Ny bragd av rekruttgutta

15.05.2018 av under Gjetord | 1 kommentar

Vålerengas rekruttgutter møtte fjorårets nedrykkslag fra OBOS-ligaen og laget med det desidert største budsjettet i PostNordligaen hjemme på Valle. Arendal er blant ekspertene tippa et opprykk og da er det jo greit at Vålerenga kun stilte med Kristoffer Klaesson og Christian Dahle Borchgrevink fra a-laget fra kampstart. Borchgrevink skulle dog bare spille én omgang – det var avtalt på forhånd. Snittalderen til Vålerenga ved kampstart var 18 år og 81 dager.

 

Vålerenga starta bra og hadde mye ball og lot Arendal løpe en del imellom i starten av kampen. Etter ti minutter skjedde det første som var noe å skrive om i kampen. Osame Sahraoui gjenvant en ball høyt i banen. Storma inn i straffefeltet og fant Ulrik Mathisen. Skuddet til Mathisen fra fjorten meter blei dessverre blokkert. Etter å ha styrt alt de første tyve minuttene kom kampens første målsjanse for Arendal. Et innlegg blei slått in av Jens Kristian Skogmo fra høyre og inn i feltet. Jonas Levernes fikk en soleklar dytt i ryggen av Fabian Stensrud Ness som dermed fikk heade fritt fra åtte meter. Heldigvis traff headinga stolpa. Vi kan dog ikke forstå hvorfor Levernes ikke fikk frispark.

 

Halvannet minutt seinere runda venstrevingen Borchgrevink, men Kristoffer Klaesson var på plass og redda forsøket fra skrå vinkel og det endte opp i et skudd som Ulrik Mathisen blokkerte. Vålerenga fortsatte å stå høyt og Nicolay Grimstad vant igjen ballen på femogtredve meter helt ute på venstresida. Joacim Sereba kom til i sikring og dro en rapp finte til venstre og vekk med første mann før han slo en tunnel og plutselig var det mye rom på venstresida. Han storma inn mot hjørnet av sekstenmeteren og slapp ballen nydelig til Sander Werni som finta skudd i det han kom fem meter fra dødlinja, to meter til venstre for femmeteren. Keeper gikk ned og Werni tok igjen ballen på femmeterstreken to meter fra dødlinja og plasserte den på innsida av en totalt utspilt keeper.

Joacim Sereba hadde et herlig forarbeid til målet. Her fra interkretskamp. Foto: Hjesus.

 

Tida for scoringa var 28:37 og dette var Sander Wernis femte mål i PostNordligaen i år – på fem kamper. Kun i åpningskampen mot Egersund har han ikke scora, men da fikk han kun elleve minutter som ving for Kevin Ogudugu. Peter Michael var midtspiss i den kampen. Før denne sesongen hadde Werni minutters spill i PostNordligaen pluss tilleggstid fordelt over fem kamper i fjor. Ingen mål. Nå har han blitt en målgarantist så effektiv at det er lov til å håpe at Vålerenga har en erstatter klar når Sam Johnson blir solgt. Til sammenligning scora Fitim Azemi 31 på 24 kamper for Follo som rykka opp med åtte poengs margin fra en Oddsenliga med fire avdelinger i 2014 og scora ni mål for Bodø/Glimt i eliteserien sesongen etter.

 

Det tok lang tid før den neste sjansen kom. Et skudd utafor fra Rasmus Lynge Christensen fra 25 meter etter at Mathisen ga fra seg ballen i farlig situasjon og pådro seg et gult kort. Det var ti minutter igjen til pause. Rett etterpå fikk Arendal hjørnespark og Adi Markovic testa skuddfoten fra femogtyve meter. Ballen gikk som ei knanonkule mot krysset. Utagbart for alle unntatt Vålerengas gaupe der bakerst. Klaesson fikk slått ballen i tverrliggeren og over. En redning vi kun trodde var mulig i gamle Boing-blader.

 

Vålerenga ville også være med og fem minutter før pause var det Marcus Victorio som blei spilt fram av Osame Sahraoui, men venta litt for lenge med skuddet, så vinkelen blei litt vanskelig. Så storma Borchgrevink i angrep og serverte Sahraoui en kjempemulighet fra sekstenmeterstreken, men også bortelaget hadde en god keeper og Vålerenga måtte nøye seg med hjørnespark.

