Byderby

16.04.2018 av under Gjetord | 1 kommentar

Vålerengas rekruttjenter får sjansen i kveld til å hevne tapet i serieåpninga som blei en avbrutt kamp der tåka har skylda for baklengsmålet som til slutt senka Vålerenga på Kringsjå. I kveld er det hjemmekamp på Valle og jentene har fått med flere spillere fra a-lagstroppen denne gang. Guro Pettersen i mål, Adriana Imeri, Camille Levin og Ingrid Søndenå i forsvar og Maren Eithun Hauge i angrep.

Lyn har gravd opp Siri Ervik etter at Oda Bogstad fikk en langtidsskade. Det er ikke særlig tillitsvekkende overfor reservekeeper Charlotte Amalie Leinebø som dermed fortsatt må belage seg på rekruttspill. Det er dog sånn de driver på vestkanten.Ikke forstår vi at en keeper som Ervik skal være særlig mye bedre enn Leinebø; men de får styre som de tror de kan der borte på vestkanten.

 

Vi tror Vålerenga 2 stiller følgende lag mot Lyn 2:

Guro Pettersen

Adriana Imeri – Ida Outzen – Ingrid Søndenå – Camille Levin

Kine Fløtre

Tine Celine Karstensen – Julia Caroprese

Maren Eithun Hauge – Celin Bizet Ildhusøy – Marit Emaus Flaa

Innbyttere: Hanne Mellingsæter, Johanne Eide Bruun, Jenny Sare Slåtta, Mia Huse Rostad og Lea Høiness.

 

Vannvittige Sandberg

Vålerengas rekruttgutter møtte meget tøff motstand i serieåpninga søndag. Egersund er en meget tøff motstander. Et lag som satser hardt, har en samla bys næringsliv bak seg og er forventa å kjempe i toppen av PostNordligaens avdeling 1. Vålerenga mangla begge de forventa backene i Christian Dahle Borchgrevink og Nicolay Grimstad, men fikk hjelp av tre overårige spillere i denne kampen. Marcus Sandberg, João Meira og Abdisalam Ibrahim. Alle de tre sto fram som matchvinnere i denne kampen – godt å se at også de eldre gutta blør for drakta på rekruttlaget.

 

Ernest Agyiri hadde Vålerengas første sjanse på et frispark fra femogtyve meter, men klarte ikke helt å finne krysset. Like etterpå forsøkte han seg på nytt fra samme hold – denne gang i spill, men også nå gikk skuddforsøket hans nærmest midt i mål. I stedet fikk Brattvåg en kjempemuliget. Debutant Leo Cornic tapte en hodeduell på bakre stolpe, men et tigersprang av Sandberg fikk slått ballen over tverrliggeren. På gjørnesparket prøvde de en variant med hardt mot hjørnet av femmeteren for så en styring mot mål, men Sandberg sto riktig plassert og fikk avverga nok en gang. Brattvåg fortsatte med en dødball fra femogtyve meter som strøyk stolperota.

 

Men viste seg effektive. Magnus Retsius Grødem utfordra fra sin venstre kant, men i stedet for å drible slo han en pasning inn sentralt til Ibrahim som vendte opp på en femøring og klinka ballen i nettet fra fjorten meter. Grødem fikk sjøl en stor mulighet etter et flott gjenomspill av Ernest Agyiri, men traff kun nettveggen.

 

En meget god Kevin Ogudugu skapte mye ugang for Egersund og hans forsøk blei mesterlig redda av egersundkeeperen. Men rykket og fintene til Ogudugu skal mange lag få trøbbel med i denne sesongen.

 

I andre omgang måtte Sandberg gjøre en ny viktig inngripen da en egersunder blei spilt igjennom aleine med ham, mens Meiras forsøk på et hjørnespark dessverre gikk rett utafor målet. Det bølga mye fram og tilbake og Egersund var meget giftige; men Meira og Sandberg holdt stand og på kontringer kunne det fort ha blitt et rødt kort da Ogudugu blei tatt på vei igjennom. To egersundere var dog fortsatt nærmere mål enn Ogudugu, men med Ogudugus fart og ballens bane ville han nok ha vært aleine med keeper om han ikke hadde blitt felt.

