Cupfinale spesiale – 5 dager igjen

13.11.2017 av under 2017, Damer, Fotball, VIF | Ingen kommentarer

I går tok vi for oss en hel rekke spørsmål om Avaldsnes. Hva, hvem, hvor og ikke minst hvorfor er Avaldsnes, klarte vi å gi et svar på da. I dag stiller vi kun ett spørsmål: Hvorledes? For hvorledes gikk det egentlig til at et idrettslag fra denne lille landsbyen på den kjønnsløse øya uten en eneste pub klarte å bli et av landets beste fotballag og således få æren av å møte og tape for Vålerenga i cupfinalen i 2017?

Fotballhistorien til Norges starta på slutten av 1800-tallet, men vi skal ta noen år fram i tid og sette oss for gjære året 1918. Det året var da Vålerengens Idrætsforening fikk med seg Olymp og med Olymp inn i Vålerenga Henry «Tippen» Johansen inn i toppfotballen og etter hvert landslaget. Det kom i 1926, men først i 1936 kom selve suksessen. Tyskland blei sendt ut av sitt eget OL med en bitter führer som reiv av seg håret på grunn av «Tippens» fantastiske redninger. Så mye hår lå igjen på olympiastadion i Berlin at führeren siden måtte benytte seg av hentesveits.

 

Norge tok bronsemedalje i disse olympiske leker. En enorm bragd – fortsatt den største i norsk herrefotballs histore – og som store idrettsbragder skapt av idrettsfolk fra hovedstaden, så genererer de en enorm oppblomstring av interesse rundt om i distriktene. For eksempel i landsbyen på kar-møy der et idrettslag blei stifta allerede året etter – Avaldsnes Idrettslag så sitt lys 16. juni 1937.

 

Klubben driver nå med fotball, håndball og ski. Damelaget har kommi og godt litt og blei sist starta opp i 2002. Året etter at Vålerenga vant juniorklassen i Norway Cup for første gang, med blant annet spillerutvikler Caroline Knutsen i mål. Avaldsnes er altså et ganske ferskt damelag, mens Vålerenga kjempa om opprykk til toppserien både i 2001 og 2002-sesongen.

 

Avaldsnes rykka opp til tredjedivisjon på første forsøk; men blei der i en årrekke. Vålerenga datt ned til andredivisjon etter 2003-sesongen og sleit med å klare opprykk tilbake til førstedivisjon. I 2008 rykka Avaldsnes opp i andredivisjon. Begge klubba var dermed på samme nivå i 2009-sesongen; men Vålerenga rykka endelig tilbake til førstedivisjon igjen etter å ha gått igjennom en hel sesong uten mer enn ett poengtap. Det kom mot Kolbotn 2 i en kamp de stilte med en rekke a-lagsspillere og landslagskeeper i mål.

 

Avaldsnes blei igjen i andredivisjon og rykka først opp i året etter Vålerenga. Dette året fikk de også æren av å møte Vålerenga i cupen for første gang og det skal ikke stå på at Vålerenga undervurderte sin motstander på Valle den kvelden. Det endte med et forsmedelig 0 – 2 tap. Det blei dog ingen cupfest for Avaldsnes. De røyk 1 – 12 for Arna-Bjørnar i neste runde.

 

I 2011 spilte begge klubba i samme divisjon, første divisjon. Vålerenga vant divisjonen og rykka opp til Toppserien. Det blei dog et 2 – 0 tap i Avaldsnes, men på hjemmebane – i det som blei opprykkskampen for Vålerenga, så vant Vålerenga 3 – 0. Målscorere var Marianne Hanssen (2) og Heidi Valø. Det finnes til og med et kampreferat derfra.

 

Vålerenga rykka altså opp og inntok sin første sesong i toppserien i 2012. Avaldsnes fulgte etter og rykka opp året etter. På mange måter har Avaldsnes fulgt Vålerengas eksempel hele veien. Vålerenga har stort sett kasta hele laget hver sesong siden opprykket til toppserien. Det samme har Avaldsnes gjort. Begge klubba rykka opp med mange lokale talenter, men valgte å bli et kjøpelag da de nådde eliten. Tre seriesølv og to tapte cupfinaler og en kort visitt i Champions League har Avaldsnes fått ut av penga A. Utvik AS har spytta inn i klubben. Gjennomstrømminga av både spillere og trenere har vært like stor i begge klubba, men i år har Avaldsnes klart å signere mange av spillerne sine allerede. Forhåpentligvis klarer Vålerenga også det etter denne sesongen.

 

Den store forskjellen lå kanskje i at Vålerenga la ned talentsatsinga da de rykka opp. Å starte den opp igjen tok tid, men før årets sesong kom den endelig på plass. Det resulterte i Norway Cup-gull og tre ungjenter som har fått prøve seg i Toppserien og i NM i år. Og belønninga kom også sporenstreks med cupfinale for damelaget. Det er fem dager igjen. Avaldsnes har vært der før, men ingen blir gode av å tape en cupfinale. Og i sedvanlig skikk kommer Avaldsnes Idrettslag til å sette seg på tapersida på cupfinalebanketten. Det er Vålerenga som kommer til å stå igjen som vinnere.