Sotalupa Toppserien 2018: Stabæk

22.03.2018 av under 2018, Damer, Fotball, VIF | 1 kommentar

Så har turen kommi til fjorårets bronsemedaljør, Stabæk. Laget har de siste to sesongene robba Lyn for deres beste spillere og klarte seg altså ganske bra i fjor med den metoden. De har igjen mista sentrale spillere og prøver å dekke opp med urenommerte unge spillere. Det er en utfordring å lykkes med.

Stabæk kjøpte opp konkursboet etter Asker i 2009, det vil si Toppserieplassen, spillerne og trenerne. De hadde sjøl rykka opp fra fjerde divisjon til tredje divisjon samme sesong og hoppa dermed bukk over tredje, andre og førstedivisjon. Det er sånn de er vant til å behandles i Bærum og det er ekkelt. Plassen burde sjølsagt gått til Larvik som blei nummer elleve i Toppserien det året og rykka ned på det; men på den tida hadde Stabæk mye penger etter å ha vinni Tippeligaen og hadde en ny gymsal klar på Fornebu. Dermed klarte de å kjøpe seg inn i Toppserien. Kvalmt!

Gymsalen hadde de i tre år før de måtte tilbake til trauste Nadderud Stadion igjen. Friidrettsbanen med kikkertsving er aller mest kjent for friidrettsarrangementene VIVIL-lekene og Tyrving-lekene. Og det er ikke så rart. Her raste Klanen gjennom et gjerde i kikkertsvingen i 1998. En sving der det er umulig å se om ballen går i mål, dersom den ikke settes opp i redet. Reklameskilt og stavmatte hindrer glatt utsikten den veien. Nå er riktignok kikkertsvingen ikke i bruk lenger. Heldigvis! Det er noen drømmer om ny stadion fra Stabæk igjen. Deres forrige drømmeslott varte i tre sesonger, vi ønsker lykke til.

Kikkertsvingen på Nadderud.

Dette er en klubb med en stor yngre avdeling med mange gode talenter. Det kan de trenge, for stallen er veldig tynn. I fjor var de defensivt veldig sterke, mens de støtta seg til dødballer offensivt. Tyve av seksogtyve mål kom på dødballer i fjor. At de har mista dødballeksperten Cecilie Liane gjør dermed at laget må endre spillemåte betraktelig.

 

Trener

Vanja Stefanovic fikk mye ut av et solid defensivt stabæklag i fjor. Et lag som levde på sin defensive trygghet og som fikk mål ut av dødballer. Det blir viktig å gjenskape for Stefanovic, for i år har hu mista særdeles mye. Hu kan ikke lenger ri på de rutinerte bak. Nå må hu vise at hu også kan holde tett med et nytt forsvar.

 

Keeper

Her er Stabæk svært godt skodd. Hele fire keepere har de i a-lagsstallen sin, men et klart førstevalg i landslagskeeper Ingrid Hjelmseth. Hu sto samtlige minutter i fjor og er en keeper som gjør få feil. Nå begynner hu dog å bli gammel. De har også J19-lagets Frida Bergmann Thomas; men henta inn Siri Ervik fra UCLA Bruins til denne sesongen. I tillegg er førsteårsjunior Melanie Watts i Toppserietroppen.

 

Forsvar

Trine Rønning og Cecilie Liane har lagt opp. Det vil si, Liane trener en sjelden gang med Stabæk og skal nok spille noen rekruttkamper. Hu er oppført i troppen som superreserve; mens Stine Pettersen Reinås har dratt til Vålerenga. Det betyr at Siri Nordeide Grønli er den eneste gjenværende av de fire faste der bak og vi setter henne opp som venstreback sporenstreks. De henta Silje Bjørneboe fra Urædd i fjor sommer og attenåringen tar nok over høyrebacken for Cecilie Liane.

 

Sentralt har de henta Guro Bergsvand og Charlotta Fennefoss som begge kom fra Lyn, samtidig har de brukt Julie Kvale Støstad som hospiterer fra rekruttlaget. Dette er noe av det tynneste forsvaret vi har sett i Toppserien. Fem spillere skal forsvare laget. Da er det ikke rom for mye skader.

 

Midtbane

På midtbanen har Cecilie Høegh Dekkerhus nå valgt å legge opp etter at hu aldri blei helt bra etter korsbåndsskaden. Hu spilte ingen minutter for Stabæk i fjor. I tillegg har de mista Victoria Ludvigsen til Vålerenga og Cathrine Høegh Dekkerhus til LSK Kvinner. Celine Granli veit vi ikke når er spilleklar. Hu har ikke spilt i oppkjøringa. De har henta inn Kelly Fitzgerald fra University of California, Berkely. En defensiv midtbanespiller uten en veldig imponerende statistikk, men er født 20. oktober 1994 og bringer litt rutine inn i laget. Hu debuterte mot Fortuna Hjørring i generalprøven til Stabæk og får en indreløperrolle sammen med Heidi Ellingsen.

