Byderby

01.11.2017 av under Gjetord | Ingen kommentarer

Da Hasle-Løren tok imot Vålerengas hockeyjenter i Lørenhallen tirsdag, trudde de fleste at det skulle bli en jevn kamp. Det første oppgjøret denne sesongen gikk til straffeslag der Hasle-Løren tok hjem seieren; men det var et revansjesugent vålerengalag som hadde fått én måned mer trening sammen, som stilte opp i østkantderbyet.

 

Det sies at det er av sine egne man skal få det, og den heiteste jenta i hallen denne ettermiddagen var utvilsomt Mari Grøndahl. I fjor spilte hu for Hasle-Løren, men i år har hu tatt til fornuften og blitt vålerengaspiller. Allerede etter to minutter og søtten sekunder satte hu kveldens første pinne. Det var egentlig Hanna Olsen som burde ha scora. Hu storma i angrep fra egen sone og kom aleine med Hasle-Lørens keeper Leah Blyberg, men skøyt utafor. Vålerenga gikk og bytta rekke og på skremmende vis ga enHasle-Lørenspiller fra seg pucken i egen sone, til den eneste vålerengajenta på den banehalvdelen. Som å stjele godteri fra en halloweenunge. Grøndahl er dog ikke så glad i knask eller knep, hu sier som Ole Brum – ja, takk begge deler. Pucken blei hamra inn i nettmaskene bak en sjanseløs Blyberg.

 

Vålerenga fortsatte å dominere kampen og etter åtte minutter og tre sekunder var ledelsen dobla. Thea Sørheim slo en flott pasning inn på høyresida i Hasle-Lørens sone der Anniken Olafsen kom i full fart. Hu slo pucken inn i slottet på backhand der Mabel Endrerud hadde kommi seg foran backen og enkelt kunne doble ledelsen med et rapt håndleddskudd tilbake i hjørnet Blyberg kom i fra.

 

Og sjøl om det andre målet var pent nok i seg sjøl, på det tredde skulle det gå et gisp igjennom Lørenhallen. Det begynte i egen sone. Linn Aakre ga fra seg pucken til Grøndahl og laget gikk for å bytte. Alle unntatt Grøndahl som satte fart ut av egen sone, dansa seg gjennom midtsonen og inn i Hasle-Lørens sone på venstresida. Etter å ha dratt av ei hel rekke kom hu ned mot droppunktet og fyrte av et slagskudd Norge ikke har sett maken til siden Lars Erik Lunds glansdager. Et rikosjett føk av gåre og limte seg fast i krysset. Det må være årets mål i norsk hockey.

Mari Grøndahl var heit på grøten i byderbyet mot gamleklubben. Foto: Kenneth Myhre.

 

Vålerenga fikk et powerplay også, men i sedvanlig vålerengastil nekta jentene å score i overtallet. Faktisk så det litt sånn ut på slutten. Mari Svendsen lada og lada og lada og lada, men skuddet drøyde. Helt til speaker uttalte «Hasle-Løren er fulltallig». Da smalt Svendsen til. Blyberg ga retur og Camilla Bakkene fikk dytta pucken bort til Grøndahl som fullførte hattricket i første periode. Tida var seksten minutter og seksten sekunder ut i første periode var det ingen som forsto hvordan det første oppgjøret kunne gå til straffer.

 

Etter pausa starta Vålerenga opp igjen midtperioden som de starta den første. Mabel Endrerud sendte pucken inn i sona på høyresida til Thea Ramsrud Johansen. Helt ute ved vantet limte hu pucken inn i det nærmeste krysset, rett over skuldra på keeper. Nok et vakkert mål på tida enogtyve minutter og fem sekunder. Vålerenga dominerte stort, men noe skjedde med laget midtveis i perioden da de gjorde et keeperbytte. Helt hva som skjedde forsto vi ikke, for at det kommer en ny keeper i mål skal ikke få de fem andre ute på isen til å slutte å spille hockey – men det skjedde.

 

Vålerenga sleit med å spille seg ut av egen sone og til slutt fikk Hasle-Løren uttelling for presset. Sofie Fjellvang fyra av en ispuck fra blålinja, mens keeper Mia Isdahl glei litt ut fra streken for å gjøre målet mindre. På vei mot målet fikk Helle Alvarstein inn en styring på pucken og den gikk i en bue opp i lufta og datt ned rett under tverrliggeren bak en sjanseløs Isdahl. Det var kun fire minutter og tre sekunder igjen til pause, så Vålerenga skulle uansett kunne holde dette ut perioden.

