Mr. «Boof» signert

19.12.2017 av under Gjetord | 1 kommentar

Vålerenga fotball har signert Malmö FFs midtstopper Luis Felipe Carvalho da Silva, eller mr. «Boof» som han kalles på free transfer. Carvalho er stor og sterk, måler 188 centimeter over skruknottene og veier 96 kilo. Det har en rekke svenske spillere fått erfare der han har trøkka til i duellene og sendt dem hodestups ned i gressmatta. Jepp, de fleste svenske fotballklubber har fortsatt gressbaner. Samtidig er han rask og scorer en god del mål både med hodet og beina. Kanskje har Vålerenga henta en litt uslepen diamant til klubben.

Fireogtyveåringen er født i Rivera på den uruguayanske sida av grensa mot Brasil, men byen er nok mer kjent som Santana do Livramento som den heter på brasiliansk side og det var der han starta fotballkarrieren i den lille klubben 14 de Julho – for de som skjønner portugisisk – ja, den er stifta på bastilledagen. Etter hvert begynte han å flytte på seg rundt i den brasilianske delstaten Rio Grande do Sul og vi antar det har vært en slags hybeltilværelse med skole og fotball. Først i Grêmio Esportivo i Bagé fortsatt langs grensa mot Uruguay, deretter i Atlética Ponte Preta i Campinas, ikke så langt fra nordgrensa til Argentina. Som junior reiste han til Porto Alegre – til storklubben Internacional. En klubb som har vinni klubb-VM én gang, Copa Libertadores to ganger, den brasilianske serien tre ganger og cupen én gang.

 

Det blei dog ingen proffkontrakt i Internacional og han forlot Brasil og reiste tilbake til Rivera og skreiv amatørkontrakt med Peñarol de Rivera. Etter én sesong der fikk han proffkontrakt i Tacuarembó på nest øverste nivå i Uruguay; men allerede etter en halv sesong gikk turen til Sverige og Malmö FF. Det er en spesiell historie.

 

Terje Liverød var i Uruguay med Malmö for å se på en helt annen spiller, men så gikk de på en annen fotballkamp i tillegg og da så Liverød en spiller han aldri hadde sett før. Han fikk kontakt med spilleren etter kampen og telefonnummeret, men Carvalho glemte å fortelle fornummeret – som oppvokst og bosatt i en grenseby og stort sett spilt og gått på skole i Brasil og hadde en samboer fra Porto Alegre var fornummeret sjølsagt brasiliansk og ikke uruguayansk. Det var ikke så lett å skjønne; men etter et par dager fikk Liverød spora ham opp ved hjelp av en journalist.

 

De møttes i Porto Alegre i Brasil og da Liverød kom dit var det én ting samboeren til Carvalho måtte fortelle om Carvalho – han er to personer. I Uruguay heter han nemlig Luis Felipe Carvalho og har ett id-nummer, mens i Brasil heter han Felipe Carvalho da Silva og har et helt annet id-nummer. Han var registrert både i det uruguayanske og det brasilianske forbundet, men altså som to ulike personer.

 

Han hadde ikke pass og det var ikke så lett å få ham på prøvespill uten reisedokumenter. Liverød fikk hjelp av den tidligere lynspilleren Juan Silva Ceron – som tilfeldigvis er den første fotballspilleren fra Uruguay som har blitt advokat. Han fikk ordna papirer på et par uker. Da de skulle ordne treningsopphold i Malmö viste det seg at her var det mye gruff. Presidenten i Tacuarembó var borgermesteren og alle spillerne hadde slavekontrakter; men kopier av dem eksisterte ikke. Tacuarembó nekta ham prøvespill i Malmö FF, men Ceron og Liverød gikk til sak på det. Carvalho bodde fortsatt i Rivera, reiste 250 kilometer med buss til trening hver dag og hadde ikke fått lønn på fire måneder.

