Sandefjord og Grand

12.05.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerengas flaggskip møter Sandefjord borte og Grand Bodø hjemme i helga. Det er helgas gjetord sammen med fotballkampene som gikk på torsdag. Hva som skjer i hockey-VM prøver vi å fortrenge. Det går ikke så bra med Stefan Espeland og Tobias Lindströms lagkompiser og vi mistenker at det blir med dette forsøket for Petter Thoresen som Norges landslagstrener. Utklassa av Danmark der altså.

 

Sandefjord

Lørdag er det Sandefjord som er vertskap for Vålerenga og det er et lag som kommer med tre strake tap inn til kampen og nedrykksstrid. Vålerenga har derimot fire kamper uten tap på rad, men de tre siste har endt med poengdeling og derfor er det viktig å ta tre poeng i denne kampen, dersom gutta skal henge med oppe i medaljestrida. Og det er en fin arena for Vålerenga. Seks seiere, to uavgjort og kun ett tap i fjor har det blitt i Sandefjord.

 

Sandefjord er laget der Magnus Powell fikk være trener i hele seks kamper før han fikk sparken. Siden Powell fikk fyken har Geir Ludvig Fevang leda laget. Det har vært lite suksessfullt. Vanligvis så vinner laget en av de to første kampa med ny trener. Det har ikke skjedd med Fevangs Sandefjord. Han står med null poeng på to kamper, men i siste runde så førte han undulatene fra togstasjonen over nedrykksstreken og sitt eget lag under. Sandefjord lå på en tolvteplass under Powells ledelse. Nå er de snart sist. Fevang har leda laget sitt til tre strake tap. To i eliteserien og ut av cupen mot Skeid.

 

Sandefjord er egentlig et ganske trist lag. De har spillere som Mohamed Ofkir som ikke en gang klarte å få kontrakt med Vålerengas G19-lag da han blei junior. De har det evige fotballtalentet Flamur Kastrati, som er mest kjent for å være storebroren til Fisnik (NM gull G16 for Vålerenga i 2012) og Fitim (syv eliteseriekamper for Vålerenga i 2013 og 2014.) I andre vålerengarelasjoner har de fetteren til Jarl-André Storbæk (99 vålerengakamper fra 2006 til 2009), Håvard.

 

Klubben blei slått sammen av Sandefjord Ballklubb og Runar i 1998. Sånn klarte de å ødelegge tradisjonen fra «Klippen» Thorbjørn Svendsen med 104 landskamper og agenten Terje Liverød som skaffa oss Felipe Carvalho. Dette var tradisjonelle Sandefjord BK som blant annet er kjent for å ha tapt cupfinalen i 1957 og 1959. Nå ligger Sandefjord BK i femtedivisjon, mens Runar er i fjerdedivisjon.

 

Sandefjord er en klubb uten aldersbestemte lag. De skraper sammen et lag fra klubbene i nærheten som Flint, Ørn Horten, Nanset og GØIK for å spille Nasjonal Serie G13. I utgangspunktet har de altså kjøpt seg et kretslag i Vestfold. Fra de samme klubbene henter de ett lag da spillerne er seksten år gamle. I tillegg har de ett G19-lag, J19-lag, herrelag, damelag (3. divisjon) og rekrutt herrelag (Norsk Tipping-ligaen). Det er tynn suppe.

 

Like tynn suppe som Blåhvalene, Sandefjords supportere. Den store nyheten på hjemmesida deres er at de faktisk har satt opp buss til Skien 16. mai. Ellers kan man lese om et tilbud på 100 kroner for Småhvalene (deres versjon av Miniklanen) som gjaldt for april måned, tribunereglement og fordelsavtaler som ti prosent rabatt på hårklipp. Et eneste ord om den forestående kampen i kveld finnes ikke, vi er derfor i tvil om hjemmesupporterne i det hele tatt møter opp på Komplett Dått No Arena. Crescendo van Berkel kommer i hvert fall ikke. Kontrakta hans med Sandefjord Fotball blei terminert i går. Det rotes med andre ord fortsatt ganske mye i den klubben.

