Ahlholm i knallform før lillehammerkampen

30.11.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

I kveld spilles det getligakamp i hallen til a Kristin. Vålerengas hockeygutter har ankommi trygt og godt i spillerbussen og det er et meget tent gjeng med iskrigere som jakter tre nye poeng i kveld. Gutta kan ta sin fjerde strake seier i kveld og det er det god grunn til å tru at de gjør. De er nemlig i meget god flyt og sjøl om Lillehammer kommer til kampen med to strake seiere, så står de med fire strake tap før det.

 

Faktisk har Vålerenga kun ett tap mot Storhamar siden sist vi møtte Lillehammer. Det var i Furuset Forum og da var Lillehammer i god flyt. Nå er det vi som har finni flyten. Den første kampen i år endte 2 – 1 til hjemmelaget i Kristins Hall etter at Vålerenga tok ledelsen ved Tobias Lindström i første periode og Lillehammer utligna i midtperioden. Etter en målløs tredjeperiode vant lillehamringene i sudden.

 

«Hjemme» på Furuset sto det 2 – 2 etter første periode. Rasmus Ahlholm og Lindström scora måla. Ahlholm sendte Vålerenga opp i 3 – 2 tidlig i midtperioden, men lillehamringene snudde og leda 3 – 4 etter perioden. Til slutt endte det 3 – 6 og er den siste dårlige kampen Vålerenga har levert. Siden da har det blitt levert sterke 17 av 21 mulige poeng. Det er nest best i ligaen på siste syv kamper. Kun Storhamar som har full pott har bedre form enn Vålerenga nå. Det gir grunn til optimisme.

 

Døråpner Jørgen Moflag; kaptein Brede Csiszar og Tallak Lyngset; Marcus Ekberg, Martin Laumann Ylven og Andreas Stene er ute. Ahlholm er i kjempeform og har scora i de fire siste kampa og har elleve strake kamper med enten mål eller assist for Vålerenga. Han har klatra til sjette plass på poengkongelista med sine 29 poeng nå og også Lindström med sine 26 poeng og tiendeplass klatrer stadig oppover lista.

Rasmus Ahlholm plukker poeng på bestilling for tida. Foto: Kenneth Myhre.

 

Men er vi avhengige av Ahlholm og Lindström, så er ikke Lillehammer mindre avhengige av sin trio David Morley (33 poeng), Stephan Josef Vigier (33 poeng) og Brett James Camron (32 poeng). For begge lag er det et hav ned til neste poengplukker. La oss håpe Ahlholm og Lindström tar ytterligere innpå disse i poengkongeligaen i løpet av kvelden. Da blir det moro i kveld. Klanens Webradio har reist oppover og du kan høre på dem i flashspilleren på denne sida. Har du ikke flash kan du bruke winamp, itunes eller noe lignende medie. Benytt da linken: http://service1.klanen.no:8800/listen.pls

 

Fotball

Spillersigneringer ser vi ikke mye til, men på det sportslige apparatet skjer det veldig mye på fotballsida for tida. Både på dame- og herresida. Det må kommenteres mens vi forsøker å late som det aldri har blitt spilt en fotballkamp på Fosshaugane. Det var rett og slett bare for pinlig.

 

Sportsdirektør

Vålerengas fotballjenter starta friskt og det er tydelig at langrennsepoken av året har starta. Først gikk Vålerenga til anskaffelse av et par langrennsski som ny sportdirektør. En skitype vi strengt tatt ikke har hørt mye om siden Magne Myrmo blei den siste verdensmesteren på treski på 15 kilometeren i Falun så langt tilbake som i 1974. Landsem der altså…

 

Eli Landsem er for så vidt noe som var forholdsvis venta. Hu har vært i klubben en stund der hu har sitti som nestleder i styret i Vålerenga Fotball Elite. Hun er en av pionerene i norsk kvinnefotball og debuterte på landslaget året etter oppstarten i 1978 – bare søtten år gammel. Hu fikk femten landskamper, den siste i august 1985 – året før Norge blei Norges første europamestere i lagidrett. Landsem scora ett mål for Norge, i 2 – 2 oppgjøret mot Island i 1982 da hu kom inn som innbytter.