 

Strengt tatt trengte de jo ikke å gå til sak. De kunne ha registrert ham som sitt brasilianske ego og dermed gått klar av den uruguayanske klubben uansett, men nå gjorde de altså ikke det til slutt. De bare tok ham med seg. Dermed blei det prøvespill i Malmö og etter to dager på trening var det treningskamp. I pausa på treningskampen ga Åge Hareide beskjed om å gjøre Carvalho klar som Malmö FF-spiller. Såpass mye hadde han imponert. Og der kom debuten raskt. Etter to uker debuterte han fra start i Malmös 3 – 0 seier over Sundsvall 25. juli 2015 og 15. september debuterte han i Champions League mot Paris Saint-Germain og Zlatan Ibrahimovich. Han starta syv av de fjorten siste seriekampa den sesongen og hadde ytterligere fire innhopp.

 

Allan Kuhn overtok som trener etter at Åge Hareide blei haia inn som dansk landslagssjef og etter det fikk Carvalho minimalt med spilletid våren 2016. Det på tross av at han tidvis hadde imponert og scora en del mål. Høsten 2016 blei det derfor utlån til Falkenberg som til slutt rykka ned fra allsvenskan det året, men Carvalho fikk i det minste spilletid. Tilbake i Malmö FF kom benketilværelsen igjen, men så spilte han tre kamper på rad fra start i slutten av mai. Så blei han vraka igjen og én måned seinere var akillessena ødelagt. Høstsesongen har han dermed vært ute, men han skal være klar rett over nyttår.

 

Dessverre har han kun skrivi under en ettårskontrakt. Talentet har han helt klart, men spørsmålet er om språkproblemene og posisjoneringa kan skape trøbbel for ham. Målfarlige midtstoppere kan vi like. Dette er en spiller både Östersund og undulatene har vært ute etter; og en spiller som har gjort suksess i Malmö under Hareide; men tydeligvis ikke takla tilværelsen like godt med ny trener. Vi tror dette er en god signering for Vålerenga som forsterker forsvaret vårt. Fart er noe vi har savna i midtforsvaret og skal Ivan Näsberg spille venstreback er det greit å ha en rask spiller ved hans side. Her er for øvrig skrytevideoen hans.

 

Serieåpning mot Kristiansund

Vålerenga serieåpner borte mandag 12. mars klokka 19:00 mot Kristiansund. Umiddelbart er vi veldig godt fornøyd med det. Det betyr at vi unngår kollisjon med Holmenkollen Ski Festival og en eventuell kolliasjon med en sjette kvartfinalekamp i NM for hockey som går søndag 11. mars. I serieåpninga hjemme har Vålerenga fått søndagskamp hjemme søndag 18. mars mot Odd klokka 20:00. Da er det riktignok skiskyting i Holmenkollen, men dette er ferdig til klokka 17, så seinkampen redder litt av problemet med at fotballsesongen går inn i skisesongen. Denne kampen må hockeygutta tenke på dersom de går videre og kreve å få sluttspilldagene i semifinalene til å falle utenom denne dagen. Den kan potensielt krasje med andre semifinale. Det spilles i år én semifinale hver dag og ikke to kamper samtidig annenhver dag slik vi har vært vant til. Kanskje kan vi også lade opp til kampen med å se hockeyjentene vinne bøtta tidligere på dagen på Bohemen, Vertshuset eller Øst. De spiller sannsynligvis NM-finale i Trondheim.

 

Lørdagskampen 7. april er den eneste som kolliderer med en eventuell tredje finalekamp i hockey. Ellers faller alle kampa utenom hockeysluttspillets dager. Borte mot Start 14. april er nok i tidligste laget til å få et stort reisefølge av vålerengasupportere til sørlandet. Også andre hjemmekamp er søndag klokka 20:00 mot Molde. Ingen lett jobb å få med barnefamlier i sesongstarten altså; men det er helt greit. Kjipt for moldenserne som må overnatte i Oslo og reise hjem dagen etter.