 

Vålerenga har plassert seg på den tradisjonelle syvendeplassen, men det er bare to poeng opp til bronsen og tre poeng til sølvet. Sandefjord sparte seg i midtuka. De røyk som kjent 3 – 0 for Skeid i andre runde av cupen og har dermed litt lenger hviletid enn det Vålerenga har; men også Vålerenga fikk hvilt sentrale spillere i cupkampen. Daniel Fredheim Holm, Magnus Lekven og Samúel Kári Friðjónsson er den sannsynlige treeren på midten. Kun Friðjónsson hadde spilletid mot Skeid, men det var ikke mye. Abdisalam Ibrahim var også god mot Skeid og er et alternativ sentralt på midten.

 

På topp hvilte både Chidera Ejuke og Sam Johnson. Bård Finne imponerte igjen og er nok meget aktuell for en startellever mot Sandefjord. Vi tror han tar en plass på bekostning av Simen Juklerød. I forsvaret så er Ivan Näsberg tilbake etter karantene, men vi tror ikke han får plass i startelleveren. Sam Adekugbe er vårt valg der. Også Christian Dahle Borchgrevink er tilbake, men det blir nok mest til glede for rekruttlaget som møter Arendal på mandag.

 

Så er spørsmålet: Marcus Sandberg gjorde en ny god kamp mot Skeid. Noen utspill utover sidelinja riktig nok, men tryggheten hans der bak bør gjøre at han er førstevalget nå. Adam Larsen Kwarasey har rett og slett spilt seg ut av kampen. Det er vår mening og vi veit at de fleste andre på tribunen mener det samme. Så får vi se hva Ronny Deila gjør. Her er vårt forslag til lag på lørdag:

Marcus Sandberg

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Sam Adekugbe

Magnus Lekven

Samúel Kári Friðjónsson – Daniel Fredheim Holm

Bård Finne – Sam Johnson – Chidera Ejuke

Benk: Adam Larsen Kwarasey, Christian Dahle Borchgrevink, Ivan Näsberg, Abdisalam Ibrahim, Felix Horn Myhre, Simen Jukerød og Peter Godly Michael.

 

Grand Bodø

Søndag er det jentenes tur og de tar imot Grand Bodø hjemme på Valle. Det er en kamp som skal være tre poeng. Grand Bodø vant åpningskampen, men siden har det blitt fem strake tap for bodøværingene i årets Toppserie og de ligger sist, ett poeng bak Stabæk. Vålerenga har, etter tapet for Klepp sist, fått ei luke på fem poeng opp til sølvplass og europacup. Opp fra femteplassen til fjerdeplass er det dog kun ett poeng.

 

Laget sliter med en svært tynn tropp og når spillerne i tillegg sliter med småskader, så gjør det ikke saken særlig bedre. I forsvaret er Adriana Imeri tilbake og var meget god mot for rekruttlaget. Så god at hu bør gå rett inn i startelleveren på høyre backplass. Midtforsvaret stiller nok som vanlig og Ellen Wang har spilt godkjent på venstrebacken, så er spørsmålet om Camille Levin er tilbake fra ribbeinsskaden.

 

Trioen på midtbanen er frisk, men den har ikke fungert tilfredsstillende i de siste kampa. Det løpes for lite og vi etterlyser vilje til å slite seg ut for logoen. Kine Fløtre har spilt meget godt i det siste og vi forventer nærmest at hu får et innhopp i denne kampen; men at Monica Knudsen starter med Sherida Spitse, Ingrid Schjelderup og Victoria Ludvigsen er nok hugd inn i stein.

 

På topp er det igjen vanskelig. Isabell Lehn Herlovsen blir nok midtspiss, men rundt henne er det usikkert. Maren Eithun Hauge sliter litt med småskader, men var den beste på kanten mot Klepp. Marte Berget er ute med rødt kort og Anne Lise Olsen og Marie Dølvik Markussen har vært helt borte. Vi setter derfor inn Celin Bizet Ildhusøy som ving. Tina Dalgård er fortsatt uaktuell for en tropp og hvem som får en eventuell syvende plass på benken er nok mer usikkert. Mia Huse Rostad er den mest sannsynlige, men også Tine Celine England Karstensen har vært god blant juniorene.

 

Det trengs noen som orker å løpe. Vårt forslag til startellever er:

Tinja-Riikka Korpela

Adriana Imeri – Stine Ballisager Pedersen – Stine Pettersen Reinås – Ellen Wang

Sherida Spitse – Victoria Ludvigsen

Ingrid Schjelderup

Celin Bizet Ildhusøy – Isabell Lehn Herlovsen – Maren Eithun Hauge

Benk: Guro Pettersen, Ingrid Søndenå, Camille Levin, Kine Fløtre, Mia Huse Rostad, Marie Dølvik Markussen og Anne Lise Olsen.

