Sotalupa Toppserien 2018: Klepp

16.03.2018 av under 2018, Damer, Fotball, VIF | 4 kommentater

Klepp er neste toppserielag ut i årets lupe. Vinneren av tidenes første toppserie i 1987 fikk sølv året etter og bronse i 1989, 1990, 1997 og 1999. Cupen tok de i 1989; men etter millenniumskiftet har det ikke vært noen flere medaljer på jærbuene. Fjorårets fjerdeplass var en opptur og den beste plasseringa klubben har gjort siden 1999.

Det står i stor kontrast til tiendeplassen i 2016. Klepp signerte ni nye spillere og ny hovedtrener, men angrepsspilleren Venera Rexhi forsvant igjen. Åtte nye spillere var allikevel nok til å løfte laget kraftig. To av dem kom fra egen juniorstall som blei norgesmestere i 2016. To nye fra det laget blei tatt opp i løpet av sesongen. Fjerdeplass fikk de på tross av at Gry Tofte Ims var gravid og ute i vårsesonen.

 

Med kun plass til 505 tilskuere framstår Klepp Stadion som ganske full når laget spiller kamper. Den sto ny i 2004 og var den gang Toppseriens fineste og mest moderne fotballstadion. Vålerenga reiser til Jæren femte mars omtrent samtidig som bønda plukker den siste steinen ut av åkeren, men de som tenkte å kombinere en vestlandstur må tenke om igjen. Herrelaget vårt møter sjølsagt Haugesund i Oslo dagen etter.

Trener

Olli Harder rykka opp fra assistenttrener til førstelagstrener i fjor. New Zealenderen var trener for Amazon Grimstad i 2015 og tok først UEFA A-lisensen i løpet av fjorårssesongen. En god fjorårssesong blei nesten belønna med medalje og nå ser Harder ut til å beholde nesten hele laget som spilte fjorårssesongen. Det tyder på at importene er fornøyd med det han og Klepp holder på med.

 

I fjor spilte han både med en trebackslinje og en firebackslinje. Det er ikke så lett å vite hvordan Klepp stiller i år. Hemmelighetsholdet er enormt. Det finnes ikke oppdateringer hverken på hjemmesida deres, på facebook eller for den saks skyld. De streama noen minutter av kampen mot Avaldsnes, men med mobiltelefon som gikk tom for strøm og der det er uråd å skille spillere fra hverandre annet enn blondine og brunette. Lagoppstilling er det derfor vanskelig å si noe om hva de har gjort i år, men vi kjenner jo laget svært godt fra i fjor.

 

Keeper

Oda Marie Bogstad har forlatt Klepp og inn har amerikaneren Lindsey Burke Harris kommi fra islandske Hafnafjarðar. Det virker å være et helt greit bytte, uten at vi trur Harris vil være topp tre keepere i år. Det er vanskelig med serien på Island for det finnes lite dokumentasjon. Går vi derimot tilbake til 2016 og ser på statistikken hennes fra universitetsfotballens dager er dette en keeper som kan gjøre noe ekstreme redninger; men som også gjør mange tabber. Har hun lagt av seg tabbene på én sesong på Island? Vi tviler. Men med ni tabber på Bogstad i fjor, så kan vi anta omtrent det samme nivået på Harris. J19-landslagets Kristin Rage er backup.

 

Forsvar

Forsvarsspiller McKenzie Berryhill blei henta til Orlando Pride for to sesonger sida på grunn av skade på en annen spiller; men hu har ikke fått et eneste sekund med spilletid i NWSL. Hun er stor, men helt urutinert fra toppfotballens side og vi anser henne ikke som en fullgod erstatter for Maria Thorisdottir som forsvant fra Klepp i fjor sommer.

 

Da Gry Tofte Ims kom tilbake tok hu plass i midtforsvaret og vi er ikke snauere enn at vi tror det blir fasiten i år også. Sammen med enten Lena Soleng Hansen eller Berryhill danner de et stopperpar. Backene blir Tuva Hansen og Susanne Vistnes som begge spilte samtlige 22 kamper i fjor. Med to juniorer har Klepp syv forsvarsspillere og det bør holde for en lang sesong.

 

Midtbane

Maria Hiim har gått til Røa etter å ha fått lite spilletid for Klepp i fjor. Ellers er det akkurat det samme som i fjor. Tameka Butt scora fjorten mål i fjor fra sin tierrolle og den får nok australieneren beholde i år også. Kirsty Yallop gjør få defensive feil og hu tar nok en indreløperrolle sammen med Karoline Surdal.

