Euforisk lykke

08.06.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det er en deilig følelse å våkne opp om morgen med et stort smil og en konstant euforisk glede som tidelet etter at Bård Finne hadde senka undulatene. Ikke på grunn av et enkelt fotballresultat, men fordi vi i går fikk oppleve en fotballkunst som er noe av det vakreste utført av noe lag noen gang. Og det var mitt lag – Vålerenga – som gjorde det. Mot Hallingdal og det kommer til å sitte i når Bohembussen på søndag kjører gjennom hele dalen på vei mot Bergen.

 

NM-favoritter

Etter den forestillinga Vålerengas J19-lag framviste på Valle i går er det ingen tvil: Dette laget må være storfavoritter til å vinne norgesmesterskapet. Og det er et fullverdig fotballag. Ikke enkeltprestasjoner av noen store stjerner, men et stjernegalleri av det som må være en rekke av landets største fotballtalenter som spiller sammen som en massiv lagmaskin som kjører over motstanderne. Det er ikke mulig å skrive et fullverdig kampreferat av denne kampen. Det tar rett og slett lenger tid å se høydepunktene til Vålerenga én gang i reprise enn å vise hele kampen i sin helhet – og dette skulle i utgangspunktet være en ganske god motstander dette laget møtte.

 

Det var den syvende målsjansen som ga den første uttellinga. Emilie Libakken Østerås dro av en spiller i midtsirkelen så det åpna hele Hallingdalen for Jenny Sare Slåtta på venstresida. Slåtta finta vekk kaptein Frida Strendo så frekt at vi skal spandere en ekte Åkeberg Skoglunn på Strendo når vi fyker igjennom Hallingdalen på søndag – det er sjeldent vi ser fotballspillere lengte mer etter pølsebua enn det Strendo fikk erfare der. Det var dog ikke overraskende at det var nettopp Slåtta som gjorde akkurat det og hu fulgte opp med å tre Celin Bizet Ildhusøy aleine med keeper i litt skrå vinkel og på tida 13:34 sendte Bizet Vålerenga i ledelsen med en presis innsidepasning tett nede i det lengste hjørnet. Et magisk angrep.

 

Vålerengas andre mål starta helt bak hos keeper Vilde Madelen Thomsen som kasta ut til Mia Huse Rostad. Vålerenga tok det med ro og Rostad lot midstopperne Elise Gjester og Eline Stensen Gulliksen få trille ball seg i mellom før Gjester slo opp i midtbaneleddet på en frigjort Østerås. Østerås la ballen ut til Slåtta på venstrekanten med første touch og Slåtta tok ned kula på brystet før hu spilte Østerås igjennom så det denne gangen var Østerås som fikk hele Hallingdal å løpe på. Keeper sto ute på syv meter og det gjør du ikke ustraffa med en skuddfot av Østerås kaliber på banen. Østerås fyrte av fra femogtredve meter og en sjanseløs keeper måtte se ballen duppe ned under tverrliggeren på tida 17:23.

 

På tida 19:51 kom en kontroversiell situasjon. Et perfekt slått hjørnespark av Kine Fløtre fant panneluggen til Bizet som hedda mot mål. Keeper sto helt klart inne i mål da hu redda ballen og det er vanskelig å se ut av et fryst bilde om hele ballen er helt inne eller om bare 95 prosent av den er inne i mål, særlig fordi keeperen holder ballen litt på sida av seg og det ballen nok er lenger inne i målet enn det i utkantpunktet ser ut som i forhold til beinstillinga. Vi velger å stole på assistentdommeren som løfta flagget og dømte mål i situasjonen. Ut i fra frysbildet så tror vi det var en korrekt avgjørelse.

 

Fløtres magiske dødballfot skulle også være i fokus på Vålerengas fjerde scoring for kvelden. Nok en gang var det et hjørnespark og denne gangen fant hu pannebrasken til Østerås, som blei tomålsscorer på tida 25:59. Kampen var i realiteten over med dette målet og trener Kenneth Østerås valgte å ta ut Bizet før Hallingdal rakk å ta avspark for å hvile spissen for framtidige viktige anledninger. Lea Haji Høiness erstatta henne.

 

Etter 37 minutter tredde Østerås nydelig igjennom Fløtre og de fleste trudde det sto 5 – 0, men Fløtres kipp over keeper satt midt i stanga og bare minuttet seinere blei hu feilaktig avvinka for offside da Marit Emaus Flaa tredde henne vakkert igjennom aleine med keeper. Minuttet etter det var det gjester som serverte Slåtta rettvendt mot fire spillere og da dansa hu seg rett igjennom tre av spillerne. Fikk en kakk på hælen bakra av nest siste spiller og en takling forfra som aldri var i nærheten av å ta ballen, men kun var ment for å felle Slåtta. En soleklar straffe som Vålerenga ikke fikk i breddefotballens ånd.

