Fotballens festdag

16.05.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas fotballgutter har i år igjen hjemmekamp på sekstende mai. Det er for fjerde året på rad og dermed ser det ut som om det endelig skal være mulig å kunne bygge en tradisjon ut av kampen også i Oslo. Tidligere har man spilt hjemme- og borte annethvert år. Nå ser det endelig ut til at det kan bli en tradisjon å gå på vålerengakamp 16. mai i Oslo. Det skulle da også bare mangle at Oslo fikk dette.

 

Det har dog vært en noe brokete forestilling. I 2015 var det Mjøndalen som var motstander foran 12 011 tilskuere; i 2016 kom Haugesund på besøk foran dårlige 9 164 tilskuere og i 2017 var det triste Kristiansund foran spinkle 7 226 tilskuere. Det har altså vært en negativ trend; men etter to år med nedadgående kurve så snur det igjen i år. Billettsalget går bedre enn på lenge og det virker å bli et ganske godt besatt stadion som holder 16. mai-kamp for første gang. Det skulle da også bare mangle. Vålerenga ligger på femteplass på tabellen og kan knipe sølvet i kveld.

 

Foran denne kampen har Vålerenga gjort det vanskelig for seg sjøl. De reklamerer med Felipe Carvalho som trekkplaster på kampplakatene de sjøl markedsfører, men nekter media tilgang til vårt største ikon. Det er en svært dårlig markedsføringsstrategi og i stedet for store oppslag om Carvalho i sin første 16. mai-kamp, før sin første nasjonaldag – så har avisene kommi med sure angrep på klubben. Det er bare gratulere det sportslige apparatet til klubben. Drit i UEFA A og UEFA Pro-utdanning. Det dere trenger er et grunnkurs i markedsføring på BI!

Carvalho er trekkplaster på plakater, men får ikke snakke med media. Foto: Hjesus.

 

For om Carvalho skulle få litt ekstra mediebelastning inn mot kampen spiller liten rolle forsvarsmessig. Det er en lærdom i det også; men ikke minst ville det bety hype av kampen i media. Hype! Smak på det ordet. Det er det Vålerenga trenger for å få tilbake publikum på tribunene. Det er altså den første 16. mai-kampen på egen stadion. Det er ikke nevnt et eneste sted. Vi kan dog garantere at det blir et bra show på kampen. Vi er ikke så opptatt av korps og sånt, men det kommer. Det vi supportere derimot er opptatt av er tifo – og tifogruppa har annonsert dugnadsjobb allerede fire timer før kampstart. Det er med andre ord ganske mye jobb som skal gjøres først.

 

På en måte er det fint at det er Stabæk som er motstander i kveld. I går var det oslodagen, 15. mai, Hallvardsók eller St. Hallvardsmesse om du vil. Så er det altså fotballens festdag og dagen etter grunnlovsdagen til nasjonen. Det er helt greit å få $tabæk i denne kampen, sjøl om sist vi skulle ha det, i 2012, så blei kampen utsatt av svært uheldige omstendigheter. $tabæk er ikke Oslo, men de tilhører Oslo Fotballkrets og på mange måter blir det historisk sett rødruss mot blåruss på tribunen i kveld.

 

Stabæk og Vålerenga har de siste åra hatt landets to beste fotballakademier; men for Stabæks del er en av deres egenproduserte spillere allerede ute med karantene, Jeppe Arctander Moe. Smak på det navnet – Arctander. Der har du det velkomponerte borgerskapet og vi er ganske sikre på at det fjerde gule kortet var for å unngå å møte Vålerenga, borgermesterskapets skrekk; men slapp av. Det skal bli verre. Den sannsynlige erstatteren er Jacob Winche-Lanches grandtantes dattersønn Andreas Hanche-Olsen. Du hører at han er fra Montebello, men ikke tar t-banen til trening. Han har sjølsagt privatsjåfør (au pair) som der han turer rundt i kollektivfeltet i sin Tesla Model X.

 

Sannsynligvis mangler $tabæk også Vadim Demidov. Han gikk ut med en strekk sist og det er vel tvilsomt om han er tilbake. Dermed blir det muligens et gjensyn med en tidligere vålerengspiller, som nå altså har gjort rikmann av seg, $teinar $trømnes. Han skal få trøbbel med farta til Sam Johnson. Og da går vi over til Vålerengas lag. For hvem får Johnson med seg på topp? Chidera Ejuke er nok et sikkert kort, men sist var det Daniel Fredheim Holm som spilte ving på høyresida. Tåler han en ny match så tett som ving? Det blir enten Fredheim Holm eller Simen Juklerød.

 

På midten får vi nok helt sikkert se Abdisalam Ibrahim som var Vålerengas beste mot Sandefjord. Magnus Lekven og Samúel Kári Friðjónsson er naturlige valg dersom Fredheim Holm benyttes som ving og bak er det samme lag som sist. Vi tror Vålerenga benytter følgende startellever:

Adam Larsen Kwarasey

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Magnus Lekven

Samúel Kári Friðjónsson – Abdisalam Ibrahim

Daniel Fredheim Holm – Sam Johnson – Chidera Ejuke

Benk: Marcus Sandberg, Ivan Näsberg, Christian Borchgrevink, Felix Horn Myhre, Magnus Retsius Grødem, Simen Juklerød og Peter Godly Michael.

 

Undulatkampen flyttes

Neste hjemmekamp er 26. mai. Denne går mot undulatene fra togstasjonen og flyttes én time fram til klokka 17:00. Dette er som følge av et pålegg fra UEFA ettersom en rekke anglofile vålerengasupportere skal rekke et fly fra Oslo Lufthavn til Kiev etter kampslutt.

 

Amerikansk fotball

Det er faktisk byderby i amerikansk fotball også i kveld. Vålerenga Trolls møter Oslo Vikings på Frogner Stadion og så vidt vi forstår vil Vålerenga gå opp i ledelsen i eliteserien med seier. Så langt har gutta én seier og ett tap mot Eidsvold 1814’s.

 

Vålerenga i dag:

18:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Stabæk, Eliteserien, Valle kgb 5

19:00 Am. Fotball: Oslo Vikings – Vålerenga Trolls Herrer, Eliteserien, Frogner Stadion