Trenerkabalmysteriet og første trening

08.01.2018 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I dag samla Vålerengas fotballherrer seg for å gjennomføre årets første trening i Vallhall. Det var sjølsagt ikke verdens beste fotballøkt ─ her handler det mest om å komme i gang; men det er alltid spennende å se hvem som dukker opp og hvem som ikke dukker opp. Nye og gamle spillere og kanskje like viktig ─ hvordan kommer trenerapparatet til å se ut i 2018?

 

Hovedtrener ─ Ronny Deila
Vi starter med trenerapparatet først og der er det ingen endringer på hovedtrener. Ronny Deila har hverken ferie eller har fått sparken. Han er Vålerengas hovedtrener også i 2018. Vi føler ikke helt at Deila trenger den store presentasjonen, så vi lar det stå med det. Assistentene hans er det derimot endringer på.

 

Assistenttrener offensivt ─ Johannes Moesgaard
Morten Tandberg er erstatta med fjorårets toppspillerutvikler Johannes Moesgaard. Moesgaard har gått gradene i klubben fra yngres avdeling. Han overtok 1993-laget til Vålerenga i oktober 2006 og fulgte dette laget opp til de var ferdige som juniorer og rekrutter.  Han serverte Vålerenga Deniz Payasli, den første spilleren siden Bengt Eriksen i 1983 og Henning Bjarnøy i 1981, som nådde a-laget helt og holdent fra egne rekker. Seinere utvikla han Ivan Näsberg til å bli den første fra egne rekker til å få proffkontrakt og før 2014-sesongen plukka Kjetil Rekdal ham opp som toppspillerutvikler i a-laget. Nå tar han altså enda et steg opp og blir Deilas assistent og den som vil lede laget dersom Deila skulle være sjuk. Det ligner litt på Pep Guardiola i Barcelona kan man si.

 

Assistenttrener defensivt ─ Haakon Lunov
Amund Skiri er den siste som har takka av i trenerteamet og han erstattes av Haakon Lunov som kommer fra stillinga som spillerutvikler i Strømsgodset. En trener Deila kjenner godt fra før av og som har en lang og god CV. Lunov starta som trener for Fossum mens han studerte på universitetet i Oslo. Deretter reiste han til England og begynte å studere «football and science» ved John Moore universitetet i Liverpool og blei trener for ungdomsakademiet til Everton, først med videoanalyse i aldersbestemte klasser og rekruttlag og på slutten også direkte involvert i treningsarbeidet.

 

Sommeren 2008 blei han spillerutvikler i Stabæk og gikk videre til Odd etter et halvt år. I 2011 kom han til Strømsgodset under Deila og blei med Deila videre til Celtic sommeren 2014. Etter et halvt år i Celtic kom han tilbake til Strømsgodset, fortsatt som spillerutvikler. Nå tar han altså et steg opp og blir assistenttrener i Vålerenga. I tillegg vil han ha et delt ansvar for videoanalyse.

 

Toppspillerutvikler ─ Igor Aase
Med opprykket til Johannes Moesgaard kommer et nytt opprykk internt i Vålerenga. Igor Aase dekka jobben som speider og videoanalyse i fjor. Aase er det internasjonale innslaget i trenerteamet. Født og oppvokst i Moskva, men flytta til landsbygda Nordagutu ikke så langt unna Notodden. Vi snakker om folketallsforskjell på 12 milloner innbyggere til 322 innbyggere, altså ikke en liten seksjon i den blå veggen på Vålerengas nye stadion. Noe inntrykk må han dog ha gjort der, for nå heter det visst Aasegrenda.

 

Aase kom til Vålerenga i 2007 og har også han lang fartstid i klubben og var en del av trenerteamet under Anders Fredriksen som vant Norgesmesterskapet i 2012 med gutter 16-laget. Vi snakker om spillere som Ivan Näsberg og Markus Nakkim, samt andre som har debutert på a-laget som Niklas Castro (xxx), Rino Falk Larsen og Simen Olafsen. Men Aase reiste til Tromsø i 2014 som trener for aldersbestemte lag og videoanalyse for a-laget. Etter ett år i lapphelvete kom han dog hjem igjen og får nå opprykk som toppspillerutvikler.

 

Keepertrener ─ Gjermund Østby
Går på sitt søttende år som keepertrener i Vålerenga etter at han kom til klubben i 2001. Trenger vi egentlig si noe særlig mer? Dere som leser her bør vite hvem Østby er.

 

Fysisk trener ─ Petter Øren
Etter at Eirik Bjærke ga seg etter fjorårssesongen er Petter Øren ny fysisk trener. Øren er utdanna idrettsfysioterapaut fra IOC og har to sesonger som fysioterapaut i Mjøndalen før han i fjor var i Odd. 

 

Fysioterapaut ─ Carl Fredrik Birkemo
Samme rolle som i fjor og det er vel forsåvidt et litt delt ansvar på dette mellom Øren og Birkemo. De kunne sikkert like gjerne hatt titlene motsatt av hverandre.

 

Motviator ─ Mette Rosseland
Mette Rosseland fortsetter som trenerteamets kvinnelige alibi og skal få gutta til å prestere både på treningsfeltet og i kamper.

 

Spillerne
Dette var trenerteama. Nå er det på tide å se nærmere på resten av laget, nemlig spillerne. Keeperplassen er uten endring. Adam Larsen Kwarasey, Marcus Sandberg og Kristoffer Klaesson var alle til stede og friske og raske. Det er en glede å se dem, for dersom vi ikke tar helt feil så var det en nesten feilfri økt fra alle involverte. Bare én eneste ball fant altså veien til nettmaskene.

 

I forsvaret var det forventede endringer. Felipe Carvalho da Silva, vår nye stopper, trente alternativt. Amin Nouri trente ikke alternativt og for første gang på flere år trente han uten sydvest. Ivan Näsberg dukka opp i jålete gullsko som han presiserte at han hadde fått i posten og aldeles ikke var kjøpt av ham sjøl. Ellers var både Jonatan Tollås Nation, Markus Nakkim og Christian Dahle Borchgrevink til stede. Det samme var Enar Jääger, som det altså ser ut til at får ny kontrakt. Forsvarsspillerne som mangla var Mathusan Sandrakumar, som sannsynligvis skal til Bærum og Kristoffer Hay som sannsynligvis skal til Tromsdalen UIL.

 

Midtbanenen er Vålerengas tynneste punkt og vi tar de tre som var til stede med én gang. Magnus Lekven har like mye skjegg som i fjor, Felix Horn Myhre har litt mer hår og Abdisalam Ibrahim er fortsatt et hue høyere enn begge to. Det hyggelige fraværet var Samúel Kári Friðjónsson som er i Indonesia med det islandske landslaget. Litt mindre hyggelig var det å høre at Ernest Agyiri er sjuk og dessverre var Daniel Berntsen ute med et trøblete kne.

 

Angrepsspillerne var altså de som sjeldent klarte å score mål på treninga. Magnus Retsius Grødem klarte det derimot, vakkert assistert av Aron Dønnum. Bård Finne var nærmest å få inn en perle med et volleyskudd fra tyve meter som smalt i tverrliggeren. Daniel Fredheim Holm var ikke skada (!) og ellers var både Fitim Azemi, Henrik Kjelsrud Johansen, Chidera Ejuke og Simen Juklerød på plass. Thomas Elsebutangen var dog ikke til stede. Han er skada og trener alternativt.

 

Det var årets første trening. I morgen er vi tilbake med rapport fra årets første dametrening.