Varmen kommer mot Haugesund

04.05.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga har som vanlig inntatt en bunnsolid syvendeplass i Eliteserien og søndag kommer Haugesund på besøk for å bli betatt av Norges fineste fotballstadion. De kommer inn i oppgjøret med to strake seiere, mens Vålerenga har to strake uavgjortkamper. 1 – 0 over Start sist er dog ikke veldig overbevisende og på hjemmebane skal Haugesund være dårligere enn Vålerenga. Med tre poeng passerer da også Vålerenga Haugesund på tabellen.

Og det er tredjeplassen det faktisk er snakk om. Seier over Haugesund og de er enkelt passert. Også Molde som møter Sarpsborg 08 borte er det fullt mulig å passere med seier i denne kampen; mens Ranheim – som også har to poengs forsprang til Vålerenga – passeres dersom de klarer uavgjort i byderbyet mot Rosenborg på Lerkendal. Det tror vi rett og slett de gjør.

 

I så tilfelle er det Tromsø som skal hindre Vålerenga i å klatre opp på bronseplass på søndag. De møter Brann i Bergen og vi anser det som helt greit dersom de tar tre poeng mot bergenserne og dermed sørger for at Vålerenga kun har fem poeng opp til de spedalske. Da gjenstår det bare jobben med å vinne kampen sjøl. Det bør være en smal sak.

 

Haugesund er et lag med spillere som ikke var gode nok til å få bli eller få kontrakt med Vålerenga. Christian Grindheim og Bruno Leite er sentrale på deres midtbane. Begge er veid for lette av Ronny Deila. Og de tre som vinner kampen om å få starte på Vålerengas midtbane bør løpe dem i senk. Vi skulle gjerne sett Magnus Lekven i ankerposisjonen, men vi tror ikke han er klar og dermed blir det Daniel Fredheim Holm som laget må sette sin lit til. Samúel Kári Friðjónsson og Abdisalam Ibrahim er de opplagte indreløperne i dette oppgjøret.

 

 Fredrik Gytkjær er riktignok en brukbar spiss, men blir sannsynligvis spist levende av Felipe Carvalho. Ivan Näsberg er ute med karantene og Sam Adekugbe er tvilsom til kampen, mens Christian Dahle Borchgrevink definitivt er ute. Hvem som fyller venstrebacken er dermed noe uklart, men vi antar at Simen Juklerød er mannen. Vi har i hvert fall ikke fått med oss noe om at Nicolay Grimstad skal ha fått proffkontrakt, hvilket trengs for at han skal være aktuell. Alternativet er kanskje Oliver Valaker Edvardsen; men vi tror det blir «Jukle». Amin Nouri og Jonatan Tollås Nation er umulige å bytte ut sånn ståa er nå, men helt bakerst forventer vi et keeperbytte. Marcus Sandberg må inn!

 

Offensivt er det ikke så vanskelig. Chidera Ejuke var dårlig mot Grorud, men alternativer finnes det ikke mange av på kanten. Dermed blir det Ejuke, Bård Finne og Sam Johnson. Vi er ikke mer freidige enn at vi banker inn et hattrick på Johnson i denne kampen og tror på 4 – 0 til Vålerenga. Det er nemlig venta penvær på søndag og når sola skinner over ‘Enga…

 

Vålerengas forventede førsteellever mot Haugesund:

Marcus Sandberg

Amin Nouri – Jonatan Tollås Nation – Felipe Carvalho – Simen Juklerød

Daniel Fredheim Holm

Samúel Kári Friðjónsson – Abdisalam Ibrahim

Bård Finne – Sam Johnson – Chidera Ejuke

 

Primadonnaer på Kringsjå

Lyn er hatlag nummer én i Vålerenga. Det er historisk betinga. Et hat som skyldes klasser, et hat som skiller øst fra vest i Oslo. Et hat som skiller fiffen i flosshatt i overdådige vestkantvillaer, fra arbeidere i sixpence i småhus og trange gråbeinsgårder. En kamp som er mye mer enn en fotballkamp. Dette er Norges «Old Firm», «El Classico» eller «Superclassico». De som tror Celtic og Rangers, Real Madrid og Barcelona eller River Plate og Boca Juniors har problemer med å motivere seg til derbykamp har aldri opplevd oppgjøra.

