Sotalupa Toppserien 2018: Grand Bodø

15.03.2018 av under 2018, Damer, Fotball, VIF | 3 kommentater

Grand Bodø er neste lag ut i vår gjennomgang av toppserien. Det nyopprykka laget redda plassen ved å slå Medkila to ganger og dermed plukke nok poeng til å havne foran dem. Bodøværingene har ikke gjort noen store investeringer i spillerlogistikk heller før denne sesongen. Utgangspunktet er da altså at dette blir nedrykksstrid – igjen!

Laget spiller kampa sine inne i Nordlandshallen. Ganske irriterende å få et innegymlag midt i den beste sommervarmen. 26. august spiller Vålerenga der oppe. Det er en liten bane. 101 ganger 66 meter. Den er altså fire meter kortere og to meter smalere enn en standard fotballstadion. Det kan være uvant for en del lag som kommer dit, samtidig som det gjør det vanskeligere for Grand når de skal over på en bred bane igjen.

Det er vanskelig å finne lokale spillere som kan heve laget. Rekruttlaget vant sin andredivisjonsavdeling. En avdeling der både første- og andrelaget til Innstrandens spiller. Seks lag og der Halsøy var det syvende laget, men blei utestengt av ligaen 19. mars i fjor. Som dere da skjønner, dette er på laveste nivå i Nordland og en av grunnene til at det er så stor østlandsdominans er at det ikke finnes nok fotballspillere andre steder. At det fortsatt er åtte avdelinger i andredivisjon som skal spille kvalik om opprykk til én førstedivisjonsavdeling er ganske natta og det blir et problem for de laga som skal satse, at de nest beste ikke får et tilfredsstillende kamptilbud.

 

Trener

Jan Tore Bakli er ny trener for Grand Bodø. Han var i 2016 trener for Finnsnes herrelag i PostNordligaen og før det var han trener for Senja. Da han ga seg endte det med nedrykk for Finnsnes. Spørsmålet er hvor godt han kjenner til kvinnelige fotballspillere. Så langt har det ikke vært mye utskiftninger i Grand og det lover ikke bra; men han kan være en viktig brikke for Grand som var ei trakt på baklengsmål i fjor.

 

I sin siste sesong som Finnsnestrener tok laget andreplassen i PostNordligaens og kom seg dermed solid igjennom reduksjonen fra fire til to avdelinger. Kun 22 baklengs og den defensive strukturen gjorde underverker. Skeid, Grorud og Alta scora flere mål enn Finnsnes den sesongen, men havna bak på tabellen. Suverene Tromsdalen var det lite å gjøre med; men den defensive strukturen han hadde i Finnsnes må Bakli gjenskape i Grand.  

 

Keeper

Birna Kristjansdottir har forlatt Grand Bodø. Reservekeeperen fikk ingen kamper i fjor. Da Siiri Vilhelmiina Valima ikke var tilgjengelig for spill i fjor gravde de opp Silje Marie Vesterbekkmo i stedet. Det gikk ikke særlig bra. På de to kampa hu spilte gjorde hu to keepertabber. Valima er en brukbar keeper, men ikke mer enn det. Elleve av Grands baklengsmål burde hu forhindra. Det var altså en baklengs i annenhver kamp.

 

Reservekeeper har de jo i utgangspunktet ikke, men det betyr at sisteårsjunior Oda Bertheussen Røst er reservekeeper uten at det ser ut til at hu er tatt opp i a-lagstroppen. Hva skjer om Valima må ut? Da er det veldig tynt; men med en juniorkeeper er det i hvert fall bedre stilt enn det var med Medkila i fjor som endte opp med utespillere i mål.

 

Forsvar

Grands store problem i fjor. Åtti baklengs, desidert verst i Toppserien. Ikke en gang Medkila som rykka ned er i nærheten av å være så dårlig bak på banen. I fjor lånte de Trine Skjelstad Jensen fra Røa for å forsøkte å tette forsvaret. De eneste som kom godt ut av det var Røa. På 34 av de 80 måla som kom imot Grand, så gjorde Skjelstad Jensen en dårlig inntreden. Da hjelper det fint lite at hu scora seks mål den rette veien. Hu er ute igjen. En annen som er ute denne sesongen er Tine Erichsen Engan. Hu spilte litt mindre enn Skjelstad Jensen men var involvert negativt i 28 baklengs. Midtstopperparet vil ikke bli savna.

 

Den ene erstatteren er meget spennende. Marthe Borchgrevink er førsteårssenior og egentlig midtbanespiller. Hu fikk ingen opptredener for Vålerenga i fjor og det var kun helt på slutten de tenkte tanken om å omskolere spilleren til midtstopper. Noen omganger i rekruttkamper og treningskamper fikk hu som midtstopper, men på tross av storspill turte ikke Vålerenga satse på henne i kamp. Det kosta nok Vålerenga en god del poeng i serieavslutninga og muligens også et cupgulll. I oppkjøringa trente hu med Vålerenga i en avtale der hu skulle få januar til å bevise at hu var god nok som stopper. Hu så ut som et solid valg i førsteelleveren da klubben plutselig fikk beskjed om at hu brøyt avtalen ei uke før den gikk ut – og hu garantert ville ha endt opp med kontrakt – og noen dager seinere kom meldinga om at hu hadde signert for Grand. Vi tror hu fort er løsninga på forsvarsproblemene til Grand.

