NM-Finale

03.11.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Jaggu er det helg og i løpet av helga kan Vålerenga vinne ett NM-gull, to Oslomesterskap, en eliteseriekamp og en toppseriekamp. NM-gullet er det trollsjuniorene som skal stå for. De reiser til Briskeby for å knuse Bærums Verk Hauger i U19-finalen på lørdag. Det går til og med supporterbuss fra Jordal. De satser disse amerikanske fotballspillerne. Vi har ikke klart å finne noen stream av kampen; men skal legge ved link om den dukker opp. Send mail om du har. Link til påmelding på supporterbuss finner du her.

LSK Kvinner

Siste serierunde i Toppserien er en thriller i kampen om den viktige sjetteplassen, som for et toppserielag gir en god prosentvis økning i neste års budsjett og sesongforberedelser. Siden Vålerenga ikke kom topp seks i fjor, blei det med én treningssamling på Mallorca før sesongstart. Klarer de å passere enten Arna-Bjørnar eller Røa, som begge ligger målforskjellen foran Vålerenga, så får de en samling på La Manga i tillegg neste sesong – betalt av forbundet.

 

I utgangspunktet er dette en økonomisk gevinst minst like stor som premien er å vinne Toppserien (400 000 kroner). Det er derfor en svært viktig kamp Vålerenga går til på lørdag. Forhåpentligvis tenker ikke LSK Kvinner det samme. Forhpåpentligvis har de mer fokus på oppgjøret mot Manchester City fem dager seinere. Toppserien har de jo allerede vinni og en skadeplaga spiller som Guro Reiten spares sannsynligvis på lørdag.

 

Hvor mange andre spillere Hege Riise velger å spare er det vanskelig å spå, men i en sesongavslutning vil det være normalt at seriemesteren tenker på neste sesong og gir flere unge spillere sjansen til å vise seg fram; samtidig som de unngår å få skader på nøkkelspillere inn mot Champions League-kampa mot City.

 

For Vålerengas del er det to uker fram til cupfinalen og ingen grunn til å spare på noe som helst. Arianna Romero og Ingrid Søndenå er ute med skader. Synne Sofie Christiansen er sjuk, mens både Aivi Luik og Stephanie Verdoia spilte mot Grand Bodø sist – riktignok ikke hele oppgjøret, men bør være klare. I forsvaret er som vanlig det eneste spørsmålet hvor på banen Theresa Nielsen skal spille. #8 Theresa er viktig både i forsvar og angrep; men vi tror hu starter i forsvar og heller flyttes framover i banen mot slutten av kampen og at Adriana Imeri da kommer inn på backen.

 

På midtbanen starter nok Aivi Luik defensivt og Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir som venstre indreløper. Den høyre indreløperplassen har vært Verdoia sin, men Camilla Kur Larsen var god mot Grand Bodø og kan tenkes å starte i stedet for Verdoia. Kanskje er det også lurt med tanke på å få Verdoia i slag til cupfinalen. Det blir fifty fifty å gjette på Kur eller Verdoia før fredagens trening er gjennomført.

 

Angrepet er nok som vanlig og alternativene underveis er både Kur, #8 Theresa og ikke minst Celin Bizet Ildhusøy; men vi tror det blir samme startellever som mot Grand Bodø:

Michelle Betos

Theresa Nielsen – Jennie Nordin – Tina Dalgård – Ellen Wang

Aivi Luik

Camilla Kur Larsen – Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir

Anne Lise Olsen – Elise Krieghoff – Maren Hauge

Benk: Josefine Ervik, Adriana Imeri, Stephanie Verdoia, Frida Lyshoel, Marthe Borchgrevink, Kine Fløtre og Celin Bizet Ildhusøy.

 

Kampen vises av NRK

 

Bærums Verk Hauger

Fredag kveld er det finale i Oslomesterskapet for Vålerengas juniorjenter. Vi skreiv om problemene inn mot kampen i går og det blir ikke enkelt for Kenneth Østerås å ta ut laget som skal spille. Spørsmålet er jo hvor mange a-lagsspillere Kjell Gustad vil slippe. Med LSK Kvinner i siste serierunde i Toppserien – en serierunde der Vålerenga må ta poeng for å kunne få sjetteplassen som gir gratis La Manga-samling i 2018 – kan bli for viktig til at Vålerenga får et sterkt lag i denne finalen.

 

Bærums Verk Hauger er en motstander Vålerenga bør kjenne ganske godt. I kvalifiseringskampene til NM vant Vålerenga 3 – 5 på Gommerud etter hattrick av Marit Emaus Flaa og to mål av Lea Høiness. En av målscorerne til Bærums Verk Hauger, Emilie Swärd, har derimot gått til konkurrenten Bærum i høstsesongen og skal spille finale i dameklassen rett etter Vålerengas finale i stedet.

 

Seniorlaget til Bærums Verk Hauger holder til i fjerdedivisjon. Det er to nivåer lavere enn det våre jenter er vant til å spille på, samt at noen jo også har fått toppserieerfaring denne sesongen. De kom da også 23 poeng bak Vålerenga i J19-serien, der laget endte på en sjetteplass.

