Oslo Fotballkrets kjønnsdiskriminerer

02.11.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Likestilling står på dagsordenen i fotballverdenen, i fotballnorge og også i Oslo Fotballkrets som vil bytte ut fotballpresidenten på grunnlag av at endringene mot likestilling i Norsk Fotball går for smått. Allikevel legges det et skille i finalene i Oslomesterskapet – OBOS Cup – som vanskelig kan sees på som annet enn gubbevelde og det stikk motsatte av likestilling. Fredag kveld spiller juniorjentene og damene. Resten spilles i helga, med avslutning med juniorgutta og herrene søndag kveld.

 

Nå vil sikkert noen mene at dette er en liten detalj i den store sammenhengen; men er det én finale som burde gått søndag kveld – så er det juniorjentefinalen. Alle kretsserier er ferdigspilt og dette er et kretsmesterskap der lag i nasjonale ligaer og interkretsserier ikke kan delta. Dermed er den eneste nasjonale serien som spiller inn på Oslomesterskapet, Toppserien og potensielle finaler. Der spilles siste runde lørdag klokka 14:00 og i utgangspunktet rammer denne serien kun én finale – J19-finalen. Drøye atten timer etter at finalen for J19 i OBOS-mesterskapet gå, spilles altså siste runde av Toppserien.

 

I år var det tre av fire lag i semifinalene som skal spille denne siste runden. Først ut, ei uke før de andre laga blei klare; var Vålerenga og Stabæk. Vålerenga vant, så problemene og søkte kretsen om å få endra kamptidspunktet for sin finale til søndag. Årsak: Seks av spillerne som spilte seg fram til finalen er i Vålerengas a-lagsstall og aktuelle for toppseriekampen mot LSK Kvinner lørdag klokka 14:00. Søknaden blei ikke innvilga. Det betyr at disse vålerengasspillerne som var med å vinne juniorfinalen i Norway Cup kan bli uaktuelle for OBOS-Cup-finalen:

Fra venstre: Adriana Imeri, Marthe Borchgrevink, Emilie Libakken Østerås, Celin Bizet Ildhusøy, Kine Fløtre og Sara Nilssen Kilen. Foto: Caroline Knutsen.

 

For Østerås er det ekstra uaktuelt siden hu er tatt ut på J15-landslagets tur til Belgia og spiller siste landskamp fredag klokka 13:00. Siden Vålerenga ga beskjed om dette før de andre laga kvalifiserte seg til finalen, ville det være en smal sak for Oslo Fotballkrets å gjøre en endring – flytte herrefinalen til fredag. I den andre finalen møttes Røa og Bærums Verk Hauger. Dersom Røa hadde gått til finalen ville de vært i en tilsvarende situasjon med sine juniorspillere i a-stallen. Så hvorfor endra ikke Oslo Fotballkrets finaleoppsettet?

 

Styreleder i Oslo Fotballkrets Kennet B. Eriksen vil ikke uttale seg om denne saken, men henviser til kretsleder Tore Bråteng. Vi synes det er en litt for enkel måte å bli kvitt saken på. Et enstemmig styre i Oslo Fotballkrets har nemlig gått inn for å kaste Terje Svendsen som fotballpresident, fordi han ikke gjør nok for likestilling i fotballen. Så skjer den samme mangelen på likestilling i Oslo Fotballkrets og den samme mangelen på raske endringer når det burde være fornuftig å gjøre det. Så når Eriksen vil kaste presidenten på grunnlag av skuffende satsing av kvinne- og breddefotball og begrunner det med følgende sitat (VG), så synes vi Oslo Fotballkrets taler med to tunger:

Vi synes hele NFF som organisasjon er for passiv. Men Svendsen gir ikke alle de rette signalene. Han er med på endringene som kommer, men det går ikke fort nok og det er ikke nok. I tillegg står han inne for den begrensningen som ligger i dagens medieavtale.

 

Da vi snakka med kretsleder Tore Bråteng hadde han egentlig ikke noe godt svar på hvorfor de forskjellsbehandla laga på denne måten, annet enn at det skinte igjennom at de var engstelige for at det kunne bli et slags vorspiel med herrekampen på fredag. I tillegg var det jo planlagt sånn og da kunne de ikke gjøre endringer, sjøl om det kom opp før de andre laga var kvalifisert for finalen.

 

Det virker som om kamper aldri har blitt omberamma tidligere. Og når det ligger en så klar sportslig begrunnelse bak, samtidig som det ligger klare undertoner av kjønnsdiskriminering i oppsettet – så er det rett og slett uforståelig at kretsen ikke gjorde dette. Da er det kanskje heller ikke så rart at osloklubbene nedprioriterer OBOS Cup. Det burde jo være en viktig turnering for de aldersbestemte laga; men fakta er at flere lag ikke ser på OBOS Cup som særlig spennende. Atten kamper i OBOS-Cup er vinni på walkover.

 

Vi lurer for øvrig litt på hva OBOS sjøl tenker om kjønnsforskjellene i finaleoppsettet og manglende omstillingsevne fra Oslo Fotballkrets’ side. Vi tviler på at vi tar feil dersom vi slenger ut påstanden om at en stadig større andel av OBOS-boligeiere i Oslo er kvinner. Her forventer vi rett og slett at OBOS sjøl ser sitt ansvar som sponsor og krever endringer til neste sesongs OBOS-Cup – hvis de fortsatt vil sponse Oslomesterskapet da…

 

Vålerengas finalekamper i OBOS-Cup:

Fredag 18:00: Vålerengas J19 – Bærums Verk Hauger, Vallhall

Lørdag 10:40: Vålerenga G13 – Nordstrand, Vallhall