 

Ellingsen hadde en virkelig overraskende god sesong i fjor etter overgangen fra Lyn og må minst holde samme nivå denne sesongen. I tierrollen legger vi Synne Jensen, som spilte seg opp på høstsesongen i fjor. Fire mål, fire målgivende og to andrepasninger må dog forbedres kraftig i år. Jenta med 17 a-landskamper for Norge må rett og slett opp et hakk. Det er hu som skal løfte midtbanen til Stabæk.

 

Bak er det veldig ungt. Ine Sofie Leschbrandt Østmo er sisteårs junior og fikk 34 minutter i Toppserien i fjor. Så har de henta opp førsteårsjunior Cornelia Fladberg er tatt opp fra rekruttlaget, mens Thea Loennecken enda ikke er henta opp fast, men har imponert i oppkjøringa og vi fører henne opp som en hospitant.

 

Angrep

Shade Pratt blei en annonsert flopp fra Sotalupa for Røa i fjor og på høstsesongen klarte de jaggu å dumpe hu i Stabæk også. Åtte kamper, 118 minutter og involvert i null mål framover; men mista ballen og kosta Stabæk en baklengs. Hu har de kvitta seg med. Det samme med Mina Kjørum som scora ett mål på 21 kamper. Det er mye hurtighet, men det blir ikke mål ut av det. Hu tar turen til førstedivisjon.

 

En spennende spiller de henta inn i fjor var Rebecca Mykland fra Urædd. Hu får høyreflanken. Andrea Wilman scora åtte mål i fjor og tar venstre flanke, mens Melissa Bjånesøy er den solide spissen som skal score tosifra. Hu gjorde det i fire sesonger på rad, før 2015 og 2016 var en nedtur, men i fjor var hu tilbake med ti mål i serien og to i cupen.

 

Bak disse tre er det tynt. Kamilla Vangsnes er henta opp fra rekruttlaget og er den eneste backupen Stabæk har i denne lagdelen. Det ser umåtelig litt tynt ut.

Trykk på bildet for større versjon.

 

Spillerstall: Stabæk
Posisjon Navn Klubb 2017 Født Nasjonalitet
Keeper Ingrid Hjelmseth Stabæk 10.04.1980 Norge
Frida Bergmann Thomas Stabæk 18.04.1999 Norge
Siri Ervik UCLA Bruins 10.05.1995 Norge
Melenie Sophie Johansson Watts Stabæk 2 18.06.2001 Norge
Forsvar Siri Merete Nordeide Grønli Stabæk 17.04.1984 Norge
Silje Bjørneboe Stabæk 25.02.2000 Norge
Carlotta Hitschke Fennefoss Lyn 13.10.1994 Norge
Julie Kvale Støstad Stabæk 2 10.07.1998 Norge
Guro Bergsvand Lyn 03.03.1994 Norge
Midtbane Synne Sofie Kinden Jensen Stabæk 15.02.1996 Norge
Heidi Elisabeth Ellingsen Stabæk 28.07.1998 Norge
Ine Sofie Leschbrandt Østmo Stabæk 31.08.1999 Norge
Celine Alexandra Granli Stabæk 19.12.1995 Norge
Cornelia Remme Fladberg Stabæk 2 08.02.2001 Norge
Kelly Fitzgerald UCLA Bears 20.10.1994 USA
Thea Loennecken Stabæk 2 20.02.2002 Norge
Angrep Melissa Linn Bjerman Bjånesøy Stabæk 18.04.1992 Norge
Andrea Wilman Stabæk 31.12.1998 Norge
Rebecca Mykland Stabæk 28.05.1997 Norge
Kamilla Vangsnes Stabæk 2 26.10.1999 Norge

 

Totalt

Vi tror Stabæk får en tur nedover tabellen etter bronsemedalje i fjor. Det er ikke samme kvalitet i dette laget som det var i fjor og det er svært dårlig dekning på enkelte plasser. Laget tok 43 poeng forrige sesong og det vil overraske oss stort om de gjør det samme igjen. De har dog beholdt noen viktige spillere og noen fare for nedrykk er det ikke. Vi tror de blir en middelhavsfarer og ender på 35 poeng.

 

 
Pl
Logo
Lag
Poeng
?
  LSK Kvinner
50
?
  Arna-Bjørnar
41
?
  Klepp
40
?
  Stabæk
35
?
  Røa
27
?
  Sandviken
26
?
  Avaldsnes
25
?
  Lyn
16
?
  Kolbotn
15
?
  Grand Bodø
10