 

Backupen er ung. Miriam Byberg og Malin Runestad, som kom fra Hinna i fjor sommer, er førsteårs seniorer i år. Matilde Alsaker Rogde og Marie Hella Andresen er juniorspillere. Andresen var den som fikk godt med spilletid i fjor og de kan også flytte fram Gry Tofte Ims dersom en av de tre rutinerte på midtbanen skulle være ute en periode. Det er solid, det samme laget som i fjor og de kjenner hverandre godt. Det eneste usikkerhetsmomentet er Yallop som blir 32 år og fort kan pådra seg slitasje, men i utgangspunktet skal denne lagdelen være sterkere og mer samspilt enn i fjor.

 

Angrep

Sandra Rebecca Simonsen er henta fra Fløya der hu scora seks mål i fjor. Ellers har de tatt opp Madeleine Hille Mellemstrand. Resten av laget kjenner vi godt. Hege Hansen til venstre, Elisabeth Terland til høyre og Hanne Kogstad sentralt. Innbytteren som kommer inn er Maria Min Xiu Sørenes.

 

Dette er Klepps akilleshel. 34 mål var kun åttende best i ligaen i fjor. Det er derfor underlig at de brukte penga fra salget av Maria Thorisdottir til Chelsea på både en keeper og en midtstopper. De scora bare fire mål mer enn Grand Bodø og etter Sotahjørnets mening burde de lett etter en skikkelig storscorer. En toppscorer med godt over ti kunne gjort dette til et lag som kunne gjort seg gjeldende i Champions League.

 

Er det så håp for at de skal ta store steg denne sesongen? Kogstad (seks mål i fjor) og Hansen (fire mål i fjor) fyller begge 28 år denne sesongen og er på toppen av sin karriere allerede. Terland (to mål i fjor) er derimot førsteårs junior og vil nok garanterte få mer nettsus i år, men tosifra tror vi ikke på. Vi forventer at angrepet igjen er Klepps akilleshel. Da gjelder det at forsvaret er potte tett som i fjor og at Butt redder dem denne sesongen også.

Trykk på bildet for større versjon.

 

Spillerstall: Klepp
Posisjon Navn Klubb 2017 Født Nasjonalitet
Keeper Kristin Rage Klepp 27.10.2000 Norge
Lindsey Burke Harris Hafnafjarðar 19.11.1993 USA
Forsvar Lena Soleng Hansen Klepp 24.08.1994 Norge
Tuva Hansen Klepp 04.08.1997 Norge
Gry Tofte Ims Klepp 02.03.1986 Norge
Ina Kristoffersen Klepp 16.12.1999 Norge
Ine Agnethe Aarskog Klepp 01.01.2000 Norge
Susanne Vistnes Klepp 25.10.1992 Norge
McKenzie Berryhill Orlando Pride 24.03.1994 USA
Midtbane Kirsty Lee Yallop Klepp 04.11.1986 New Zealand
Tameka Butt Klepp 16.06.1991 Australia
Miriam Byberg Klepp 20.03.1998 Norge
Matilde Alsaker Rogde Klepp 16.09.2000 Norge
Marie Hella Andresen Klepp 08.01.2000 Norge
Karoline Tjessem Surdal Klepp 18.04.1994 Norge
Malin Skogvold Runestad Klepp 11.05.1998 Norge
Angrep Maria Min Xiu Sørenes Klepp 26.03.1996 Norge
Hege Hansen Klepp 24.10.1990 Norge
Elisabeth Terland Klepp 28.01.2001 Norge
Hanne Kogstad Klepp 13.07.1990 Norge
Sandra Rebecca Nikolaisen Simonsen Fløya 21.01.1997 Norge
Madeleine Hille Mellemstrand Klepp 2 05.02.2001 Norge

 

Totalt

Egentlig tror vi alt står og faller på at Butt leverer varene igjen. Sjelden har vi sett ett lag ha vært så avhengig av én spillers leveranse. Det gjør Klepp til et veldig vanskelig lag å spå. En midtbanespiller som scorer nesten ett mål per kamp hu spiller er gull verdt for et hvert lag – det skjønner alle. Kanskje klarer lag å analysere seg fram til hvordan hu kan stagges. Vålerenga gjorde det effektivt med Guro Reiten i fjor og sendte LSK Kvinner ut av cupen. Får man tatt ut Butt tar man også ut målgarantisen i Klepp.

 

Så kan det jo også hende at Butt blir skada. Hu har vært tilbake i Australia og spilt W-League med Brisbane Roar i vinter. Det kan slå alle veier. Ett mål på elleve kamper. Kan det tenkes at hu gaper over for mye? Eller er det en liten formsvikt vi aner? Eller klarer de å ta enda et steg? Som nevnt over – avhengigheten til Butt gjør dem veldig vanskelig å spå. Vi tror det blir på stedet hvil og at Klepp ender opp med like mange poeng som i fjor – 40!

 

 
Pl
Logo
Lag
Poeng
?
  Arna-Bjørnar
41
?
  Klepp
40
?
  Avaldsnes
25
?
  Grand Bodø
10