 

De har også henta Melisa Hasanbegović fra damallsvenskan. Bosnieren har fire landskamper, uten at det trenger å bety så mye. Vi er usikre på om hu holder mål. I en mulig forsvarsfireren har de også Line Dverseth Danielsen, hvis hu fortsatt er spillende assistenttrener. Vi mistenker dog at hu ikke er det lenger. Den aldrende midtbanespilleren kan bli et spennede kreativt midtstopperpar sammen med Borchgrevink, dersom Hasanbegović ikke er god nok. Hu fikk atten kamper for Kvernsvedan som rykka ned i fjor. Vi er avventende. Hu imponerte ikke på La Manga.

 

På backene har de Savannah Francis og Amalie Lillevold Johnsen. To backer som begge var involvert i 21 baklengsmål i fjor. Johnsen er brukbar offensivt, mens Francis heller ikke er spesielt sterk der. I år er det ikke et tullelag som Medkila som gjør at man kan slippe unna ved å slippe til enkle baklengsmål, så denne lagdelen må rett og slett Grand Bodø få til å fungere i år. Vi tror de skal få det tøft.

 

Midtbane

Sara Eggesvik var den med mest brukte midtbanespilleren i fjor og vi tror hu blir mye brukt også i år. Vi forventer en firer på midtbanen til Grand og da tror vi det blir Maiken Bakke som tar høyre sida med Eggesvik på venstre. Sentralt er det jo spennende å se hvordan de løser det i år. Hege Nordvik og junior Sigrid Helbostad er vår spådom, men Cecilie Noreng og Maja Svendgram Olsen er aktuelle.

 

Det er ingen forskjell her fra i fjor annet enn at Linda Ruutu og Christina Burkenroad er borte. De spilte hver sin halve sesong. Og uten særlig forsterkning i dette leddet, så ser det litt tynt ut målt opp mot de gode laga. Det som så vidt var godt nok i fjor, er neppe godt nok i år. Dette er en svak lagdel som att på til har lite rutine.

 

Angrep

Anne-Marthe Birkeland scora elleve mål i fjor. Det var to mer enn hele Medkila klarte og faktisk var Grand Bodø bedre offensivt enn både Kolbotn og Sandviken. Klepp som tok fjerdeplassen scora faktisk kun fire mål mer enn Grand. Unge Vilde Anett Fjelldal scora fire mål i fjor og bør doble det i år. Ingeborg Nordheim begynner å bli aldrende, men de har en del unge spillere som er gode i denne posisjonen og tok også opp Helena Schjelderup fra juniorlaget før denne sesongen.

Trykk på bildet for større versjon.

 

Spillerstall: Grand Bodø
Posisjon Navn Klubb 2017 Født Nasjonalitet
Keeper Siiri Vilhelmiina Valima Grand Bodø 10.04.1990 Finland
Forsvar Savannah Marie Francis Grand Bodø 16.01.1990 USA
Line Dverseth Danielsen Grand Bodø 28.08.1988 Norge
Amalie Kristine Lillevold Johnsen Grand Bodø 17.12.1997 Norge
Vilde Elisabeth Edvardsen Grand Bodø 13.07.1995 Norge
Iselin Sandnes Olsen Grand Bodø 28.08.1998 Norge
Marthe Borchgrevink Vålerenga 28.10.1998 Norge
Melisa Hasanbegović Kvarnsveden 13.04.1995 Bosnia
Midtbane Sigrid Therese Helbostad Grand Bodø 01.03.2000 Norge
Cecilie Noreng Grand Bodø 05.10.1993 Norge
Maja Katrine Svendsgram Olsen Grand Bodø 18.01.1996 Norge
Sara Kristine Bantan Eggesvik Grand Bodø 29.04.1997 Norge
Maiken Bakke Grand Bodø 10.03.1998 Norge
Hege Nordvik Grand Bodø 10.09.1991 Norge
Angrep Synnøve Rønquist Hafnor Grand Bodø 27.01.1998 Norge
Ingeborg Anette Nordheim Grand Bodø 23.11.1988 Norge
Vilde Anett Fjelldal Grand Bodø 23.09.1997 Norge
Cecilie Falch Grand Bodø 18.11.1996 Norge
Anne-Marthe Birkeland Grand Bodø 08.12.1993 Norge
Helena Rædergård Schjelderup Grand Bodø 2 29.04.1999 Norge

 

Totalt

Det er ikke lenger noen Medkila i Toppserien og sjøl om Grand Bodø klarte seg i fjor, er det på ingen måte gitt at de skal klare seg i år. Laget er ungt og således bør de kunne bygge på seg noen kvaliteter; men det er ti poeng. Laget ser fortsatt ut til å ha en akilleshæl på de bakerste fem plassene. Det går mot en ny tung sesong i Bodø. De klarte å holde nullen i én eneste kamp i fjor. Det var da de slo Medkila. Da blei det åtte poeng totalt, seks av dem kom mot nettopp Medkila. De tok altså to poeng mot de andre ti laga de skal møte igjen denne sesongen. Da skal hver enkelt grandspiller ha utvikla seg mye for at laget skal redde plassen. Lyn er et mye sterkere lag enn Medkila var og Kolbotn var også et lag i dyp trøbbel, særlig på vårsesongen i fjor da de nesten ikke hadde spillere. Sorry Grand, det blir bare 10 poeng på dere i årets Toppserie.

 

 
Pl
Logo
Lag
Poeng
?
  Arna-Bjørnar
41
?
  Avaldsnes
25
?
  Grand Bodø
10