Raserte midtbaner

21.11.2017 av under Gjetord | 2 kommentater

Vålerengas fotballag ser ut til å rakne igjen – begge to! Det som skulle vært noe å bygge videre på forsvinner. I løpet av to dager har to midtbaner blitt rasert, maltraktert og klubben har mista må begynne på nytt. Silly Season er i gang og den starta altså på verst tenkelig måte for Vålerenga – samtidig som klubben starter sesongkortsalget i Sjappa. Så langt er vi langt fra imponerte…

Midtbanetrioene Zahid, Stengel, Grindheim og Verdoia, Luik, Jónsdóttir er borte.

 

Spillerlogistikk #1

Christian «Grinepelle» Grindheim har vært en svært viktig kontinuitetsbærer for klubben. Fredag fikk han beskjed om at han ikke får ny kontrakt neste sesong. En mildt sagt overraskende beslutning. Grindheim har denne sesongen vært vår beste midtbanespiller etter Ghayas Zahid etter vår mening. Det viser også altomfotball sin statistikk. Han har spilt 22 kamper i år, kun slått av Magnus Lekven på midtbanen. På VG-børsen er Grindheim i år nummer 8 og best av vålerengaspillerne. Han er 34 år, har vært i klubben i to perioder nå og var vår kaptein. En spiller som sannsynligvis har flere gode sesonger bak seg. Det er uforståelig at klubben ikke gir han en ny kontrakt.

 

At Ronny Deila forteller oss at det ligger en totalvurdering bak, får oss til å stusse veldig. Joda, Grindheim er ikke i stand til å bli en bedre fotballspiller enn han er nå; kroppen hans tåler ikke så mye fotballtrening. At det allikevel ikke skal være en plass til ham i Vålerengas lag virker rett ut sagt merkelig. Vi skjønner at det handler om treningsfeltet og at det skal være en helhet, men det begynner rett og slett å se merkelig ut.

 

Når da mandagen kom og Herman Stengel var klar for Strømsgodset betyr det at midtbanen er rasert. Og at Stengel forsvinner nå er egentlig litt venta. Og det er også Deila sin feil. Fotballkontrakter er en spesiell ting. En klubb og en agent kan vanligvis ikke kontakte en spiller direkte, de må gå igjennom spillerens klubb. Unntaket er når spilleren kun har et halvt år igjen av kontrakta. For Stengel sin del, så var den datoen Vålerenga mista kontrollen 1. juli. Der og da kunne Strømsgodset gå direkte til Stengel og gi ham et tilbud bak Vålerengas rygg – og det har de rett og slett gjort.

 

Vålerengas første tilbud til Stengel kom rundt ti dager etter at hvem som helst kunne ta kontakt med ham. Det er rett og slett uprofesjonelt av Vålerenga. De burde gitt ham et tilbud i starten av april og deretter økt det i mai; med god margin på å bli enige før 1. juli. Da Deila nølte med det – så mista rett og slett klubben Stengel. Stengel blei en bosmanspiller. En rekke av dårlige valg Deila har gjort denne sesongen.

 

Det begynte allerede før sesongstart. Talentet Niklas Castro blei gitt bort til en klubb som aldri kan nevnes med navn i mars. I år har han gjort tolv mål og har åtte målgivende pasninger på femogtyve kamper i OBOS-ligaen. Det gir et poengsnitt på 0,8. I stedet for å satse på unggutten blei Muhamed Keita handla inn. Tre kamper fra start, totalt seks kamper, men ikke en eneste kamp i 90 minutter er fasiten for Keita.

 

Så blei det en skade på Grindheim, Agyiri og Lekven rett før sesongstart. Deila panikkhandla inn Abdisalam Ibrahim og Daniel Berntsen rett før overgangsvinduet stengte. Fasiten blei ni kamper fra start og syv innhopp for Ibrahim, men hverken mål eller målgivende pasninger og han har så langt ikke imponert noen. Berntsen har syv kamper fra start og ti innhopp og står med én målgivende pasning. Castro hadde dekka over alle disse tre spillerne og sannsynligvis gjort sakene sine bedre denne sesongen enn de har fått til. Til lavere lønnskostnader. Nok en kjempetabbe av Deila.

 

Bård Finne med fire mål på nitten kamper fra start og fire innhopp er greit med tanke på alderen hans, men han er fortsatt ett år eldre enn Castro. Chidera Ejuke med elleve kamper fra start, fire innhopp og fire mål virker å være en god investering. Fitim Azemi har ikke starta en kamp og heller ikke scora ett mål. Ernest Agyri har starta én kamp. Felix Horn Myhre har ett innhopp.

 

Fasit på spillerne Ronny Deila har henta inn er altså Finne med en god vårsersong, Adam Larsen Kwarasey og Ejuke med en god høstsesong. De seks resterende har ikke levert denne sesongen. I stedet har han rota bort toppscorer Stengel med seks mål. Zahid er solgt med sine fem mål og Grindheim rydda vekk med sine fire mål. De tre beste på midtbanen er altså ute.