 

På starten av 2000-tallet kom det ektefølte osloderbyet mellom Vålerenga og Lyn tilbake etter tyve års fravær. Hatoppgjøret løfta hele norsk fotball til tidenes største publikumsboost. De gamle sanga fra åttitallet kunne dras fram i ekte kontekst. «Vi er best i by’n og vi hater Lyn»; «han kjørte gjennom by’n, en vestkantgutt fra Lyn, med hyl og hvin og skre-ens i sin Mercedes Benz. Ra-ta-ta-ta-ta! Ingen sa ifra. Nå ligger’n kald og gjennomhøla ne’på Vål’enga!»; «Hvis jeg var en engel med vinger. Så ville jeg flydd over by’n. Og helt i meg øl og ertesuppe. Og driti på svina fra Lyn»; «tre ganger lynhat». Publikumstallet raste igjen da Lyn gikk konkurs og det store derbyet forsvant.

 

Dette oppgjøret betyr langt mer enn bare tre poeng. Dette oppgjøret definerer klubbene, klubbenes supportere og tilhørighet. Når Vålerengas midtbanetrio så møter opp til dette oppgjøret som en gjeng primadonnaer, taper alle andreballer mot et par småjenter som knapt har fått gress på banen og ser ut som de har kommi til vestkanten for å hæppe fotball på løkka – da er dere f… ikke Vålerenga! Da er dere i feil klubb!

 

Å begynne å spille fotball når det er igjen tyve minutter av kampen holder ikke. Da hadde Lyn fortsatt friske nok bein til å stå imot trøkket, sjøl om de muligens noe heldig slapp unna allikevel. Ett minutt før full tid så det ut som om hele ballen var inne i mål, men linjedommeren var muligens dekka av spillere. 1 – 1 holder uansett ikke. I hvert fall ikke når det er innsatsen det tapes to poeng på.

 

Det skjedde også svært lite fra benken. Når midtbanen tapte alle dueller og andreballa, ja – da gjør man bytter. Da setter man inn noen som er villige til å blø for drakta. Østkantjenter som Adriana Imeri og Maren Eithun Hauge eller en Kine Fløtre som har vist at hu har løpt til hu stuper i begge rekruttlagets kamper mot Lyn. At det ikke blei gjort noe med Vilde Hasunds herjing med Ingrid Søndenå er også svakt; men takket være Stine Ballisager Pedersen så slapp Vålerenga unna Lyns eneste angrepsvåpen.

 

Stine Pettersen Reinås sendte Vålerenga i ledelsen og Tinja-Riikka Korpela utligna for Lyn. Det er alt vi gidder å skrive om kampen. Når det er tre spillere som stiller opp fra dommeren blåser i gang fløyta, så fortjener ikke laget mer. Vålerenga stilte følgende startellever:

 

Stine Ballisager Pedersen – Stine Pettersen Reinås

 

Isabell Lehn Herlovsen

 

Nevnte vi at det i dag er 3 519 dager sia Lyn sist slo Vålerenga?

 

Vålerengas eneste
    Stine Ballisager Pedersen  
   Stine Pettersen Reinås  
  Isabell Lehn Herlovsen  

 

Klepp

Lørdag er det bortekamp mot serietoer Klepp på Jæren. Det er en svært viktig kamp. Klepp ligger to poeng foran Vålerenga med én kamp mindre spilt. Hadde Vålerenga møtt opp i midtuka, så hadde uavgjort vært et fint resultat her. Nå er det dog kun seier som gjelder.

 

Midtbanen må være skrudd på for denne gang er det Tameka Butt og Kirsty Yallop som møter Vålerenga. Stiller de med samme innstilling som mot Lyn, så blir dette stygt for Vålerenga. Møter de derimot opp til kamp, så kan det bli spennende.

 

Klepps viktigste angrepsvåpen er Hege Hansen og det blir en jobb for Vålerengas midtstopperduo å stoppe henne. Ellers er vi ikke så nervøse for det offensive de har å komme med. Gry Tofte Ims er tilbake og skal bruke muskler og rutine mot Isabell Lehn Herlovsen.

 

Camille Levin sliter med et ribbein og også Maren Eithun Hauge og Adriana Imeri er på vei tilbake fra skader. Kampklare, men ikke helt i toppslag. Tina Dalgård er skada. Vi tror det blir et spennende og jevnt oppgjør som til slutt ender 1 – 1.