 

På overtid av førsteomgang fikk Arendal en ball i nettet, men reprisa viser at linjedommeren gjorde helt rett i å avvinke situasjonen for offside. Dermed gikk Vålerenga til pause med ledelsen 1 – 0. En meget sterk førsteomgang.

 

Til andre omgang gikk Borchgrevink ut og Fredrik Holme kom inn og snittalderen falt til 18 år og 8 dager, med tre sekstenåringer på banen. Det starta ordentlig ille og en farlig avslutning fra Ness i feltet, men Klaesson redda. Og da Klaesson ikke klarte å redde ti minutter ut i omgangen, var Grimstad nede bak ham og fikk klarert ballen unna.

 

Etter en time var de farlige frampå ved et innlegg igjen, men en beinparade av Klaesson redda Vålerenga nok en gang og rett etterpå fikk Ness skutt fra tyve meter, men Klaesson var med på notene nok en gang. Og Vålerengas svarte. Sahraoui spilte fram Grimstad på kanten. Innlegg langs bakken fant Werni på syv meter som dessverre breisida ballen rett på keeper. En meter til en av sidene og Vålerenga hadde leda 2 – 0 med syvogtyve minutter igjen på uret.

 

Etter halvspilt omgang gikk Victorio ut og Vålerenga satte inn Marcus Melchior. Snittalderen datt til 17 år og 359 dager. Det sto seg bra i tolv minutter, så gikk det ikke lenger. En meget sliten Sereba lå for mye rom til kantspilleren og innlegget som blei slått inn var presist. Inne i feltet mista Levernes mannen sin for første gang i kampen og det blei en stupheading fra Ness på ni meter som gikk i krysset. Sjøl ikke Klaesson kunne avverge den.

 

Fire minutter før full tid bytta Vålerenga ut Sahraoui og satte inn Almin Dacic. Snittalderen steg igjen til 18 år og 4 dager. Vålerenga sto det godt ut etter det og kanskje kom byttet med Dacic et kvarter for seint til at Vålerenga 2 kunne tatt alle tre poenga i denne kampen. De har nå kommi seg igjennom en meget tøff periode med fire kamper uten hjelp fra a-lagsspillere og i tillegg har de mangla Harald Martin Hauso og Leo Cornic på landslagsoppdrag.

 

Da er det utrolig at de ligger på en femteplass og hadde dommerne blåst av som de skulle på Høddvoll hadde det vært en fjerdeplass med fire oslolag på toppen. Nå venter to a-lagskamper mot Stabæk 16. mai og Tromsø 21. mai før rekruttlaget møter Skeid på Nordre Åsen 22. mai. Med kun fire dager til Lillestrøm hjemme for a-laget får rekruttene antakeligvis lite hjelp der også; men i de tre påfølgende kampa – hjemme mot Flekkerøy, borte mot Kjelsås og hjemme mot Nardo bør laget være forsterka med a-lagsspillere som trenger kamptrening igjen.

 

Det er veldig moro å se rekruttgutta for tida. Klaesson er blitt en klippe bak. Fantastisk på streken, men har hatt et par feil i feltet så langt i sesongen. De ser han ut til å ha lært av og i alle dueller velger han nå sikkerheten først – bokser. Klaesson fikk tre kamper i 2015, én i 2016 og først i fjor fikk han egentlig en del erfaring fra dette nivået med tolv kamper. 

 

Levernes er en annen spiller som må hylles. Han er blitt omskolert til midtstopper og får den ene urutinerte midtstopperen og backen ved sin side. Med kapteinsbindet rundt armen har han gått foran i krigen og løfta de unge urutinerte rundt ham og når de har missa, har han vært der og rydda opp etter dem. På sentral midtbane har lille Sahraoui på 164 centimeter både tatt tempoet og fysikken på rekordtid. Den magiske lille tieren har blitt et ekkelt uromonument for motstanderne i oppspillfasen og han er ekspert på å finne rom som er ledig – både for seg sjøl og for andre. Egentlig kunne vi ha trukki fram hele laget for de hever seg alle sammen. Det er en meget spennende spillegruppe Vålerenga har på gang nå. Vålerenga hadde følgende startellever:

