Søberg har murt igjen

04.12.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Det er ikke lenge sida gjetordet kritiserte Steffen Søberg for å være i dårlig slag og sleppe inn alt for mange pucker. Dagen var 25. oktober og Vålerenga hadde nettopp tapt 3 – 6 for Lillehammer. Søberg hadde levert begredelige 80 i redningsprosent, hvilket allikevel var et steg opp fra byderbyet to dager tidligere. Bare seks ganger på de første fjorten kampa hadde han levert kamper på nittitallet i redningsprosent. Så skjedde det noe.

 

Det er ikke til å komme utenom. Gjetordet 25. oktober etterlyste fjorårets U20-keeper Victor Öjdal, for å ha noen til å presse Søberg. Totalt sett var redningsprosenten til Søberg svake 87,53 og hele to kamper var dårligere enn 80 prosent. Responsen fra Søberg er formidabel. Allerede dagen etter, mot Stjernen, murte han igjen, redda atten pucker og sørga for at Vålerengas eneste mål betydde tre gode poeng. På de ni kampa som har blitt spilt siden har kun spartakampen som Vålerenga vant i sudden death vært en leveranse på under 90 prosent. To ganger har han murt helt igjen. Og redningsprosenten på disse ni kampa er 93,6. Kun Storhamar har klart å slå Vålerenga på disse ni kampa – og det var knepent.

Steffen Søberg med årets andre smultring mot Stjernen. Foto: Kenneth Myhre.

 

I kveld er det Stavanger sin tur til å få smake på Søbergs reflekser. Kan Søberg ta sin andre smultring på rappen nå i adventstida? At han er i form til det er det i hvert fall ingen tvil om. På de tre siste kampa har han levert sterke 95,38 i redningsprosent. Og det er viktig – for backer foran seg har han jo ikke. De er på sjukestua.

 

Tallak Lyngset og Morten Ask er ute på ubestemt tid. Kaptein Brede Csiszar er heldigvis mest sannsynlig tilbake på torsdag. Det betyr mye ansvar og istid for unggutta Joachim Sommer Nielsen og Emil Hybertsen. Sammen med Andreas Øksnes, Anders Braavold og Axel Eidstedt gjør de en formidabel jobb for å rense unna foran mål, med tre backer på skadelista. Særlig er vi imponert over Hybertsen, kasta inn i det rett før sesongstart har han tatt nivået på et blunk. Offensivt ser vi ikke så mye til ham ennå, men defensivt gjør han det enkelt og trygt – solid spill. Vi bøyer oss i hjelmen og tar av oss støvet for Hybertsens debutsesong så langt.

 

På løpersida er det også skralt. Martin Laumann Ylven, Andreas Stene og Marcus Ekberg er ute. Det gjør at man heller ikke kan dekke opp backa med å dytte Magnus Fischer inn der. Han må spille senter i det som nå er fjerderekka. Tobias Lindström og Rasmus Ahlholm skaffer poeng på bestilling og Ahlholm er nå ligaens toppscorer og har gjort poeng i tretten strake kamper.

 

Allikevel har vi lyst til å trekke fram en annen av lagets rutinerte spillere, Filip Gunnarsson. I skadefraværet på løpere spiller han nå senter i både førsterekka og tredjerekka. Så er han utpå i alle undertall og i alle overtall. Powerscater, vorchecker og takler konstant i hvert bytt. Kriger i rundvantet og rydder opp foran egen kasse – og så putter han et mål i ny og ne også. Jernmann!

 

Det er nettopp denne typen holdninger – denne vinnerkulturen – som Oslo Kommune ikke klarte å fjerne da de reiv Jordal Amfi. Det er mulig det er derfor gutta fortsetter å trene på Jordal Ungdomshall – ikke veit vi, men at viljen til å yte hundre prosent – og gjerne litt ekstra også – for laget i hvert eneste bytt er der, det gjør Vålerenga til et vinnerlag. Og nettopp denne mentaliteten er det som gjør at vi tror Vålerenga senker Stavanger i DNB Arena i kveld. For sjøl om Stavanger alltid vil være favoritter med det laget de har på papiret – penger vinner ikke kamper. Hardt arbeid vinner kamper. Vi gleder oss. God kamp!

 

Og forresten NSB: Vi er jævla fornærma over at dere ikke gadd å sette opp et nattog fra Stavanger til Oslo etter kampen. Vi skulle så gjerne ha vært tilstede i hallen, følt på atmosfæren av en herlig ishockeykamp, dratt inn dufta av svette hockeyhansker og nytt synet av fortvilelsen i øya til siddisene idet det går opp for dem at Vålerenga stikker av med alle tre poenga.

