Sotalupa Toppserien 2018: Kolbotn

18.03.2018 av under 2018, Damer, Fotball, VIF | 2 kommentater

Kolbotn sleit fryktelig i fjor og var lenge nedrykkstrua. Første juli hadde de kun tatt tre poeng og trener Cecilie Berg-Hansen fikk sparken og Knut Slatleim kom inn som ny hovedtrener. De tok noen poeng, men to serierunder før slutt var de ordentlig i beita. Laget sto med ni poeng, Grand Bodø åtte og Medkila fem. Kolbotn skulle møte begge to og var helt klart nedrykkstrua. De vant begge kampa og redda plassen med et nødskrik.

Laget spiller på Sofiemyr Stadion. Med 400 sitteplasser og som et evigvarende toppserielag burde kommunen gitt publikum litt bedre fasiliteter. Et provisorisk telt beskytter for regn på de midterste plassene der blant annet pressen sitter. Dette er en friidrettsbane og således gressbane, dessverre uten undervarme og som vanligvis er meget dårlig på våren. Med en skikkelig fimbulvinter som i år, er den dermed ikke spilleklar til sesongstart og Kolbotn har fått sin første seriekamp utsatt.

Kolbotn vant toppserien i 2002, 2005 og 2006. De blei cupmestere i 2007 og er en kontinuitetsbærer i Toppserien, men i fjor svikta de og gikk på høsten satte de ny bunnrekord i lengste taprekke. Fem kamper på rad blei tapt, før de altså redda plassen med de to siste kampa. Tidligere var fire tap på rad deres verste tapsrekke. Kolbotn gjester Valle 15. april, mens bortekampen er siste serierunde 4. november.

 

Trener

Knut Slatleim kom inn i fjor og skal være lagets trener også denne sesongen, sammen med Michael Frank. Et delt treneransvar og vi mistenker at Frank egentlig er assistenttreneren til Slatleim, for Slatleim har kun UEFA B-lisens og dermed må Frank stå som hovedtrener slik at hovedtreneren oppfyller kravet til minst UEFA A-lisens.

 

Kolbotn oppfattes nå som en roteklubb. I fjor var det et skadeskutt Kolbotn som allikevel valgte å leie ut husebytvillingene til Lyn hele sesongen. Det endte med at Camilla Huseby blei årets spiller i førstedivisjon, Lyn rykka opp og Kolbotn måtte grave opp Solveig Gulbrandsen fra fotballkjerkegården for ørtende gang. Sånne feil har ikke Kolbotn råd til å gjøre i år; men husebytvillingene er fortsatt i Lyn og Slatleim og Frank har en tropp som teller kun søtten spillere.

 

Keeper

Aurora Watten Mikalsen er U23-landslagskeeper, men det sier ikke all verden. Kvaliteten på norske toppkeepere er ikke helt på høyden. I fjor blei det ett sjølmål og totalt 13 negative involveringer i baklengsmål for keeperen. Litt mer erfaren i år, men det er langt unna nivået til toppseriens beste keepere på Mikalsen. Andrekeeper er junior Marianne Nikoline Øvstaas Sandnes og alt i alt synes vi keeperplassen i Kolbotn ser noe tynn ut.

 

Forsvar

Kolbotn kommer til å spille med en femmer bakerst. De skriver sikkert treer på papiret, men det blir kun mot de svake laga.  Svenske Sanna Svensson har forlatt klubben igjen og er erstatta med Medkilas Anja Helen Rasmussen, men hu ser ut til å ta en plass sentralt på midtbanen. Dermed blir det en femmer bak med Marit Brattberg Lund og Ingrid Rokke Elvebakken på sidebackene. Sentralt får Ina Gausdal med seg unge My Haugland og Maja Nordahl.

 

Det må kanskje til for et lag som slapp inn hele 43 mål i fjorårets sesong. Altså to mål i snitt per kamp. Problemet er at forsvarssjef Gausdal gjør veldig mange personlige feil. Kolbotn kommer til å bli baktunge i denne formasjonen mot de aller fleste lag i Toppserien, men kanskje kan de karre til seg flere poeng på å spille såpass defensivt som det legges opp til. Sofiemyr innbyr jo uansett ikke til festfotball.

 

Midtbane

Nora Eide Lie var ute på vårsesongen i fjor, men er tilbake nå. Hu tar plassen sentralt på midten. Den tidligere uræddspilleren klarte ikke å levere framover på banen i fjorårssesongen og det er hennes akilleshæl. Tonje Pedersen er noe bedre der og Anja Helen Rasmussen er nok mer solid som midtbanespiller enn i forsvar. Vi synes dog det ser syltynt ut. Lagdelen ser på en måte svakere ut, i og med at Karina Sævik er flytta fram i angrep.

 

Angrep

Fjorårets toppscorer Juliette Kemppi er borte. Hu putta fem mål og var ingen stor suksess. U23-landslagsspiller Karina Sævik er flytta fram fra midtposisjonen. Hu er en smule treig, men er god teknisk og stor og sterk. Hu kan utgjøre en stor trussel inne i boksen. Julie Klæbo, Maren Hauge Johansen og Tone Bettina Piresi kjemper om den andre spissplassen. Ingen av dem gjør særlig mye mål.

Trykk på bildet for større versjon.

 

Spillerstall: Kolbotn
Posisjon Navn Klubb 2017 Født Nasjonalitet
Keeper Aurora Watten Mikalsen Kolbotn 21.03.1996 Norge
Marianne Nikoline Øvstaas Sandnes Kolbotn 19.08.2000 Norge
Forsvar Ina Gausdal Kolbotn 21.03.1991 Norge
Maja Maria Staubo Nordahl Kolbotn 09.05.1988 Norge
Ingrid Rokke Elvebakken Kolbotn 28.04.1997 Norge
Marit Bratberg Lund Kolbotn 07.11.1997 Norge
My Haugland Sørsdal Kolbotn 03.02.2000 Norge
Midtbae Tonje Pedersen Kolbotn 08.08.1994 Norge
Sigrid Heien Hansen Kolbotn 03.11.1995 Norge
Nora Eide Lie Kolbotn 22.04.1997 Norge
Kristin Holmen Kolbotn 31.08.2000 Norge
Sara Elisabeth Idris Urædd 04.09.1997 Norge
Anja Helen Rasmussen Medkila 14.07.1998 Norge
Angrep Jenny Norem Kolbotn 29.09.1998 Norge
Maren Hauge Johansen Kolbotn 22.10.1992 Norge
Tone Bettina Besmo Piresi Kolbotn 21.01.1999 Norge
Julie Hoff Klæboe Kolbotn 11.07.1999 Norge
Karina Sævik Kolbotn 24.03.1996 Norge

 

Totalt

Kolbotn kommer til å slite også denne sesongen. De redda plassen på tampen i fjor og ser slettes ikke sterkere ut i år. Det blir en ny slitesesong i bunnen av tabellen, men den nye formasjonen kan være redninga. Det blei femten poeng i fjor og det blir femten poeng også i år på Kolbotn.

 

 
Pl
Logo
Lag
Poeng
?
  Arna-Bjørnar
41
?
  Klepp
40
?
  Avaldsnes
25
?
  Kolbotn
15
?
  Grand Bodø
10