Midtbanespiller signert

12.12.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Vålerenga har signert den fireogtyve år gamle midtbanespilleren Victoria Ludvigsen. Vi tar en gjennomgang av hennes fotballkarriere i dag. Samtidig er det klart at midtstopper Jennie Nordin ikke fortsetter i Vålerenga, men reiser hjem til Sverige. Etter dagens signatur består damelaget av tre keepere, to forsvarsspillere, tre midtbanespillere og fem angrepsspillere. Det kommer nok flere signaturer.

 

Ludvigsen

Vålerengas fotballjenter har fått en ny midtbanespiller. Indreløper Victoria Ludvigsen er treogtyve år gammel og kommer til Vålerenga fra Stabæk, men dette er en spiller som har vært i toppserien i mange år allerede. Ludvigsen kommer fra et lite fiskevær i nord som heter Bodø og begynte fotballkarrieren i Grand Bodø der hu debuterte på a-laget i serieåpninga 18. april 2009, 15 år og 244 dager. Grand Bodø slo Alta 3 – 2 i den kampen i førstedivisjon der Grand endte midt på tabellen på en syvendeplass. Fire dager seinere fikk hu også cupdebuten i 1 – 0 seieren borte mot Tromsdalen.

Victoria Ludvigsen går fra Stabæk til Vålerenga. Foto: VIF-media.

 

Ludvigsen hadde allerede gjort seg bemerka på et jentelag i Bodø som herja i nordlandsserien og hadde deltatt på talentleir og spilt fem kamper for J15-landslaget året før hu fikk a-lagsdebuten. Debutsesongen gikk bra nok den; men det er jo ikke så lett å finne mye tilbake på den tida. På fotball.no blei det stort sett bare ført opp gule og røde kort, men 5. oktober har vi finni en kamp mot Gjøvik-Lyn der Ludvigsen scora både utligninga til 1 – 1 og 1 – 4 målet i seieren med samme sifre. Oppland Arbeiderblad kåra henne til Grand Bodøs beste i den kampen. Sesongen ga åtte kamper for J16-landslaget og hennes første landslagsmål i 3 – 3 kampen mot Frankrike 4. juni.

 

Året etter mistenker vi at hu fikk sine første to møter med et nyopprykka vålerengalag i førstedivisjon. Vålerenga vant begge kampa, men klarte ikke å nå opprykksplassen. Det blei med den bitre tredjeplassen og dermed blei det nye møter mellom Vålerenga og Ludvigsen denne sesongen. Ludvigsen var en ettertrakta spiller og var på prøvespill i Stabæk dette året, men det endte med at hu fortsatte i Grand.

 

I 2011 gjorde hu det godt med Grand i serien, men det blei igjen to tap for Vålerenga. 4 – 1 på Valle kunstgress 2 og 2 – 3 i Nordlandshallen, men det holdt til en fjerdeplass; mens Vålerenga vant og rykka opp til toppserien. For Ludvigsen blei det dog spesielt. Hu blei Grand Bodøs første spiller gjennom tidene til å tegne en proffkontrakt da hu 17. august 2011 – på attenårsdagen – satte signaturen sin på et stykke klippfisk. Samme dag kom det også landslagsuttak og Ludvigsen var tilbake på yngre landslag etter et års pause og endte med fire kamper for J19-landslaget.

 

I 2012 fikk hu seks J19-landslagskamper og scora to mål. Debuten kom også på U20-landslaget, men det blei skuffende nok ikke VM-kamper for U20. I serien herja hu dog for Grand Bodø. 2012 samsvarer med året der det blei krav til å føre statistikk i førstedivisjon. Ludvigsen putta 17 mål fra sin midtbaneposisjon i serien og tre i cupen. Grand Bodø på sin side svarte med å utnevne Ludvigsen til æresmedlem – klubbens yngste noensinne.

 

Det holdt dog ikke til opprykk og Ludvigsen forlot Grand Bodø til fordel for Medkila og blei dermed toppseriespiller. Ludvigsen spilte samtlige kamper for Medkila den sesongen og endte med seks mål i serien og ett i cupen. Støtt Norsk Kvinnefotball kåra henne også til årets nykommer. Debuten på U23-landslaget kom med scoring i 2 – 0 seieren over England. Totalt blei det tre kamper og to mål. Medkila kom på en 9. plass den sesongen. Det blei uavgjort 2 – 2 mot Vålerenga i Harstad, men på hjemmebane skremte hu oss. Etter fem minutters spill, på Medkilas første angrep som endte i et hjørnespark, raga hu høyest i feltet og heada ballen ned i Lill Yvonne Karlsruds lengste hjørne. Litt humor er det at Vålerengas spillerutvikler Caroline Knutsen gjorde toppseriedebuten sin for Vålerenga i akkurat denne kampen etter en hodeskade på Karlsrud. Ludvigsen blei kåra til nest beste nordnorske spiller denne sesongen og i november blei hu tatt ut på a-landslagssamling. Vålerenga vant også 5 – 1 i cupen over Medkila.