 

Ogudugu var en sann pine for Egersund. Han herja på høyrekanten og det var like før innlegga hans førte til mål. Først var en egersundback nære ved å klarere ballen til sjølmål, før Ibrahim nesten blei tomålsscorer etter at keeperen brøyt Ogudugus knallharde markkryperinnlegg og ga en farlig retur. Trygge følte man seg dog aldri, for Egersund var giftige og Sandberg måtte ut i full strekk da en egersunder klinka til fra femogtyve meter.

 

Like etterpå var det markeringssvikt på et innlegg og en fri heading fra femmeteren; men kattemykt og raskere enn Lucky Luke trakk Sandberg fram en ny feberredning. Andre veien forsøkte Felix Horn Myhre med et nakkeskudd på et hjørnespark. Nakken var dog ikke presis nok, så sjøl om keeper var satt ut smøyg ballen seg over tverrliggeren.

 

Igjen fikk Egersund sjansen på et langskudd, men Sandberg var våken og fikk slått ballen til hjørnespark. Og da egersundspissen satte ballen utafor fra tre meters hold blei det fart i stortromma dems. Jepp, Egersunds supportere har stortromme. Den sier dunk dunk dunk og er den eneste lyden som kommer fra Egersunds supportere.

 

Tre og et halvt minutt på overtid holdt det dog på å gå galt. En egersunder blei spilt igjennom. Sand berg var ute og tok ballen, men klarte ikke holde den, mens egersunderen stupte over ham. Dommeren valgte å dømme straffe. En horribel avgjørelse. Nesten fem minutter på overtid skulle straffa tas. Hardt nesten helt ute mot stolperota til venstre for Sandberg. Tigeren var der. Pol! Tre poeng og ingen som så denne kampen forstår hvorfor Sandberg ikke står i elitserien. Det han viste fram mot Egersund finnes det kun ett ord for: Verdensklasse!

Marcus Sandberg var som en tiger og redda straffa. Snapshot: Amedia.

 

Det var deilig å se hvordan gutta sto på og hvordan gamlisa gikk foran i krigen og viste vei. Meira tapte kun én duell på banen og etablerte Näsberg var også god. Ibrahim blei ikke bare matchvinner, men jobba knallhardt og gikk av banen på slutten av kampen med krampe. Og Sandberg da – murte igjen målet med lecaklosser.

 

Tre poeng er meget viktig i starten på denne PostNordligasesongen. Nå venter stavangerlaget Vidar i neste runde. De står med null poeng etter stortapp mot KFUM i første runde; men er et lag med spillere som Makhtar Thioune som har 88 kamper for Viking og er et lag som satser på å komme opp i førstedivisjon. Det er ingen lett kamp og det spørs hvor mange etablerte spillere som får være med til den kampen. Det bør dog legges et godt grunnlag. Det blir ikke lett uansett i denne avdelinga. Brattvåg er neste på hjemmebane og det er et lag som plukker opp talentene som Molde, Kristiansund og Ålesund forkaster. Så kommer Hødd borte, hardtsatsende Arendal hjemme og så vår opprykksfavoritt Skeid på bortebane. Så det hardtsatsende stavanerlaget er kanskje den enkleste kampen Vålerenga har på de første seks rundene. Da er det godt å allerede ta tre poeng i serieåpninga.

 

Vålerenga stilte med følgende lag mot Egersund:

Marcus Sandberg

Leo Cornic – João Meira – Ivan Näsberg – Oliver Valaker Edvardsen

Felix Horn Myhre

Ernest Agyiri – Abdisalam Ibrahim

Kevin Ogudugu – Peter Godly Michael – Magnus Retsius Grødem

 

Vålerengas beste
    Marcus Sandberg  
   Kevin Ogudugu  
  João Meira  

 

Kolbotn

Vålerenga trengte virkelig en seier mot Kolbotn i årets andre serierunde, men et kraftig overtak det første kvarteret klarte de ikke å omsette i mål. Det mangla dog ikke på sjanser. Victoria Ludvigsen spilte Marte Berget aleine med Kolbotns keeper Aurora Watten Mikaelsen, uten at Berget kom til avslutning. Ellen Wang hadde fri vei mot mål, men gikk i stedet mot dødlinja og la inn på en dekka Isabell Lehn Herlovsen som fikk avslutta, men Mikaelsen redda igjen og sjøl om Herlovsen plukka returen og fikk lagt inn, så stanga Berget ballen flere meter utafor.