 

Det er fra Asker hu er best kjent som spiller. Seriemester i 1989, cupmester i 1990 og begge deler i 1991. Og som trener førte hu dem til seriegull i 1998 og 1999, samt cupmestere i 2000. Hu hadde også en periode som trener for danske Fortuna Hjørring og herrelaget til Rælingen i 3. divisjon.

 

Fra september 2009 til og ut 2012 trente hu det norske landslaget etter at Bjarne Berntsen overraskende fikk jobben i 2004 på bekostning av Landsem. Kvaliken til VM gikk som en lek, men i VM røyk Norge ut av gruppespillet. Etter å ha slått Ekvatorial-Guinea 1 – 0, røyk de på 0 – 3 mot Brasil i den andre kampen og måtte vinne over Australia i den siste. Norge tok oppskriftsmessig ledelsen 1 – 0, men noen glemte å stoppe feiringa av målet og Australia utligna rett etter pause. Norge måtte dermed ha et mål på slutten, men fikk i stedet en kontring imot og det første tapet for Australia, ut av VM allerede i gruppespillet og ingen OL-plass.

 

Som sportsdirektør skal det nok vanskelig gjøres å finne et bedre navn enn Landsem. Vålerenga har sliti litt med at norske spillere av en eller annen grunn vegrer seg for å skrive under for klubben. Forhåpentligvis klarer Landsem å snu den trenden. Ved ansettelsen øker også Vålerenga sin administrasjon på jentesida i klubben – fra én til to personer. Det profesjonaliseres.

 

Hovedtrener

Valget av hovedtrener kom derimot litt som et sjokk. Kjell Gustad leda klubben til sin beste poengfangst noen sinne i toppserien og et cupmesterskap. Med standardproblemet til Vålerenga med at laget byttes ut fra år til år og at spillerne ikke begynte å dukke opp på treningsfeltet før i mars, så gikk vårsesongen med til å sette laget og dessuten spille en spiss i form.

 

Så fikk laget store problemer på midtstopperplass. Isabel Bårdsgjære stakk rett før sesongstart. Arianna Romero røyk korsbåndet og Ingrid Søndenå fikk påvist svulst på hjernen. Tina Dalgård, som egentlig er back og hadde vært ute med skade i flere måneder – blei akkurat skadefri og redninga. Det blei en del unødvendige ekstra baklengsmål i høstsesongen på grunn av nettopp dette; men allikevel var det bare LSK Kvinner og Avaldsnes som tok flere poeng enn Vålerenga på høstsesongen. Det virker litt som avsettelsen av Brocken i fjor. Da laget endelig fungerte og poenga begynte å renne inn – så blei han kicka ut. Nå skjedde det samme igjen med Gustad. Han fikk sparken som hovedtrener.

 

Vålerenga som toppserieklubb spiser trenere. Cecilie Berg-Hansen i 2013, Glenn Hostad i 2014, Leif Tsolis i 2015, David Brocken i 2016 og Kjell Gustad i 2017. Det har vært store variasjoner i spillestil. Hostad og Brocken hadde tilnærma lik spillestil. Tsolis og Gustad også, sjøl om Gustad i større grad har valgt innoverkanter enn utoverkanter som Tsolis valgte; men de kom ikke i etterfølgende perioder. I 2018 skal treneren være Monica Knudsen. Da kan vi forvente nok en ny spillestil. I hvert fall dersom hu viderefører stilen hu hadde i LSK Kvinner. Det føles som å begynne på nytt – igjen!

 

Men hva med Knudsen? I motsetning til treskia så vi ikke den komme. Første november i år meldte skiklubben at de hadde henta Knudsen og tidligere vålerengaspiller Viggo Strømme for å styrke det sportslige apparatet i den nyopprykka toppserieklubben. Var det noe skiklubben ikke fikk med seg – at treskia var på vei inn dørene på Valle og at det var skia og ikke skiklubben som Knudsen ville være med å leke sammen? Noe virker svært merkelig i denne prosessen og det spørs om ikke skiklubben har gått på en skikkelig smørebom.

