Seriestart eliteserien

12.03.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Fotballen er spydd i gang så alt for tidlig. Norges Fotball Fiender, Norsk Toppfotball og eliteserieklubbene har skylda. Å skylde på værgudene er i hvert fall feil. De gjør bare jobben sin og sørger for at det er snø og fine skiforhold for fyllefestene som avslutter ski- og skiskyttersesongene i Holmenkollen. Etter rapportene fra T-banestasjonene å dømme fikk norsk toppidrett endelig bruk for alle de 6 000 brukerdosene med Ventolin de hadde med seg til OL også. Godt de stilte forberedt.

 

Når idrettspresident Tom Tvedt står med pekefingeren og snakker om begrensninger i alkohol derimot – da begynner vi bare å le. Det som skjedde i Holmenkollen er ene og aleine Tvedt og idrettstoppenes skyld. Tvedt gikk foran og bante vei for fri flyt av alkohol – og som Norges øverste idrettsleder fikk han resten av publikum med seg da anledninga bød seg i Nordmarka. For du er vel et forbilde Tvedt? Et forbilde som har vist det norske folk hvor mye alkohol som må skylles ned på idrettsarrangementer for å få makt og millionlønn.

 

Vi lurer på hva slags krigstyper som hadde stått i avisene dersom bråket i Kollen hadde skjedd etter en fotballkamp? Det ville vel neppe vært pent og klubbene som var involvert hadde blitt hengt ut, skjelt ut og sponsorene deres hadde fått vanskelige spørsmål som muligens hadde ført til at de trakk seg ut – økonomisk ruin for klubbene. Men når det er nasjonalidretten langrenn og skihopping der hooliganene florerer, så er det stille.

 

Jeg veit i hvert fall hvordan politiet hadde takla situasjonen dersom det var fotballsupportere involvert. Det hadde vært inn med pansra kjøretøy, batonger, skjold, hjelmer og bikkjer og de hadde slått løs på alt og alle – skyldige som uskyldige – som var i nærheten. Skifolket skal være glade de ikke er fotballsupportere. Når det er sagt – norske fotballsupportere oppfører seg stort sett alltid ganske bra; men på tross av det er det alltid vi som får restriksjonene på alkoholservering på våre kamper. Tenk det!

 

Kristiansund

I kveld serieåpner herrene borte i Kristiansund. Bohembussen har reist avgårde og det ser ut til at fjellovergangene holder seg åpne i hvert fall til de ankommer Møre. Det har vært tvil om kampen kunne spilles, det er nemlig ikke undervarme på kunstgressbanen i Kristiansund; men det ser nå ut til å bli kamp.

 

Denne serierunden har bydd på en del rare ting. Ranheim – Brann blei utsatt. Kara som er tøffere enn toget som stopper hos dem på veien til Gardermoen sutra veldig i Bodø, der kampen blei stoppa etter femten minutter og banen måkt i førti. Traktorkjøreren var ivrig og blei kåra til banens beste. Banens surpomp var Arne Erlandsen og han klarte å innprente sine negative tanker om å spille kampen videre på spillerne sine. Dermed tapte tøffesutrekara 3 – 1 i Bodø, for et nyopprykka lag. Det holder akkurat til kvalikplass.

 

Overraskende var det å se at sørlendinger takla snøvær bedre enn tromsøværinger, ellers kan vi konkludere med en svært rotete runde, mange morsomme fall og noen komiske situasjoner. Det eneste som ikke var unormalt var vel egentlig at Fredrik Semb scora sjølmål. Han klarte fire i fjor, på god vei til å toppe den statistikken i år. Så er det bare å håpe at det uvanlige fortsetter – nemlig at Kristiansund taper på hjemmebane.

 

Vålerenga har sendt et sterkt lag. I fjor blei det 1 – 1 der oppe etter at Kristiansund tok ledelsen ved Christoffer Aasbak før halvtimen var spilt, men Ghayas Zahid utligna ti minutter ut i andre omgang. Vi har trua på Vålerenga i dag og tror vi får se følgende lagoppstilling fra Ronny Deilas mannskap.

Trykk på bildet for større versjon.

 

Damene

Det nærmer seg også så smått seriestart for damene og tradisjonen tro tar Sotahjørnet jobben andre sportsredaksjoner ikke gidder å sette seg inn i og gir en grundig gjennomgang av årets Toppserie i Sotalupa Toppserien 2018. Slapp av, de andre sportsredaksjonene kommer nok med en kjapp artikkel dagen før Toppserien starter, når lupa har gjennomgått alle laga og VGs journalister kan sette seg ned og skrive av lupa – sånn som de gjorde i fjor; med flere setninger ordrett avskrift – sjølsagt uten kildehenvisning.

 

Vi fører pennen på samme måte som i fjor. Det vil si at vi tar laga alfabetisk og det igjen betyr at Arna-Bjørnar var første lag ut i dag og at det viktigste laget, Vålerenga, kommer til slutt dagen før seriestart. Og seriestart er altså 24. mars. Det er jo fortsatt i mars, men det er snøfritt på Valle kunstgressbane 5 og det åpner for tidlig grillsesong med undulater og andre underlige fugler fra togstasjonen på grillen. Barnehagen er i hvert fall godt i gang og bygger et digert fugleskremsel i snø.