Kristoffer Klaesson

Christian Dahle Borchgrevink – Jonas Levernes – Brage Skaret – Nicolay Grimstad

Ulrik Mathisen – Sakarias Opsahl

Osame Sahraoui

Marcus Victorio – Sander Werni – Joacim Sereba

 

Vålerengas beste
    Kristoffer Klaesson  
   Nicolay Grimstad  
  Sander Werni  

 

Pors

Rekruttjentene møtte Pors og burde ha vinni godt over tosifra, men brandt en rekke store sjanser foran mål. De hadde med seg Anne Lise Olsen av dde faste a-laggsspillerne og hennes mål sørga for at det blei en komfortabel seier til slutt. Pors hang med i starten og fikk ei straffe uten uttelling, men så kom Vålerenga i gang og etter 28 minutter sendte Lea Høiness en suser i krysset assistert av Elise Gjester. Olsen la på til 2 – 0 tre minutter seinere og det var også pauseresultatet.

 

I andre omgang scora Olsen etter ett minutt assistert av Ida Outzen, syv minutter seinere assistert av Tine Celine England Karstensen og fullførte et ekte hattrick etter 68 minutter igjen assistert av Karstensen.

 

Undertegnede så de siste tyve minuttene og det er utrolig at de ikke scora tosifra bare på de få minuttene der. Det hagla med målsjanser, men kun Leah Rønning Berge klarte å sette ballen i mål assistert av Sofie Lerstang Réz. Blant annet smalt Kine Fløtre ei straffe i stanga.

 

Den fattigslige 6 – 0 seieren førte til at jentene kun klatra til en fjerdeplass på tabellen i 2. divisjon avdeling 2. Det er dog kort opp. Ett mål til ville betydd tredjeplass og to mål til ville ført dem helt opp i ledelsen.

 

Det er uansett grunn til å se lyst på det. Emilie Libakken Østerås er tilbake fra sin skade og i gang igjen. Det kan hjelpe godt på for en tynn midtbane på a-laget. I tillegg er Rønning Berge endelig tilbake fra sin skade. Hu har nå ett innhopp for J19 og ett for rekruttjentene og snitter sånn omtrent seks mål per nitti minutter.

 

Skjerming

Felipe Carvalho er blitt skjerma av Vålerenga etter flere gode kamper. Mr. Boof er på vei til å bli en stor kulthelt vi ikke har hatt i Vålerenga siden Panzer-Hagen; men media får uruguay-brasilianeren ikke lov til å prate med. Alle andre er tilgjengelige – bare ikke Carvalho. Samtidig sliter klubben med tilskuertalla, hvilket får det hele til å virke ganske så idiotisk. Panzer-hagen var en ide som blei skapt av Klanen, men først da han offentliggjorde lista si i Vålerengamagasinet i april 2004 eksploderte publikumstalla til Vålerenga. 14 392 tilskuere så Vålerenga i snitt det året over 5 000 flere i snitt enn i 2003.

 

Mange vil sikkert reagere å si at dette skyldes en fantastisk høstsesong og sølvplass; men det stemmer ikke i seg sjøl. For selv uten hjemmekamp sekstende mai var Vålerengas snitt på 11 322 tilskuere etter ni serierunder. Nå er tilskuersnittet 7 878 og Vålerenga har faktisk tatt ett poeng mer enn klubben hadde etter ni serierunder i 2004.

 

Vi aner ikke hvem som har finni på dette med å verne Mr. Boof nå. Spilleren sjøl er det ikke skal vi tro dagsavisa. Da er det altså klubben – det vil si sport. Et kurs i markedsføring kunne kanskje være et poeng. Dette er nok et bevis på at Vålerenga Fotball Elite har blitt en mye mer lukka klubb etter at de flytta inn på ny stadion. Det er trist å se på.

 

  1. Kåre Thorkildsen sier:

    I går var begge kantene, Kevin og Oliver, ute med skade! Hadde de vært med tror jeg det hadde blitt seier!' Oliver er klar til neste kamp sa han.