 

Knudsen er både renommert som spiller og trener. Hu er godt kjent med treskia fra tida i Asker der de vant mesterskapa sammen; men Knudsen fikk en langt bedre landslagskarriere enn Landsem. Knudsen debuterte på landslaget i 1996 og fikk med seg sure semifinaleexiter i både EM i 1997 og VM i 1999, men i OL i 2000 vant Norge finalen 3 – 2 mot USA etter et handsmål i ekstraomgangene av Dagny Mellgren. Siden blei det ut i semifinale igjen i EM i 2001 og et dårlig VM i 2003. Knudsen blei bytta ut til ekstraomgangene og endte med 87 landskamper og fikk med seg landslagssjefene Even Pellerud, Per Mathias Høgmo og Åge Steen.

 

Som trener har hu fått undulatene til å ta alt for mange seriegull. Vi gidder ikke telle. Hu ga seg etter fjorårssesongen og tok heller del i pampevelde i NFF. Vel, det er klubbens nye hovedtrener. Da er det på tide å levere spillersigneringer også.

 

Midtbane

For nå er det også klart at Frida Lyshoel forsvinner fra vålerenga. Tromsøjenta har ikke fått mye tillit fra start i år, men fikk et standardbytte stort sett på slutten av alle kampa, med Stephanie Verdoia. Da har klubben altså mista fire av de sju spillerne som var oppført som midtbanespillere før sesongstart. Igjen står klubben nå med Marthe Borchgrevink (20), Kine Fløtre (16) og Emilie Libakken Østerås (15). Joda, Camilla Kur Larsen spilte også noe indreløper på slutten av sesongen. Vi har dog ikke sett noen signatur der heller. Det er en drøy måned igjen til nyttår og Vålerenga mangler minst tre midtbanespillere. Skal klubben fortsette som i fjor? Fem spillere på trening i januar?

 

Fysisk trener

På herresida er det også potensielt en del utskiftninger som kan komme i trenerteamet. Det er flere som står uten kontrakt etter sesongen og vi har ikke sett at noen av dem har satt signaturen sin på nye år i Vålerenga – ennå. Fysisk trener gjennom et decennium, Eirik Bjærke, takker av etter denne sesongen. Han har vært en stor bidragsgiver både for miljøet og for treninga. Det er synd han takker av.

 

Vålerenga har ikke lyst ut ny stilling heller og det er ikke sikkert de gjør det. Det er ikke en gang sikkert de veit hvordan denne stillinga skal være. I år har jo Bjærke hatt ansvaret for både spillernes form og for å få kjeksen spilleklare raskest mulig. Med så mye kjeks at Sæthre burde kjøpe en losje på hovedtribunen kan det kanskje være lurt å splitte denne rollen i én fysisk trener og én fysioterapaut.

 

Materialforvalter

Bjørge Fedje gir seg som materialforvalter i Vålerenga. Det er veldig synd, for Fedje har vært en fantastisk materialforvalter denne sesongen og han har faktisk stikki av med et stjernepoeng på Sotahjørnet også. Det var etter 2 – 0 tapet for Strømsgodset på Marienlyst. Hvis vi hadde giddi å skrivi om den kampen på Fosshaugane, så skulle han jaggu fått tre stjerner for den også. Egil Larsen rykker opp som materialforvalter fra rekruttlaget til a-laget og dermed har klubben lagt ut stillingssøknad som ny matris for rekruttlaget.

 

Lauritsen

Vålerenga er i samtaler med Pors om en overgang for Tobias Lauritsen. Den 23 år gamle spissen har vært på prøvespill i to uker og nå er altså hestehandelen i gang. Vi er overraska over at Pors ikke har fått munnkurv, men Varden melder at et konkret bud ikke har kommi ennå; men det gjør det nok. Både Odd og Vålerenga er interessert.

 

Vålerenga i dag:

18:30 Hockey: Lillehammer – Vålerenga Herrer, Getligaen, Kristins Hall