Cupen – en stilstudie i forskjellsbehandling

04.06.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I helga har det vært spilt to rekruttkamper. Det er det gjetordet først og fremst i dag skal handle om. Sander Werni er dog tatt ut på G18-landslaget til samlinga i neste uke. I morgen spiller herrelaget treningskamp på Valle mot Norges U21-landslag med Ivan Näsberg i rød drakt. Så er det satt opp tredje runde i cupen for damene og dermed starter vi nok en gang rasende som tyrkere. Det må nå snart få konsekvenser at ett enkelt lag for fordeler hver eneste gang det er cupoppsett.

 

Cupen

Vålerenga har fått bortekamp mot Lyn på Kringsjå og det var vel strengt tatt ikke det værste vi kunne tenke oss. Men nå skal vi vise et mønster om hvordan LSK Kvinner får fordel i tredje runde av cupen. I tredje runde av cupen er det åtte kamper og så og si alltid tolv toppserielag. Det betyr at fire av toppserielaga slipper å møte toppseriemotstander og undulatene fra togstasjonen unngår dette hvert bidige år.

 

I år har de fått bortekamp mot Innstranda, et andredivisjonslag. I fjor fikk de førstedivisjonslaget Grei hjemme og i forfjor andredivisjonslaget Molde også det hjemme i bunkeren på Kjeller. Vi må altså tilbake til 2015 før vi finner en kamp der undulatene fikk toppseriemotstander i tredje runde. Da var det nedrykkslaget Amazon Grimstad, altså den lettest mulige kampen de kunne få. I 2014 fikk de førstedivisjonslaget Urædd, i 2013 førstedivisjonslaget Kaupanger, i 2012 førstedivisjonslaget Sarpsborg 08, i 2011 førstedivisjonslaget Vålerenga (ja, vi spilte først toppserien i 2012), i 2010 møtte de andredivisjonslaget Raufoss og før det eksisterte ikke klubben, da het den Team Strømmen.

 

Åtte av ni ganger har altså undulatene fått dette oppsettet servert i fanget med en enkel motstander. Statistisk sett ved trekning skulle de ha fått slippe toppseriemotstander i tre av disse ni oppgjøra. Etter som dette er oppsett er det jo beviselig et korrupt system. LSK Kvinner får fordelen av en lett kamp og kan spare spillere og leike seg videre til fjerde runde i cupen hvert bidige år. Det er ikke en rettferdig løsning. Innfør trekning!

NFFs metode for å bli enige om cupoppsettet.

 

Kjelsås

Det var et svært ungt rekruttlag som møtte Kjelsås på Grefsen i steikende sol på lørdag. A-laget var det ikke mye til hjelp i. De hadde fått ferie og av de som kunne være aktuelle så var det bare Kristoffer Klaesson som gadd å melde seg til tjeneste. I tillegg er det ramadan og spillere som faster og ikke drikker er ubrukelige i denne varmen. Gard Holme forsøkte en 3 – 4 – 3 formasjon og det var ikke en god start Vålerenga fikk. Formasjonen de starta i var følgende:

Kristoffer Klaesson

unnJonas Levernes – Harald Martin Hauso – Brage Skaret

Leo Cornic – Sakarias Opsahl – Ulrik Mathisen – Nicolay Grimstad

Joacim Sereba – Sander Werni – Marcus Victorio

 

Det var egentlig en advarsel allerede fra start. Mortadha Alkanany viste at pasningsfoten fant Viktor Vikheim inne foran kassa, men headinga gikk over målet til Klaesson. Like etterpå var det Alkanany sjøl som forsøkte seg på et skudd, men måtte ta til takke med et hjørnespark; men etter tolv minutter kom en strålende søttimeterspasning fra samme mann. Vikheim fikk ballen på sekstenmeterstreken og dro til i det nærmeste krysset.

Alkanany var den store spilleren i første omgang. Foto: Hjesus.

 

Etter søtten minutter var Alkanany på farta igjen. I voldsom fart dribla han seg inn i sekstenmeterfeltet og Marcus Victorio felte ham og Kjelsås fikk straffe. Klaesson gikk rett vei, men straffa til Magnus Aasarød satt høyt nok til at den gikk inn. Dermed sto det 2 – 0 til Kjelsås etter bare atten minutter.

 

Vålerenga bytta tidlig side på Marcus Victorio og Joacim Sereba uten at det hjalp nevneverdig. Det nærmeste Vålerenga var noe som kan kalles en målsjanse før drikkepausa halvveis i omgangen var Victorios mislykka frisparkforsøk fra femogtyve meter. Kun Nicolay Grimstad hadde én touch på ballen inne i Kjelsås’ sekstenmeterfelt.