 

Stjernen

Vi må jo ta noen ord om stjernenkampen på lørdag også. Stjernen gikk ut i et hardt tempo og skulle sette ut Vålerenga. Det var det bare Vålerenga som klarte sjøl, stort sett ved å rote med mottaket av pucken på offensiv blålinje og misse på enkle pasninger ut av egen sone. Men etter de ti litt nervøse åpningsminuttene kom gutta til seg sjøl og i kampens andre overtallsspill viste gutta fram russisk KHL-hockey av råeste varemerke. Tobias Lindström hamra pucken ut til Andreas Øksnes, som slo en slagpasning direkte videre til Rasmus Ahlholm som svarte med et direkte slagskudd inn i målgården som Filip Gunnarsson kontant styrte inn i nettet.

Filip Gunnarsson blei matchvinner på vakkert vis. Foto: Kenneth Myhre.

 

Det sto seg til pause. I midtperioden skulle det også bli et brukbart vakkert mål. Lindström og Øksnes hadde litt enklere pasninger denne gang. Thomas Olsen lurte vel kanskje på hvorfor ingen stjernenspillere ville støte på ham – han fikk i hvert fall veldig god tid til å lade børsa – og dermed satt han pucken i det ledige krysset.

 

Tredje periode starta med en meget spesiell situasjon. Etter atten minutters pause tok det bare drøyt to minutter før Stjernen tok timeout. Vi tenkte de kanskje skulle angripe for fullt for å forsøke å ta igjen Vålerengas tomålsledelse, men i stedet begynte de å trekke ned tempoet, dra seg ned i egen sone og forsøke å hale ut mest mulig tid. Det så rett og slett ut som om de forsøkte å begrense nederlaget i stedet for å kjempe seg tilbake i kampen.

 

Det nytta jo sjølsagt ikke, for sjøl med drøying av tida så hang de ikke med og måtte ty til ulovligheter. Og i overtall var Vålerenga nådeløse. Først ved Rasmus Juell assistert av Lindström og deretter ved Vegard Aspehaug med den enkleste assisten Joachim Sommer Nielsen noen gang kommer til å få. Sommer Nielsen la igjen pucken til Aspehaug ved siden av målet til Søberg. Så satte Aspehaug fart over isen og fløy rundt alle stjernenspillerne som om de var kjegler på treninga. Deretter satte han pucken mellom beina på keeper.

Vegard Aspehaug gjorde akkurat som han ville med Stjernen. Foto: Kenneth Myhre.

 

Til dere som ikke var der – dere kan bare angre. Det første og siste målet i denne kampen var vært sesongkortet aleine. Og det kommer til å komme flere sånne kamper framover. For eksempel på torsdag mot xxx. Det er ikke så langt til Furuset Forum som mange skal ha det til og Vertshusbussen kjører og plukker deg opp – enten fra Vålerenga Vertshus eller fra Bohemen eller Øst dersom du sier fra at du skal hentes der. Bussen fungerer også som pub i pausene – så det er ingen grunn til å sitte hjemme.

 

Vålerengas beste
    Filip Gunnarsson  
   Tobias Lindström  
  Steffen Søberg  

 

Hasle-Løren

Hockeyjentene møtte Hasle-Løren til byderby i Jordal Ungdomshall på søndag og før kampstart var det klart at dette laget så tynt besatt ut. Kaptein Camilla Bakkene var fraværende fordi hu måtte coache U11- og U13-jentene denne helga. De var nemlig på trondheimstur. Dermed gikk Vålerenga rundt med to backpar og åtte løpere. Det burde jo bety at det var fare for at de skulle slite i tredje periode; men så skjedde ikke.

 

Vålerenga dominerte stort og hamra løs på Hasle-Lørens keeper fra alle mulige vinkler, men pucken ville ikke inn. Var dette dagen da alt skulle gå utafor eller rett på keeper? Det så sånn ut, men et varsko kom etter et kvarter da Linn Aakre traff tverrliggeren. 25 sekunder seinere hadde hu fininnstilt køllebladet og sendte et slagskudd fra blålinja inn i snaphjørnet til keeperen, assistert av Tina Scott.

 

Halvannet minutt seinere dobla Vålerenga ledelsen. Kanutte Fladeby slo pucken ut til Aakre ute på venstresida langs vantet i egen sone. Aakre tredde pucken vakkert ut av sona og opp på offensiv blå der Scott kom i stor hastighet, skar inn i sona mot Hasle-keeperen og med et håndleddsskudd limte hu pucken opp i krysset.

Tina Scott limer pucken der det alltid er ledig. Foto: Kenneth Myhre.

 

I midtperioden fikk Vålerenga et undertall, men sto opp inne i Hasle-Lørens sone allikevel. Det gikk galt da Aakre forsøkte å bli stående på blålinja, mens Sofie Fjellvang stakk avgårde bak henne. Helena Gatland nådde pucken først og dermed var Fjellvang igjennom og Hasle-Løren kom to mot én. Ingunn Anseth kunne ikke forhindre målet som også det satt limt i krysset.

 

Perioden vil dog bli huska mest for dommerens merkelige tolkning av taklinger. En takling som det utvilsomt hadde blitt blåst boarding på i getligaen fikk passere og det tok også lang tid, bortimot et halvt minutt, før dommeren valgte å blåse av spillet mens Maia Hagen lå igjen på isen med skade etter taklinga.