 

Ut i fra forrige kamp mener vi Vålerenga bør stille med følgende lag:

Guro Pettersen

Adriana Imeri – Stine Ballisager Pedersen – Stine Pettersen Reinås – Camille Levin

Mia Huse Rostad

Tine Celine Karstensen – Kine Fløtre

Celin Bizet Ildhusøy – Isabell Lehn Herlovsen – Maren Eithun Hauge

 

Høvik

Vålerengas nystarta J17-lag tok sin første seier i serien i år. Det var på tide. Etter å ha dominert de fleste kampa i år uten å få uttelling, så var det nok viktig for selvtilliten til jentene å få en seier. Det mot et lag som var store og raske. Høvik viste seg dog ikke som et lag med store fotballferdigheter, men fysikken gjorde at dette blei en vanskelig kamp for et ungt vålerengalag.

 

Det var Høvik som tok ledelsen allerede etter seks minutter, men Vålerenga slo tilbake med et flott mål. Martyna Buslowicz spilte fram Henriette Velten-Simonsen som kom seg ned til dødlinja. Emma Iversen lukta mål og storma inn i feltet. Innlegget var perfekt og «Ivers» dunka ballen opp i nettaket etter 27 minutteres spill.

 

Pausa blei brukt til å plukke opp knust glass. Noen russ synes tydeligvis det er morsomt å knuse ølflasker på sida av en fotballbane og da andre omgang starta så scora Høvik sporenstreks etter en aldri så liten keepertabbe. Elife Salihu kunne enkelt plukka opp ballen i henda, men valgte å forsøke å sette i gang spillet raskest mulig og forsøkte en pasning ut på sida. En aggressiv spiss kom dog for nære og fikk blokkert pasninga. Dermed kom jentene nok en gang under tidlig i omgangen.

 

Men syv minutter seinere så utligna Vålerenga nok en gang. Igjen var det Buslowicz som slo den befriende pasninga og igjen var det Henriette Velten-Simonsen som var på løp og gjorde ingen feil foran mål. Elleve minutter før full tid kom endelig seiersmålet. Hedda Birgitte Brandt Henriksen tvang fram et hjørnespark som hu slo sjøl. Inne i feltet vant store og sterke Nadia Ryan Pinto og midtstopper Ingrid Haug kasta fram foten og fikk skotuppen på ballen før noen forsvarsspillere kunne rekke fram med en blokkering. Dermed vant dette laget endelig sin første kamp i den fjerde serierunden.

Ingrid Haug avgjorde kampen for Vålerenga med dette sparket. Foto: Hjesus.

 

Vålerenga stilte følgende startellever:

Elife Salihu

Selma Saltvig Hagen – Ingrid Haug – Celina Svendsen – Karin Heramb-Aamot

Martyna Buslowicz

Henriette Velten-Simonsen – Emma Iversen

Hedda Brandt Henriksen – Yousra Boukaddour – Pernille Velten-Simonsen

 

Vålerengas beste
    Martyna Buslowicz  
   Henriette Velten-Simonsen  
  Emma Iversen  

 

Follo

Vålerengas G19-lag klarte ikke å score mål mot Follo i Ski i går. Dermed endte kampen 0 – 0 og Vålerenga tapte ytterligere poeng til toppen av Interkrets A. Det er nå fire poeng opp til serieleder Nordstrand, mens Stabæk har to poengs forsprang på Vålerenga.

 

Stabæk

Vålerengas G16-lag starta nasjonal serie meget bra med seier 3 – 0 borte mot Odd. Lørdag er det Stabæk som også vant 3 – 0 i første serieomgang – hjemme på Valle. En spennende kamp for våre unge talenter. Vålerenga mangler sannsynligvis fortsatt noen spillere. Fredrik Oppegård og Oscar Bobb er så vidt vi veit fortsatt skada; men herregud: Stabæk! Hvor vanskelig kan det være da?

 

EM

Leo Cornic var eneste vålerenggutt som fikk være med å leke da Norges G17-lag åpna EM med 0 – 0 mot Portugal i Walsall. Cornic spilte hele kampen og svært godt som høyreback. Solid defensivt og meget delaktig offensivt. Mandag møter Norge Sverige og torsdag Slovenia. Forhåpentligvis får vi da også se Harald Martin Hauso og Oskar Opsahl på banen. Ingen av de to var tatt med i dagens tropp.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Lørdag 13:00 Fotball: Vålerenga G16 – Stabæk, Nasjonal G16 avd 01 vår, Valle kgb 2

Lørdag 15:00 Fotball: Klepp – Vålerenga Damer, Toppserien, Klepp Stadion

Søndag 18:00 Fotball: Vålerenga Herrer – Haugesund, Elitserien, Valle kgb 5

Søndag 18:00 Fotball: Vålerenga J19 – Asker, 1. divisjon, Valle kgb 2