 

Så er altså spørsmålet hvilke spillere Gustad har frigjort for Østerås til denne kampen. Midtbanespiller og matchvinneren fra Norway Cup-finalen Emilie Libakken Østerås er definitivt ute. Hu spiller landskamp mot Belgia i dag og kan ikke frigis – ikke at Gustad hadde gjort det uansett, da målscoreren fra eliteseriekampen mot Stabæk ville vært en viktig brikke som innbytter mot LSK Kvinner.

 

Høyreback Adriana Imeri og spiss Celin Bizet Ildhusøy er heller ikke frigitt. Imeri er aktuell fra start mot LSK Kvinner og Bizet er en viktig kontringsspiller dersom Vålerenga skulle ta ledelsen og LSK Kvinner må jakte utligning, slik hu også kom inn i semifinalen i cupen mot samme motstander. Julia Caroprese var tilbake i siste serierunde i juniorserien mot Stabæk, men er ikke klar for spill i finalen. Med langtidsskade på Anna Solskjær og hjernerystelse på keeper Vilde Madelen Thomsen er det en syltynn tropp Vålerenga sender til Vallhall.

 

Vi tror Vålerenga stiller følgende lag mot Bærums Verk Hauger:

Sara Nilssen Kilen

Karoline Djurhuus – Ida Outzen – Elise Gjester – Ingrid Haug

Marthe Borchgrevink

Kine Fløtre – Emma Spets

Marit Emaus Flaa – Lea Høiness – Helena Ringheim

Benk: Eveleen Hundal.

 

Nordstrand

Vålerengas G13-lag har også spilt seg fram til OBOS-Cup-finale og spiller lørdag formiddag i Vallhall. Vi må innrømme at vi har lite kjennskap til de fleste spillerne på dette laget. En del har vi riktignok stifta litt bekjentskap med under Norway Cup-uka der G13-laget gjorde en god figur; men i troppen som er lagt ut til finalen er det kun midtstopper Emanuel Amundsen fra elitelaget som stiller i denne finalen. I semifinalen mot KFUM spilte både Jesper Grønli og Morten Stakkeng Vang i tillegg til Amundsen.

 

Siden det kun er én elitespiller med blir det vanskelig å uttale seg spesielt om dette laget, men de er et godt spillende lag og de gikk forholdsvis langt i Norway Cup; der de til slutt røyk ut for et lag der alle spillerne var et hode høyere enn vålerengagutta. Noen bygder i Norge gror flaggstangfrø. Siden laget har spilt seg fram til en finale i oslomesterskapet er det jo også sannsynlig at flere av spillerne tar steget opp til elitelaget neste år.

 

Begge OBOS-cup-finalene streames av Ullevaal Media Center og starter fredag klokka 18:00 (J19) og lørdag klokka 10:40 (G13).

 

Sandefjord

Fredag kveld spilles Eliteseriens tredje siste kamp for Vålerenga. Det er bortetur mot nyopprykka Sandefjord. Et lag som har en ambisiøs spillestil, men som sannsynligvis stiller med et defensivt orientert lag allikevel. Lars Bohinen har blitt klokere siden sist han var oppe og angriper ikke lenger med samme risiko som før, men tankegangen om hvordan fotball skal spilles er den samme. Vi synes det er morsomt at et lag – spådd i bunnstrida – tør å spille fotball og så greit ut til å trygge plassen; men etter tre strake tap begynner nedrykksstrida å nærme seg også for Sandefjord.

 

Da laga møttes på Kadettangen i mars så det derimot ikke ut som om Sandefjord skulle overleve. Etter ett mål av Ghayas Zahid, to mål av Bård Finne, ett mål av Henrik Kjelsrud Johansen og en straffebom av Daniel Fredheim Holm, dømt av dommeren Klanen støtt og stadig vil ha tilbake – så blei det stygge sifre for Grå-Lars og hvalfangerne. På Ullevaal Stadion i april blei det dog tap for St. Hallvards menn. Sjefsharpunist Flamur Kastrati scora begge Sandefjords mål, mens Jonatan Tollås Nation scora Vålerengas eneste mål i 1 – 2 tapet.

 

Kastrati er derimot ute for resten av sesongen. Han har scora 27 prosent av Sandefjords mål i årets eliteserie. Det er godt det ikke er flere grå hår igjen å anskaffe for Bohinen, for Kastrati er nærmest angrepa til Sandefjord aleine og vår første tanke er at det er jævlig deilig å slippe å møte ham. Så er spørsmålet om det bare er negativt at han er ute. Kastrati er ingen lagspiller – nærmest egoistisk i sine valg. Kastrati finner på å avslutte på en halvsjanse der medspillere står på åpent mål. Så at han står uten en eneste målgivende pasning denne sesongen er slettes ingen overraskelse. Uten Kastrati må kanskje Sandefjord finne på noe helt nytt. Overraske med lagsspill for eksempel…

 

Vi tror Sandefjord kommer med et langt lavere press enn da de blei regelrett slakta 5 – 0 av Sarpsborg 08 sist. De har Facunda Rodriguez tilbake fra skade, men vi tror ikke han skal by på de store problemene for Vålerengas forsvar. Der blir det dog garantert en endring fra sist kamp. Ivan Näsberg har nemlig karantene for gule kort og det gir Ronny Deila et skikkelig dilemma før kampen.