 

Årets viktigste bortetur er 28. april. Da skal Vålerenga til Ranheim. Dessverre er dette i tidligste laget det også; men våren har kommi og med lørdagskamp er det mulig å kunne kombinere med en tidlig kamp søndag for damelaget mot Trondheims-Ørn dersom toppserien er våkne. Hvordan Eurosport forsvarer å kalle Ranheim Vålerenga for derbylørdag lurer vi derimot mer på.

 

16. mai hjemme mot Stabæk er spennende. Det er en kamp som har potensiale til å bli en klassiker 16. mai. Det bør bli fullt hus. Med Lillestrøm hjemme 26. mai har Vålerenga to fulle hus-potensiale på rappen. 10. og 24. juni er det påfølgende kamper borte mot Brann og Rosenborg. Begge går søndag klokka 20 og også Molde borte er sommerkamp. De 15 første rundene er satt opp. Vålerenga serieavslutter hjemme mot Ranheim. Slåss Vålerenga om gull kan det bli morsomt med 95% vålerengasupportere på bortefeltet. Hele planen finner du her.

 

Storhamar

I kveld reiser iskrigerne til Hamar og Nordlyshallen for å ta sin første skalp på de uringule reptilene. Så langt denne sesongen har det blitt to knepne tap og et stortap. I åpningskampen i Gjøvik Fjellhall tapte Vålerenga 3 – 4 etter at Robin Dahlstrøm satte inn seiersmålet 181 sekunder før slutt. I Nordlyshallen forrige gang lå Vålerenga under 4 – 1 etter første periode og tapte til slutt 5 – 1, men i Furuset Forum blei det jevnt igjen; men nok en gang stakk de uringule av med seieren. Denne gang 274 sekunder før full tid.

 

Det er getligaens to store formlag som møtes. Vålerenga har vinni ti av de siste tolv kampa. En meget sterk prestasjon som kun overgås av reptilene som har tretten strake seiere. Ei lita landslagspause har det vært dette er den første av to bortekamper før jul og vi håper ferien har løst litt av floka for en skadeplaga og hardt belasta spillertropp.

 

Steffen Søberg har igjen vist seg som getligaens kanskje beste målvakt og på de siste tolv kampa har han en redningsprosent på 93,44. Totalt sett har han 90,61 og er på full fart oppover lista over ligaens beste keepere. Storhamars førstevalg Oskar Östlund har 92,12 i redningsprosent i år, mens Robert Hestmann har 92,86. Vålerenga har fortsatt reservekeeper Jørgen Moflag skada, så juniorkeeper Edvin Olofsson fortsetter som døråpner.

 

På backplass kommer det en liten førjulspresang fra Vålerenga. Morten Ask har vært ute med hjernerystelse siden kampen på Lillehammer 30. november. Det var venta å ta lang tid å Ask tilbake, for S100B-verdiene etter smellen var bare marginer unna overnatting på Lillehammer sjukehus; men før tre uker er godt kan vi åpne kveldens pakke. Morten Ask er tilbake i kamp. Han er Vålerengas beste poengplukker av backa og er svært sjeldent på is når Vålerenga for baklengsmål. Det er en ekstremt viktig spiller dette laget som nå er tilbake. Som om ikke det er nok – Joachim Sommer Nielsen er også tilbake etter spill i VM for U20 (se avsnitt lenger ned). Dermed har Vålerenga kun Tallak Lyngset ute av backene før kveldens kamp.

 

På løpersida er det dog fortsatt tynt. Martin Laumann Ylven, Andreas Stene og Marcus Ekberg er fortsatt ute. Rasmus Ahlholm er i kanonform. Har gjort poeng i de seksten siste kampa, er ligaens toppscorer med 21 mål og har med sine 39 poeng kun Frisks Garry Stanley Nunn foran seg på poengkongelista. Tobias Lindström er ikke langt bak. Med 36 poeng er han på syvende plass og har syv strake kamper med poeng. For å komplettere poengrekka – Thomas Olsen har også klatra oppover lista. Han ligger nå på en 38. plass med 17 poeng, men har gjort poeng i åtte strake kamper, har passert Morten Ask på poenglista og jakter Filip Gunnarssons 22 poeng som Vålerengas tredje mest produserende spiller.