 

I tredje periode sa Vålerenga takk for kaffen til Hasle-Løren. Før det var gått to minutter satte Vålerenga den første pucken i overtallsspill. Dropp til høyre og Anniken Olafsen vant den klokkeklart. Pucken gikk ut på Maren Frøhaug på blå som spilte over til Linn Aakre. Hu fyra som vanlig fra blålinja. Foran mål hadde Hanna Olsen tatt plass og endra retning på pucken. Det blei en retur fra keeper og da var Olsen nådeløs. Fem sekunders spill i overtall – det er ikke vits i å bruke lenger tid enn det.

 

Så fikk Aakre to minutter for ei takling og deretter to minutter for å fortelle dommeren på en vennlig måte at dette var da en langt hyggeligere takling enn den boardinga som det ikke blei tatt på i forrige periode. Fire minutter i undertall blei stort sett spilt i midtsonen og Hasle-Lørens sone. Særlig i periodene Olafsen og Scott spilte løpere var det vanskelig for å Hasle-Løren å spille seg ut av egen sone. I stedet putta Vålerenga på nok en gang da de var blitt fulltallige. Scott spilte fram Aakre som dro seg elegant inn i sona, passa til Olafsen som løfta pucken snasent opp i krysset.

En meget god kamp av Anniken Olafsen. Foto: Kenneth Myhre.

 

Det skulle bli mer moro. Først fikk Hasle-Lørens Karen Jensen to minutter for en ulovlig takling. 56 sekunder seinere dro Emma Kvello på seg en tripping og da klikka det for Kvello og vi fikk en god catfight med Thea Ramsrud Johansen. Det skulle sjølsagt spilles fem mot tre, men sekretariatet til Vålerenga rota til klokka. Spillerne skjønte dog hva som skulle skje og det blei spilt fem mot tre noen sekunder, mens klokka telte ned to minutter på både Kvello og Ramsrud Johansen. Publikummet til Hasle-Løren og treneren skjønte dog ikke hva som skulle skje og det blei skriki og hoia og etter 27 sekunder blei spillet stoppa. Dommerne måtte bort til sekretariatet og forklare dem at Ramsrud Johansens tominutter for roughing sjølsagt ikke skulle stå på klokka. Den var kvitta mot tominutteren for roughing til Kvello.

Thea Ramsrud Johansen vant fighten på poeng. Foto: Kenneth Myhre.

 

Vel, det blei orden på klokka og Hasle-Løren måtte sette en ekstra utespiller i utvisningsboksen. Og syv sekunder seinere lå pucken i nettmaskene igjen. Olafsens andre for dagen, denne gang fra tilnærma død vinkel.

 

Bare sekunder seinere i spill fem mot fire blei Scott snytt for scoring. Hu fyra avgårde en hard ispuck som gikk inn mellom beina på keeper. Den blei dog bremsa litt av keeperen og en overivrig dommer blåste blokkering etter et par tideler, noen få tideler for tidlig til at scoringa kunne godkjennes. Dermed rakk Hasle-Løren å bli fullt lag før Vålerenga satte inn 6 – 1. Hanna Olsen satte fart inn i sona, ned i rundvantet og la pucken ut i slottet til Mabel Endrerud som prikka pucken tilbake samme vei den kom fra.

 

Vålerengas beste
    Anniken Olafsen  
   Linn Aakre  
  Tina Scott  

 

Nidaros

Vålerengas U20-lag har vært i Leangen Arena og spilt tre kamper mot Nidaros denne helga. Fredag vant gutta 3 – 2 etter sudden. Vålerenga lå under 2 – 0 etter to perioder, men Hans Hagen ordna to mål i tredje periode og Kristian Moflag sørga for seier i tilleggstida.

 

Lørdag var gutta derimot klare fra kampstart. Hagen, Kristofer Skjervold, Hagen igjen og Moflag sørga for 4 – 0 etter første periode. Moflag og Tom André Christensen la på til 6 – 0 i tredje periode før Nidaros fikk sitt trøstemål.

 

Søndag gikk kampen grytidlig Jens Jacob Bjørnslett og Hagen sørga for at Vålerenga leda etter første periode. Filip Lalande scora både i midtperioden og i tredje periode, men det endte 4 – 4 og Vålerenga tapte dessverre på straffer. Dermed blei det bare seks av ni mulige poeng i Trondheim. Allikevel, svært sterkt av Hagen som spilte mye i getligaen på Lillehammer torsdag og allikevel leverte både mål og assister de tre påfølgende dagene i Trondheim.

 

Fotball

Theresa Nielsen er kåra til årets forsvarsspiller i toppserien, mens Ingrid Søndenå fikk MOT-prisen. Det er det mest spennende vi har å melde, bortsett fra at Vålerengas bud på Tobias Lauritsen var for lavt for Pors og er avvist.

 

Vålerenga i dag:

19:00 Hockey: Stavanger – Vålerenga Herrer, Getligaen, DNB Arena