Cupfinale spesiale – 6 dager igjen

12.11.2017 av under 2017, Damer, Fotball, VIF | 1 kommentar

I dag er det seks dager igjen til cupfinalen mellom Avaldsnes og Vålerenga. «Hæ!», tenker kanskje du. Avaldsnes? Det står kanskje igjen noen spørsmål der, ja. Det vi skal finne svaret på i dag er: «Hva er Avaldsnes?» I tillegg ser vi på spørsmålet: «Hvem er Avaldsnes?» Ikke minst må vi faktisk finne ut av: «Hvor er Avaldnes?» Og vi tar oss også tid til å besvare: «Hvorfor er Avaldsnes?»

Avaldsnes er en bitte liten landsby med under 3 000 innbyggere, beliggende på en kjønnsløs øy i Rogaland fylke kalt både «kar» og «møy». Dette er en ganske stor øy og har tre bygder Kopervik, Åkerhamn og Skudeneshavn. For å lure folk til å bosette seg der har politikerne brukt osloborgernes skattekroner og subsidiert tunellforbindelse, kar-møy-tunellen og en broforbindelse til øya. Ingen av dem går dog i nærheten av Avaldsnes som fortsatt er avhengig av fergeforbindelse til Haugesund hvis de har lyst på en øl.

 

At både bru og tunell er bygd med våre skattekroner har vi altså til felles; men der kar-møyingene faktisk har bygd både bru og tunell for at folk skal komme seg til kar-møy; så har vi på Vålerenga altså et sammensurium av bruer som gjør det tilnærma umulig for bønder å finne fram til Vålerenga uten å ha med en innfødt bygutt, samt at Vålerengatunellens primære oppgave tross alt er å sørge for at bønda ikke kjører bilen sin gjennom Vålerenga. Det har kanskje noe å gjøre med at det bor flere mennesker på 500 kvadratmeter av Vålerenga enn det bor i hele Avaldsnes. Avaldsnes er et sted der du helst skal kjøre traktor for å komme deg til naboen.

Brusystem: Avaldsnes ved Karmøysundet vs Vålerenga i Kværnerdalen.

 

Selve landsbykjernen i Avaldsnes måler hundre meter i bredde og hundreogfemti meter i lengde. Der finner man bygdas to store stoltheter – de to rundkjøringene. Den ene rundkjøringa går inn til en splitter ny Coop Extra butikk med post i butikk kontor. Den andre rundkjøringa er selve kjernen i Avaldsnes og der ligger følgende: en bussholdeplass med busskur; en Kiwi butikk; et handelssenter med Håret Frisør, Marit Synål(!), en nedlagt blomsterbutikk, en minibank, en healer og en Coop Prix butikk med norsk-tipping. Og ved siden av handelssenteret ligger selve årsaken til at bygda fortsatt eksisterer – bolighai- og utbygger A. Utvik AS.

Strengt tatt er vel skyrfomasjon på googlemaps mer spennende enn Avaldsnes sentrum.

 

På en sånn utstrekning på Vålerenga så finner man minst syv gode vannhøl, to finere restauranter, et par kebabsjapper, en sushirestaurant, en burgersjappe og to pizzeriaer. Spiser folk i Avaldsnes aldri ute? Vi spurte en innfødt avaldsnesinne og fikk beskjed om at det visstnok finnes noe som heter Nellys kafé gjemt inne i dette senteret og at de skal servere noe rare lokale greier som heter Skudnes Øl.

 

Avaldsnes eller Augvaldsnes etter kong Augvald ligger altså ved Haugesundet og blei et maktsenter på vestlandet ved at tidlige konger som Augvald og Harald Hårfagre slo seg ned der for å kreve moms av all skipstrafikken som gikk opp og ned kysten fordi nordmenn ville handle med merovingere, grekere, daner og tyrkere; men tapte seg kraftig da hanseatene fant ut at de ikke trengte å seile forbi Avaldsnes gjennom Haugesundet, men jo like fint kunne seile på utsida av kar-møy i stedet og dermed slippe unna momsen.

 

Avaldsnes har dog aldri vært en hovedstad. Fram til 1314 var Norge regjert fra der kongen til enhver tid befant seg; gjerne på vikingtokt. Men i 1314 gjorde Håkon Magnusson Oslo til Norges hovedstad ved at prosten i Mariakjerka regjerte i kongens fravær.

 

Angående Maria og kjerke så har også Avaldsnes ei kjerke. Den heter Olavskjerka og ved siden av den står en bautastein og lener seg inn mot kjerka. Den heter «Maria synål» og i dette bibelbeltet tror de at verden går under så snart denne synåla berører kjerkeveggen. Dette er altså sagnet om synåla og kjerka. Dette skal visst være en av de største bautasteinene i Norge. Vel, vi tror nå det står en ganske brukbar bautastein i Oslo også, nærmere bestemt i Vigelandsparken, hogd ut av broren til han som en gang i tida dekorerte kjerka vår. På Vålerenga har vi dog ikke noe særlig sagn rundt kjerka vår. Det vi derimot har er en sang.

 

Mens gatene på Vålerenga stort sett er oppkalt etter land; som Islandsgate, Danmarksgate og Sverigesgate, så er veiene på Avaldsnes oppkalt etter blomster. Liljevegen, Fiolvegen og Konvalvegen. Fire er også oppkalt etter Avaldnes' viktigste menn og kvinner. Kong Augvald som starta dette momsinnkrevingsstedet har sjølsagt fått sin Kong Augvalds veg. Så fant vi ut hvorfor Avaldsnes fortsatte å overleve. Peder Skeievegen er nemlig oppkalt etter han som blei stor på kraftfór og kundsgjødsel gjennom Kar-møyfór. Nå er det bolighai A. Utvik som sørger for å holde liv i bygda og han har fått sin Utviksvegen. Og så har sjølsagt den første idrettshelten og kjente fotballspilleren fra Avaldsnes fått sin egen vei oppkalt etter seg. Hu flykta fra Avaldsnes til Vålerenga i 2007 og var med å spille jentene våre opp i Toppserien. Bente Velde har altså fått sin egen Veldevegen. At hu skulle bane vei for et helt fotballag fra landsbyen sin til toppserien og cupfinalen seinere var det vel få som trudde den gang.

Bente Velde fra tida hu dribla lynspillere på ræva støtt og stadig. Foto: Kenneth Myhre.

 

Hvordan dette fotballaget fra Avaldsnes skulle få seg til å bli en stormakt i norsk kvinnefotball skulle vi ikke svare på i denne artikkelen. Det får vi komme tilbake til seinere. Akkurat nå tror vi at vi har svart på både hva, hvem, hvor og hvorfor Avaldsnes er.

 

  1. sverre brandal sier:

    Hvorfor kan ikke denne artikkelen deles på facebook?