 

Så virka det som om lufta gikk ut av Vålerenga. Kolbotn fikk mer og mer spill og forsvarsspillet var regelrett horribelt. Hver gang Kolbotn fikk ballen femogtyve meter fra Vålerengas mål, så endte det i en målsjanse. Etter 29 minutter tapte Tina Dalgård duellen med Karina Sævik; men Vålerenga var fire mot to bak der, tett sentralt i banen. Dette skulle ikke være en målsjansen uten magi; men da Stine Pettersen Reinås skulle ta over jobben med Sævik fra Dalgård, så rusa Stine Ballisager Pedersen ut i en takling, mens Ellen Wang blei stående å se på Jule Hoff Klæboe og dermed var Klæboe aleine med Tinja-Riikka Korpela. Forsvaret har altså ikke lært noen ting på de tre ukene som har gått siden serieåpninga. Det var spilt i 28 minutter.

 

Fire minutter seinere smalt det igjen. En lang ball inn bak Vålerengas forsvar som sto høyt. Det er ganske håpløst. Sævik starta, alle så at den lange ballen ville komme i flere sekunder før den blei dunka inn i bakrommet; men Vålerenga midtstoppere falt ikke av. Dermed var Reinås stillestående på linje med Sævik da gjennomspillet kom og Pedersen langt unna situasjonen. Reinås klarte nesten å løpe opp duellen, Korpela kom litt ut for å gjøre målet mindre og fikk en lobb over seg. Det er elementært forsvarsspill som det sviktes i. Forsvarstabber J16-laget ikke gjør.

 

Det skjedde ikke mer før pause. I andre omgang starta Vålerenga best igjen. Marie Dølvik Markussen kom til et skuddforsøk fra tredve meter, men fikk ikke hundre prosent reint treff. Så kom Ingrid Schjelderup til et meget godt innlegg som gikk igjennom femmeterfeltet. På bakre hjørnet av femmeteren sto Herlovsen og så på ballen gli igjennom feltet. Innlegget var perfekt. Alt Herlovsen trengte å gjøre var å ta ett forbanna lite steg inn i femmeteren og breiside ballen i tom kasse og det ville vært full kamp igjen. På landslaget scorer Herlovsen på hundre av hundre sånne sjanser. Nå så hu ut som et malplassert kunstverk hogd ut i grorudgranitt av Gustav Vigeland.

 

I stedet kom en ball inn i bakrommet igjen to minutter seinere. Dalgård så ut til å ha full kontroll på situasjonen, men stoppa å løpe og Sævik fikk kasta seg forbi og toucha ballen før Korpela kom ut. 0 – 3 og en håpløs jobb med opphenting på en halvtime lå foran Vålerenga. Så fikk Vålerenga hjørnespark. Herlovsen slo den innoverskrudd igjennom feltet. Reinås heada inn igjen sentralt og Pedersen vant duellen i midten. Ballen datt ned rett foran Ludvisten som ikke nølte et millisekund før hu resolutt dunka læret knallhardt inn i nettmaskene. 29 minutter igjen å spille. Skulle det allikevel kunne bli poeng?

Victoria Ludvigsen utligna for Vålerenga. Foto: Anders Grydeland.

 

Vålerenga tok ut Dalgård og Camille Levin fikk debuten. Anne Lise Olsen kom også inn for Wang, så fikk Dølvik en sjanse, men ballen strøyk krysset. Så gikk Dølvik ut og Maren Eithun Hauge kom inn. Det tok seks minutter før Hauge markerte seg. Skrudde ballen vakkert inn i feltet. Olsen kom på et av sine kjente løp og styrte ballen mot mål – knallhardt rett på keeper. Returen gikk opp i lufta og Olsen fortsatte løpet og heada inn 2 – 3. Nå var det liv i kampen; men mer klarte ikke Vålerenga å skape.