 

Gimletroll

Vålerengas rekruttjenter kunne klatre til andreplass på tabellen i 2. divisjon ved å slå Gimletroll på torsdag. Det klarte de ikke, men det var i hvert fall ikke bare jentenes skyld. En dommertrio får ta på seg store deler av skylda for at det endte som det endte. Vålerenga starta kampen klart best og Adriana Imeri spilte igjennom Celin Bizet Ildhusøy allerede etter seks minutter. Bizets avslutning traff metallet. Fire minutter seinere var det Julia Caroprese som slo et presist hjørnespark inn i feltet. I duellen klarte ikke keeper å bokse ballen ut og Tine Celine England Karstensen vant ballen, spilte tilbake til Johanne Eide Bruun som på merkverdig vis klarte å bomme på åpent mål.

 

Bruun forsøkte seg igjen rett før halvspilt omgang, men sjøl om hu fikk ballen forbi keeper, kom en forsvarsspiller til og fikk sendt ballen noen centimeter utafor stoplen. Og da det heller ikke blei mål for Kine Fløtre på et skudd fra tyve meter, så det plutselig vanskelig ut. De siste tyve minuttene av første omgang skapte Vålerenga svært lite, før Mia Huse Rostad plutselig fant en åpning og tredde Bizet aleine med keeper. Bizet runda keeper og sendte Vålerenga i ledelsen 43 sekunder ut i tilleggstida. Omgangens siste spark på ballen.

Celin Bizet Ildhusøy satte inn Vålerengas ledermål. Foto: Hjesus.

 

Vålerenga starta bra i andre omgang også med Lea Høiness inn som midtspiss; men dommere som trengte førerhund gjorde sitt til at det blei vanskelig. Blant annet blei Imeri avblåst for at ballen var ute over dødlinja da den bare så vidt toucha linja litt; men det fratok Vålerenga en opplagt målsjanse. Og da Fløtre gikk ut etter en halvtime rakna det bakover et lite øyeblikket. Først fikk Gimletroll et hjørnespark som blei heada inn i nota og minuttet etterpå scora de på et skudd fra sekstenmeteren.

 

Så kom en meget kontroversiell dommeravgjørelse. Imeri storma fram på høyrekanten og Vålerenga var to mot keeper. Ballen blei spilt bakover på banen til Bizet som sjølsagt satte den i det tomme målet; men flaggmannen fra helvete klarte å avvinke situasjonen for offside. Hvordan i alle dager er det mulig når ballen blir spilt bakover på banen?

 

I stedet var det Gimletroll som fikk et meget kontroversielt mål. Et frispark går inn til keeper Sara Nilssen Kilen, som glapp ballen, men sto på streken og tok den igjen. Ballen var aldri mer enn midt på streken, men da var det den andre flagghelvetemannen sin tur til å godkjenne ballen som inne.

 

Vålerenga la om til 3 – 5 – 2 på slutten og både Nadia Ryan Pinto og Sofie Lerstang Réz kom innpå, sistnevnte til sin debut for rekruttjentene. Imeri reduserte på et frispark fra tyve meter. Tre minutter før full tid kom dog dommeren i fokus igjen. En soleklar klipping inne i straffefeltet med dommeren stående å se på situasjonen fem meter unna. Høiness var sjanseløs til å stå på beina. Spilleren var aldri i nærheten av ballen, men straffe fikk ikke Vålerenga i den situasjonen.  Dermed blei det tap 3 – 2 på Prestheia. Alle tre dommerne var fra Kristiansand. Vi bare nevner det…

Når dommeren ikke ser straffe fra den posisjonen. Førernhund neste! Foto: Hjesus.

