Sotalupa Toppserien 2018: Vålerenga

24.03.2018 av under 2018, Damer, Fotball, VIF | 1 kommentar

Den siste lupa er her og denne gang er det Vålerenga som er laget som analyseres. Klubben svikta stort i serien i fjor. Syvende plass i serien med et lag fylt opp av utenlandsprofiler var svært skuffende, men en cupfinale redda sesongen fra total fiasko. Optimismen er allikevel stor foran årets sesong og på tross av åpningskamp på ny stadion er det allerede solgt omtrent like mange sesongkort som publikumssnittet var i fjor.

Administrativt så det langt bedre ut i fjor. Vålerenga traff på de aller fleste spillerne de henta inn, med to unntak. De henta spillere uten skadehistorikk og i vinter er administrasjonen ytterligere forsterka. Nå er spillere også henta på mer enn ettårskontrakter, slik at laget slipper å skifte ut nesten samtlige fra startelleveren fra år til år. Det går altså framover.

 

Dette blir første sesongen der nesten samtlige hjemmekamper spilles på Vålerengas nye stadion. Unntaket er mot Trondheims-Ørn som skal spilles i gymsalen på Fornebu. Valle kunstgressbane 5 er dog stor, med plass til over 17 000 kreves det minst en Champions League-semifinale før tribunene fylles til randen. Det er litt å vokse i; men ingeniørene har bygd den for lyd og det skal ikke store supporterfeltet til før det virkelig høres godt. Med nesten 500 solte sesongkort og ølservering i kantina før, i pausa og etter kamp bør det også kunne bli nettopp mye liv. Dette er nytt i norsk fotball – sjølsagt er det Vålerenga som sprenger nye grenser.

Valle kunstgressbane 5 er Norges fineste fotballstadion.

 

Trener

Etter et års kunstpause for ikke å gå mellom to rivaler, så valgte Monica Knudsen å signere for Vålerenga i vinter. Det har innført nye tilstander i Vålerenga. Proffdager og plutselig er de beste norske spillerne tilgjengelige for Vålerenga. Tida til seriestart er dog kort og med en rekke landslagssamlinger er det begrensa hvor raskt det er mulig å sette et helt nytt lag. Kanskje kommer sesongstarten for tidlig.

 

Keeper

Michelle Betos starta fjorårets sesong som den beste keeperen, men en prolaps i ryggen ødela høstsesongen og det blei etter hvert en del tabber. Josefine Ervik var reservekeeper og veldig god da hu måtte inn, men var aldri til stede på treningsfeltet og har nå valgt å spille for en klubb der hu faktisk er bosatt, i Ålesund.

 

Inn har Vålerenga henta Tinja-Riikka Korpela fra Bayern München. Det er en solid erstatning, med større rekkevidde enn Betos er hu også en bedre keeper i feltet. Med beina er det en solid forsterkning. Vålerenga har sannsynligvis den beste keeperen i serien. Guro Pettersen er tilbake som reservekeeper. Hu er noe skadeutsatt, men solid og med J17-landslagets Sara Nilssen Kilen som tredjekeeper bør Vålerenga være godt forberedt på sesongen angående lagets sisteskanse.

 

Forsvar

Her er det store spørsmålet egentlig hvilken formasjon som benyttes. Vålerenga har tre midtstoppere til seriestarten. Ut har Jennie Nordin forsvinni og hu blei raskt erstatta av Stine Pettersen Reinås. Ingrid Søndenå har vært i klubben i en årrekke, mens den nye tilveksten Stine Ballisager Pedersen er i en klasse for seg sjøl som ballfordeler i bakre rekker. Til høstsesongen kommer også Arianna Romero tilbake fra sin korsbåndsskade. Da vil Vålerenga ha fire spillende midtstoppere, tre av dem i landslagsklasse.

 

Er det da i utgangspunktet plass til å spille med backer eller vil Knudsen ofte velge en treer bakerst? Det er et stort spørsmål. På backplass er det uansett også bra dekning. Theresa Nielsen var landets beste høyreback i fjor, men spilte like mye framover i banen som hu gjorde bak. Teigen Allen var en spennende spiller, men etter å ha gått rett på sin femte sesong uten pause blei hu overtrent og Vålerenga fikk ikke benytta seg av hennes tjenester.

 

Maren Eithun Hauge bekler begge sidene godt. Ellen Wang har masse rutine. Tina Dalgård mye hurtighet, mens unge Adriana Imeri kom som et skudd i fjor og er den mest spennende av alle med sine finter, gode pasninger og skudd. Vålerenga er meget godt besatt også på backplass.

 

Midtbane

Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir, Stephanie Verdoia og Aivi Luik var den faste sentrale treeren i fjor. De er alle ute. Det samme er fjorårets fjerdevalg, Frida Lyshoel. En ny midtbane komponeres i år, med den nederlandske langslagskapteinen Sherida Spitse som den klare lederskikkelsen. Med seg får hu Ingrid Schjelderup som er i vannskorpa til det norske landslaget og den offensivt kreative Veronica Ludvigsen.