 

Dermed står Vålerenga fortsatt med null poeng. Ligger helt sist i toppserien og har dermed en enda svakere serieåpning enn i fjor. Og i neste serierunde står Avaldsnes for tur. Der har Vålerenga seks tap og kun én seier i toppserien. Den seieren kom i første sesong, femten dager etter at Vålerenga tapte 5 – 1 i cupen for Avaldsnes på samme bane. I 2014 vant Vålerenga serieåpninga. Siden gikk de på fem strake tap. Dette er eneste gang Vålerenga har vinni én av sine to første kamper i toppserien – på syv forsøk.

 

Nytt lag, ny trener, tynn spillerstall. Det er samme visa hvert bidige år. Undertegnede som ser treningene ser svært sjeldent en hel ellever på treningsfeltet. Sammenlignes det med herrelaget og rekruttlaget kan de stort sett spille elleve mot elleve på hver bidige trening, i år kan også rekruttjentene gjøre det; mens damestallen teller per i dag kun søtten spillere. Det betyr at med alle spilleklare trengs det fem hospitanter til for å få spilt elleve mot elleve.

 

Vi er ganske skuffa. I lang tid i vinter sa vi i fra om at Arianna Romero snart var spilleklar. Nei, det er først til høsten var alltid svara vi fikk, men forsikringer om at de fulgte med og at de skulle hente henne tilbake når hu var klar – de var der. Vi så progresjonen på det hu holdt på med – dama er meget ivrig på Instagram og stussa på det, men valgte å tru at Vålerenga hadde kontroll. Det har de ikke. Nå er hu i gang og spiller for Pearth Glory i W-league og i forrige uke spilte hu til og med landskamp for Mexico igjen. Dette er den beste midtstopperen som noen sinne har vært i norsk toppserie – en spiller Vålerenga absolutt burde satsa hardt på.

 

Vi mener troppen bør opp i 22 spillere uten hospitanter. Da mangler det i utgangspunktet én stopper, tre sentrale midtbanespillere og én angrepsspiller. Overgangsvinduet åpner dessverre ikke før 19. juli. Da er over halve toppserien spilt. Hva skjer dersom Vålerenga får en skade på en sentral midtbanespiller?

 

Vålerenga stilte følgende lag mot Kolbotn:

Tinja-Riikka Korpela

Ellen Wang – Stine Ballisager Pedersen – Stine Pettersen Reinås – Tina Dalgård

Victoria Ludvigsen – Sherida Spitse

Ingrid Schjelderup

Marte Berget – Isabell Lehn Herlovsen – Marie Dølvik Markussen

Vålerengas beste
    Tinja-Riikka Korpela  
   Ingrid Schjelderup  
  Isabell Lehn Herlovsen  

 

Slaktofferet

Vålerenga slakta Start i Kristiansand og klatra opp på positiv målforskjell etter en meget seerverdig kamp. Vålerenga sto høyt og Sam Johnson pressa fram en feilpasning i Starts forsvar. Bård Finne var kvikt med og kom foran Simon Larsen som dermed måtte ty til ulovligheter for å hindre Finne i å være aleine med keeper. Rødt kort Larsen og frispark som Daniel Fredheim Holm stjal fire meter på og plasserte rundt muren og i nettmaskene.

 

Vålerenga fortsatte kjøret og på et innlegg fra Chidera Ejuke blei det kollisjon mellom Starts keeper og forsvar. Finne fant Johnson og dermed sto det to mål i protokollen for Vålerenga; men så gjorde Vålerenga en rekke forsvarsfeil. Amin Nouri spilte en ball på skrå inn foran Vålerengas sekstenmeter der det kun var gulkledte spillere. Fredheim Holm fikk muligheten til å klarere, men det blei en løs lumpe ti meter ut og en ny bølge. Da valgte Felipe Carvalho å blokkere korthjørnet til keeper i stedet for langhjørnet og Start hadde plutselig redusert.

 

Vålerenga var nærme en ny scoring før pause, men Carvalhos knallharde heading gikk rett på keeper. Ejuke spilte så igjennom Samúel Kári Friðjónsson aleine med keeper. Han brukte utsida av høyrefoten og ballen traff stolpa og gikk ut. Friðjónsson fikk en ny sjanse etter å ha tråkla seg igjennom alle, men traff keeper. På returen var dog Finne der og lukta mål. Og de to var sentrale også på det neste målet. Finne spilte fram Friðjónsson som serverte Ejuke på åpent mål.