 

Vålerenga hadde fem utgående kontrakter denne sesongen. Zahid og Rasmus Lindkvist blei solgt i sommer, Stengel og Grindheim er også borte. Kanskje beholder de Enar Jääger en sesong til. Neste år er det syv utgående kontrakter. Marcus Sandberg og Kristoffer Klaesson på keeperplassen; Robert Lundström og Kristoffer Hay i forsvaret; Ernest Agyiri (lån) og Abdisalam Ibrahim på midtbanen og Daniel Fredheim Holm i angrepet. Det blir en stor utskiftning og spørsmålet er nå om laget klarer å være samspilt allerede i serieåpninga. Allerede nå er Hay i Hødd for å vise seg fram der. Salomon Owusu fra Follo har vært på prøvespill med Vålerenga, men etter det vi har sett av Follo i år, så er ikke han en forsterkning for Vålerenga. Da er det nok mer interessant med Tobias Lauritsen fra Pors.

 

Spillerlogistikk #2

Ser spillerlogistikken på midtbanen til gutta ille ut, så er det enda verre stilt med jentene. Ingen av klubbens ni profesjonelle spillere har kontrakt neste sesong og allerede er det klart at Aivi Luik, Stephanie Verdoia og Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir blir borte. Det er hele midtbanetrekløveret og dermed føler vi at klubben er tilbake på tilnærma samme situasjon som før årets sesong.

 

Nå er spørsmålet hvem av de resterende som fortsetter. Fra i fjor til i år var det kun midtstopper Jennie Nordin som blei igjen; men det var ikke uten dramatikk. Egentlig reiste hu til danske Brøndby, men angra seg og danskene frigjorde lisensen hennes igjen. Forhåpentligvis får hu med seg Arianna Romero, som antas å være hundre prosent tilbake i februar – god tid til å rekke seriestarten.

 

Hva så med Theresa Nielsen? Etter to mål og ti målgivende pasninger samt én andrepasning har høyrebacken og høyrevingen virkelig levert varende. Hele ni ganger førte et innlegg fra #8 Theresa til et mål for klubben. Det på tross av at klubbens spisser ikke helt produserte på topp. Med unntakt av første runde i cupen mot Fløya der hu blei hvilt, så spilte hun samtlige 90 minutter i klubbens 26 andre offisielle kamper. Klubben bør strekke seg langt for å beholde henne.

 

I sommer henta klubben inn Camilla Kur Larsen. Kur er anvendelig og fikk kamper både som midtspiss, høyrekant og indreløper; men sjøl om klubben henta henne så seint som i sommer, så står også hu uten kontrakt og står fritt til å gå til hvilken som helst annen klubb. Det samme gjelder Elise Krieghoff. Hu blei delt toppscorer sammen med Maren Hauge med sine syv mål. Hadde Krieghoff vært i form da hu kom og spilt godt i vårsesongen også hadde det raskt kunne bli opp mot 15 mål denne sesongen og Vålerenga hadde vært et topplag.

 

Så er jo også spørsmålet hva som skjer med Michelle Betos. Hu har stått alle kamper i år, med unntak av kampen hu fikk karantene i; men ryggens forfatning tilsvarer at klubben må ha en virkelig god reservekeeper dersom Betos rygg skulle bli enda verre. Medisinsk skal det dog godt gjøres å finne en bedre klubb å være i enn Vålerenga – i hvert fall i skandinavisk målestokk.

 

Sillyseason #3

På ungdomssida har det dog begynt ganske bra, sjøl om det nok skal flere inn etter nyttår. Etter ett år med talentsatsing på jentesida er det mange spillere som ønsker seg til Vålerenga. I år kommer det dermed til å være tre lag på talentsatsinga. Rekruttlag i 2. divisjon, J19 og J17. På guttelaga kommer det også nye spillere og vi skal gå igjennom disse laga nøyere gjennom vinteren; men ikke før gutta og jentene begynner å trene inne i Vallhall i januar…

 

Fotballsesongen snart over

Cupfinalen er spilt og tapt. Vålerengas damelag blei nummer syv i serien, herrelaget ligger i skrivende stund på sjetteplass; men det er bare tre poeng ned til en tolvteplass. Siste serierunde borte mot Sogndal vil avgjøre om klubben tar seg nok en syvendeplass, eller om de holder stand. Samtidig kan Vålerenga avgjøre nedrykket. Vi skylder vel egentlig Sogndal å sende dem ned etter både 2000 og 2004. Sogndal blir årets siste fotballtur. Avreise er 09:30 og det koster 600 kroner. La oss bare sende pakket ned.

 

  1. dødsbekken Oksa sier:

    Oksa bøyer seg i hatten for denna oppsummeringa!

  2. Bjørnar Romslo sier:

    En bra oppsummering på spiller logistikk, men jeg synes dere svartmaler situasjonen vel mye. Vi må jo se hva vi har også, Jukle, Kari, Dønnum, ingen blir nevnt, Daniel spilte vel ganske bra når han kom inn i høst, men virker kanskje å være en medgangs spiller? Grødem er en biltur unna og ingen vet vel bedre enn dere hva som stanger og vil inn fra juniorsida. Hvis Deila mener alvor om å satse på de unge, så bør jo Nakkim spille i stedet for Jæger, det burde ha skjedd i det øyeblikket plassen var redda i høst, spilt han inn med Tollås og Ivan, hadde vært så kult med to faste Oslogutter på backen. Det kommer nok noen inn også. Jeg skjønner ikke dette låne opplegget med Agyiri, det er jo allefall ingen spiller man kan bygge laget rundt, stort sett skada og eller plutselig borte. Ære være!