Eneste touchen inne i sekstenmeterfeltet kom fra Grimstad. Foto: Hjesus.

 

Det skjedde ikke mye mer noen av veiene i første omgang, før Klaesson gjorde en kjempetabbe og spilte ballen rett i beina på Vikheim og Jesper Solli satte inn 3 – 0 etter 39 minutter i åpen kasse. Det var en begredelig første omgang og Vålerengas beste var balljentene som i hvert fall sørga for at Klaesson kunne sette igang spillet hurtig.

Balljentene lå godt an til å få tre stjerner etter første omgang. Foto: Hjesus.

 

Vålerenga starta andre omgang grusomt og først forsøkte Vikheim seg med en tupp mot det lengste hjørnet, men ballen hadde litt feil retning for den lengste stolperota. Jesper Taaje storma ned og forsøkte å sette inn ballen fra død vinkel. Han traff stolpa og på returen sto Solli der igjen riktig plassert og fra femmeteren skøyt han kula inn mellom beina på Klaesson. Da er det lov å stille seg spørsmålet: Hvorfor sover forsvaret?

 

Etter en time kom Brede Sandmoen inn for Sereba og Almin Dacic inn for Victorio. Dacic tok plass som midtspiss og dytta Werni ut som venstrekant. Vålerenga løfta spillet sitt med én gang og fin kombinasjon mellom Sandmoen og Opsahl førte til at sistnevnte fikk fyre av fra søtten meter.

 

Rett etterpå fikk Glenn Mjelde Håberg en kjempesjanse til å score på åpent mål, men han skøyt utafor på en litt vanskelig ball å kontrollere. Men Vålerenga tok mer og mer over og Grimstad fikk en stor mulighet fra hjørnet av femmeteren etter å ha blitt spilt igjennom av Werni, men keeper redda forsøket i korthjørnet.

 

Det var uansett et forvarsel og Levernes løfta det majestetiske blikket sitt. På løp inn mot femmeteren så han Werni og Levernes slo en aldeles strående pasning. Werni fikk kontrall på kula og satte den på elegang vis inn i keepers korthjørne fra hjørnet av femmeteren. Det var Wernis syvende mål for sesongen. Da var det spilt i 67 minutter.

Levernes med ørneblikket som fant Werni. Foto: Hjesus.

 

Fire minutter seinere var det Mathisen som spilte fram Sandmoen som kom inn sentralt. Sandmoens løp var på tvers langs mål og han serverte ballen tilbake til Werni. Werni fikk drømmelege og skrudde vakkert ballen inn i det lengste krysset.

Werni er blitt en toppscorer av rang i PostNordligaen. Foto: Hjesus.

 

Etter åtti minutter fikk Sandmoen en sjanse til å redusere Kjelsås ledelse ytterligere, men skuddet hans fra tolv meter som skulle curle inn i det lengste hjørnet gikk i stedet rett i fanget på keeper og i stedet gikk Kjelsås i angrep og Walid Idrissi punkterte kampen i stedet. Og bare minuttet seinere var Sandmoen aleine med keeper, men spilte ballen mot Dacic som overraska Werni med å hoppe over ballen i stedet. I løpet av disse tre minuttene kunne Vålerenga altså ha gått fra 4 – 2 til 4 – 4; men i stedet for å score på sine sjanser lot de heller Kjelsås punktere til 5 – 2.

 

Hans Jacob Thomsen kom inn for Cornic de siste tre minuttene av kampen og med tapet er Vålerenga enda en plass lenger ned på tabellen. Kun målforskjellen skiller nå Vålerenga fra en nedrykksplass og i neste hjemmekamp er Nardo gjester på Valle mandag 11. juni. Det er et bunnopgjør og den kampen må Vålerenga vinne. I den kampen står sannsynligvis Marcus Sandberg, ettersom Klaesson skal spille kamp for G18-landslaget to dager seinere. Også toppscorer Werni mangler er tatt ut på den landslagssamlinga.

 

Werni er toppscorer i PostNordligaen med åtte mål på åtte kamper. Det er et snitt på ett mål per kamp. Kun Jonas Enkerud fra topplaget Elverum i den andre avdelinga PostNordavdelinga snitter ett mål per kamp i de tre øverste nivåene i norsk fotball. Werni er dog andreårs junior, mens Enkerud er på topp som fotballspiller nå. I fjor fikk Werni 52 minutter i PostNordligaen gjennom fem innhopp. Det bør være agenter og andre klubber som allerede begynner å legge merke til Werni og nå bør attenåringen få en proffkontrakt snarest.