 

Så blei rollene bytta. Ejuke spilte fram Friðjónsson som skøyt fra langt hold og på sin tredje målsjanse satte han endelig ballen i nettet. Men Finne var aldri langt unna. Han serverte Jonatan Tollås Nation på et hjørnespark og nå hadde plutselig Vålerenga snudd -4 til positiv målforskjell. Innbytter Abdisalam Ibrahim hadde den siste store sjansa da han heada rett på keeper på et hjørnespark.

 

Det var en meget sterk borteseier og resultatet gjør at Vålerenga har klatra opp på en fjerdeplass etter fem spilte serierunder – en sjettedel av serien. Samtidig holder Vålerenga nå snittet til 60 poeng igjen. Det vil si å vinne alle hjemmekamper og spille uavgjort alle bortekamper. 60 poeng er bronsegaranti, mest sannsynlig sølv, men kan også gi seriegull til slutt. Nå er det cupkamp mot Årvoll før serieleder Molde venter på Valle. Med tomålsseier går Vålerenga forbi serielederen. Det bør være en god grunn til å ta turen.

 

Vålerengas beste
    Bård Finne  
   Chidera Ejuke  
  Samúel Kári Friðjõnsson  

 

Hands

Håndballgutta spilte den første av to playoffkamper om opprykk til førstedivisjon søndag. Det gikk sånn tålelig bra. Bjørnar vant, men kun ettmålsseier 27 – 26 på hjemmebane gjør at Vålerenga bør være favoritt til å ta hjem dette i Jordalhallen på onsdag. Jakob Gjøen blei Vålerengas beste spiller og toppscorer i Bjørnarhallen med syv mål.

 

Bronse

Vålerengas U20-lag tok i helga bronse i NM i Stavanger. Vålerenga tapte semifinalen hele 6 – 0 for Frisk Asker, men i finalen sendte de arrangørklubben hjem uten medalje. To mål av Marcus Ekberg og ett av Kristoffer Skjervold og Tom André Christensen sørga for at Vålerenga til slutt sto Stavanger 4 – 2 i bronsefinalen.

 

VM

Hockeyjentene hadde en teoretisk mulighet om opprykk før siste kampen etter at de slo Slovakia 1 – 0 på fredag; men lørdag blei Østerrike for sterke og de norske jentene med Linn Aakre på laget tapte hele 3 – 0. Dermed endte de nest sist i gruppa; mens Frankrike rykker opp til det øverste selskapet.

 

Russland

Norges hockeygutter med Stefan Espeland og Tobias Lindström tapte begge kampa mot Russlands B-landslag i Gjøvik i helga. Det første oppgjøret endte 0 – 2, mens det andre endte 0 – 1.

 

U16

Norges U16-landslag for jenter spilte i dag sin første kamp noen sinne da de slo Finlands U18-landslag 2 – 1 i en tinasjonersturnering i Vierumäki. Maria Kristiansen er enslig vålerengajente i troppen. De møter Russland seinere i dag.

 

Vålerenga idag:

14:05 Hockey: Norge JU16 – Finland U18, Tinasjoners, Vierumäki

19:05 Hockey: Russland – Norge JU16, Tinasjoners, Vierumäki

19:30 Fotball: Vålerenga 2 Damer – Lyn 2, 2. divisjon avd 2, Valle kgb 2

 

  1. Daniel sier:

    Jeg er nok helt enig i vurderingen av Sandberg som den beste i rekruttkampen. Det han leverte der, bør gjøre han aktuell for A-laget, utfra hvordan keeperspillet har vært der. Jeg er dog ikke enig at Ogudugu var den nestbeste. Jeg syns Edvardsen var bedre først som back i første omgang og dernest som kant i andre omfang. For øvrig syns jeg ikke at 01-årgangen Hauso gjorde seg bort som back i 2.omgang.

    Men det er positivt å se overårige spillere legge ned en innsats. For det har dessverre vært slik før at disse gjerne har "dasset" rundt på banen