 

Men så skjedde ikke. Rett før slutt ga Vålerenga fra seg pucken inne i egen sone til Maria Frøberg og fra droppunktet fikk Fjellvang skyte upressa. Nok en ispuck som denne gangen gikk mellom beina på Isdahl. Treogførti sekunder før perioden var over og Hasle-Løren hadde plutselig delvis kontakt igjen med 2 – 5 før den tredje og siste perioden.

 

Vålerenga var ikke ferdig med surret da dommeren droppa pucken for tredje periode. Fem minutter og førti sekunder ut i perioden kom Hasle-Løren to mot én. Fjellvangs skudd blei redda, men Frøberg fikk med seg pucken og dro seg rundt målet og klarte å tvinge den inn kjøkkenveien. Omtrent midtveis i perioden tok Vålerenga timeout – uten at det så ut til å hjelpe. Emma Kvello fikk stå helt åpent i slottet og etter pasninger fra Fjellvang og Helena Gatland var det plutselig full kamp igjen. 4 – 5. Vålerenga hadde nesten rota bort en 0 – 5 ledelse i løpet av en knapp periode. Og det var fortsatt seks minutter og elleve sekunder igjen av kampen.

 

Men da fikk Vålerenga et overtallsspill og Olsen klinka inn pucken omtrent fra droppunktet etter pasning fra Aakre og ett minutt og enogtyve sekunder før full tid blei kampen endelig punktert – for andre gang. Endrerud skøyt og Grøndahl kom på returen. Det så ut som hu skulle rote det til. Pucken gikk ned over mållinja tyve centimeter utafor stolpa, men Grøndahl fikk all tid i verden,. Dro pucken tilbake og løfta den over en sprellende keeper.

 

Vålerenga vant byderbyet 4 – 7 og klatra opp på en tredjeplass i serien. Det er tre poeng opp til Hasle-Løren som har spilt én kamp mer. Seriesølvet skal i hvert fall være innen rekkevidde.

Intervju med firemålsscorer Mari Grøndahl etter kampen.

 

Vålerengas beste
    Mari Grøndahl  
   Hanna Olsen  
  Anniken Olafsen  

 

Landslag

Emilie Libakken Østerås og Norges J15-landslag spilte i dag den første av to treningskamper mot Belgia i Belgia denne uka. Østerås blei sjølsagt Norges eneste målscorer med sitt mål i det 51. minuttet. Tre minutter på overtid utligna dog Belgia. Dermed endte det 1 – 1. Østerås spilte hele kampen.

 

Lauritsen

Pors har nekta sin storscorer denne sesongen, Tobias Lauritsen å trene mer med Odd. I dag var han på trening og Ronny Deila lot seg imponere av Lauritsen. Lauritsen har scora 32 mål for Pors i Norsk-Tipping-ligaens avdeling 3 denne sesongen. Mest imponerende av alt er kanskje antallet hattrick. Sandnes Ulf 2 24. juni, Express 23. juli, Start 2, 6. august, Madla 19. august, Sandnes Ulf 2 7. oktober, Halsen 14. oktober og Express 21. oktober.

 

7 hattrick på én sesong og hattrick i alle sesongens tre siste kamper. I tillegg scora han i cupkampen mot Odd i mai. Lauritsen er første års senior i år og reiste fra moderklubben Herkules til Urædd som sekstenåring. Da hadde han allerede fått med seg seks a-lagskamper for Herkules i 6. divisjon og fikk ytterligere 9 a-lagskamper for Urædd i samme divisjon men i en annen avdeling og putta fire mål.

 

Sommeren 2014 gikk turen videre til Odd der han debuterte i cupen mot Skotfoss i 2015. Først i 2016 fikk han den neste kampen for a-laget. Nok én cupkamp mot Tollnes og dermed gikk turen videre til Pors den sommeren. Han starta sesongen som midtbanespiller, men er flytta fram som spiss. Han har trent med Odd hele høsten, men Pors er le av det de mener er arroganse hos Odd og har dermed sendt den 193 centimeter store spissen på prøvespill til Vålerenga.