om Salihu hadde rukket å komme seg langt nok ut etter redninga til å stoppe avslutninga i utganspunktet, så det var sannsynligvis et mål Rahimi hindra der. Har vi ikke egne forsvarsspillere, så er det greit å bruke motstandernes.

 

I stedet skulle Vålerenga definitivt punktere kampen tre minutter seinere. Martyna Buslowicz vant tilbake ballen omtrent på midtreken og spilte fram til Fjelstad. Fjeldstad spilte på tvers på midtbanen til Thomassen som tredde Emma Iversen igjennom fra sin høyrekant. Iversen tok en touch inne i feltet og plasserte ballen het nede i den lengste stolperota, akkurat langt nok ut til at Rælingens meget gode keeper, Karen Eline Grøstad, ikke nådde ut med fingertuppene. 0 – 3 og det så veldig greit ut for Vålerenga.

 

I pausa tok trener Kenneth Østerås ut Flaa og satte inn Pernille Velten-Simonsen som venstreving og flytta Mia Tuft Andersen inn som midtspiss. 8 minutter ut i andre omgang vant plukka Fjellstad ned et utspark fra keeper og spilte til Mia Tuft Andersen, hu spilte vegg med Mia Iversen, dro av backen og satte ballen i det lengste hjørnet for keeper fra om lag tolv meter.

 

To minutter seinere gjorde Fjeldstad omtrent det samme på et utspill fra Rælingens keeper og Pernille Velten-Simonsen var i duell med høyrebacken til Rælingen. Hu kom seg unna taklinga og dro av sikringa. Skuddet var fra nesten død vinkel, men blei satt hardt opp i nettaket og keeper rakk ikke å reagere.

 

Etter 54 minutter smalt det fort begge veier. Thomassen dro seg fri midt på Rælingens banehalvdel, satte fart inn mot sekstenmetere og fant Fjeldstad. Hu spilte videre til Tuft Andersen og ned mot dødlinja til Iversen. Innlegget fra Iversen fant Fjeldstad midt foran mål på to meters hold, men keeper Grøstad redda og holdt ballen. I tillegg satte hu i gang en kontring med Rikke Kulstad Stoltenberg på høyresida. Hu kom seg til dødlinja og slo inn. Kula gikk på innsida av keeper Salihu og traff den bakre stolpa og gikk ut.

 

Minuttet etter tok Vålerenga ut Buslowicz og Iversen og satte inn Anna Victoria Brandt og Hedda Birgitte Brandt Henriksen og ytterlige to minutter seinere kom Flaa inn igjen som spiss for Fjeldstad og Tuft Andersen blei flytta ned som indreløper. Etter 71 minutter trengte Thomassen to forsøk på å få ballen fram til Flaa, men da blei det da også mål. Flaa vendte opp på sekstenmeterstreken, dribla seg fri mot høyre og satte ballen utagbart tilbake i det venstre hjørnet. Hattricket var fullført.

 

Rett før spilte 76 minutter slo Rælingens høyreback inn et innlegg som fant Stoltenberg i duell med Eline Stensen Gulliksen. Ballen spratt litt i det Stoltenberg forsøkte å runde Gulliksen og den toucha borti hånda. Stoltenberg tapte duellen med Gulliksen slik at Salihu plukka ballen først. Stoltenberg blei også skada i situasjonen. Linjedommeren vinka dog for handsen og noe strengt blei det dømt straffe.

 

Det tok ett minutt før straffa blei slått, men Ida Cecilia Fagerli satte den hardt og velplassert til venstre for Salihu. Dermed endte det med 1 – 6 seier for Vålerenga som vinner mer og mer desto lenger ut i NM laget kommer. Nå er de altså klare for den nasjonale serien og det er åttendelsfinale.

 

Stabæk, Lyn og Kolbotn er de resterende tre laga som gikk videre fra Oslo, Akershus, Østfold og Indre Østland-regionen. Kun oslolag altså og Vålerenga skal nok ikke møte noen av disse i åttendelsfinalen. I fjor blei det bortetur til Sogndal. De tre laga fra Sunnmøre/Nordmøre og Romsdal/Trondheims-regionen er også klare. Herd fra Ålesund som Vålerenga møtte i kvartfinalen i fjor, samt Tiller og Strindheim fra Trondheim. Stord er videre fra Hordaland og Haugar fra Rogaland.

 

Det er ingen av de andre laga som er klare ennå, men bortekamp mot vinneren av Alta – Varden er vel skrekken fra Finnmark/Troms-regionen. Vi er heller ikke helt fornøyd med Grand Bodø – Medkila fra Hålogaland/Nordland-regionen. Det er tre lag som skal videre fra Agder/Telemark/Vestfold/Buskerud-regionen og kampa der spilles til søndag mellom Fossum – Lyngdal, Borre – Lillesand og Våg – Store Bergan.

 

I våre hoder er det dermed to lag vi mangler for å få seksten lag i en åttendelsfinale og vi aner ikke helt hvilken krets og hva de er ført opp under. Kretsene kaller ting forskjellige saker og kanskje er det en vintercup eller noe som har kvalifisert et lag. Ikke veit vi, men vi har i hvert fall kun fjorten lag med de regionale og lokale kretsseriene vi har klart å finne.

 

Vålerengas beste
    Adele Thomassen  
   Marit Emaus Flaa  
  Silje Fjeldstad  

 

Hauso på all-star

Vålerengas søtten år gamle midtstopper Harald Martin Hauso blei tatt ut på all-star laget som eneste nordmann etter EM. En meget sterk prestasjon av talentet som fikk sin debut i PostNordligaen borte mot Asker i fjor og nå spiller regelmessig på nivå tre i norsk fotball. En meget solid spiller som Vålerenga kan vente seg mye av i åra framover.

 

Vålerenga i dag:

18:00 Fotball: Tromsø – Vålerenga Herrer, NM 1/8-finale, Alfheim Stadion

18:30 Fotball: Lyn – Vålerenga J19, 1. div, Kringsjå kunstgress

18:45 Fotball: Vålerenga G19 – Lillestrøm, Interkrets A, Valle kgb 2