 

Storhamars poengkonge er Kodie Curran med 37 poeng. Christian Larrivée og Joakim Jensen har 33, Michael Zettergren 27 mens Patrick Thoresen må regnes som en gedigen skuffelse med kun 24 poeng så langt. Det blir spennende å se hvordan gutta klarer seg i kveld. To av ligaens beste droppere møtes. Tobias Lindström har 63,6% og er ligaens overlegent beste dropper av de som har tatt over 100 dropper så langt. Stavangers Kristian Forsberg har 60,8% på andreplass; mens Storhamars Christian Larrivée er tredjemann på lista med 60,5%. Det blir viktig å vinne droppene dersom Vålerenga skal ta med poeng hjem fra Hamar.

 

VM U20

Det blei ulidelig spennende i opprykkskampen i U20-VM mot Polen. Etter en målløs første periode scora Norge to ganger i midtperioden og leda 2 – 0 tidlig. På det siste målet var Joachim Sommer Nielsen tredje sist på pucken. Polakkene reduserte og syv sekunder før slutt fikk de også utligninga i spill seks mot fire. Norge vant på straffer og rykka dermed opp til VM 1A neste år. Det var viktig.

 

Dermed bytter Norge og Ungarn plass og Norge skal møte Østerrike, Frankrike, Tyskland, Latvia og laget som rykker ned fra toppdivisjonen neste år. De er ikke ferdig med å spille før 5. januar.

 

Kvinnelandslaget

Vålerengas kvinnelandslag med Anniken Olafsen på backplass tapte åpningskampen i firenasjonersturneringa i Tsjekkia 2 – 0 mot Sveits, men fulgte opp med 5 – 2 seier over Tsjekkia og 3 – 1 tap for Frankrike. Det holdt til andreplass bak suverene Sveits.

 

U18-landslaget

Keeper Tobias Johansene Breivold, back Sondre Bolling Vaaler og løper Calle Spaberg Olsen var i Frankrike og spilte tre kamper mot vertsnasjonen i helga. I det første oppgjøret blei Spaberg Olsen matchvinner uassistert ti minutter ut i tredje periode da han satte inn 3 – 2 målet til Norge. Norge vant 4 – 2.

 

I kamp nummer to lå Norge under 3 – 2 etter første periode, men så våkna Spaberg Olsen. Først hadde han målgivende på utligninga. Så blei han matchvinner med 4 – 3 scoringa og til slutt punkterte han kampen med 5 – 3 scoringa – igjen uten assistanse. I den tredje kampen var Norge hyggelige og lot Frankrike få vinne, siden de hadde vært et hyggelig vertskap.

 

U16-landslaget

U16-landslaget spilte turnering i Skien og keeper Fabian Plogås og back Kristoffer Tapper var Vålerengas representanter.  Det blei tap 5 – 2 for Frankrike i den første kampen, seier 3 – 2 over Latvia i den andre og 4 – 1 over Danmark i den siste. Det holdt til turneringsseier foran Latvia på innbyrdes. Vi merker oss at det var Plogås som fikk stå den siste kampen da Norge kun slapp inn én baklengs.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Hockey: Storhamar – Vålerenga Herrer, Getligaen, CC Arena

 

  1. Thomas B sier:

    Jeg var tilstede i Skien når U-16 kjørte over Danmark. I første periode endte skuddstatistikken 18-1 til Norge. Man kan trygt si at Plogås ikke blei skutt god i denne kampen. I andre periode var danskene med i noen minutter, men Plogås hadde et par veldig kvalifiserte redninger. Dessverre startet 3. periode med en dansk mål i løpet av 30 sek. Resten av kampen var skikkelig enveiskjøring. Tapper spilte relativt store deler av kampen og gjorde også en god figur.