 

Det var en helt sjuk førsteomgang. Vålerenga leverte elleve tunneler. Det er én tunnel hvert fjerde minutt det. Sjukehus! Tre av Flaa og Østerås, to av Fløtre og én av Slåtta, Bizet og Høiness. Vålerenga produserte seksten målsjanser. Tar man med at den éne var en dobbeltsjanse, at de fikk én sjanse feilaktig annullert for offside og blei snytt for et straffespark produserte de altså tyve målsjanser i løpet av femogførti minutter eller nitten angrep med målsjanse; fire mål og ett stolpeskudd. Av disse nitten angrepene så var Fløtre sist, nest sist eller tredje sist på ballen elleve ganger og hadde to målgivende pasninger. At den sekstenåringen ikke får mer spilletid i toppserien og fortsatt står uten landskamper er totalt uforståelig.

 

Midtbanen til Vålerenga med Østerås med sine to mål og syv involveringer i målsjanser, Tine Celine England Karstensen med sine herlige driv og pasninger fra midtbanen og Mia Huse Rostad er vanskelig å komme utenom når man skal oppsummere førsteomgangen, men venstresida med en leken Slåtta med to målgivende pasninger og Flaa torpederte i stykker hallingdølene og landslagsledelsen må jo rett og slett bare ta dem ut sporenstreks.

 

Allikevel klarer vi ikke å komme utenom forsvarsarbeidet. Når hallingdølene for én gangs skyld klarte å passere midtbanen og våga seg i nærheten av Vålerengas banehalvdel, så kom det et beist i mot dem. En Hulk som dundra inn i duellene, inn i taklinger og ikke bare takla reint og ga så mye juling at hallingdølene så seg livredde over skulderen neste gang de var i nærheten av ballen – men jaggu var taklingene også en ferdigdempa pasning til ei blåkledd jente. Gang på gang på gang. Og det er ikke den første kampen i år det skjer – det er nå gjentatt i flere kamper på rad. Gjester står opp og stripper motstanderne for alt de har av fotballegenskaper, sjøltillit og muskler; mens hu starter et ny bølge av vålerengaangrep. Er søttenåringen løsninga på Vålerengas forsvarsproblem i toppserien allerede i høst? Det må være lov å stille seg spørsmålet, for utviklinga hennes har gått i et enormt tempo i riktig retning.

 

Vålerenga gjorde et bytte i pausa. De tok ut en meget god Karstensen og satte inn Julia Andreassen Caroprese. Det skulle ikke ta lang tid før hu gjorde seg sterkt delaktig i et vålerengamål. Fløtre tvang fram en dårlig klarering som Adriana Imeri snappa opp. Etter en vegg med Fløtre la hu ut til nettopp Caroprese inne i sekstenmeterfeltet.

 

Caroprese serverte Østerås som fyra av fra fjorten meter. Keeper kom ikke ordentlig ned på skuddet og ballen gikk under henne og rulla sakte mot målstreken. Høiness sprinta til og det kunne se ut ved første øyekast som om det var Høiness som skulle krediteres målet, men etter å ha studert reprisa skal det krediteres Østerås og dermed fullførte Østerås hattricket og Caroprese brukte kun 49 sekunder på å skaffe seg en målgivende pasning.

 

Før avsparket tok Vålerenga ut en Flaa og satte inn Adele Thomassen på venstrekanten. Caropprese spilte fram Rostad som dribla seg inn i straffefeltet og blei felt rett innafor sekstenmeterstreken. Haddu hu falt ville dommeren ha blåst straffespark, men hu lot være siden Rostad sto på beina. Rett etterpå lurte Vålerenga hallingdølene i angrep. Imeri gjenvandt ballen og satte i gang Fløtre som i sin tur satte i gang Caroprese som tredde igjennom Høiness. Aleine med keeper satte Høiness ballen solid mot det lengste hjørnet, men høyreback Kristine Hille-Bekkestad sprinta inn og fikk klarert ballen akkurat før den rulla over målstreken.

 

Der Fløtre involverte seg i alt som skjedde i førsteomgange, så var det Caroprese som var servitør i den andre. Og det er moro å se. Etter å ha vært skada i fjor høst har hu slitt litt i starten på denne sesongen, men nå er hu tilbake der vi kjenner a. Som en hovmester og assistdronning. Etter 57 minutter fikk Slåtta hvile og Sofie Lerstang Réz kom inn på venstrebacken. To minutter seinere gikk Østerås av banen og Leah Rønning Berge kom inn.

 

Etter 65 minutter tvang Berge keeper fram på sekstenmeterstreken for en lang klarering. Ballen havna sjølsagt hos Gjester som ga videre til Rostad, hu fant Fløtre på 35 meter og da var det ingen tvil om at Fløtre ville skyte. Østerås hadde gått av banen, men å stå på syv meter med Fløtre i skuddposisjon inne på egen banehalvdel er ikke noe mer klokt. Skuddet duppa ned om mulig enda nærmere tverrliggeren enn Østerås sitt fra første omgang.

Fløtre scora nesten fra Hosle. Foto: Kenneth Myhre.

