Vinterfotball og hockey

09.03.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det er hockeykamp i kveld, men det er også seriestart i fotball denne helga. Det byr på problemer og i dag kom det et bilde av hvordan det egentlig ser ut på Kristiansund Stadion for øyeblikket. Kun tre dager før serieåpning er det fortsatt masse snø på bakken og det betyr også at det er frost i banedekket. Det spøker for seriestarten, men før vi tar for oss den tidlige seriestarten, så snakker vi hockey.

 

Kvartfinale #5

Vålerengas hockeygutter har midlertidig klart å utsette en alt for tidlig sommerferie i to dager. Det gjorde de ved å ta et stikk i kampen om bøtta på onsdag. Dermed spilles det en femte kvartfinalekamp i Kristins Hall i dag og ståa er akkurat som den var før onsdagens kamp. Går Vålerenga seierende ut av kampen utsettes sommerferien i ytterligere to dager og det blir en sjette kvartfinalekamp søndag i Furuset Forum.

 

Roy Johansen og Espen Knutsen har gjort rekkeforandringer. Simon Mattson er satt inn i førsterekka med Tobias Lindström og Rasmus Ahlholm. En helsvensk rekke som skal forsøke å gjøre mye mål og som strengt tatt blei en andrerekke sist. Martin Laumann Ylven er dermed dytta ned i det som har vært tredjerekka, men som starta som førsterekke sist, som løper med Jonas Oppøyen i rekka til Filip Gunnarsson. Dernest er tredjerekka nå bestående av Andreas Stene, Fabian Gunnarsson og Vegard Aspehaug. Det blei også spilt mye mer med fjerderekka sist. Og den rekka med Magnus Fischer, Rasmus Juell og Colin Spaberg Olsen scora da også et viktig mål.

 

Vålerenga må fortsette med det. Jo mindre hardkjør det er på førsterekka, desto mer produserer de når de først er på isen. Og når fjerderekka også produserer poeng er det jo ingen grunn til ikke å spille rundt på alle rekkene. Det er dog en tung vei å gå nå for Vålerenga. Det er ikke rom for et eneste feilskjær; men det er mulig. De skal jo bare vinne tre hockeykamper til på rad.

 

Serieavslutning

Hockeyjentene spiller sine tre siste seriekamper denne helga. De har reist til Trondheim og skal spille i Leangen Ishall i tre kamper mot Wing. Det er bra. Det er ofte viktig å spille kamper og med NM som skal spilles neste helg er det greit å få spilt tre kamper denne helga også. Også NM spilles i Trondheim. Den største konkurrenten om gullet – Stavanger spilte sin siste seriekamp 25. februar. Det vil si at de går tre uker uten kamptrening før NM. Det er en fordel Vålerenga skulle vi tru.

 

Smørebom?

Smørebom hører egentlig langrennssporten til, men nå kan det se ut til å bli et meget hett tema inn mot første serierunde i årets Eliteserie. Allerede er to kamper i andre serierunde flytta. Sandefjord – Ranheim og Stabæk – Start. De kampa er flytta til henholdsvis 11. og 12. april, hvilket betyr at Start får under 48 timers hvile til sin kamp mot Vålerenga i Kristiansand. Det er sannsynligvis sjanseløst for Start å spille første serierunde også. Det er meldt 25 centimeter snø og i Kristiansund er det fortsatt snø på banen og frost i bakken tre dager før Vålerenga skal dit.

Sånn så Kristiansund Stadion ut i dag. Foto: VIF-Fotball.

 

Så da er spørsmåla mange: Blir det kamp på mandag? Og dersom det blir kamp, hva slags skotøy har vålerenga- og kristiansundspillerne som fungerer på en frossen bane, snødekt bane? Det er altså ikke undervarme på Kristiansund stadion og det kan få en del ekle konsekvenser.

 

En annen ting er hvilken ball som skal brukes? I år er det ny Select-ball i Elitserien og Toppserien, bortsett fra i klubbene som har en pågående sponsoravtale – som Vålerenga som fortsatt skal bruke umbroballer på hjemmebane. Men ingen har vel trent på snødekke og med snøball, så dermed er de like langt med denne tidlige seriestarten.

 

Den tidlige seriestarten er etter Sotahjørnets mening til skade for norsk fotball. Både kulda og baneforholdende innbyr til strekkskader. Publikum flykter innendørs og det skal konkurreres mot langrenn, skihopping og kombinert i Holmenkollen i helga og neste helg er det skiskyting samme sted. I mediebildet er man dømt til å tape. Klubbene rundt Oslo taper nok også mange tilskuere til disse arrangementene.

 

I hoppinteresserte Drammen med Vikersundbakken som nærmeste nabo skal Strømsgodset få en god fight om idrettsinteresserte som ønsker å se et norsk gullag fra OL konkurrere i laghopping i kollen samtidig som de sjøl serieåpner på Marienlyst. Nå er undulatenes første kamp allerede flytta, men i utgangspunktet krasjer den med jaktstart menn i Kollen. For Vålerengas del starter kampen i god tid etter at skiskyting i Kollen er over; men de som reiste i Kollen reiser nok ikke rett derfra og til fotballkamp. Også i mediebildet vil fotballen bli overkjørt av nasjonalidrettene.

 

Og med mindre publikum på arenaene og mindre mediedekning, så gjør det produktet norsk fotball dårligere. Det blir mindre publikumsinntekter, mindre sponsorinntekter og dermed kan ikke klubbene matche lønna til halvgode serier nedover i Europa. De åra Norge har gjort det absolutt best på UEFA-rankinga er i tida da seriestarten var i midten av april. 2003-2004-sesongen som den beste. Raset nedover lista starter med 2008-2009-sesongen. Dette er den siste sesongen med fjorten lag i eliteserien, men tilfeldigvis også den første sesongen der Norges Fotball Fiender finner ut at det er lurt å starte fotballsesongen i mars.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:14 Pub: Allmennquiz, Bohemen Sportspub

Fredag 19:00 Hockey: Lillehammer – Vålerenga Herrer, NM Kvartfinale #5, Kristins Hall

Fredag 19:30 Hockey: Wing – Vålerenga Damer, Eliteserien, Leangen Ishall 2

Lørdag 14:30 Hockey: Wing – Vålerenga Damer, Eliteserien, Leangen Ishall 2

Søndag 14:00 Innebandy: Nor 92 – Vålerenga Herrer, 1. div øst, Skedsmohallen A

Søndag 15:00 Hockey: Vålerenga Herrer – Lillehammer, NM Kvartfinale #6, Furuset Forum

Søndag 16:00 Hockey: Wing – Vålerenga Damer, Eliteserien, Leangen Ishall