 

I 2014 overtok Ludvigsen kapteinsbindet i Medkila etter Ida Jeanett Fjordbakk som stakk av til Avaldsnes. I en alder av tyve år altså. Det varte dog bare en halv serie, for etter elleve toppseriekamper og to mål for Medkila avslutta hu sesongen for serievinneren og cupmesteren – de gule undulatene fra togstasjonen. Der blei det stort sett med innhopp og kun ett cupmål i debutsesongen; men to mål på seks kamper for U23-landslaget.

 

I 2015 spilte hu sine siste seks kamper på U23-landslaget og scora ett mål. I serien var det dog samme leksa. Hu fikk stort sett bare innhopp og sjøl om det blei to mål i 2015 sto ut etter halvannen sesong kun med seks kamper fra start etter 28 toppseriekamper. Da hjalp det ikke å vinne både serien og cupen for andre året på rad. Ludvigsen gjorde det eneste fornuftige man kan gjøre når man befinner seg i Lillestrøm – ta toget vekk.

 

I Stabæk har det blitt med to bronsemedaljer i serien, men spilletida er tilbake. Vi misliker dog at hu scora i debuten for Stabæk – for det var jo mot Vålerenga. Første sesongen starta hu 20 toppseriekamper for Stabæk, i de to resterende fikk hu innhopp. Hu blei også bytta ut to ganger, men atten ganger fullførte hu hele kampen. Seksten ganger spilte hu på midtbanen og to ganger som spiss. Det blei syv mål.

 

Denne sesongen starta hu samtlige kamper som midtbanespiller og blei bytta ut fire ganger. Det blei åtte mål, én målgivende og én andrepasning. Totalt sett har Ludvigsen vært positivt involvert i tretten scoringer for Stabæk. Det er ett mer enn det Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir hadde for Vålerenga denne sesongen. Ludvigsen har dog hatt ekstra belastning med skolegang på det unevnelige stedet der Glomma svinger vekk fra Sverige igjen, nå blir hun hundre prosent fotballspiller i Vålerenga.

 

På tross av sine fireogtyve år har hu altså hatt en meget innholdsrik karriere. Åtte mål i årets serie ville også holdt til en toppscorerplass i Vålerenga. Det skal nevnes at hu bare er kreditert for syv på den offisielle statistikken på fotball.no, men den statistikken er feil. De endrer ikke målscorere der på tross av videobevis. Det er en meget god spiller Vålerenga nå har sikra seg og blir en viktig bidragsyter både med skuddstyrke og duellstyrke på midten. Vi tror også hu kan ta steget inn på a-landslaget i løpet av 2018. Vålerenga har signert henne ut 2019.

 

Nordin til Växjö

Da er det klart at Vålerengas midtstopper Jennie Nordin gir seg i klubben etter to sesonger. Nordin har skrivi under for svenske Växjö som skal debutere i damallsvenskan denne sesongen. Det er veldig synd for Vålerenga. Nordin scora fire mål i toppserien i fjor, hadde to målgivende pasninger og én andrepasning. Totalt sett var hu involvert i åtte av Vålerengas mål. En stopper bedømmes jo gjerne også av det defensive og hu var involvert i ni baklengsmål.

 

Å være midtstopper å komme ut med -1 på den statistikken er ganske bra. Det er nok ikke mange midtstoppere som kommer ut positivt. Arianna Romero og Avaldsnes’ Andreia Rosa gjorde det og sannsynligvis har også LSK Kvinners Anna Westerlund det, men der har vi foreløpig bare statistikk fra halvparten av kampa.

 

Vi kan dermed bekrefte syv spillere ut fra det vålerengalaget som spilte seg til cupfinale. Michelle Betos, Jennie Nordin, Aivi Luik, Stephanie Verdoia, Frida Lyshoel, Elise Krieghoff og Synne Sofie Christiansen. Fire av dem starta cupfinalen, fem av dem var normalt sett i startelleveren. Vi har dermed fått bekrefta det vi antok ved sesongslutt – Vålerenga har bytta tilnærma hele laget sitt hvert år siden opprykket. Før 2012, før 2013, før 2014, før 2015, før 2016 og før 2017. Det er intet nytt under sola sjøl med ny stadion. Det samme skjer før 2018-sesongen tar til – og fortsatt lurer klubben på hvorfor den ikke klarer å få et samspilt lag…

 

VM U20

Det holdt på å gå galt for Joachim Sommer Nielsen og Norges U20-landslag som spiller hockey-VM 1 divisjon B i Slovenia. Ukraina tok ledelsen, men Norge utligna og det gikk til straffeslag. Der vant Norge og fikk dermed med seg to poeng allikevel. Det var et svært viktig poeng for Norge som fortsatt topper gruppa, men mister ledelsen dersom enten Polen eller Slovenia vinner etter full tid. To kamper gjenstår av VM mot nettopp de to sistnevnte laga.