 

Fløtre gjenvandt ballen med en strålende takling rett i beina på Rostad. Rostad fant Høiness som vendte opp og gikk sjøl på et dypt løp. Høiness tredde henne igjennom og en elegant kipp over keeper sørga for at det sto 7 – 0 til Vålerenga på tida 68:16. Vel fortjent av Vålerengas anker på midtbanen. Etter søtti minutter blei hu trukket ned som stopper da Eline Stensen Gulliksen gikk ut og lot Nadia Ryan Pinto få de siste tyve minuttene av oppgjøret. Tre minutter seinere bytta Vålerenga også keeper. Vilde Madelen Thomsen gikk ut og sekstenårskeeper Elife Salihu kom inn.

 

To minutter seinere gjenvant Imeri ballen og ga den til Fløtre som forsøkte seg fra 45 meter, men denne gangen rakk keeper akkurat opp og fikk slått ballen via tverrliggeren og til hjørnespark.

 

Vi ser så mange stjerner etter denne kampen at Humble-teleskopet virker som et flaut lite forstørrelsesglass som speider mot langt mindre elementer enn det vårt blåtte øye kunne se på Vålerengas vakre stadion. Skalaen er sprengt etter denne kampen som vi rett og slett bare er lykkelige for at vi fikk lov til å oppleve. Sjøl om Vålerenga rutinert roa ned på slutten av kampen for å spare krefter til Stabæk Elite Cup som spilles i helga, så var dette en utrolig opplevelse å få være med på.

 

Vålerengas beste
           Kine Fløtre  
          Emilie Libakken Østerås  
        Elise Gjester  
        Jenny Sare Slåtta  
        Julia Andreassen Caroprese  
       Marit Emaus Flaa  
  Tine Celine England Karstensen  
  Alle jentene  

 

Tap for juniorgutta

Vålerengas juniorgutter gikk på en skikkelig smell mot Nordstrand og tapte hele 4 – 0 i går. Dermed klarte de ikke å ta over tabelltoppen og et ungt lag må rett og slett opp i ringa.

 

Brann

Den første av tre vanskelige bortekamper står for døra til Ronny Deilas menn. Brann i Bergen lukter av at Amin Nouri blir matchvinner med sitt tredje eliteseriemål i karrieren. Det skjer i første omgang og etter pause fullfører Bård Finne ydmykelsen av serielederne med et perfekt hattrick. Det er vår enkle spådom og derfor vi sterke i trua tar bussen til Bergen for å hjelpe til å hente tre poeng.

 

Brann har hatt en formidabel sesongstart, men har en fallende formkurve. Etter seier og uavgjort i serieåpninga hadde de syv strake seiere. De tre siste seriekampene har det blitt to uavgjort og en seier før de tapte stygt for undulatene og røyk ut av cupen sist. Det er ni poeng opp til bergenserne, men det er ikke umulig å ta igjen, men i utgangspunktet betyr det at laget må ha tre poeng søndag kveld.

 

Steffen Lie Skålevik er Branns toppscorer med seks mål, ett mindre enn Vålerengas Sam Johnson. Vålerenga mangler Samúel Kári Friðjónsson som er i VM, men ellers tror vi laget skal være meget sterkt. Det var morsomt å se Chidera Ejuke i en tierrolle mot Norges U21-landslag, men vi tror kanskje han ikke han får den jobben med Sivert Heltne Nilsen på motstander sentralt. Vi tror i stedet det blir en midtbanekrig og at Abdisalam Ibrahim og Magnus Lekven blir satt til å vinne den, med Daniel Fredheim Holm eller Felix Horn Myhre som den ekstra spilleren sentralt.

 

Vi tror det blir Fredheim Holm, for innhoppet til Simen Juklerød sist var så sterkt at vi ikke helt ser hvorfor han ikke skal få starte nå som Friðjónsson er i VM. Bård Finne tror vi får venstrekanten og dermed er det duka for et Ejuke-show når brannbeina begynner å bli trøtte. Dette er laget vi tror Vålerenga starter med:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Daniel Fredheim Holm

Abdisalam Ibrahim – Magnus Lekven

Simen Juklerød – Sam Johnson – Bård Finne

Innbyttere: Marcus Sandberg, Christian Dahle Borchgrevink, João Meira, Felix Horn Myhre, Magnus Retsius Grødem, Peter Michael og Chidera Ejuke.

 

EM-kval

Isabell Lehn Herlovsen skal i aksjon for Norge mot Irland på Tallaght Stadium, Tinja-Riikka Korpela og Finland møter Østerrike og Sherida Spitse og Nederland møter Nord-Irland. Det er klart for EM-kvalifiseringskamper med andre ord.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Fredag 18:30 Fotball: Irland – Norge Damer, EM-kval gruppe 3, Tallagth Stadium

Fredag 19:00 Fotball: Finland Damer – Østerrike, EM-kval gruppe 7, Telia 5G Arena

Fredag 21:30 Fotball: Nord-Irland – Nederland Damer, EM-kval gruppe 3, Shamrock Park

Søndag 20:00 Fotball: Brann – Vålerenga Herrer, Eliteserien, Brann Stadion