 

Vålerenga stilte følgende startellever:

Sara Nilssen Kilen

Adriana Imeri – Eline Stensen Gulliksen – Ida Outzen – Jenny Sare Slåtta

Mia Huse Rostad

Tine Celine Karstensen – Kine Fløtre

Johanne Eide Bruun – Celin Bizet Ildhusøy – Julia Caroprese

 

Vålerengas beste
    Adriana Imeri  
   Tine Celine England Karstensen  
  Kine Fløtre  

 

Ottestad

Vålerengas J17-lag møtte Ottestad i serien. Et lag som har kjørt over all motstand så langt og aldri burde ha spilt i denne serien. De stiller med et lag som spiller fast i tredjedivisjon. Allikevel, det tok hele femten minutter før Ottestad tok ledelsen på tross av et voldsomt trykk. Elife Salihu var i sving med flere gode redninger. Etter hvert fikk Vålerenga justert avstandene i midtbaneleddet og fikk mer kontroll på kampen og Pernille Velten-Simonsen var nære ved en redusering med et skudd en liten halvmeter over krysset.

 

Dessverre fikk midtstopper Ingrid Haug en smell og måtte ut og Vålerenga måtte gjøre rokkeringer. Natalie Pettersen gikk ned som midtstopper, Martyna Buslowicz overtok ankerrollen på midtbanen og Henriette Velten-Simonsen gikk opp som indreløper. Karin Heramb-Aamot kom inn som ny venstreback. Vålerenga lå kun under 1 – 0 til pause.

 

Andre omgang starta like elendig som den første slutta. Den andre midtstopperen, Matilde Ravn, fikk en hamstringsskade og Vålerenga satte inn Agnes Selvær. Allikevel holdt jentene det tett bakover og de klarte å etablere mer og mer spill og etter et kvarter utligna Hedda Brandt Henriksen med en frekk avslutning fra skrått hold ved nærmeste stolpe.

 

Etter dette bølga kampen voldsomt fram og tilbake og Ottestad skøyt fra alle mulige hold, men ballene gikk enten over eller i vottene til Salihu; men da Vålerenga helt unødvendig klarte å gi fra seg ballen på sekstenmeterstreken, så gikk Ottestad igjen opp i føringa aleine med Salihu.

 

Henriksen fikk en sjanse til utligning på et frispark. Keeperen ga retur, men klarte å snappe ballen en centimeter foran skotuppen til Pernille Velten-Simonsen og fire minutter på overtid kom en baklengs til Ottestad på et hardt skudd. Det var årsbeste for jentene som tapte 4 – 1 mot et lag som har 42 – 3 i målforskjell på seks kamper og det viser at laget er på rett vei. Høyreback Anna Victoria Brandt blei kåra til Vålerengas beste. Vålerenga stilte med følgende startellever:

Elife Salihu

Anna Victoria Brandt – Ingrid Haug – Matilde Ravn – Henriette Velten-Simonsen

Natalie Pettersen

Martyna Buslowicz – Emma Iversen

Hedda Brandt Henriksen – Selma Saltvig Hagen – Pernille Velten-Simonsen

 

Strømsgodset

Vålerengas G16-lag knuste Strømsgodset hele 6 – 0 på bortebane i Nasjonal serie. Obilor Denzel Okeke sendte Vålerenga i ledelsen midtveis i første omgang og dobla også ledelsen fem minutter seinere. Lukas Thorsen Håll la på til 3 – 0 åtte minutter ut i andre omgang og fem minutter seinere var også han blitt tomålsscorer. Seks minutter før full tid var det Matias Victorio som sørga for at Vålerenga gikk opp i 5 – 0. I motsetning til de andre to målscorerne, venta Victorio bare i tre minutter på å bli tomålsscorer. 6 – 0 og full pott i nasjonal serie.

 

Vålerenga har igjen to kamper og det er Sarpsborg 08 som er første motstander. De har som Vålerenga full pott og ni poeng etter tre kamper, mens i siste serierunde venter kretslaget til Vestfold – Sandefjord på bortebane.

 

England

Harald Martin Hauso og Leo Cornic sørga for at Norges G17-lag slo Slovenia og dermed blei puljevinnere i EM. I kvartfinalen på søndag møter de England og det er kanskje EM-favorittene så langt. Men engelskmennene har en dårlig formkurve, kanskje kom de med for mye overskudd inn i turneringa. Den siste kampen deres var i hvert fall ikke mye å skryte av etter at de har storspilt i de to første kampa.

 

Vålerenga i Helga:

Lørdag 15:30 Fotball: Sandefjord – Vålerenga Herrer, Elitserien, Komplett Arena

Søndag 17:00 Fotball: Vålerenga Damer – Grand Bodø, Toppserien, Valle kgb 5

Søndag 19:00 Fotball: Norge G17 – England, EM kvartfinale, Burton Albion FC Stadium