Europamester signert

27.12.2017 av under Gjetord | 1 kommentar

Vålerenga har signert en toårskontrakt med det midtbaneankeret til den regjerende europamesteren, Nederland, Sherida Spitse. Syvogtyveåringen fra Sneek i den nederlandske provinsen Friesland kommer til Vålerenga etter to halve sesonger i Twente – et topplag i nederlandsk eresdivisie der hu tok seriesølv i sommer bak Ajax og forlater klubben nå på toppen av tabellen, to poeng foran Ajax.

Spitse er en høyrebeint midtbanespiller som scorer mange mål. I EM i sommer blei hu matchvinner i gruppespillet mot Danmark i andre kamp og i den siste gruppespillkampen sendte hu Nederland i føringa på et straffespark. Og til sist i selveste finalen blei hu matchvinner da hu satte inn 3 – 2 tidlig i andre omgang i en kamp Nederland til slutt vant 4 – 2 over Danmark. Kun Englands Jodie Taylor (5) og Nederlands Vivianne Miedema (4) scora flere mål enn Spitse i EM.

 

Hu starta karrieren på guttelaget i VV Sneek Wit Zwart der hu fortsatt var da hu fikk landslagsdebuten i august 2006, seksten år gammel, i VM-kvalifiseringskamp mot England og seinere samme år fikk hu sitt første landslagsmål i en vennskapskamp mot Russland. Sommeren 2007 reiste hu til SC Herenveen og eresdivisie der hu blei i fem sesonger. Hundre kamper og tretten mål blei det og kanskje var det andresesongen med fem mål og 24 kamper som var det store høydepunktet i Herenveen, sjøl om tre mål i debutsesongen faktisk holdt til en delt toppscorertittel.

 

Etter dette forlot hu Herenveen til fordel for FC Twente, der hu gjorde øyeblikkelig suksess med seksten mål på 25 kamper i debutsesongen og seriemester i den nystarta belgisk-nederlandske ligaen. Midtveis i sesongen etter sto hu med ti mål på tretten kamper og blei kjøpt av undulatene ved togstasjonen og blei dermed både belgisk og norsk seriemester i 2014. Å venne seg til norsk fotball tok litt tid og det blei kun to og fire mål i de to første toppseriesesongene før det løsna i 2016 med ti mål. Det holdt allikevel til tre seriemesterskap og tre norgesmesterskap.

 

Hu var med i EM i 2013 i Sverige og VM i 2015 i Canada før hu altså blei europamester på hjemmebane i år og står totalt med 24 mål på 147 landskamper for Nederland. Tilbake i Twente og eresdivisie i fjor blei det tretten kamper og fem mål på den siste halvdelen av sesongen. Denne sesongen har det blitt ni kamper og tre mål.

 

Toppserien 2018

Laget for neste sesong begynner å ta form, sjøl om det fortsatt mangler mye på å ha et lag som kan ta medalje. På midtbanen har Vålerenga nå erstatta Aivi Luik med Spitse og Stephanie Verdoia med Victoria Ludvigsen. Men Vålerenga har mista Frida Lyshoel og det er usikkert hva som skjer med Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir, Camilla Kur Larsen og Marthe Borchgrevink. Minst én signatur, helst to, bør falle inn på midtbaneplass.

 

Jentespiller Emilie Libakken Østerås, som fikk to innhopp i toppserien i fjor og scora to mål i debuten – men bare fikk ett av dem godkjent, kommer til å få betydelig mer spilletid neste sesong. Førsteårsjunior Kine Fløtre fikk ingen kamper i fjor. Disse har kontrakt og Vålerenga har dermed fire spillere under kontrakt på midtbanen. Samtidig er det sannsynlig at det kommer opp én midtbanespiller til fra junioravdelinga i løpet av sesongen; men det er veldig ungt. Skal laget ta medalje må det signeres to midtbanespillere til.

 

Også forsvaret er meget tynt besatt. Ingrid Søndenå og Adriana Imeri er de to eneste fra fjorårssesongen som hadde kontrakt også i 2018. Tina Dalgård har fått forlenga sin kontrakt og Stine Pettersen Reinås har kommi til fra Stabæk, mens Jennie Nordin har forsvinni. Arianna Romero og Ellen Wang har vi foreløpig ikke fått nye signaturer på, så Vålerenga har nå kun to midtstoppere og to backer. Fire forsvarsspillere er i minste laget så det må nok minst to signaturer til her, sannsynligvis tre og så satse på at en av juniorspillerne tar steget opp som en fjerde reserve.

 

I angrepet har Elise Krieghoff blitt erstatta av Isabell Herlovsen. Marie Dølvik Markussen og Marte Berget har kommi til det som var en tynn lagdel i fjor. Vålerenga har Anne Lise Olsen og Celin Bizet Ildhusøy under kontrakt, mens det foreløpig er uvisst med Maren Hauge som hadde utgående kontrakt denne sesongen. Fem angrepsspillere på tre plasser – i utgangspunktet skal det altså også her signeres én spiller – vi antar at Hauge blir signert. Som beggebeint og både ving og back og en av Vålerengas viktigste spillere i fjor med syv mål, to målgivende og totalt involvert i tolv mål og kun ett baklengsmål, var det kun Luik som hadde en sterkere statistikk i involveringer forlengs/baklengs med seksten/tre.

 

  1. sverre brandal sier:

    twente er ikke belgisk, men nederlandsk, klubben til Andrine Tomter nå.