 

Tidligere i sesongen har han satt inn Simen Juklerød som venstreback og Juklerød er en meget bra venstreback. Problemet er bare at han også er den mest målfarlige angrepsspilleren når han spiller som innovervent høyrekant. Å splitte opp trioen på topp er en lite optimal løsning, så la oss ta en titt på de andre alternativene.

 

Enar Jääger kan dyttes ut som venstreback og Markus Nakkim kan gå inn som stopper. Nakkim har spilt seg opp på rekruttlaget etter en dårlig sesongstart og har 22 kamper i eliteserien å slå i bordet med. Fra Sotahjørnets synspunkt virker dette som det mest åpenbare trekket å gjøre. Det blir den mest rutinerte forsvarsrekka laget kan stille.

 

Det tredde kortet Deila sitter med er å sette inn Christian Dahle Borchgrevink som venstreback og på den måten beholde midtstopperparet inntakt. Det skaper nok litt offensive problemer på venstrekanten. Vi er litt usikre på hvor godt venstrebeinet til Borchgrevink er som innleggsfot, men han har spilt noen kamper som venstreback i PostNordligaen, så helt ukjent er det ikke for den talentfulle høyrebacken. Vi håper Deila går for et av de to siste alternativene.

 

På midtbanen har Vålerenga fått Christian Grindheim tilbake i tyvemannstroppen. Vi tror dog ikke han starter oppgjøret på Komplett Arena. Skal han inn blir det i så fall på bekostning av Magnus Lekven. Herman Stengel og Samúel Kári Friðjónsson bør være helt bankers i startoppstillinga. Daniel Berntsen kom inn sist og gjorde et godt inntrykk. Han kan være en utfordrer til tierrollen dersom Friðjónsson ikke står hele kampen. Det er dermed ikke sikkert vi får se kaptein Grindheim i det hele tatt på Komplett Arena – og med de to siste kampa frisk i minne tror vi ikke han står på dommerkortet heller.

 

I angrepet stoler vi på den trioen som har vært så ekstremt god i det siste. Chidera Ejuke, Henrik Kjelsrud Johansen og Juklerød. Så er det da et lite dilemma som nevnt over – Juklerød kan ende opp på venstrebacken. Det kan åpne for at enten Daniel Berntsen eller Bård Finne starter oppgjøret på Komplett Arena som høyreving. Berntsen har vært sterkest av de to i det siste, så vi holder en liten knapp på ham. At Fitim Azemi skal ta fra «Hulken» midtspissplassen derimot – den

 

Vi tror dette blir Vålerengas startellever mot Sandefjord:

Adam Larsen Kwarasey

Robert Lundström – Jonatan Tollås Nation – Markus Nakkim – Enar Jääger

Herman Stengel – Magnus Lekven

Samúel Kári Friðjónsson

Simen Juklerød – Henrik Kjelsrud Johansen – Chidere Ejuke

Benk: Marcus Sandberg, Christian Dahle Borchgrevink, Daniel Berntsen, Felix Horn Myhre, Bilal Njie, Bård Finne og Fitim Azemi.

 

Iskrigerne

Iskrigerne reiser til de dype skoger for å møte den unevnelige klubben. Dette er den siste runden av den andre serieomgangen, så da skal Vålerenga ha møtt alle lag to ganger. Vålerenga har spilt seg bra opp i det siste og det forventes tre poeng mot denne pesten. Alt annet vil være en skandale.

 

Vålerenga har backene Morten Ask og Anders Braavold ute med skader, mens Andreas Øksnes er tilbake etter sjukdom. I tillegg er nå endelig karantena til Martin Laumann Ylven over og det som egentlig er spenning i denne kampen er om Ylven får tilbake plassen sin i førsterekka. Colin Spaberg Olsen har storspilt i Ylvens karantenefravær.

 

Vålerenga i helga:

Fredag 18:00 Fotball: Bærums Verk Hauger – Vålerenga J19, OBOS-Cup Finale, Vallhall

Fredag 19:00 Fotball: Sandefjord – Vålerenga Herrer, Eliteserien, Komplett Arena

Lørdag 10:40 Fotball: Vålerenga G13 – Nordstrand, OBOS-Cup Finale, Vallhall

Lørdag 14:00 Fotball: Vålerenga Damer – LSK Kvinner, Toppserien, Valle kunstgressbane 5

Lørdag 14:00 Amerikans Fotball: Vålerenga Trolls U19 – BVIHF Ironman, NM Finale, Briskeby

Lørdag 16:00 Hockey: xxx – Vålerenga Herrer, Getligaen, xxx Ishall