Werni er akkurat det lille foran forsvareren som han trenger å være. Foto: Hjesus.

 

Vålerengas beste
    Sander Werni  
   Leo Erik Jean Cornic  
  Nicolay Grimstad  

 

Lier

Vålerengas rekruttjenter reiste til Tranby på søndag for å møte Lier – også det i steikende varme og heller ikke de hadde mye hjelp av a-laget denne gang. Adriana Imeri var den enseste av de faste, mens Kine Fløtre og Emilie Libakken Østerås har toppseriekamper av de som var med. I tillegg mangla viktige Elise Gjester på stopperplass, men det håpes på at hu skal være klar til cupkampen mot Hallingdal torsdag. Fløtre forsøkte å kjøle ned skuddfoten i ei vannbøtte rett før kampstart, men det skulle ikke vare lenge før den foten blei brennheit igjen. Vålerenga starta i følgende formasjon:

Vilde Madelen Thomsen

Johanne Eide Bruun – Ida Outzen – Emilie Libakken Østerås – Sofie Lerstang Réz

Mia Huse Rostad

Kine Fløtre – Julia Andreassen Caroprese

Adriana Imeri – Lea Haji Høiness – Marit Emaus Flaa

 

Det var Lier som kom best i gang og allerede etter tre minutter glapp Vålerengaforsvaret på en kontring på høyre side, mellom Réz og Østerås og en pasning inn sentralt gjorde at Mille Veum fikk en svært enkel jobb med å sette ballen i åpent mål. Vålerenga fortsatte å feile på venstresida i forsvar og det kom et skudd i tverrliggeren, før Vålerenga endelig kom framover på banen og den første sjansen kom ved Høiness som satte ballen i nettveggen fra skrå vinkel.

 

Fjorten minutter tok det før Fløtre fikk kula på 25 meter og limte læret opp i det lengste krysset. Dommeren hadde ikke annet valg enn å be jentene ta ei lita drikkepause i varmen, så Fløtre kunne få kjølt ned skuddfoten igjen. Pausa benytta trener Kenneth Østerås til å endre formasjon til 3 – 5 – 2 med Bruun og Flaa som vinger og Høiness og Imeri på topp.

Fløtre utligna med en perle i krysset. Foto: Hjesus.

 

Etter 28 minutter kom kveldens andre mål. Et hjørnespark fra Fløtre endte i at Vålerenga gjenvant ballen høyt. Fløtre spilte igjennom Imeri på vei ned mot dødlinja. Imeri tok en sugende spurt, kasta seg ned og fikk slått ballen inn som en knallhard markkryper i det den var på vei til å gå over dødlinja. Inne i feltet vant Høiness duellen med forsvaret og la igjen ballen til Fløtre hadde fått varma opp skuddfoten igjen. Denne gangen plasserte hu kula nede ved stolperota og Fløtre hadde snudd kampen for Vålerenga på et lite kvarter.

Imeri på vei ned til dødlinja før Vålerengas andre mål. Foto: Hjesus.

 

Rett etterpå gjorde Liers keeper Pia Eilertsen en stor feil. På et litt vanskelig tilbakespill tok hu ballen i fast grep og Vålerenga fikk indirekte frispark i straffefeltet. Det var Fløtre som forsøkte, men nå var foten så brennheit at skuddet gikk i muren. Réz tok returen og forsøkte et langskudd fra tredve meter som Eilertsen så vidt fikk slått til hjørnespark. Og da blei det en ny drikkepause for jentene.

 

Vålerenga gjorde ett bytte i pausa. Outzen gikk ut, Bruun blei flytta ned som høyre stopper, Flaa bytta fra venstre til høyre side og Jenny Sare Slåtta kom inn som venstrekant. Vålerenga hadde nå tatt fullstendig over kampen og Imeri spilte igjennom Høiness etter 35 minutter. Høiness lobba ballen elegant over keeper, men traff midt på stolpa og Lier slapp med skrekken.

Det blei med nesten for Høiness på dette lobbforsøket. Foto: Hjesus.

 

Tre minutter seinere blei Vålerenga snytt for en soleklar straffe. Slåtta dribla av to spillere og var på vei rundt den tredje da hu blei klippa ned bakfra. Dommeren vinka spillet videre; men Vålerenga fortsatte å kjøre på; gjenvant ballen høyt og fikk et nytt hjørnespark etter et langskudd av Høiness.

Slåtta på vei inn i straffefeltet, mens backen ser etter pølsebua. Foto: Hjesus.