Sånn ser det ut foran Valle kgb 5. Foto: Tom Bader.

 

Damene har så langt solgt 168 sesongkort til rabatterte priser, men for at det skal bli rabatt må de selge 132 til. Det kan du hjelpe til ved å kjøpe her. I fjor nådde de cupfinalen. I år skal de vinne den og serien. Sesongkortet teller også på eventuelle hjemmekamper i cupen før kvartfinale og er skitbillig og sannsynligvis Vålerengas største sjanse til å få et europaeventyr i 2019. Er du i tvil så kan du jo høre på Guro Petterens oppfordring under.

 

Hockey

Det var ikke så langt unna på fredag. Vålerengas iskrigere kjempa og klarte uavgjort 1 – 1 borte i Kristins Hall, men på tross av godt press i sudden death, så rakna det og Lillehammer kontra inn seiersmålet. Dermed tapte Vålerenga 4 – 1 i kamper og er slått ut av sluttspillet. Lillehammer tok ledelsen, men Stefan Espeland utligna med under fem minutter igjen av kampen assistert av Filip Gunnarsson og Rasmus Ahlholm.

 

Nå er det sommerferie og det betyr at hockeylaget går inn i silly season. Samtidig har den første antydningen av mur begynt å reise seg på Jordal Amfi. Det gir godt håp.

Jordal Amfi reiser seg. Foto: Elisabeth Aune.

 

Steffen Søberg, Tallak Lyngset, Filip Gunnarsson, Thomas Olsen og Andreas Stene har kontrakt med Vålerenga ut neste sesong. Rasmus Ahlholm har kontrakt i to sesonger, Stefan Espeland i tre, Martin Laumann Ylven i fire og Tobias Lindström i fem. Når det gjelder Lindström har han spilt 7 hele og en halv sesong i Vålerenga. Det betyr at etter neste sesong går han ikke lenger på utenlandskvota. Det betyr at han regnes som norsk i den sesongen sannsynligvis en ny Jordal Amfi står klar.

 

Det er allerede klart at Andreas Øksnes forsvinner til neste sesong. Det tar vi ikke særlig tungt. Vålerenga avslutta sesongen med åtte solide backer og det er nok for mye. Med Emil Hybertsen som imponerte i høstsesongen i bakhånd, så er vel det ganske enkelt for mange hvis unggutter skal ha håp om noe som helst spilletid.

 

Så er det spennende å se hvilke motstandere som møter Vålerenga neste sesong. Stjernen ser ut til å klare seg greit igjennom playoffen, men laget fra de dype skoger virker allerede fortapt. Narvik har ett poengs ledelse på Ringerike etter at de vant på sudden death der oppe. På torsdag spilles den fjerde runden. Da kan Ringerike sendes xxx ned i førstedivisjon. Det er digg! Er det ett idrettslag det er lov til å hate så er det nettopp xxx – og det har vi gjort siden 1996!

 

Det blir spennende å se om det er Narvik eller Ringerike som blir et nytt bekjentskap i Getligaen neste år. Eller begge to for den saks skyld. Det er vel fortsatt ikke gitt at kjøpeskauen får lisens neste sesong? Fire konkursbegjæringer på ett år tyder jo på at de aldri har lært av poengtrekka de fikk i sin tid. Da er det kanskje like greit å sende dem ned – sjøl om det er en kort bortetur da.

 

Trippelseier

Hockeyjentene viser yrende form og katastrofal formsvikt om hverandre helga før NM. Fredag knuste de Wing hele 11 – 2 i Leangen Ungdomshall. Anniken Olafsen, Tina Scott og Camilla Bakkene gjorde måla i første periode. Linn Aakre og Olafsen i midtperioden, Bakkene og Thea Sørheim økte i tredje før urineringa virkelig starta. Vålerengas førstekeeper Ingunn Anseth spilte ute og scora Vålerengas åttende mål. Bakkene var frampå igjen, før Anseth gjorde sitt andre før dagen. Til slutt fastsatte altså Thea Ramsrud Johansen sluttresultatet til 11 – 2.

 

Det gikk kanskje litt for lett, eller så antar vi at det blei feira et eller annet utover i de lange nattestimer. Wing tok nemlig ledelsen i første periode på lørdag og holdt ledelsen også gjennom midtperioden. Først i tredje periode våkna Vålerenga og da ved Anseth i et overtallsspill. Tina Scott sørga like etterpå for at det blei tre poeng til Vålerenga.

 

På søndag var alt på stell igjen. Maren Frøhaug og Flosrún Váka Jóhannesdóttir sørga for tomålsledelse til første pause. Maia Hagen, og to mål av Jóhannesdóttir sørga for å avgjørde kampen i midtperioden og da Scott og Ramsrud Johansen sørga for at det sto 7 – 1 til Vålerenga til slutt blei dette en fin inngang til NM. Der møter Vålerenga vinneren av Hasle-Løren og Tromsø i semifinalen lørdag, før det er finale søndag. Det går i Trondheim, vi tror det er i Dalgård Ishall.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Fotball: Kristiansund – Vålerenga Herrer, Elitserien, Kristiansund Stadion