 

Det er en midtbanetreer som det lukter mål av. Dekninga er dog tynn. Marthe Borchgrevink forsvant etter fjorårssesongen uten å få spilletid. Spilletid fikk heller ikke Kine Fløtre, som i år er førsteårsjunior. Den tekniske midtbanespilleren med det gode overblikket blir sannsynligvis en svært viktig brikke i årets lag; men foreløpig er hu hospitant på a-laget og uten toppserieerfaring er det tvilsomt om hu står nitti minutter – i hvert fall i vårsesongen.

 

Emilie Libakken Østerås fikk innhopp i fjor og talentet som fortsatt er jentespiller scora to ganger i debuten mot Stabæk, men den ene blei feilaktig annulert for offside. En skade setter hu ut de fire første ukene av årets sesong. Det er syltynt bak de tre førstevalga og Vålerenga er avhengige av at disse spillerne holder seg skadefrie gjennom sesongen.

 

Angrep

Vi begynner med det sentrale angrepet. Elise Krieghoff dukka opp i dårligere forfatning enn en supporter som har gått på flatfylla hele dagen før kamp. Camilla Kur Larsen kom inn på høsten og løfta laget noe, men brukte tid på å komme inn i lagets spillestil. Begge to er ute. Som vanlig er Anne Lise Olsen skada, men Vålerenga har henta kraftig skyts. Isabell Lehn Herlovsen blir årets toppscorer. På treningene denne uka har hu nesten scora på alle forsøk hu har gjort. Marte Berget var fjorårets mest effektive spiss. 46 minutter brukte hu per mål hu scora. Det blei ti mål. Med mer spilletid kan det fort bli tyve i år.

 

Marie Dølvik Markussen er henta inn fra Wolfsburg. Der fikk hu ikke spilletid, men den store teknikeren har avslutningsferdigheter som få. Spørsmålet er hvor klar hu er for nitti minutter i vårsesongen. Det kan ta noe tid; men dette er en veldig spennende spiller.

 

Bak dem er førsteårsjunior Celin Bizet Ildhusøy et valg som fikk seks innhopp i fjor. Den meget hurtige spissen klarte ikke å omsette det i mål, men kun 99 minutter er ikke det noe å ta på vei for. Kvalitetene har hu og i kamper der Vålerenga leder og motstanderne skal presse på for utligning blir hu uvurderlig som kontringsspiller. I tillegg kan Maren Eithun Hauge, Ellen Wang, Adriana Imeri og Tina Dalgård brukes som kantspillere i en 4 – 4 – 2 eller en 3 – 5 – 2 formasjon.

Trykk på bildet for større versjon.

 

Spillerstall: Vålerenga
Posisjon Navn Klubb 2017 Født Nasjonalitet
Keeper Sara Nilssen Kilen Vålerenga 31.07.2001 Norge
Guro Pettersen Arna-Bjørnar 22.08.1991 Norge
Tinja-Riikka Korpela Bayern München 05.05.1986 Norge
Forsvar Tina Dalgård Vålerenga 14.11.1994 Norge
Ingrid Katrine Buer Søndenå Vålerenga 20.12.1993 Norge
Ellen Wang Vålerenga 28.10.1989 Norge
Arianna Romero Vålerenga 27.09.1992 Norge
Maren Eithun Hauge Vålerenga 25.07.1994 Norge
Adriana Imeri Vålerenga 03.05.2000 Norge
Stine Petttersen Reinås Stabæk 15.07.1994 Norge
Stine Ballisager Pedersen VSK Aarhus 03.01.1994 Danmark
Midtbane Kine Fløtre Vålerenga 2 14.12.2001 Norge
Emilie Libakken Østerås Vålerenga 2 27.03.2002 Norge
Sherida Spitse FC Twente 29.05.1990 Nederland
Victoria Ludvigsen Stabæk 17.08.1993 Norge
Ingrid Schjelderup Fiorentina 21.12.1987 Norge
Angrep Anne Lise Olsen Vålerenga 30.08.1994 Norge
Celin Bizet Ildhusøy Vålerenga 2 24.10.2001 Norge
Isabell Lehn Herlovsen Jiangsu Suning 23.06.1988 Norge
Marte Berget LSK Kvinner 30.06.1988 Norge
Marie Dølvik Markussen Wolfsburg 15.02.1997 Norge

 

Totalt

Vålerenga har en meget sterk førsteellever og et godt rekrutteringsarbeid. Rekruttene er dog stort sett førsteårsjuniorer i år, så det er ikke sikkert de vil bidra så mye denne sesongen. Det fordrer at Vålerenga har en skadefri tropp. Vi skulle gjerne sett at det var en etablert midtbanespiller til i troppen. Vinduet er ikke lukka ennå, men i påvente av det når ikke laget helt til topps. At serieåpninga er mot LSK Kvinner er heller ikke heldig – den kampen kommer for tidlig og Vålerenga risikerer å havne bakpå fra sesongstart. Vi tror laget ender opp med 49 poeng.

 

 
Pl
Logo
Lag
Poeng
1
  LSK Kvinner
50
2
  Vålerenga
49
3
  Arna-Bjørnar
41
4
  Klepp
40
5
  Stabæk
35
6
  Trondheims-Ørn
29
7
  Røa
27
8
  Sandviken
26
9
  Avaldsnes
25
10
  Lyn
16
11
  Kolbotn
15
12
  Grand Bodø
10