 

Det Lier hadde å komme med etter åpninga fikk de servert på sølvfat av Réz. En horribel pasning inn sentralt bak Østerås der kun lierspiss Maria van der Reek Lidsheim befant seg og dermed var hu aleine med Thomsen. Avslutninga hennes var fra litt skrått hold og gikk i den lengste stolpa og rett tilbake i fanget til Thomsen. Omgangen blei avslutta med et skudd av Østerås fra tyve meter som gikk over.

Vi kan kanskje notere en halvsjanse på dette stolpeskuddet? Foto: Hjesus.

 

Til andre omgang blei det gjort flere endringer. Outzen kom inn igjen som høyre stopper, Eline Stensen Gulliksen kom inn som sentral stopper og Slåtta gikk ned som venstre stopper. Østerås blei flytta fram som anker på midten, mens Fløtre og Rostad hadde indreløperrollene. Bruun og Flaa tok hver sin kant, mens Tine Celine England Karstensen kom inn som spiss ved sida av Høiness.

 

Også i denne omgangen var det Lier som kom til den første sjansen ved en heading rett utafor mål. Vålerenga klarte ikke å skape sjanser det første kvarteret og i drikkepausa blei det gjort endringer igjen. Bruun gikk ned som høyre stopper, mens Slåtta kom fram på venstre kanten. Flaa gikk ut og Imeri inn som høyrekant. Sentralt gikk Rostad ut og Caroprese kom inn.

 

Det tok ikke lange tida før endringa ga uttelling. Fløtre tredde igjennom Karstensen på høyresida og hu fikk på seg begge stopperne til Lier, men finta ut både dem og keeper ved å legge ballen inn mot den lengste stolpa. Der kom både Høiness og Caroprese stormende inn for å breiside ballen de siste to meterne inn i nettmaskene. Høiness løp raskest og fikk æren av å komme i målprotokollen.

Karstensen med målgivende på Vålerengas tredje scoring. Foto: Hjesus.

 

Etter 77 minutter var Karstensen servitør igjen. Denne gang var det Imeri som blei tredd igjennom. Vi hadde egentlig vært ganske skuffa over Imeri ganske lenge, for vi forventer minst fire tuneller hver kamp hu spiller og denne kampen var det Slåtta som hadde slått tunell på bønda; men nå leverte hu en passelig ydmykende knallhard tunell på keeperen.

Imeri fant ei lita åpning mellom beina på keeperen. Foto: Hjesus.

 

Vålerenga gjorde en formasjonsendring igjen de siste seks mknuttene av kampen. De gikk tilbake til 4 – 3 – 3. Slåtta blei flytta ned på back. Rostad kom inn som  venstre indreløper, Karstensen flytta ned som høyre indrelpøermed Caroprese i tierrollen. På topp spilte Imeri til høyre, Réz til venstre og Flaa sentralt. Etter bare ett minutt fikk Vålerenga frispark på venstresida. Caroprese tok det kort til Slåtta ned langs dødlinja. Hu dribla av forsvarsspillerne sine og la inn, men Réz klarte ikke å styre ballen i mål.

 

Tre minutter før full tid fikk Vålerenga innkast ti meter inn på egen banehalvdel på venstresida. Slåtta kasta til Réz som vendte fint opp og satte inn et kjemperaid igjennom alt og alle og etter å ha raida førti meter avslutta hu det hele med å plassere ballen solid inn i nettmaskene med et skudd fra atten meter.

Réz satte punktum for kvelden med denne scoringa. Foto: Hjesus.

 

Det blei punktum for kvelden og med 1 – 5 på bortebane mot Lier er Vålerenga 2 nå oppe på en femteplass på tabellen med femten poeng. Det er helt greit for et så ungt lag. Gledelig er det også at flere av de etablerte spillerne går foran og viser vei. Fløtre scora to mål og hadde en andrepasning på Vålerengas tredje mål. Hu var den soleklare matchvinneren mot Lier og har spilt en rekke gode kamper i det siste.

 

Fra i fjor til i år har Fløtre tatt enorme steg på alle plan. Sekstenåringen er blitt fysisk sterk nok for duellene som er i toppserien, løpskapasiteten er allerede bedre enn de fleste a-lagsspillerne, teknisk har hu både en skuddfot og pasningsfot som bør fryktes av motstanderne og hu er blitt en spiller som alltid finner rom der hu er ledig og samtidig blitt en liten hovmester i å spille andre gode. Hu er en brennhet kandidat til startoppstillinga mot Røa.

Fløtre måtte kjøles ned både med bøtter og flasker etter kampen. Foto: Hjesus.

 

Vålerengas beste
    Kine Fløtre  
   Adriana Imeri  
  Tine Celine England Karstensen